Last news in Fakti

7 Май, 2021 22:10 5 247 30

Байчев: Българите в чужбина бяха излъгани

  • тодор байчев-
  • българи в чужбина-
  • изборен кодекс

Промените в Изборния кодекс няма да решат проблема на гласуващите в чужбина

Байчев: Българите в чужбина бяха излъгани - 1
Снимка: БСП

"Хубаво щеше да бъде от законопроектите, които прие 45-тото Народно събрание, поне един да бъде за хората", каза народният представител от парламентарната група "БСП за България" Тодор Байчев в "Денят On Air" по България он еър, визирайки неприетите предложения на левицата за преизчисляване на пенсиите и за вноса на руската ваксина "Спутник V".

"На практика в този парламент се прие един-единствен законопроект - Изборният кодекс, който е по-скоро за партиите, макар да беше приет с цел ограничаване на изборните измами от времето на ГЕРБ. Сега с машинното гласуване ще бъде прекъсната т.нар. "индианска нишка" и контролът върху гласуването", каза още той.

На въпрос за възможността да се създаде хаос в изборния процес при проблеми с машините като тези във Велико Търново на предходните избори, Байчев отговори, че на изслушването на членовете на ЦИК в Правната комисия на парламента по този казус се е оказало, че във Велико Търново, всъщност, става въпрос за човешка грешка и грешно вкарани данни, а не проблем в машината. "Това е от огромно значение за машинното гласуване", отбеляза депутатът.

Тодор Байчев изрази мнение, че е нормално да се гласува на хартия, но в една нормална държава в Европейския съюз, където сгрешените бюлетини са между 1% и най-много 3%, а не както в България - 7%. "Към това трябва да прибавим контролирания вот, купения вот, корпоративния вот и в един момент стигаме дотам, че за да има демокрация, трябва да гласуваме с машини", добави социалистът.

"Избирателите в чужбина бяха излъгани от коалиция, която се сформира около ДПС. ГЕРБ, ДПС, "Има такъв народ" и "Демократична България" - те се коалираха в това отношение. Отпадна ограничението за броя на секциите в чужбина, да, но това, което не отпадна е, че тези секции трябва да бъдат на територията на посолството. Колко секции ще бъдат разкрити в едно посолство? Ако досега са били 2 или 3, сега ще бъдат 4 или 5, което на практика няма да реши проблема на гласуващите в чужбина, особено на тези, които живеят на далечни разстояния", обясни депутатът юрист.

Тодор Байчев коментира и състава на новата ЦИК: "На практика новата ЦИК не е толкова нова. Това са все опитни хора, които са се занимавали с изборна дейност и според мен ще се справят с предизвикателството да организират и проведат изборите."

По отношение на разкритията в парламентарната комисия за ревизия на управлението на Борисов, Байчев изрази мнение, че българската прокуратура трябва да се самосезира, защото, по неговите думи, обвиненията, които биват публично изнесени, са страшни.

"Като адвокат, който практикува наказателно право, според мен, г-н Илчовски, когото не оправдавам в никакъв случай, в продължение на години си е плащал данък "спокойствие". В момента, в който са понечили да му вземат бизнеса, той се е усетил, че става нещо лошо е решил да си каже всичко", смята Тодор Байчев.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    26 20 Отговор
    Партиите на статуквото не искат българите в чужбина да гласуват.Знаят че не гласуват за тях.
  • 2 Bolgar

    20 5 Отговор
    Ами ти що ревеш на чужди гробища?

    Коментиран от #8

  • 3 Тодор Байчев БСП?? Нямате фенове сред

    17 10 Отговор
    Емигрантите, за това и лъжете по въпроса!!!
  • 4 Майна

    17 13 Отговор
    Много си прав и надявам се да го разберат..АТРИФОНОВ ЩЕ СЕ ОТТЕГЛИ ,СЛЕД КАТО ИЗПЪЛНИ РОЛЯТА СИ НА ПАТЕРИЦА...АЗ ГО ОЧАКВАХ, НО ВСЕ ИМАХ НАДЕЖДА
  • 5 Следващият

    14 4 Отговор
    път ще вземете 10% измекяри. Щото вместо да си затваряте устата само плюете а не се виждате вие какви сте.4236
  • 6 куката

    8 16 Отговор
    Тоест бсп самосезира прокуратурата? Нищо не се случва. Бля, бля. Пътници сте, заедно с герб, патриоти и намсикви. Можеше още по-лежерно към герб. Плонж...
  • 7 бкп

    8 7 Отговор
    много сив тоя,да беше сложил поне червена вратовръзка

    Коментиран от #10

  • 8 Щото е

    5 7 Отговор

    До коментар #2 от "Bolgar":

    блокук, затова
  • 9 Един от народа

    9 12 Отговор
    Тръгнал да казва на хора, който не са гласували за него а срещу него, че били излъгани! Е, не. Това само Герб е Бсп го могат.
  • 10 Бспколорко

    5 9 Отговор

    До коментар #7 от "бкп":

    Не става с червена вратовръзка. Ще му личи, нали са заедно с ГЕРБ (кафяво), ДПС (лилаво). Червеното е в сместа на последните.
  • 11 Последния Софиянец

    10 25 Отговор
    Байчеее, Байче...БСП е вече история. Заедно с ГЕРБ и ДПС повече няма да видите парламент. В новия парламент ще са ИТН с 58%, ДБ с 9%, ИСМВ с 5%

    Коментиран от #13, #14

  • 12 мдда

    18 1 Отговор
    Бяха излъгани, че са тъпи, така ли?
  • 13 Майна

    13 8 Отговор

    До коментар #11 от "Последния Софиянец":

    Ей такива наивници като теб са скачали по площадите та докараха всички, които разсипаха РОДИНАТА. НАИВНОСТТА Е ПОРОК Е КАЗАЛ ЕНГЕЛС...ПОДКРЕПИХ МАЯ, НО ЗА ТРИФОНОВ БЯХ СИГУРЕН , ЧЕ ЩЕ Е ПАТЕРИЦА И СЕ ОКАЗАХ ПРАВ
  • 14 Трай коньо

    4 2 Отговор

    До коментар #11 от "Последния Софиянец":

    за зелена трЕва!
  • 15 Townboy

    16 11 Отговор
    Българите в чужбина не трябва да имат право да гласуват у нас ако живеят постоянно там а само за евро депутати! Аз плащам данъци и живея тук а те ми натресоха куку бенд и наркомана слафчу в парламента!

    Коментиран от #19, #20

  • 16 Gowo

    4 4 Отговор
    Господин сфеокате.Уж сте адвокат д голям опит.А не знаете , че ако Илчовски беше решил да се възпротиви , което на ваш език значи да подаде сигнал до прокуратурата.То той би срещнал там мазната мутра на Цацаров.А в по късен етап от ,развитието "на държавата ни , подкупната мутра на Гешеф.И знаете ли вие с ,,големия" опит какъв щеше да е резултата.Щото Илчовски го знае.
  • 17 БиБи Кинг

    0 1 Отговор
    Тоа па, може ли кофтиа матреал да го подведеш че е бюдифъл и он да стане ка иапонцкиа? Ми не, че стане ка 45 матреално талпотворение- са звезда баба Мичи!
  • 18 Перо

    3 0 Отговор
    Ако действително изборните секции трябва да са само на територията на посолствата и консулствата,това увеличение на бройката е абсолютно ненужно! Едно Ген.консулство или посолство отговаря за няколко щата и хората трябва да пътуват стотици или хиляди км. за гласуване и това е немислимо. Не се ли отчита къде има компактно българско население и там да се открие секция,има толкова църкви и и училища,извън посолствата!
  • 19 Перо

    3 3 Отговор

    До коментар #15 от "Townboy":

    Ти не плащаш и не инвестираш и 5%, от това,което вкарват емигрантите в мутренската кочина /близо 1 млрд.€ годишно/. Няма такава чужда инвестиция! Освен това ти не можеш да мислиш,защото си живял и работил в мутренски феодализъм,а не в демокрация!!!

    Коментиран от #28

  • 20 Да ама

    1 1 Отговор

    До коментар #15 от "Townboy":

    И без гласовете от чужбина ку-ку бенд щяха да са най-малко трета сила. А герб първа. Като си такъв умник кажи за кой трябва да се гласува.

    Коментиран от #21

  • 21 Абсолютно

    3 1 Отговор

    До коментар #20 от "Да ама":

    И без гласовете от чужбина Слави влизаше в парламента, но може би трети. Първи и втори пак щяха да са герб и левицата. Половината от хората в България не гласуват, а другата половина гласуват за онова от което се оплакват от години. И все някой им е трън в очите като берачите или миячите в чужбина.

    Коментиран от #27

  • 22 М Да

    2 3 Отговор
    БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА НЯМАТ ПРАВО ДА МИ ОПРЕДЕЛЯТ ЖИВОТА В БЪЛГАРИЯ

    Коментиран от #25

  • 23 sagittarius

    1 0 Отговор
    Все съм чел манипулации, ама толкова нагла лъжа не бях чел. Аз ли не разбрах, кафето ли ми дойде малко, но няма да се обидя, ако ми кажете, че не съм разбрал. Каква коалиция около ДПС?! Че пък и ГЕРБ в нея! Всички им казаха, че са токсична партия, а този говори за коалиция. Оставам с впечатлението, че партия от статуквото/БСП/ е чиста като сълза и ако тази статия я чете някой занзибарец, буквално ще остане с впечатлението, че БСП е спечелила с минимум 80% в чужбина. Що за наглост да останеш с една шепа избиратели и да се биеш в гърдите, че си победител. Пак повтарям - ако греша , поправете ме!
  • 24 Васил

    0 0 Отговор
    Иска ти се шушляк скапан
  • 25 ...

    0 1 Отговор

    До коментар #22 от "М Да":

    Едно си баба знае, едно си бае.
  • 26 NeXu s

    1 0 Отговор
    Комунист да говори за демокрация? И какво има против корпоративния вот другарят? Не му харесва, че фирмите гласуват за ГЕРБ, защото последните създадоха стабилна икономика, а не инфлации като при Румен Гечев ли?
  • 27 NeXu s

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "Абсолютно":

    Гласувайте си за страната, в която слугувате и никой няма и думичка да ви каже!

    Коментиран от #29

  • 28 NeXu s

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Перо":

    И какво вкарват? Готови пари, които дебилчетата им харчат по заведения наготово, паразитират, не работят и си взимат таралясници, с които правят катастрофи? Как търтеите и катастрофите помагат на България, освен че има повече работа за погребалните агенции и сервитьорите? Нещо за духовното издигане на България правите ли? Или е важно само червото и старата бракма?

    Коментиран от #30

  • 29 Не мисля

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "NeXu s":

    Дори при нулева активност на изборите в чужбина пак ще сме ви трън в очите. Понеже гледането в чуждата паница ви е като национален спорт в България. И все някой друг ви е длъжен и виновен. Ако страната е на дереджето което се намира, то не е само заради политиците.
  • 30 Обаче

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "NeXu s":

    Когато създават работа на сервитьорите за да те почерпят не се оплакваш и не ги критикуваш, нали?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове