Last news in Fakti

9 Май, 2021 17:49 1 907 14

Проф. Александрова: 80% от хората трябва да придобият имунитет

  • коронавирус-
  • проф. радостина александрова-
  • имунитет

Мерки срещу пандемията

Проф. Александрова: 80% от хората трябва да придобият имунитет - 1
Снимка: Shutterstock

80% и повече от хората трябва да придобият имунитет, за да стигнем до колективния. Едно положение, при което толкова много хора са защитени, че дори да се появи някъде заразен човек, около него няма чувствителни индивиди, които да поемат щафетата и да я предават нататък. Това заяви в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ вирусологът в БАН проф. Радостина Александрова.

Всичко по темата:Епидемията коронавирус (COVID-19) 23298
По думите ѝ трябва да се стремим към стабилна ситуация с един управляем вирус и действително зелените коридори вдъхват глътка надежда и оптимизъм.

"Международната база данни за ваксинирани показва, че на 6 май, например, на всеки 100 души в световен мащаб са били разпределени по малко над 15 дози ваксини, като това не е равномерно разпределено в световен мащаб. В Европа е 33, 27 е в ЕС. България е с малко под 13 дози на 100 души към същата дата", допълни проф. Александрова.

Според нея еволюцията на вируса донякъде зависи и от нашето поведение дотолкова, доколкото новите мутации възникват основно, когато той се размножава, така че колкото повече сме в състояние да ограничим неговото разпространение, толкова повече ограничаваме и способността му да се променя.

"Все още вариантите, които са се появили, не елиминират напълно действията на ваксините, въпреки че има мутации, които могат да отслабят леко това действие. Тези мутации се случват основно в хода на размножаването на вируса, когато се получава неговото потомство. Но също така е истина, че огромната част от тези мутации на практика са неутрални, защото за вируса не представлява интерес да се променя без да има нужда в една толкова стабилна система, каквито са клетките на животните и на човека", коментира вирусологът.

Според нея Индия е урок за всички нас и предупреждение да не пренебрегваме вируса, защото в края на миналата година там са решили, че са стигнали до колективен имунитет, което очевидно е притъпило вниманието на хората.


Поставете оценка:
Оценка 1.2 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    14 2 Отговор
    Мангъров ви казваше , ама кой да слуша ?

    Коментиран от #8

  • 2 1618

    12 2 Отговор
    Престанете да залъгвате хората! Знаете много добре, че корона вируса мутира непрекъснато! Не знаете и не сте сигурни доколко и докога ваксините могат да защитят хората! Всичко е за пари!Само пари ви са в главите!
  • 3 Шерт

    4 12 Отговор
    В България е 13 % ваксинирани защото руските мекерета непрекъснато тръбят колко видиш ли била непроверена ваксината.Това е нормално оглед интереса на Русия - България и Европа да не се ваксинират и така да се сринат икономически.Да ама НЕ,както казваше един известен анализатор в България.ЕВРОПА е най-доброто място за живеене в света.Съжалявам рашки ,но това е положението.
  • 4 Иван

    2 6 Отговор
    За да се забърза имунизацията трябва да се разреши и руската ваксина и да се случат нещата до края на лятото.

    Коментиран от #5

  • 5 Шерт

    3 6 Отговор

    До коментар #4 от "Иван":

    И що точно руската ваксина? Може би не знаеш ,но тя е забранена в Бразилия.Ти може би искаш руска ваксина и после- водка и сельодка.Боже,Боже спомнете си заветите на Раковски-никога с Русия.ФАКТ.

    Коментиран от #6, #11

  • 6 Иван

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "Шерт":

    А защо да няма достъп до нея.Всеки сам преценя за себе си и се подписва с името си .Има доста хора на средна възраст които чакат точно руската,защото като деца нали се сещаш какви ваксини са им слагали и са нямали проблеми.Руснаците имат едни от най -сигурните ваксини в света.
  • 7 интересно

    5 2 Отговор
    Госпожата не познава добре вируса , но познава добре случайните цифри.
  • 8 Тиква

    3 12 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Да Мангъров ни казваше пиите чайчета, това е един обикновен вирус. И този Мангъров е само инфекцонист и нищо повече. Слаб и неук човек.

    Коментиран от #10

  • 9 Санитар

    7 1 Отговор
    За толкова години не успяхме да овладеем грипа сега за нула време тръбят как сме щели да преборим корона грипа с ваксини,пълни глупости.Искат изкуствено на хартия да сложат край на пандемията,че народа вече не издържа и спира да вярва а забъркалите тая каша трябва да се измъкват някак си
  • 10 гост

    5 1 Отговор

    До коментар #8 от "Тиква":

    Твоето мнение не е мое, и няма да ми го промени .Говорим за имунитет !
  • 11 БАЙ Х@Й ‼

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Шерт":

    А ти може би НЕ ЗНАЕШ , че ЕС отказа да продължи заявките от АСТРА-ЗЕНЕКА ‼
  • 12 нали

    4 0 Отговор
    До вчера намилаха, че 70%, а тая дигна летвата на 80%. Усещате ли как новонормалните леко ни пързалят към 100%?

    Коментиран от #14

  • 13 Здрасти

    2 0 Отговор
    По добре да умрат 80 процента така ще улесним глобалистите
  • 14 Иван

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "нали":

    Ама 80%от населението означава 100% от живеещите в България, а да видим сега колко ли е населението живеещо тук