Last news in Fakti

20 Май, 2021 15:45 2 208 7

Милка Христова: Настоявам за информация за три дружества, в които СО има акции, но не получава дивиденти

  • милка христова-
  • бсп-
  • бсп-софия

Зам.-председателят на Столичния общински съвет от БСП отбеляза, че в годините назад именно това е бил един от начините за източването на столичната икономика

Милка Христова: Настоявам за информация за три дружества, в които СО има акции, но не получава дивиденти - 1

В доклада към програмата за приватизация са включени миноритарни пакети от акции, собственост на Столична община, в три дружества – Спортно-развлекателен комплекс „Корали“, „Крематориум“ АД и „Интер експо и конгресен център“. Настоявам за пълна информация за тези дружества, която да бъде предоставена на няколко ресорни комисии, за да можем да се запознаем с начина, по който Столична община ги управлява. Това каза зам.-председателят на Столичния общински съвет от БСП Милка Христова във връзка с доклад относно приемане на допълнение в приложение № 1 на Годишния общински план за работа по приватизация и следприватизационен контрол за 2020 -2021 г.

Христова припомни, че в годините назад това е бил един от начините за източването на столичната икономика. „Създавани са смесени дружества и са приемани устави, които на практика не дават никакви права на общината да упражнява някакви рестриктивни функции по отношение на вземането на решения“, заяви тя.

„Информацията, която получихме е особено притеснителна, тъй като се оказа, че тези дружества са безспорно печеливши, а ние не получаваме или получаваме нищожен дивидент. Затова моето предложение е събраната информация да бъде дадена на ресорните комисии, да се запознаят с нея и да вземем съответните управленски решения, да покажем грижа към общинската собственост, която е част от тези смесени дружества“, заяви Милка Христова.

Участието на Столична община в Спортно-развлекателен комплекс „Корали“ е 34%, а получените дивиденти за последните 10 г. възлизат на между 1700 и 8400 лв., но за периода са получени 48 000 лв.

В „Крематориум“ АД участието на Столична община е 20%, дивидентът годишно е между 13 000 и 150 000 лв. За 10 г. общата сума е около 640 лв.

В „Интер Експо и конгресен център“ СО притежава 17.55% от капитала, но до момента не е получавала дивиденти, тъй като дружеството има кредити, които използва за инвестиции за развитието на базата си.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Всъщност

    13 2 Отговор
    Някой да е изненадан.......проверка до дупка! А Фандъка да се маха ВЕДНАГА.......разследване, конфискация и затвор! В Сливенския много ще й се израдват!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Софиянец

    9 1 Отговор
    А центъра за градска мобилност, тоест паяци и скоби защо не проверите, там само от район дневно са над 150 хил лв.
  • 4 А Градска Мошенбилност?

    11 1 Отговор
    Само от зелена зона в предблокови и междублкови пространства са засмукали буквално милиони.Две табели за 50 лева,забучени пред входа и масово прибиране по стотачка от калпак.Да не говорим за синя и зелена зона на улици,булеварди в цяла София.Там е буквално" черна дупка". Два лева на час.Скоба- 40 кинта.Репатрак- стотачка.Отделно за престой на нак.паркинг.И там не се знае,кой е стопанина.Такава златна яма няма.Превъзхожда е само Топлото.Там е море от пачки.Но за шилета така трябва.В нашето каре, един тарикат е сложил ограда за няма два бона- от телена мрежа.И над 12 години го ползва,като платен паркинг.Инвестиция- нула.Но от 150 балъци прибира стотачка всеки месец.С благословията на кметицата.Прави поне сто бона чисти.А е " спечелил" търг за 4500 лв годишна вноска.Но иначе,фъндъчката реве с крокодилски сълзи,как децата нямат детски градини.Абе фъндък,в същото каре,в което живеят над 1500 семейства,може да се построй детска градина- замък.На три етажа,спокойно,тихо,чисто място.И никой от живущите няма да бъде против.
  • 5 Дългият

    6 0 Отговор
    Хайдееее и тук се размириса на корумпирани гербери.
  • 6 небрежнев

    0 5 Отговор
    Имам усещането, че с управление на икономиката от страна на държавата се занимават само некомпетентни хора. Получаването на дивидент изобщо нищо не означава. Компании като Фейсбук, Тесла, Амазон не изплащат никога никакви дивиденти, но акциите им нарастват със стотици проценти. Освен това, оборотите им растат прогресивно и е добре печалбата им да се реинвестира. Едно е 1% от 1 милион и 10 пъти повече е 0.01% от милиард. Примитивно е да се гледа само дивидента. Много по-важно е какво реално правят тези компании, как се развиват, какво социална функция имат, в какви технологии инвестират, какъв е потенциалът им за развитие, каква е възможността за привличане на външни капитали, за листването им на международните пазари, за привличане обратно в страната на емигриралите, за създаване на ноу-хау, за устойчиво развитие, за развитието в зелени технологии, за експорт...

    Коментиран от #7

  • 7 Дългият

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "небрежнев":

    И да имаш и да нямаш усещането вие герберските фирми сте аут. Хаиде стига усвояване.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове