Last news in Fakti

21 Май, 2021 18:41 1 490 30

Радев: Разширяването на ЕС трябва да е на основата на добросъседски отношения на Балканите

  • румен радев

България е отговорен член на ЕС и ще продължи да подпомага кандидатите за присъединяване към Съюза да изпълнят Копенхагенските критерии за членство, каза президентът

Радев: Разширяването на ЕС трябва да е на основата на добросъседски отношения на Балканите - 1

Разширяването на Европейския съюз трябва да е основано на добросъседски отношения на Балканите и това следва да е необратим процес във времето. Това заяви държавният глава Румен Радев, който се срещна на „Дондуков“ 2 с министъра на външните работи на Португалската република Аугущо Антуш Силва и европейския комисар по съседство и разширяване Оливер Вархеи. В срещата участва и министърът на външните работи Светлан Стоев.

Възможните подходи за ускоряване на процеса на европейска интеграция на страните от Западните Балкани бяха във фокуса на разговора.

Румен Радев подчерта забележителния прогрес в европейския дневен ред, постигнат в рамките на португалското председателство на Съвета на ЕС, и открои усилията на европейските институции за още по-тясното приобщаване на Западните Балкани към Обединена Европа.

"България е отговорен член на ЕС и ще продължи да подпомага кандидатите за присъединяване към Съюза да изпълнят Копенхагенските критерии за членство и да утвърждават принципите на добросъседство и спазването на човешките права, които са в сърцевината на европейското сътрудничество", посочи президентът.

„За България европейската перспектива на Западните Балкани и разширяването на ЕС са безспорен приоритет“, подчерта още държавният глава и добави, че за постигането на ефективни резултати за страните, кандидатстващи за членство в ЕС, най-важен е прекият и открит диалог. “Затова ние искаме да видим не декларации, а ясни гаранции за нашата национална сигурност и за нашите национални интереси”, посочи още Радев.

На срещата бяха подчертани и отличните двустранни отношения между България и Португалия. През юни се очаква президентът на Португалия Марсело Ребело де Соуза също да дойде на визита в страната.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 20 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1618

    21 8 Отговор
    Борисов и неговото обкръжение, което може да се сравни с престъпна шайка ще направят всичко за да прикрие данните свързани с подслушването на политици! Смешно и нелепо е Гешев и купената от Борисов Прокуратура да разследва!Колкото разследва чекмеджетата, записите с гласа на Борисов, къщата в Барселона!Защо и докога Иван Гешев ще живее в държавен имот-правителствената резиденция "Бояна" срещу символичен наем, с благословията на Борисов? Върховенство на закона - еднакво и точно прилагане спрямо всички ще има тогава когато бъдат отстранени цялото корупционно, мафиотско, олигархично обкръжение на Борисов като се започне от Гешев и Пеевски!
  • 2 честен ционист

    7 37 Отговор
    Казах ли ви, че в името на доруването ще клекнете.. Масончикът Радев се е клев във вярност на НАТО, за България му е през..

    Коментиран от #15, #29, #30

  • 3 Мунчо

    11 26 Отговор
    Ще продаде България и народа

    Коментиран от #6

  • 4 Последния Софиянец

    18 12 Отговор
    Фандъчката днес също го отнесе на площада пред министерски съвет.Четете във Фрог как я изгонихме,а тя вика че сме пияни.Стар номер.

    Коментиран от #5, #17, #21, #23

  • 5 Самоков

    15 13 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    Не само пияни, а и наркомани.

    Коментиран от #12

  • 6 Калугин

    8 21 Отговор

    До коментар #3 от "Мунчо":

    Радев продаде България на Кремъл.
  • 7 Проблемите

    13 5 Отговор
    на тази вече полудържава са много. Един от неразрешимите обаче е свързан със съществуването на една туморна прослойка, която се е забила в немощното тяло на обществото и източва последните му капки кръв. Тази политическа каста се нарича „ПОЛИТИЧЕСКИ НОМАДИ“, чиято основна дейност се състои да следят развитието на вътрешнополитическите процеси и бързо да се ориентират към силните на деня, закрепвайки лепкавите си пипала в „тялото“ на дадена политическа формация. Посредством „прескачането“ от една в друга партия те материализират основната си цел, а именно единствено да поддържат своя „добре охранен“ социален статус. Извършват го със самоафиширане в политическото пространство и без полагане на физически и умствени усилия. Основни характерни особености на „политическия номад“ са: проява на социално безчувствие, налагане на долнопробен морал, силно изразени „слагачески“ способности и тотална липса на каквито и да е професионални умения и стаж на трудовия пазар. Всеки от нас може да даде стотици примери за такива хора, които за 30 години преход лишиха държавата ни от човешки облик.
  • 8 Протестите

    8 11 Отговор
    бяха насочени само за да възвеличаят льотчика и да го защитят от напълно основателното разследване на сбирщината около него от прокуратурата и бяха не срещу Тиквата, а за да създадат ореол на масона, тъй че провалът им се дължеше именно на жалката им същност на обслужване на радев.
    Тия келеши от протестърските партии просто се прехвърлиха на друг обект да смучат от него , но още по -жалък е Зеления чорап, който се възползва от тях за личните си интереси.
  • 9 БГ гражданин

    14 0 Отговор
    И така да попитам за КОРУМПИРАНОТО ПРАВОСЪДИЕ, което представлява огромна маса от закони, членове и алинеи, взаимно изключващи се и взаимно противоречащи се, които обслужват само и единствено „джобовете” на съдии, адвокати и прокурори. Така 5% богаташи и галеници на неолиберализма винаги са защитени от правосъдието. Въпрос: Бихте ли ми отговорили колко и какви присъди са издадени на богаташи (депутати, министри, кметове, олигарси) за техните престъпления, ограбвайки държавата?
  • 10 2776

    6 1 Отговор
    Много добър анализ.Поздравления.
  • 11 Евимумамата

    11 18 Отговор
    Тоа зеуен чорап марширувал .марширувал, марширувал по плаца в Долна Митрополия та се забакнал. Тъпвоенен.
  • 12 Последния Софиянец

    4 9 Отговор

    До коментар #5 от "Самоков":

    Ти си гледай картофите в Самоков и наз не ни мисли

    Коментиран от #20

  • 13 1618

    15 9 Отговор
    България не е имала по- добър Президент! Той е истински политик с морал и политически опит на лидер! По-трудно е да се гради мирно сътрудничество с всички държави независимо от тяхната етническа принадлежност,а много по- лесно е да разрушиш всички мостове на дипломация и да се конфронтираш използвайки националистични идеи както направи военолюбеца, националист Каракачанов!

    Коментиран от #18

  • 14 !!!

    4 7 Отговор
    оня с каскета-чака...

    Коментиран от #25

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 мдда

    9 10 Отговор
    Разширяването трябва да започне с хастара ти, Радев.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 честен ционист

    4 9 Отговор

    До коментар #13 от "1618":

    Политически опит на лидер? Ти на 2-3 коремни и 1 Кобра на Пугачов, политически опит ли викаш бре?
  • 19 Ако клекнете

    11 2 Отговор
    На македонските предатели ще бъдете демонтирани за 24 часа
  • 20 Пич

    2 3 Отговор

    До коментар #12 от "Последния Софиянец":

    Донеси 2 кебапчета и една пилешка
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Полковник РУМНО

    11 4 Отговор
    Нe нa влизaнeтo нa РCМ в EC. Влизaнeтo oзнaчaвa крaй нa бългaрcкaтa aзбукa, пиcмeнocт и иcтoрия. Гърция вoди прeгoвoри 28 гoдини и нaкрaя РCМ ce cъглacи c уcлoвиятa нa гърцитe.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Боли ма шперца

    7 11 Отговор
    За фатмака селяндур. В Европа не понасяме комунисти
  • 25 Asterix

    3 3 Отговор

    До коментар #14 от "!!!":

    Тка е...чака подпрян на дървото срещу президентството и чопли семки....чака си човека!
  • 26 бай Даньо

    8 1 Отговор
    За моя приятна изненада Радев държи курса добре. То не е много учудващо защото в обществото има пълен консенсус по темата Македония та всеки политик решил да импровизира се самоубива. Само изумително е как ДеБи-лите на Ристю който подписаха декларацията в европарламента за македонското малцинство и все пак Ганчо ги пусна в парламента!?
  • 27 Гордея се

    4 3 Отговор
    С ТОЗИ ПРЕЗИДЕНТ
  • 28 Бай Кольо

    2 0 Отговор

    До коментар #23 от "Селтак":

    А, на него това му е работата, 20лв на ден му дават и той е доволен иначе глад.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Я-ж го-мна

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    Публикувaнo във фaкти.бг: Зaтoвa ниe иcкaмe дa видим нe дeклaрaции, a яcни гaрaнции зa нaшaтa нaциoнaлнa cигурнocт и зa нaшитe нaциoнaлни интeрecи”, пocoчи oщe Рaдeв.

    Я. ж л.a. I.н.a ceгa cръбcкo. Мe. Кe. Рe
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове