Last news in Fakti

22 Май, 2021 17:51 4 294 27

Икономическият министър вика надзорниците на ББР за обяснение

  • кирил петков-
  • ббр-
  • надзорен съвет

Служебният министър уточни, че като принципал на банката няма достъп до кредитните досиета

Икономическият министър вика надзорниците на ББР за обяснение - 1
Снимка: БГНЕС

Служебният министър на икономиката Кирил Петков е извикал представителите на надзорния съвет на Българската банка за развитие (ББР), за да обяснят как са допуснали концентрация на кредити за близо 1 млрд. лв. в общо 8 фирми. Те ще трябва да кажат как това финансиране е помогнало за увеличението на работните места, насърчило е износа и иновациите.

"Ще бъде публично и ще бъде заснето на онлайн платформа, така че всеки гражданин, който се интересува къде му отиват данъците, да може да види", каза Петков пред радио "Дарик". "Ако нашата Българска банка за развитие дава на 8 фирми 946 млн. лв. вместо на 10 хил. малки компании по 100 хил. лв. - какъв резултат би имало за икономиката в страната, при положение, че малките фирми сега имат ликвидни проблеми и такъв тласък с достъпен заем особено в областта на експорта и иновативността, би дал голям отзвук в икономиката", продължи той.

Служебният министър уточни, че като принципал на банката няма достъп до кредитните досиета. Двама от тримата членове на надзорният съвет (решенията се взимат с мнозинство две трети) са същите, както и по времето на Стоян Мавродиев, сменен след скандал, на който и предишната власт се е видяла длъжна да реагира.

"Надзорният съвет не може да бъде преназначен без одобрението на БНБ. Зависи дали в БНБ искат или не да сменят този Надзорен съвет. За седмица не са ни дадени компаниите. Ще извикам надзорния съвет в четвъртък да говоря с всеки от тях как защитават публичния интерес, какви мерки са предприели и защо се е стигнало до тази концентрация", каза министърът. Те са от 5 г там и за мене блокират защитата на публичния интерес, добави.

По повод телевизионно интервю на Йордан Цонев от ДПС, който заяви, че неговият съпартиец Делян Пеевски няма участие в предпочитаните от ББР фирми и упрекна министъра, че се позовава на медийни публикации, Петков отговори, че, първо, самият Цонев признава, че Пеевски е имал макар и миноритарно участие в "Булгартабак", а пък тютюневият холдинг на свой ред е бил собственик на "Техномаркет" - две от финансираните осем дружества. "Тези връзки съществуват, не знаех в подробности, но видях по един от каналите, че че един от големите заеми реално се държи от човек, който е адвокат на Румен Гайтански. Един човек винаги може да сложи друг за представляващ, въпросът е кой взима решенията", каза министърът. И обобщи: "Правилата трябва да са такива, че независимо кой какъв е, без значение кой стои зад тези фирми, такъв тип експозиции да не може да се дават".

Министърът вече е поискал БНБ да одобри промяна в устава на банката, така че да не може да се отпускат повече от 5 млн. лв. на една компания. Сумата, по думите му, е достатъчно ниска, за да загубят интерес този тип кредитополучатели.

"Като предпоставки България трябва да е богата страна: имаме пълен достъп до европейския пазар, имаме достъп до море, топ студентите ми в Софийския университет биха били топ и в Харвард и другаде. Имаме и средства от ЕС за умни инвестиции. Ако тези пари, средства и локация се вкарат в икономическия модел, нашият стандарт би трябвало да се умножи по две. Единственият отговор защо задачата не излиза, е липсата на ефикасност при използването на тези ресурси, загубваме ги някъде по пътя. Тази седмица започвам да виждам много ясни отговори как това се случва", коментира Петков.

Даде и пример с проект на правителствена сграда от 90 хил. кв. м, който предишното правителство планирало да финансира в разгара на ковид-кризата като предостави само на една компания и проектирането, и строителството, и надзора.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 53 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    118 4 Отговор
    Давай, Кирчо, мачкай здраво мафиотите гербаджийски!

    Коментиран от #19

  • 2 И ще

    76 4 Отговор
    се хване за главата !
  • 3 Българка

    94 5 Отговор
    Приветствам действията на служебния министър на икономиката! Трябва да има прозрачност, но и наказания. Ако само БНБ може да уволни борда на ББР и не го направи, питам кой може да уволни отговорните от БНБ? Освен това не е възможно министърът да няма право на информация за договорите и условията, при които са отпускани скандалните 8 кредита. И най-важно погасявани ли са главници по тези кредити и в какъв размер. Обществото пита и какви са обезпеченията ?

    Коментиран от #20

  • 4 Браво

    95 5 Отговор
    Най-после министър, който поставя интересите на българските данъкоплатци на първо място.Това е истински патриот!

    Коментиран от #11

  • 5 eх че

    66 2 Отговор
    ме е яд, че няма достъп до кредитните досиета! Стига вече с онези древни досиета, на които им изтече актуалността, защото хората ги няма. Кой ще отвори досиетата на кредитните милионери, за да видим кой и колко е точил, за да си дадем отговора на въпросите как забогатяха така изведнъж, с колко забогатяха и откъде идва лукса, в който живеят с припечеленото от тях с "честен" труд!
  • 6 знаещ

    58 2 Отговор
    Не подминавай "изключителния бюджетар" / в действителност преписвач на цифри / киро ананиев от Пернишко и племенника на съпругата му владко Тъпото от Долни Дъбник.
  • 7 От Швеция

    75 2 Отговор
    Адмираций, за министър Петков,
    такива трябва да са, всички министри
    в България,можещи знаещи и
    упражняващи професията си,
    в полза на държавата и хората!
    Имам чувството, че в България ,
    сме живеели в някакъв,
    икономически "Франкенщайн" до момента?
    Разкри схемата на измами в ББР, за 7 дни!
    А и реши проблема за същото време?
    Браво !
  • 8 аН така

    71 3 Отговор
    Всички пътища водят към шиши и бойко т. + съучатник "човека" с каскета !
  • 9 Алооо

    59 2 Отговор
    Браво на Кирил Петков.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Интелектуалец

    5 51 Отговор

    До коментар #4 от "Браво":

    Никакъв патриот не е. Единствените патриоти са Валери Симеонов и Красимир Каракачанов.

    Коментиран от #14, #15, #17

  • 12 Лилипут

    35 2 Отговор
    Питай ги за обезпеченията,че там е заровено кучето.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 нннн

    33 2 Отговор

    До коментар #11 от "Интелектуалец":

    Пропуснал си кандидат-затворника Марешки.
  • 15 Негузен

    22 2 Отговор

    До коментар #11 от "Интелектуалец":

    Терасите на Пентхаус и хотелите за смучене на полицейски командировъчни съсипват морала на народа и са осъдителни отвсякъде.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Гневен бургазлия

    25 2 Отговор

    До коментар #11 от "Интелектуалец":

    Далавери симеонов ли... Този дето открадна боновите книжки на работниците от завода в Дебелт.. Докато беше директор в завода ли... И после си направи Скат тв... Аре пък да нее патриот....
  • 18 Behemoth

    19 3 Отговор
    Тиквата трябва да бъде тричан като куче ама за врата!
  • 19 Искам осъдени на много години

    19 3 Отговор

    До коментар #1 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    Банкери, адвокати, чиновници, министри, мафиоти, съдии, прокурори, полицаи, военни. Искам ги доживот в кафеза
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Другия с коня

    5 10 Отговор
    Нали това е Проблема на малките и средни бизнесмени,че нямат Обезпечение на Кредита,който им е необходим.Те просто уволняват няколко работника,които имат,стискат си Печалбата от предишни години и чакат да отмине Кризата с Вируса....Ще теглят Кредит заради няколко Работника ли???? Я си пий хапчетата редовно,че вдигаш кръвно от дреболии..

    Коментиран от #24

  • 22 ХХХ

    17 2 Отговор
    Мачкай Кире иначе те ще Ви смачкат!
  • 23 Буда

    11 2 Отговор
    Фактически троловете на мутрата са тук , за да прикрият рекета на същия над бизнеса , свързан вероятно с тях самите . Това са 5% гласували за шайката и свързани с кражбите .
  • 24 Ива

    18 2 Отговор

    До коментар #21 от "Другия с коня":

    Гроб никога повече няма да бъдат на власт и в момента не са , само вдигат пушилка !
  • 25 Аз Човек

    2 11 Отговор
    Този Кирчо иска да Срути Банковата система и какъв е проблемът банките са за това да дават Кредити на платежоспособни фирми разберете го българи36
  • 26 Аз Човек

    1 12 Отговор
    Този Кирчо иска да Срути Банковата система и какъв е проблемът банките са за това да дават Кредити на платежоспособни фирми разберете го българи36
  • 27 Гошо

    10 0 Отговор
    А, разгеле нещо разумно а не като мисирките седнали да ми обясняват кой и защо яде баница! Важното кой я меси, кой и как я реже, кой я раздава!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове