Last news in Fakti

28 Май, 2021 10:50 1 668 12

Инж. Иван Досев: АПИ не е правила непозволени авансови плащания

  • инж. иван досев-
  • апи-
  • плащания

Тези плащания са посочени като мотив за освобождаване на ръководството

Инж. Иван Досев: АПИ не е правила непозволени авансови плащания - 1
Снимка: БГНЕС

По преценка на министъра – това пише в заповедта за прекратяване на договора, обясни в предаването „Тази сутрин“ по бТВ инж. Иван Досев – уволнен от управлението на АПИ. Вчера ръководството на Агенция „Пътна инфраструктура“ беше освободено.

Новият министър иска да изгради нов екип, коментира бившият член на управителния съвет на агенцията. В сайта на МРРБ са обаче посочени други причини за нашето отстраняване, отбеляза инж. Досев.

В съобщението на сайта пише: Плащане на аванси за строително – монтажни работи за обекти, които нямат готовност и разрешения за строеж.

Такава причина с нас не е коментирана, заяви инж. Досев. Той обяви, че среща с регионалния министър не е имал.

„От съобщението не става ясно за кой договор говорят – предполагам, че говорят за договори, по които са дадени значителни суми като аванси“, отбеляза инж. Досев.

„Не сме правили авансови плащания, които не са позволени. Не разбирам къде се отива с твърдението, че са извършени авансови плащания без проектна готовност. Договорите са за инженеринг, те включват проектиране и строителство. Нормално е авансът да се плати, ако има такава клауза в договора, и след даването на аванса да се извършат дейностите по проектирането и изграждането“, обясни инж. Досев. По думите му това са суми, които се приспадат от всяка една извършена и актувана дейност.

„Част от сумите отиват за строеж, част от тях – за проектиране и строителни дейности“, обясни той.

„Не може да се обвинява Пътната агенция, че е извършила някакви плащания, при условие, че за да извършим плащанията, ние сме получили целеви средства.

Средствата за конкретните договори идват от държавния бюджет и се гласуват с постановления на Министерския съвет. Те дори не постъпват в АПИ, а стоят в една сметка, за която разрешение се дава от МРРБ“, каза още инж. Досев.

Според него АПИ не си е позволила да сключи нето един договор без санкцията на принципала.

По думите на инж. Иван Досев най-скъпа е магистрала „Люлин“.

„Цената на километър е относително понятие, което не би трябвало да се използва, заради особености на терена. Колкото по-голям е броят на съоръженията и колкото по-лоша е геологията – цената се вдига“, обясни той.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    21 1 Отговор
    Днес по боюво-пеефските телевизии се изсипаха всички уволнени, да ни обяснят как нямат представа за какво са уволнени и, че не са правили мошенгии в името на господарите! Хаха!

    Коментиран от #5

  • 2 666

    10 0 Отговор
    да,дааа и 5 години гаранция, това да не е пералня.......смешници
  • 3 Hoho Boho

    10 0 Отговор
    Точно. Всички плащания предварително са били одобрявани от мафията.
  • 4 новите шефове

    13 0 Отговор
    Да разрешат да се вземат проби от всички пътища на тиквостро. Е тогава ще се отвори много работа за съда и прокуратурата. Ако не го направят това, значи всичко е мижи да та лажем
  • 5 има решение за БНТ

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Уволнение за подлогата кошлуков.
  • 6 Ади сега

    13 1 Отговор
    Прав е 'човечеца': „Не сме правили авансови плащания, които не са позволени.'' Баце, по телефона: ''Плащай и дан'ти пука. Аз, разрешавам!''.
  • 7 Хахаха

    1 9 Отговор
    Отишъл си несресан на работа и са те уволнили за уронване на престижа. На всеки е ясно, че върви чистка на всеки, който не е от "нашите" и какви ли не глупости, лъжи и смешни твърдения ще посочат, като причина за уволнение. "Странно" защо всеки един министър от сл. кабинет си гради нов екип... за 2 месеца работа. А за т. нар. причина за твоето уволнение -"извършени авансови плащания" е повече от глупава, но за хора които са наясно с договорите в тази сфера - строителство. Но новата власт разчита на незнанието на хората и се хвърлят едни информации в медиите за "големи злоупотреби", и ... ходи доказвай, че нямаш сестра. Дано и този път хората не се подведат на дивата пропаганда и манипулации, с които ни облъчват отвсякъде. Много са безочливи и арогантни - онази дърта номенклатура - МВР министъра, си позволява вече и присъди да раздава, да налага "мнението си" като доказан факт, едва ли не. Но такива са били винаги - яка пропаганда, заливане с лъжи и инсинуации по медиите по няколко пъти на ден, по няколко дни, и... народа им се вързва. Нали знаете... една лъжа като се повтори 100 пъти и става истина.
  • 8 Бг123

    3 1 Отговор
    Спи да спре да краде парите от винетки и пътни такси.
    А да започне да ремонтира пътищата в България включително магистралите които са осеяни с дупки и са почти като лунни кратери.
    Долу герб
  • 9 Гошо

    5 1 Отговор
    Още ли има хора които си мислят, че далаверите на гербаджиите ни са законно облечени? Че промените в законите не са приети със любезното съдействие на ДПС патриоти и разни други боклуци?
  • 10 Чичо Тони

    2 0 Отговор
    "Договорите са за инженеринг, те включват проектиране и строителство." Там е заровено кучето. При договор за инженеринг, се договаря цялата сума за строителство (общо взето на око) и от там на сетне нещата са в ръцете на изпълнителя. Той проектира, той прави КСС-то, той определя какви да са материалите. Сладка работа (за изпълнителя). Инженеринг се използва обикновено при необходимост от строителство в много кратки срокове. Инвеститора е съгласен да плати по-висока цена за сметка на излизане на пазара в по-кратки срокове. В случая се маскира високата цена на изпълнението (за да има за всички по веригата).
  • 11 Иван

    1 0 Отговор
    Обикновенно проекта на договор го изработва Възложителя. Така, че в повечето случай договора е в негова полза. Щом е в полза на Изпълнителя е корупция. Няма какво да се обяснява този крадец.
  • 12 ПЕНКО

    0 0 Отговор
    НА РУМЕНЕТЕ ИЗКЛЕСЛЯЦИ ИМ ОСТАВАТ 46 ДНИ !!! СЛЕВАТ -ОБВИНЕНИЯ; СЪД И ПРИСЪДИ !!!!!!!!!! НО ИМА И СЪД НА СНАЙПЕРИСТИ -КАТО МЕН !!!???!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове