Last news in Fakti

6 Юни, 2021 17:42 2 123 31

Корнелия Нинова: Голямото ляво обединение ще продължи с още партии

  • корнелия нинова-
  • бсп

Промяната е изстрадана от мнозинството от хората в БСП - 4 години ние бяхме реалната опозиция

Корнелия Нинова: Голямото ляво обединение ще продължи с още партии - 1
Снимка: БГНЕС

„Със сигнала, който САЩ изпращат, изправят България и институциите ни пред голямо предизвикателство, защото те не могат да правят нито разследване, нито да внасят обвинителен акт, нито да издават обвинителни присъди. Това трябва да направят българските институции и от случващото се през следващите седмици и месеци ще проличи дали ние имаме сила като суверенна държава да се справим с този проблем.“

Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова по БНР по повод наложените санкции по закона “Магнитски“, като допълни: „Г-н Пеевски и г-н Божков, както и другите, които са посочени, са следствие. Причината, за да се изгради този модел, е другаде и ако искаме да има дългосрочни последици от тези действия, то трябва да се извадят на показ управляващите политици, които създадоха условията и модела.“

В предаването “Неделя 150“ тя даде пример с “Автомагистрали“ и доклада на Сметната палата, който е резултат от усилията на БСП, които подадоха сигнала. „4 години се борихме с този казус, за да се стигне днес до този доклад.

Причината е в онези управляващи, които внесоха закон, с който дадоха възможност това да се случи. Ние в зала се борихме с този закон, но въпреки това управляващото мнозинство тогава го прие“, обясни Нинова, визирайки Закона за обществените поръчки. „Истинската ни цел трябва да е да се извадят политиците и да понесат политическата отговорност за създаването на този модел в последните 10 години от управлението на ГЕРБ. Тогава ще има истински резултати“, каза още лидерът на левицата.

„В последните 4 години нееднократно сме заявявали, че предишното управление беше ГЕРБ и ОП – официално, с подкрепата на ДПС – неофициално. Това беше тройна коалиция, която многократно сме доказвали с факти. Ние категорично се разграничихме от такава политика. Посочихме този модел на политика, посочихме паралелната държава още през 2017г., и с всичките си действия последователно, неотстъпчиво, каквото и да ни струваше това, защото понесохме много удари, сме отстоявали тези позиции“, обясни Корнелия Нинова.

По думите ѝ партиите, които се самоназоваха като “партии на протеста“ наричат БСП статукво, с което тя категорично не е съгласна. „Докато ние в последните 4 години водехме битка с този модел на управление и понесохме ударите, някои от тези хора бяха част от модела. Някои му бяха министри на Борисов, Мая Манолова беше избрана за омбудсман с неговите гласове, така че да внимават с етикетите, които лепят, защото през тези 4 години много хора от БСП и симпатизанти пострадаха. Тези хора са изстраданата промяна“, каза още тя.

Нинова не вижда причина левицата да си сътрудничи с ДПС и припомни позицията на партията в 45-тото НС: „Още в предишния парламент казахме, че сме готови с новите политически субекти да си сътрудничим по определени политики. Ние можехме да го направим, ако ИТН бяха оползотворили втория мандат, заявихме многократно, че имат нашата подкрепа без претенции за министерски кресла и т.н. по няколко основни приоритета.“

Лидерът на БСП припомни, че един от тези приоритети бе разграждането на модела, за което от левицата не само говореха, а и действаха: „Ние внесохме мораториума върху решенията на правителството на Борисов, внесохме актуализация на бюджета, преизчисление на пенсиите, което беше възможно, но “партиите на промяната“ се възпротивиха“, посочи още Нинова.

Корнелия Нинова заяви, че се работи по няколко посоки за успеха на БСП: „Първата е това широко ляво обединение, в което вече сме 8 партии, очакваме и още партии да се присъединят до изборите. Това означава консолидация на единомишленици по политики, защото многото малки леви разпокъсани партии все пак представляват хора и когато те не влязат в парламента, това е загуба за левия вот и ляво-център. Вярвам, че това обединение ще донесе резултат. Не гоним математически сбор, а голямо обединение за правене на политика“, категорична бе Нинова.

Втората посока, която изтъкна Нинова, е надеждата, че пандемията вече няма да окаже такова голямо влияние върху изборите и тези, които през април не са излезли да гласуват, сега ще го направят.

„Трето – разчитаме, че ще се спре или поне намали драстично купеният и корпоративният вот, както и натискът върху хората, а с машинното гласуване ще се избегнат и манипулации на вота“, обясни Нинова като обобщи, че има много обективни условия БСП да си повиши резултата. „Разбира се, всеки, който отива на избори се бори за победа, така че по-сплотени, по-обединени и по-убедени от всякога към резултата“, каза още тя.

„Аз не приемам позиция, в която или съм водач, или няма да работя. Това показва нежелание за кауза и победа, а желание за лична изява“. Така Нинова коментира изказването на Весела Лечева, свързано с факта, че самата тя не стана водач на листа във Велико Търново.
Корнелия Нинова бе категорична, че моделът, който изградиха ГЕРБ, е “червена линия“.

„Това са задкулисни играчи, договорки, които се претворяват в лобистки закони, липса на контрол върху тези лобистки закони, кражба на 10 млрд. лв., разпределянето на тези пари към джобовете на определени хора“, обясни тя като посочи, че за тези 10 години много партии се изредиха да бъдат партньори на ГЕРБ и политическият живот ги изхвърли от активната политика.

Нинова припомни и предложенията БСП да стане част от модела, но благодарение на разума и на симпатизантите, членовете и ръководството на партията, левицата устоя на това. „Затова сега имаме претенции да сме алтернатива.

4 години устояхме на това, включително и с вътрешнопартийните ни противопоставяния, които бяха представени пред обществото като някакво гонене на инакомислещи. Не, това беше усилие да се спре задкулисното влияние на ГЕРБ“, обясни лидерът на БСП.

По думите ѝ скандалът с подслушванията отнема от вниманието към важните въпроси като покачващите се цени на тока и водата, растящата инфлация, за обедняването и необходимостта от компенсация на доходи. Нинова смята, че няма нужда от законодателни промени в тази сфера, тъй като законът много ясно е казал кога, кой, защо и кого може и трябва да подслушва. „Дори и да променим закона, ако не се промени контрола и изпълнението, на следващите избори пак ще имаме някакъв такъв скандал“, посочи тя.

„Борбата на служебния кабинет да извади на показ и да започне битка с този модел на управление в министерства, в агенции трябва да слезе надолу и да стигне до кметовете на ГЕРБ“, заяви Нинова като уточни, че случаят с болницата в Раднево е такъв: „Кмет и мнозинство в общинския съвет от ГЕРБ фалират болницата, взимат решение след това за продажба на приближен на ГЕРБ човек, намаляват му цената вече два пъти в процедурата по продажба и са я свели до 600 000 лева. Това засяга всички хора в общината, защото няма да имат достъп болница.“

На въпроса каква е оценката за служебния кабинет, Корнелия Нинова коментира: „Той има две задачи. Първата е да покаже истината и да направи ревизия на управлението, и да започне да коригира тези корупционни практики и тук правителството се справя много добре. Втората е да организира честни и прозрачни избори – тук от вчера ни притеснява информацията за трудностите при закупуване на машините. Може би тук трябва да се хвърлят повече усилия и най-вероятно вече ще се съсредоточат повече в тази посока“, заключи лидерът на БСП.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Браво

    23 7 Отговор
    И сто да станете, правителство няма да станете!

    Коментиран от #31

  • 2 Последния Софиянец

    20 10 Отговор
    Браво на Мангъров че се оттегли от тези мошеници.

    Коментиран от #8, #13, #29

  • 3 РАЗМИВАТЕ СЕ ДРУГАРКО НИНОВА

    14 11 Отговор
    БСП МИЛИАРДЕРИТЕ И ТЕХНИТЕ РОДНИНИ И ПРОТЕЖЕТА, ПАК ЗА ПАРЛАМЕНТА НАПИРАТ, ДЕПУТАТИ ДА СТАВАТ, ПАЧКИ ДА ТРУПАТ, КРЪВЧИЦА НАРОДНА ДА СМУЧАТ....БСП ИЗБИРАТЕЛИТЕ НА ТРЪСТИКАТА, ЯКО БАЧКАТ, ГНЕВНО ГИ ХУЛЯТ, БЕДНО ЖИВЕЯТ....КЪДЕ Е СПРАВЕДЛИВОСТТА ДРУГАРКО НИНОВА...СТИГА СТЕ НИ ЛЪГАЛИ И БАЛАМОСВАЛИ....НЕ ВИ ВЯРВАМЕ
  • 4 Луков

    4 7 Отговор
    Тамън още няколко гласа за БСП.
  • 5 русенец

    15 5 Отговор
    Хайде стига повече партии, че и тези ни идват байгън!
  • 6 нинова

    13 6 Отговор
    ти си едно плямпало. Не чу ли какво ти каза Дърева - колкото повече правиш сбирщайн от БСП, толкова повече процентите ви ще падат. Партийките, които събираш под крилото си са абсолютно неразпознаваеми.
  • 7 Оу Корнелийо

    11 6 Отговор
    Ако пак ще давате кебапчета от кучета и вкисната бира, ще обърна маааалата към "АТАКА"!
  • 8 тя не

    3 5 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    позволи той да е в листите.
  • 9 Внимателно

    15 4 Отговор
    Корни, не се радвай предваретелно, че току виж се сетили и теб да те включат в "Списъка"

    Коментиран от #11

  • 10 Дончето

    4 3 Отговор
    „Ние искахме да влезем коалиция и името ни да бъде включено. Нямам нищо против да присъстват имената и на другите партии. Това, което Корнелия Нинова казва, че съм поискала, е вярно. Не може тя да решава кои места са избираеми. Тя има проблеми с вътрешната си опозиция и с имиджа си. Ние нямаме право на субсидия според предложението на БСП. Т.е. тези пари ще зависят от Корнелия Нинова. Тя не е човек за преговори, а за клюки. Нека да видим кой човек ще води с нея преговори оттук нататък, след като показа какви са ѝ условията“, каза още лидерката на „Движение 21“.
  • 11 ами то

    4 2 Отговор

    До коментар #9 от "Внимателно":

    пише "висш политик, председател на партия". Ако не е единият, ще е другата.
  • 12 ТКЗС

    13 3 Отговор
    Червени кхмери всичките милионери 😁🎃🇻🇳🚾
  • 13 Kjjjj

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    И той беше единия от тези мошенници за кое браво
  • 14 мдда

    10 3 Отговор
    Голямото ляво ще продължи в 9-та глуха.
  • 15 ПОЗНАВАЧ

    6 7 Отговор
    Дончева доста се чудИ дали да бъде от Статуквото. Не я удовлетвориха купюрите, и реши да е срещу Статуквото :-)) А вие си гонете Мутрите, както ви редят другите Мутри.
  • 16 Анонимен

    6 2 Отговор
    Защо никое правителство след правителството на тройната коалиция НДСВ,БСП,ДПС не отмени плоския данък от 10% и не въведе прогресивен корпоративен данък и данък печалба за да има пари в хазната и не намалиха ДДС на храни и лекарства

    Коментиран от #20, #25

  • 17 Мнение

    9 3 Отговор
    Амбициозна,богата дама от СДС,сега в БСП, върви напред...към нови милиони в сметката.....
  • 18 Сделано в СССР

    5 3 Отговор
    Бойко в пола ! Гешев го избраха ГРБ-БСП-ДПС . Цацаров същите с пълно мнозинство. Грабежа по Руски поток го гласуваха ГРТБ и БСП .... В предпоследния ден на 44 НС бе гласуван грабежа Еко стикер за на 100 млн. - получател БСП депутата Петър Кънев . Опозиция ли каза ???!!!
  • 19 Стъпки Президент

    4 2 Отговор
    Камъните падат от небето. БОКО също
  • 20 ЗАЩОТО ПЛОСКИЯТ ДАНЪК Е НАЙ СПРАВЕДЛИВ

    4 1 Отговор

    До коментар #16 от "Анонимен":

    КОЛКОТО ПО ГОЛЕМИ ДОХОДИ, ТОЛКОВА ПО ГОЛЯМ ДАНЪК....ПИТАЙ БСП МИЛИАРДЕРИТЕ
  • 21 Бай Тошо

    4 1 Отговор
    Партиите коалиционни партньори продължават да се създават.
  • 22 Другия с коня

    5 4 Отговор
    В девета глуха могат да дадат Назад и да се появят пак....Направо на Бунището на Историята на тези Избори -Голямата Лява Комунистическа Коалиция и да смърдят там колкото си искат и да Приватизират и да крадат....
  • 23 Дали?!?

    4 0 Отговор
    "Облякъл се Илия, погледнал се - пак в тия." Същите сте, няма кой да се върже, а и електората значително намаля...
  • 24 Давид

    5 3 Отговор
    Когато края на една ера свърши и хората в нея са ненужни. Края на бсп е виден и до няколко години ще са до Сидеров и цялата останала сбирщина от хулигани, простаци, крадци и убийци.
  • 25 истината

    4 1 Отговор

    До коментар #16 от "Анонимен":

    Всяка лява партия по света, за каквато се води уж БСП, трябва да е социалдемократична партия, която да защитава работниците, тя трябва като такава да премахне плоския данък, който ощетява бедните работещи, да се въведе необлагаем минимум за бедните работещи на минимална работна заплата. А то какво, в социалдемократичната партия в България ... милионери, напълно недопустимо е.
  • 26 Счупи тъпомера

    3 3 Отговор
    Колкото и голямо ляво да сте, пак ще си останете у лево. Никой не ви иска.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Червени мераци

    1 1 Отговор
    Ду.хай, ду.хай, ду.хай да надуеш докрай големия червен балон !

    И ако все пак устискаш до 11 юли, тогаз тържествено ще ти го пръснем...балона де 😁
  • 29 не се знае

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Ако изкарате и вашите стари книжки изпод дюшека, може и вас да прибере.
  • 30 кака кури

    0 2 Отговор
    Лошият Бойко ви счупи касичката с формата на глава на череп.
  • 31 Cталин

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Браво":

    Айдуците се обединяват.....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове