Last news in Fakti

8 Юни, 2021 12:24 4 077 53

Минеков: Изчезнали са 4,5 млн. евро за ремонта на Ларгото

  • велислав минеков-
  • олаф-
  • ларго

Той цитира секретен доклад на ОЛАФ, в който има и препоръки

Минеков: Изчезнали са 4,5 млн. евро за ремонта на Ларгото - 1
Снимка: БГНЕС

„По някакъв начин са изчезнали, или са били усвоени, както се казва, близо 4,5 милиона евро от целия проект за ремонта на Ларгото“, каза служебният министър на културата Велислав Минеков в пресконференция, цитиран от бТВ.

Той цитира секретен доклад на ОЛАФ, в който има и препоръки.

„Препоръките са да се търси отговорност от трима министри и един кмет“, допълни Минеков. По думите му тези средства трябва да се върнат обратно.

Министърът коментира, че ще подаде сигнал към българската и Европейската прокуратура за липсващите пари. „Имам съмнения какъв ще бъде резултата с нашата прокуратура, но много скоро, според мен, тази прокуратура ще се задейства на сериозни обороти“, допълни Минеков.

Той коментира и средствата за ремонта и създаването на галерия „Квадрат 500“. Този проект също ще бъде подаден към европрокуратурата за проверка.

„Още средства са използвани в нещо, което определям като бутафория – това е имитационната крепост в местността Яйлата. Похарчени са 1,6 млн. евро за крепостта от итонг и гипс“, каза Минеков. Той допълни, че това е спряло проучванията в местността.

„Изобщо ще информирам европрокуратурата за още много неща, които са се случвали, особено с евросредства“, допълни Минеков.

"Неизгодни договори срещу покупка на произведения на министър Рашидов"

Според Минеков има странно съвпадение между покупки от фирми на произведения на изкуството, дело на министър Рашидов и сключване на неизгодни договори между тези компании и министерството на културата.

Сред колекционерите на произведения на Рашидов е разследваният бизнесмен Васил Божков и по думите на Минеков това вероятно има връзка с липсата на отчисления от частния хазарт във фонд „Култура“.

Пластики на Рашидов е купил и Валентин Златев, докато в същото време ръководената от него „Лукойл“ е печелила обществени поръчки за доставка на гориво за министерството на културата. „Джи Пи Груп“ също са купували статуи на бившия министър на културата, по информация на Минеков.

Въпреки че министерството на културата има недостиг на сгради, то е отдало големи помещения под наем на Петьо Блъсков в реномирания столичен квартал „Изгрев“ срещу наем от 5,55 лв. на квадрат при средна цена от 11 лв. на кв. м в този район.

"Награди без заслуги"

Служебният министър заяви, че са раздавани награди за "заслуги към българската култура", без отличените лица да имат такива. Като пример той посочи издателят Димитър Иванов, който "преподава в един известен библиотечен институт". По неговите думи в същото учебно заведения министър Рашидов е получил титлата "почетен професор", а за да получи Иванова наградата са били фалшифицирани писма от Съюза на архитектите в България.

"Готви се приватизация на НДК"

„Преди известно време министърът на финансите съобщаваше за едни ужаси, свързани със загуба на милиони. До 1 януари загубата на НДК е 86,5 млн. лв. Как ще покрием тази загуба? Дали това не е опит за приватизация? Министерството на културата ще нареди пълна финансова проверка, ще търсим какви са причините защото това е повече от половината субсидия, с която разполага министерството. Няма да позволя приватизация на НДК. Това няма да се случи. Искам да знам НДК можем ли да го определим като партиен дом? Трябва ли НДК да приеме всички партии. Какво общо има НДК с ПП ГЕРБ? Можем ли да кажем, че това е било част от едно правителствено насилие и директорите на НДК са били принудени да се съгласят? Ще искам цялата история“, категоричен бе проф. Минеков.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 67 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 faaffa

    89 11 Отговор
    НЯМА ПО ГОЛЯМО ЗЛО ЗА БЪЛГАРИЯ ОТ ОПГ то ГЕРБ/ДПС/СДС

    Коментиран от #17

  • 2 Веждю

    79 7 Отговор
    се изниза по чорапи , даскалицата граблива и тя го играе "светица" - ревизия до лев за криминалните субекти , до лев !
  • 3 Миризлив пор

    15 66 Отговор
    То и във Лувъра има пластики на Рашидов и франсетата ли са се мазнели на Боко? Айде като се говори за изкуство да кажем Минеков колко изложби има извън страната?

    Коментиран от #21

  • 4 ОСЪДИ ГИ

    37 12 Отговор
    Чакаме действия, не само констатации, другарю Минеков
  • 5 МУТРОГОНА

    31 9 Отговор
    МИНЕКОВ, ЧАКАМ ДЕЙТРВИЯ, НЕ КОНСТАТАЦИИ.....ДА НЕ СТАНЕ КАТО С ПОДСЛУШВАНЕТО
  • 6 Ами хайде!

    42 5 Отговор
    Кьовеши? Ко прайм?
  • 7 Перо

    46 7 Отговор
    Само така, всичко до Кьовеши,иначе е все едно да се оплачеш на тиквата за чекмеджето!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 !!!?

    12 30 Отговор
    Генералите се опитват да направят от един Минеков министър Големанов, но безуспешно !!!?

    Коментиран от #22

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Не ви е срам!

    43 6 Отговор
    МИНИСТЪР МИНЕКОВ, НЕ ВИ ЛИ Е СРАМ! "КАКА ДАНЧИ" ПОЛОЖИ ТОЛКОВА МНОГО УСИЛИЯ ЗА ЗАМИТАНЕ НА СЛЕДИТЕ ОТ "ВЕЛИКОТО ЦАП - ЦАРАП", А ВИЕ ЗА ИМА - НЯМА МЕСЕЦ СЪСИПАХТЕ ТРУДА НА ТОЛКОВА ХОРА! НЕ ВИ Е СРАМ!

    Коментиран от #25

  • 12 !!!?

    8 27 Отговор
    Генералите и тяхните пинчера се опитват да внушават прецеденти, но всичко до сега е фейк !!!?
  • 13 МУТРОГОНА

    9 21 Отговор
    Да не се издъниш като тия с подслушването, че ставаме за смях
  • 14 гробарите са

    22 5 Отговор
    А изчезнали верно ли ? А да не би да са в едно чекмедже ?
  • 15 странно

    7 0 Отговор
    Защо викате на Партийния дом "Ларго"?
  • 16 !!!?

    12 25 Отговор
    Минеков е протеже на Черепа. Той направо го е купил чрез спонсориране на няколко негови "велики" изложби !!!?
  • 17 селтак

    11 3 Отговор

    До коментар #1 от "faaffa":

    БКП викаш не е зло? :)

    Коментиран от #41

  • 18 ГЕШТАПО

    23 7 Отговор
    ФАНДЪКОВА ДА СЕ ЗАКЛЮЧИ В СЛЕДСТВЕНОТО И ДА СЕ ПОЧВА РАЗЛЕДВАНЕ. ФАНДЪКОВА ПОД КЛЮЧ ЗА ДА НЕ ПОВЛИЯЕ НА РАЗСЛЕДВАНЕТО!!!! ЗА КАСКЕТА 5 ИЛИ 6 МИЛИОНА НЕ СА КРАЖБА.
  • 19 МУТРОГОНА

    9 2 Отговор
    Очаквам ефективни присъди......само да не са фейк новини........иначе губя вторият мандат
  • 20 Аз Негодника

    3 4 Отговор
    Гробаря...
  • 21 Не бъркай

    14 3 Отговор

    До коментар #3 от "Миризлив пор":

    таланта с меркантилизацията. Да са искали нещо от Лувъра в замяна? Рашисов е талантлив творец - но олайнян до уши в герберастията... Жалко.
  • 22 Показваш

    14 3 Отговор

    До коментар #9 от "!!!?":

    недоучеността си - първо -Големанов /героят на Ст.Л.Костов/не успява да стане министър; второ - Минеков публикува факти, които са посочени в авторитетен документ. Нещо против? Поради това опитът ти за аналогия е неуспешен.
  • 23 ДаЗдраПерМа

    11 0 Отговор
    има си закон за запазване на енергията ако някъде нещо изчезне то се появява на друго място и възстановява равновесието в Природата но не и извън нея.
  • 24 Мъдю

    6 16 Отговор
    Хайдеее,едва встъпили в длъжност и парите изчезнали.Какво ли ни чака ,ако ги изберем да управляват.Май пак Виденова зима.Но поне ще сме милионери,като венецуелците.

    Коментиран от #29

  • 25 МАФИЯ НА ББ

    9 5 Отговор

    До коментар #11 от "Не ви е срам!":

    А БЕ ГЕШЕВ ЗАЩО НЕ ТЪРСИ В ЧЕКМЕДЖЕТО НА РАЗБОЙКО. НАЙ-ВЕРОЯТНО СА ТАМ. А КЪДЕ Е РИТОНЯ НА БОЖКОВ?????
  • 26 Българка

    11 3 Отговор
    Публикувано във факти.бг:
    Минеков: Изчезнали са 4,5 млн. евро за ремонта на Ларгото"
    Парите не са изчезнали, а са сменили предназначението си. Трябва да бъдат търсени в сметката, чекмеджето, джоба на някоя мутра от бившите управляващи

    Коментиран от #27

  • 27 Комунягите

    6 11 Отговор

    До коментар #26 от "Българка":

    Са научени да крадат.Тъй ,че нищо чудно да са ги откраднали и сега крадеца вика,дръжте крадеца.И ти не си по различна от тях.Манталитета и начина на мислене ти е ,като тях.
  • 28 ГНУС

    9 1 Отговор
    Ако кокошкар отмъкне 4,6 млн. лв., ще му издадат доживотна присъда. Но в случая стореното е с участието на хора от властта и последствия няма да има. Омръзна ми да чета/слушам всеки ден за милиони и милиарди ограбени от ония горе и без никакви последствия. Служебно правителство Герджиков №2. Честито!
  • 29 ГНУС

    6 8 Отговор

    До коментар #24 от "Мъдю":

    Голяма е вероятността да дойде Виденова зима. Не вярвах същата грешка да се повтори втори път, преживях я веднъж, вярвах в борда, но като гледам как отсега реват, че пари няма, започвам да се убеждавам, че с новата власт иде много лошо. Досега новите не направиха нищо друго, освен да сменят шефове със свои хора.
  • 30 Пена

    4 8 Отговор
    Минеков е толкова неугледен. Как можа да посрами баща си Величко

    Коментиран от #34

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 АНОНИМЕН

    4 0 Отговор
    В природата, финансите, казармата..... нищо не изчезва! Само мястото си сменя!
  • 33 Лъжеш

    4 4 Отговор
    Първо сугестия,после проверки,е няма доказателства,но общественото мнение е промито. Позитански тролове грачат като птици "проклети". Плачи и ти, майко Българийо.
  • 34 АНОНИМЕН

    3 1 Отговор

    До коментар #30 от "Пена":

    Но пък е много як! Изправя се от "клек" с Мичето Филева-Капон на рамене като да е трениран от Абаджиев! Имат и снимка! Много са ХУБАВИ!?
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Весо

    7 2 Отговор
    Народът ни знае точната дума:
    ОТКРАДНАТИ СА!
    Няма "изчезнали", няма "усвоени".
  • 37 Носите мизерия

    5 5 Отговор
    Стига пускайте само измислици. Ти си неграмотен. Уволнете и Рашков - 67години е. Стига сте сменяли и гонили хората. Сега почвате да връщате паметниците на комунизма. Пълна хунта сте. Народът трябва пак да излида на Орлов мост да ви гони.
  • 38 Boris

    4 2 Отговор
    Ало БАНОВ, стягаш ли куфарите, че бай Ставри е послал белите чаршафи
  • 39 Таласъма

    7 1 Отговор
    В природата нищо не изчезва, а в България само влиза в чекмеджетата.
  • 40 севда шоу

    2 2 Отговор
    Борисов към Минеков.Гледай и ти да не изчезнеш!!!
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Гост

    1 2 Отговор
    ЗАТВОР за икономическите престъпления на кмета и министрите!
  • 45 Behemoth

    3 3 Отговор
    Крадоха българския народ ,тъй както турчин не го е крал....
  • 46 Хитър Петър

    1 2 Отговор
    Въй, въй верно ли бре? Не може да е верно .😁
  • 47 Мешерето

    2 3 Отговор
    Нищо работа 5 пачки на Тиквата у чекмеджето 😁🎃🇻🇳🚾
  • 48 имам баялда

    2 0 Отговор
    Защо не кажеш ти и баща ти колко сте откраднали от народа.
  • 49 Мунчо

    0 1 Отговор
    Всяко "изчезнало" евро го търсете в "Златното чекмедже"!
  • 50 Ще има да ти пати главата!

    2 1 Отговор
    ФАНДЪКОВА, ГЛУПАВА ФАНДЪКОВА! АКО БЕШЕ УСУКАЛА С НЕУСТОЙКИ И ГЛОБИ ТОПКИТЕ НА ЧЕЗ, ВИК, ВЕОЛИА.... ВСИЧКИ КОНЦЕСИИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА СОФИЯ, СЕГА ЩЕШЕ ДА СЕ ЧУДИШ КЪДЕ ДА ПОХАРЧИШ ОБЩИНСКИТЕ ПАРИ. АМА МАМОНА, КАКТО Е ИЗВЕСТНО ОТ ДРЕВНИ ВРЕМЕНА, НЕ ПРОЩАВА - СГРАБЧИЛ ВИ Е ВСИЧКИ - И КРАТУНАТА И ТЕБ И ОБЩИНСКИТЕ ВИ ОРТАЦИ!
  • 51 Биби Кинг

    1 0 Отговор
    Тоа некадарник Минеко го е иад на истинскио скулптор и се е заел да го плюе! Ма не знае каде сичкио киреч у минечийската мо оста че влиза деа!
  • 52 ДА НЕ СТАНЕ КАТО ПОДСЛУШВАНЕТО

    0 0 Отговор
    ПАК ДА СЕ....ИЗДЪНИТЕ........
  • 53 Електра

    1 0 Отговор
    Защо никой не го интересува, че Хунтата на Радеф даде поръчка за поскъпването на тока, водата и парното, толкова ли забогатяхте при Борисов, че това увиличение не ви прави впечатление. Толкова ли са важни лъжите на ян Минеткян...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове