Last news in Fakti

14 Юни, 2021 23:20 3 848 43

Бивш член на ЦИК: Изборният процес е изпуснат

  • проф. красимир калинов-
  • гласуване-
  • машинно гласуване-
  • избори

По-малко от 10% в света гласуват с машини. Първият проблем е с доставката, а цената е странно висока и неоправдана. Машините струваха под 3 000 долара, казва проф. Красимир Калинов

Бивш член на ЦИК: Изборният процес е изпуснат - 1
Снимка: БГНЕС

"Проблемите тепърва предстоят. По-малко от 10% в света гласуват с машини. Първият проблем е с доставката, а цената е странно висока и неоправдана. Машините струваха под 3 000 долара".

Това заяви проф. Красимир Калинов, бивш член на ЦИК и преподавател в НБУ.

"Чисто психологически ще има страх от възрастните. Пробните гласувания не показват нищо, защото има трима души зад теб, които ти казват как да гласуваш. Никъде в закона не е казано колко време да стоиш пред машината - може и да стоите по 15 мин. Не е изключено умишлено да се бави процесът. Машините може да бъдат манипулират отвън. Холандците го доказаха. Големият въпрос е със софтуера и кой ще го прави и ще го валидира. При тази ситуация нямаме гаранция за честни избори", каза още математикът. Той допълни, че ЦИК не може да контролира процеса, който, по думите му, е изпуснат.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 защо

    42 15 Отговор
    мишо константинов 2 - с две думи герберасте
  • 2 русенец

    23 27 Отговор
    То това е ясно за всеки мислещ човек. лошото е, че в Бг почти няма мислещи.:( Та е видно и от битието.
  • 3 защо

    37 14 Отговор
    защо така говорят - герберасти сър
  • 4 ГЕРБ рИват

    38 16 Отговор
    Герберите реват на умряло с тези машини, защото знаят че истината за манипулираните избори на 04,04,2021 година ще лъсне. То не бяха манипулации и нагаждане на изборите. Чудя се как не успяха тогава да вкарат и патреотите, но явно са били не 3,6 % а 2 % и е било невъзможно толкова много гласове да им добавят.
  • 5 Е като

    42 8 Отговор
    беше от ЦИК, не можеше по никакъв начин да се манипулират! Сега могат! Смешници сте! И то евтини! 😂
  • 6 защо

    18 6 Отговор
    по думите на тиквата - по 300 млн - 15млн от тях ли са мн за машини
  • 7 Софтуерен тегистър

    14 1 Отговор
    Софтуера не трябва ли да се регистрира в патентното ведомство за запазване на авторските права и има ли цифров регистър където да се инсталират създадените и използвани софтуерни продукти в България както в националната библиотека се депозират всички книги издадени е България със съответния индекс или е агенцията по вписванията
  • 8 ХАН КРУМ

    27 7 Отговор
    щото до сега ,беше овладян ли?вие не разбрахте ли ,че 10ноември дойде отново и започва преход към демокрация със събудена нация.измисления опростачен до сегашен политически елит трябва да се елеминира и да не бъде допускан до обществения ресурс.
  • 9 ТаУмВзе

    25 8 Отговор
    Не е изпуснат бе! Купен е от герберастията и компания. ЗАБРАНА НА ГЕРБЕРАСТИЯТА ДА УЧАСТВА В ИЗБОРИ. КОНФИСКАЦИЯ И БЕЛЕНЕ. Иначе официално приключваме.
  • 10 :((

    17 11 Отговор
    "... Машините може да бъдат манипулират отвън. Холандците го доказаха...."****** пр@длЮ , да та манипулират анадоллу манафеси!!!
  • 11 Набор уволнен

    12 1 Отговор
    Добре стария на море
    Много добре стария с мадама на море
    Отлично ще му нося изборна машина лично
  • 12 Hoho Boho

    22 11 Отговор
    Тоя експерко го слушах по БНР.
    Успя да подобри рекорда за най-много лъжи
    за най-кратко време!
  • 13 неразбрал

    14 1 Отговор
    Чета 9 коментара до тук и се чудя до къде ще стигнем? Всеки си вие на неговата латерна без да чува другия! Какафонията е страшна!
  • 14 уффф

    17 5 Отговор
    Бивш, но не от кога, а при кого е бил действащ? От десетилетката ББ - ние знаем - всички са незаменими, но най-вече ОН, с маркучя :)
  • 15 Флаш паметитеее...

    17 0 Отговор
    Флаш паметите се подменят докато се пренасят трябва специални чанти в оранжево да се виждат от далече с четец за пръстов отпечатък за да може само един човек да го отваря и затваря в които да се поставят флаш паметите след като се свалят от машината и се пренасят до ЦИК

    Коментиран от #22

  • 16 Радев

    8 16 Отговор
    Аз пък въобще не се притеснявам! Резултатите от изборите са готови, но на 11.6 вечерта ще ги кажем-полуофициално!
  • 17 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    14 5 Отговор
    Изпуснат ти е мозъка и траншовете от Бибитко!
  • 18 явертъ

    13 11 Отговор
    Ако машинното гласуване решаваше проблемите около редовността на едни избори , всички напреднали демокрации отдавна да са го въвели и да го използват непрекъснато . Истината е , че на много места е пробвано , но е изоставено като възможност за гласуване . Причини - възможност за манипулиране на машините и липса на възможност да се управлява контрол от повече хора . Малцина ще имат достъп до машините , всички останали ще трябва да приемат всичко на доверие

    Коментиран от #24

  • 19 процедурата е:

    8 5 Отговор
    Всичко е планирано да се иска касация на изборите! Ще настане бъркотия, щото казусът ще бъде омотан и КС няма да се произнесе бързо. Понеже е предвидено резултата да е негативен за ГЕРБ, те ще искат касацията и съответно обвинени за хаоса. Служ. правителство продължава управлението до президентските избори. На същата дата ще са и за НС. И ако тогава тръгне и есенния ковид-19 ,програмата ще бъде пълна! Ще спечелят ваксинираните!
  • 20 А дали

    12 8 Отговор
    в любимия ви САЩ има машинно гласуване? Има, има... Уплашихте се,а? След сато опитите ви за саботиране на машинното гласуване с далечен прицел как служебното правителство на Президента не се справя с основната си задача сега в сила е вариант 2 - да се всява съмнение ... Ех ти, недосмачкано гербаджийче, гърчиш се,а?
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Айде спецовете

    10 3 Отговор

    До коментар #15 от "Флаш паметитеее...":

    пт фалшифициране започнаха с хипотезите... Днес един познат циганин в случаен разговор направо ми каза " май този път няма по 30 лева, ще взема да не гласувам..."
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Машинното

    12 4 Отговор

    До коментар #18 от "явертъ":

    гласуване НЕ РЕШАВА всички проблеми, но ги намалява съществено. Никъде няма стопроцентова сигурност, но за предпочитане е когато караш мотоциклет, да носиш каска. При инцидент шансът ти да оцелееш е по-голям. Та така и с машините - очевидно е, че с бюлетини фалшификациите са в много голям процент, а с машините този процент ще намалее. Може би не желаете по-справедливи избори? /Припомням - на последните имаше химикали с изпаряващ се пълнител в секция, където ГЕРБ никога не са имали преимущество- хем гласувал, хем невалидна бюлетина. При машините това е невъзможно./
  • 25 оня с коня

    8 8 Отговор
    Абс. точен коментар на ном.18 и отсега ми се струва,че ще има доста абсурдни резултати на Изборите.Не знам къде по света има Машинно гласуване,но четох че Една от държавите е Индия.И НЕ защото са станали "Нация техническа" и са напред с Матриала,а ТОЧНО ОБРАТНОТО- защото Населението е Масово неграмотно и не може нито да пише,нито да чете.Затова и се ползват Машини,на чиито Клавиши има СНИМКА на Кандидатите- виждаш му физиономията на Любимеца ти,натискаш съответното копче.Е питам аз - Ние Индийци ли сме и дотам ли сме я докарали?!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 tomito

    11 1 Отговор
    Спрете да се сравняваме с напредналите Демокрации .Къде по света има такива като нас ,да си продават гласа за няма и 50 лева.Трябва нещо да се промени.
  • 28 Hoho Boho

    9 5 Отговор
    Понеже виждам, че герберастите почнаха да реват на умряло,
    нека да си кажат какво предпочитат:

    1/ редовно избран парламент със символично тяхно участие
    или
    2/ да няма парламент и служебното правителство да ги изчегърта напълно.

    Хи хи :))
  • 29 фтнпхф

    6 5 Отговор
    Айде стиха сте мрънкали. Ще гласуваме с машини и това е. Ще видим какво ще излезе. Този бивш член на ЦИК вмедто да си търси работа, седнал да си отмъщава. Егати и злобните хора.
  • 30 эфхх

    6 3 Отговор
    Некъде не се било гласувало така, пък онака. Ами те гласуват на запад по пощата. Ама хората имат морал и не лъжат и не правят незаконни неща на избори. Аз даже тъмни стаички не видях, а просто бюро с ушички от страни. А ние не сме като тях, не въвеждаме гласуване по пощите, то пък едни пощи имаме. И още се крием в тъмни стаички. Там пращат по пощата на всеки писмо със номер под който ще гласува и отиваш да гласуваш с това писмо и лична карта.

    Коментиран от #41

  • 31 небрежнев

    8 5 Отговор
    Как може да се манипулират машините: 1. В програмиран час, може да откажат да работят; 2. Може да изкарат грешен протокол и тогава се приема той, а не преброяването на отрязъците; 3. Някой от комисията може да вземе част от отрязъците и да направи невалидни резултатите от цяла секция, защото не съвпадат с протокола. Това е особено полезно, ако в секцията печели противника; 4. При пренасянето на флашката с резултата, тя може да се подмени; 5. Никой не може да проверява машината след пускането й в секцията, но и никой не знае дали тя не се управлява в този момент по Blue Toot или друг безжичен начин. 6. За избор на партия, която е на 5та страница се налага избирателят да скролва до нея, което я прави неравнопоставена с тази на първа страница, което може да доведе по касиране на изборите...
  • 32 Да,

    4 3 Отговор
    Що да не се манипулира,на хакерните софтуерчицу налу това им е рабората.Едни вурусче и хоп подмяна.Ако се провали машинноро кой ще носи отговорност?Тези които са насилили НС да гласува тази перверзия,а те са от "променилите "стари муцуни и др Фигурант който подписа указа подписа указа посред нощите,да не би някой да ос
  • 33 млади хора

    8 3 Отговор
    Възрастните да не са уроди че да ги е страх от една машина ? Айде съвземете се. Дъртите имат смартфони и цъкат като обезумели . Не ги е страх от некфи машинки.
  • 34 12435

    6 4 Отговор
    Най-големият куриоз ще е , ИТН ,ДБ или ИМВ да тръгнат да оспорват изборните резултати. Особено ИТН.
  • 35 Фалшивки

    6 5 Отговор
    Най лесно е да се фалшифицират изборите с машини, затова и 'протестиращите' гласуваха за тях! Резултатите се записвали на флашка моля ви се. Колко му е да я форматират с нови "данни". Задача за второкласници!
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Режим на тока

    3 1 Отговор
    Комунистите имат опит с режима на тока от преди1989 така че и това е вариант да не работят машините
  • 38 Президент Мунчо Радев

    3 3 Отговор
    КС ще отмени това безумие на хунтата на Льотчика.
  • 39 Красимирчо,

    1 2 Отговор
    Проблемите са само в главата ти .
    Не се надявай ,че някой те слуша.
    Всичко е направено на хората да им е лесно и бързо.
    За възрастните хич не ми дреме и без това ,те не са критерий, да решават съдбата на младите, я живели 5,6 години още я не.
    И без това Били иска да ум съкрати живота,ибърни се към него.

    Коментиран от #40

  • 40 пенсионер

    0 0 Отговор

    До коментар #39 от "Красимирчо,":

    Ооо, ти си критериат така ли? С твоето пръкване на бял свят започва новото летоброене? Не се меси в божиите работи, колко ще живеем ние дето ни хвърляш на бо.л.ука!
  • 41 Който и да съм

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "эфхх":

    Аз съм съгласен с тебе, че "ние не сме като тях"! Не е ли по-добре да почнем да спорим, какво трябва да направим, че да станем "като тях"?
    И да спрем с това безмислено плюене, което удовлетворява само долни инстинкти!
    Само, не започвай с"изчегъртването"! Моля!
  • 42 Червен Резидент

    2 0 Отговор
    Бивш член на ЦИК: Изборният процес е изпуснат
    ********************
    Ами как няма да не е изпуснат, след като временното правителство денонощно е заето с уволнения и уреждане на Радеви хора на големи постове и тлъсти заплати, вместо да се съсредоточи върху най-главната си задача – организиране и провеждане на предсрочни парламентарни избори. Наложеното на пожар повсеместно машинно гласуване е вечегарантирано провалено, накрая изборите ще се окажат невалидни, което е и целта – да може временното правителство да продължи да изпълнява личните планове на Радев
  • 43 Неразбрал

    1 0 Отговор
    Какво ще стане с изборите, след като машинното гласуване е задължително по закон, а няма да може да се осъществи поради различни причини?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове