Last news in Fakti

15 Юни, 2021 17:38 3 597 50

"Политико": Скандалите в България се нижат като в мафиотски сериал

  • политико-
  • българия-
  • корупция-
  • скандали

Точка на пречупване?

"Политико": Скандалите в България се нижат като в мафиотски сериал - 1
Снимка: БГНЕС

Българите започнаха да губят бройката на всички скандали, които се случват в страната. Главозамайващи заглавия по медиите се усещат по-скоро като основни сюжетни линии от хитов мафиотски сериал, а не като реални събития, които се разиграват в държава-членка на Европейския съюз. Големият въпрос е дали това ще е повратната точка и край на ерата на Бойко Борисов.
Така започва поредният критичен материал по адрес на България в авторитетното брюкселско издание "Politico". Медията отблизо следи случващото се у нас през последната година (и не само), а скандалите в действителност са толкова много, че винаги има какво да се каже.

Ето и цялата статия:

Българите започнаха да губят бройката на всички скандали, които се случват в страната. Има “Български Уотъргейт” и скандали с подслушвания. Има земеделски бизнесмен, който обвинява бившето правителство и бившия премиер в изнудване. И има държавна банка, която дава стотици милиони евро като кредити на близки компании.

Главозамайващи заглавия по медиите се усещат по-скоро като основни сюжетни линии от хитов мафиотски сериал, а не като реални събития, които се разиграват в държава-членка на Европейския съюз, непосредствено преди изборите на 11 юли.

Големият въпрос е дали това ще е превратната точка и край на ерата на Бойко Борисов - бивш пожарникар и бодигард, чиято дясноцентристка партия ГЕРБ доминира политическата сцена в балканската държава вече над десетилетие. Формацията обаче загуби властта пред април. Най-бедната нация в ЕС има дългогодишна история с корупцията. Всичко това обаче придобива нов мащаб след последните разкрития за превземането на държавата. Свежите разкрития само засилват и без това бурното обществено недоволство срещу властовия елит, който прилича на престъпна банда, рекетира и използва службите за сигурност, медиите и съдебната система като бухалка.

България вече не може да минава под радарите. Категоричен знак за това дойде дори и от Вашингтон. САЩ вдигнаха летвата след като този месец включиха в санкционен списък по закона "Магнитски" няколко българи, сред които влиятелни олигарси, десетки компании. Обвиненията са за участие в корупция, подкупване на политици, за да се избегне наказателно преследване. Сред мотивите са и обвинения за намеса в изборите. Министерството на финансите в САЩ определи действията си като "най-големите такива, насочени към борбата с корупцията към днешна дата".

Този неочакван ход от страна на САЩ е срам както за София, така и обаче за Европейския съюз. Блокът все така продължава да се прави на сляп за проблемите на България с върховенството на закона и оставя потоците от еврофондове да текат. Опозиционните политици се оплакват, че именно средствата от Брюксел завършват в грешните ръце - на бизнесмени, близки до властта.

На сцената на ЕС Борисов е верният съюзник на германската канцлерка Ангела Меркел в ЕНП. Най-голямото политическо семейство в европарламента нееднократно е омаловажавало всички тези опасения, че средствата, отпуснати от ЕС, играят основна роля за разцвета на корупцията.

Служебният кабинет в България отговори на американските санкции и създаде комисия, която да изготви списък със всички юридически или физически лица, които през последните 5 години са били свързани със санкционираните компании. Мотивът е, че това би прекъснало връзките с хората от този списък.

Дали това ще даде тласък за още по-голямо разчистване, ще стане ясно на изборите през юли. Засега няма ясен знак в каква посока ще бъдат резултатите от вота. “Алфа рисърч” показват, че партия ГЕРБ е загубила 2% от доверието след санкциите по “Магнитски”. Но въпреки това имат здрави структури по места, които могат да мобилизират гласоподавателите.

Според сегашните прогнози изборите ще са доста хаотични и без ясен победител. А ЕС не демонстрира намерения да се намеси в борбата с корупцията, както направиха САЩ. И въпреки че Борисов е загубил властта през април, партията му продължава да води.

Пролет и лято, обсипани със скандали

След изборите на 4 април скандалите започнаха да идват бързо и да са все по-големи. Тези обвинения изглеждат красноречиви за начина, по който ГЕРБ и Борисов управляват от години. Те обаче отхвърлят твърденията.

През месец май тази година ген. Атанас Атанасов от “Демократична България” разкри, че над 30 опозиционни политици са били подслушвани по време на предизборната кампания. Списъкът или основанията за тези твърдения не са публични, но служебният вътрешен министър Бойко Рашков потвърди и дори предприе следващата крачка като обяви, че едно от подслушваните лица е служебният премиер Стефан Янев.

Друг опозиционен политик разкри 80 имена и загатна, че подслушването може би е започнало още по времето на антиправителствените протести през изминалата 2020 г. Българската прокуратура в момента разследва тези обвинения. ГЕРБ отричат. Според Борисовата партия служебното правителство се опитва да раздроби службите заради съвсем наскоро разбитата мрежа от руски шпиони. Една от основните опорни точки в защитата на ГЕРБ е, че формацията е последният пристан в борбата срещу БСП - бившата комунистическа партия, която също има връзки с корупцията и историческа свързаност с Москва. Това ескалира и в междуличностен конфликт между самия Борисов и президента на страната Румен Радев, който е подкрепен от социалистите.

По-рано през май Светослав Илчовски известен земеделец разкри пред депутатите в 45-тото Народно събрание че хора, близки до ГЕРБ контролирали всички сектори в икономиката. Определи някои министри като кукли на конци. Илчовски посочи пред специална комисия, че ГЕРБ са го изнудвали за стотици хиляди евро. Дори му показали видеоклип как друг богат бизнесмен е бил насилван в затвор, за да го сплашат още повече.

Илчовски направи и връзка с един друг познат сюжет - изтеклите снимки от спалнята на бившия премиер Борисов, на които се виждат пачки от 500-еврови банкноти и златни кюлчета. Земеделецът твърди, че известна плеймейтка и проститутка направила снимките. Показанията на Илчовски бяха на гребена на новинарския поток в страната. Борисов обаче отрече всякакви обвинения. Определи казаното като заговор, зад който стоят неговите врагове и целят дискредитирането на партията му.

И ако това не е достатъчно, служебният министър на икономиката Кирил Петков разкри, че Българската банка за развитие, чиято основна цел е да подпомага малки и средни предприятия, е осигурявала милиарди като заеми за осем компании.

Точка на пречупване?

Въпреки вълната от публични обвинения и американските санкции, все още не е съвсем сигурно дали страната ще започне на чисто. Социолозите предполагат, че партиите, които се борят срещу корупцията и искат да спечелят властта, могат да поемат по вече отъпканата пътека. Освен това няма и признак, че ЕС скоро ще предприеме каквито и да било действия, за да спре злоупотребата с европейски фондове. Спиране на брюкселски пари вече е имало два пъти - през 2008 и 2014 г. заради опасения за неправомерно разходване.

Участието на България в Европейската прокуратура дава повод за надежди сред критиците на Борисов. Според тях новата институция може да вземе в свои ръце тежките дела за корупцията в страната. Надежда има и заради новия механизъм на ЕС, който обвързва върховенството на закона с парите, които Брюксел отпуска за държавите-членки. Това може да се превърне в инструмент, който да бори системната корупция. Засега обаче всичко е пожелателно, а реални санкции няма.

превод и редакция: Джесика Вълчева


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Maf1ata BG

    53 3 Отговор
    Защо "като"- погледнете какви мутри управляват държавата бе?!
  • 2 търпелив

    9 27 Отговор
    Всяко чудо за 3 дни. Да си го запишат това Политикото.
  • 3 Последния Софиянец

    53 7 Отговор
    Докато не сменим Гешеф ще има само скандали и никакви наказания .Елате на Съдебната палата да го изхвърлим с бюрото.Трябват ни смели българи.

    Коментиран от #24

  • 4 Хасан Азис

    33 4 Отговор
    Това е като туркиш драма! хихи
  • 5 Умен

    34 4 Отговор
    Има такъв ПРОСТ народ !
  • 6 Пари

    35 1 Отговор
    и власт в ръцете на мафията , това е положението в най - бедната и най - корумпираната държава на ЕС !

    Коментиран от #9

  • 7 К.К.

    29 1 Отговор
    Не е сериал, това си е риалити.
  • 8 БАШПРОКУРОРА

    15 1 Отговор
    ТРЯБВА ДА ДЕЙСТВАМ ПО ЗДРАВО.......
  • 9 ЦЕНИТЕ ЯКО НАГОРЕ

    6 25 Отговор

    До коментар #6 от "Пари":

    СЕГА НОВИТЕ УПРАВНИЦИ БЪРЗО ПЪЛНЯТ ШКАФЧЕТА
  • 10 "Безнадежно"-филмът

    18 3 Отговор
    Омерта, бухалка и каскет
  • 11 user

    13 21 Отговор
    Не мога да разбера какви скандали. Излиза този измекяр Атанас Атанасов и за пореден път казва има подслушване. След това всички медии обслужващи новите започват три седмици вече да мелят за подслшвания. Разбира се няма доказателства. Само размахване на листове от Бабикян и Хаджикян. Иначе в момента тече една предизборана кампания на очерняне с основни действащи лица министрите на Радев и този Прокопиев в служебния кабинет. Ще видим до къде ще го докарат. Скоро българинът ще усети по джоба си как са го манипулирали и става страшно!

    Коментиран от #14

  • 12 Щерев

    7 18 Отговор
    И ще продължат да се нижат...от банкянски цървул през военна хунта на харманлийски цървул до учиндолския цървул
  • 13 NeXu s

    9 31 Отговор
    Скандалите обаче ги прави правителството на Мунчо, с коетонсамо вдига акциите на ГЕРБ. Тонне бяха пликове с пари, източване на язовири, клевети, обвинения без доказателства. Това се връща като бумеранг по червените отрепки и крадци!

    Коментиран от #31

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Перо

    5 16 Отговор
    Това издание е медиен орган на ционистките служби и няма никаква тежест. Пуска се някакъв соросистки фишек,който се подава по веригата на другите БГ медии.Какъв тираж и читатели има?
  • 16 Студио Х

    18 6 Отговор
    Така е, защото на Бибитко любимият филм е Кръстникът.
  • 17 Мъка мъка

    11 2 Отговор
    Е, не се бяха виждали доста отдавна, даже бегло се били познавали! Както навремето писа един известен лизач, били нарочени за убиване, защото били честни и неподкупни!
  • 18 ЦЕНИТЕ ЯКО РАСТАТ

    5 11 Отговор
    УПРАВЛЯВАЩИТЕ СЕ ЗАНИМАВАТ С....ПОДСЛУШВАНИЯ
  • 19 АУУУУУ

    4 7 Отговор
    НАЙ-ВАЖНОТО Е ДА ПОСТРОИМ ЕВРОПЕЙСКИЯ СУЕЦКИ КАНАЛ....СВИЛЕНГРАД ЩЕ Е НОВИЯТ ЕВРОПЕЙСКИ БИЗНЕС ЦЕНТЪР 😂😂😂😂😂😂😂
  • 20 ЦЕНИТЕ ЯКО НАГОРЕ

    6 9 Отговор
    НАРОДА ГО ЩАВЯТ...БЪРЗАТ ДА НАПЪЛНЯТ ШКАФЧЕТАТА
  • 21 АналИтико

    8 5 Отговор
    Нижат се крими новините, като червени чушки се нижат. Ама резултати никакви. Едни гонят други, че да им заемат хранилките. Много шумотевица, никакви повдигнати обвинения, за дела и присъди, няма да коментирам.
    Опорочена работа, а народа вярва в разплатата и по-доброто бъдеще.
    Така не и 90-те години. Нищо ново за мен!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 така така

    7 9 Отговор
    Като сменим : президент, парламент и министър-председател, може и някои неща да си дойдат на мястото.
  • 24 Калитко

    9 5 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Чакай бе, Софиянец! Нали има правителство? Нали властта е в ръцете му? Нали това бе целта, да митингуваме за смяна на гербаджийската ситема. Сменихме ли ги? Сменихме ги. Защо сега ме караш да ходя да нарушавам закона и с насилие да махам някой си? Това правителство сега за какво е сложено?
    Какво стана с оная, Кювеши, дето преди няколко дни ти все за нея пишеше, как ще я посрещате?
    Дойде с раничката, замина си с раничката. Нищо не каза, а и няма да каже. Защото е от същата крадлива прослойка, наречена БРЮКСЕЛ.
    Честно да ти кажа, ти или си наивник и то вдетенен, или си платен от някой.
    Щяхме да чегъртаме, а какво правим? Скандал след скандал и помежу тях пак скандал. Затворите празни, Бойко и Пеевски не се знае дали са в БГ изобщо.

    Коментиран от #30

  • 25 ние не

    12 5 Отговор
    започнахме да губим бройката. Ние изгубихме бройката на всички КОРУПЦИОННИ скандали, които разтърсиха държавата. Цели 12 години ни е оплитал октоподът. Борисов си отиде, това е ясно. Не е ясно кога ще си отиде Борисовщината. Това правителство трябва някак да стане редовно правителство до 2025 година
  • 26 ЦЕНИТЕ ЯКО НАГОРЕ

    4 7 Отговор
    БСП СИ ТРАЕ.......
  • 27 вие па

    8 1 Отговор
    Не бе "Politico" , в мафиотския сериал се редят , като в България , сценарият се пише тук вече , зарежете ги Сицилия и Чикаго , не са актуални , не можаха там мафиотите да си направят държава , тук успяха.
  • 28 Дарт Мол

    7 2 Отговор
    Тези констатации на Политико са ясни на всички наши партньори. С ужас следят батака в България, страна он ЕС и като лоша реклама налива вода в мелницата на евродкептиците. За последните години чрез управлението на пожарникара- бодигард, България е язва и лош пример за бъдещи членове на ЕС. Българските метастази вече са опасни за ЕС и НАТО и мерките са неизбежни за обрачите от политици и фирми.
  • 29 пройчо

    1 4 Отговор
    Що "като" ве,давайвъ у евромисирките?!!!
  • 30 Последния Софиянец

    6 1 Отговор

    До коментар #24 от "Калитко":

    На партийците не може да се разчита.Ние безпартийните на площада трябва да свършим всичко.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 ЕС е виновен

    8 2 Отговор
    също за голямата корупция у нас.Кръгът на Борисов усвоява тези пари и те не стигат пи никакъв начин до гражданите.Бандюгата толуп да не се изхлузва тарикатски ,директно в затвора.Това е най-простия и най-крадливия премиер,който показваше лош пример,как не се СПАЗВАТ ЗАКОНИТЕ В ДЪРЖАВАТА И СЕ ПРАВЕШЕ НА ВЕЛИК.Е сега за всичко,което се сетите затова е виновен ТОЙ.НА 11ЮЛИ ДА гласуваме и да не позволимОПГ ГЕРБ да се връща във властта.МУТРОПИТЕЦИ управляваха по мутренски.СТИГА!!!!!12 години само грабежи и лъжи.

    Коментиран от #37

  • 33 пишещите

    8 2 Отговор
    тук гербаджии какво се правят на "дръж ми шапката". А може би не са и прочели статията /характерно за тях/. В статията става дума за управлението на Борисов. Какво неясно има!

    Коментиран от #35, #38

  • 34 ЦЕНИТЕ ЯКО НАГОРЕ

    5 7 Отговор
    ПРЕДИЗБОРНО ЩАВЕНЕ НА БЪЛГАРИТЕ ОТ НОВИТЕ УПРАВЛЯВАЩИ....ВРЕМЕТО ИМ Е КРАТКО
  • 35 Я па тоА

    4 4 Отговор

    До коментар #33 от "пишещите":

    Я,стига се напълва !Подслушвали Маджо а от другата страна на линията говорил Христо Иванов, подслушвали Божков а гласа отстреща бил на Стефан Янев, подслушвали братя Галеви пък се чувала сестра Галева. Какъв е проблема?
  • 36 NeXu s

    0 3 Отговор

    До коментар #31 от "ама пък":

    Като ти е дефицитно мозъчето, ще полагаш. Няма как. Аз не съм виновен, че природата те е ощетила.

    Коментиран от #41

  • 37 УХАН 95

    3 4 Отговор

    До коментар #32 от "ЕС е виновен":

    А не искаш ли да си красив, умен, милионер и да живееш 100 години!A oт 1990 гoдинa кoй крaдe ,Гeрбeритe 12 гoдини ,a милитe другaри ?????????"Пaзртизaн зa бoй ce cтягa " пoдпявa прeзидeнтa вceки дeн ,вceки чac и дружнoтo "Урa " зa вcякa пaднaлa глaвa !?
  • 38 NeXu s

    5 6 Отговор

    До коментар #33 от "пишещите":

    Санкциите Магнитски са насочени точно срещу червената власт в момента и спонсора й - Божков. А Политико определено не е обективно четиво - тези "разкрития" нямат никакви доказателства, а са хвърляне на прах от хунтата на Мунчо.
  • 39 ЦЕНИТЕ ЯКО НАГОРЕ

    1 6 Отговор
    БСП СИ ТРАЕ, ПРАВИТЕЛСТВОТО НЕХАЕ, МАЙЧЕТО СЕ МОТАЕ.....РАДЕВ НЕ ЗНАЕ......БЪЛГАРИНА ГИ ПСУВАЕ
  • 40 Докато

    7 2 Отговор
    Тиквата и каскета не ги видя на ченгела , на нищо и никой не вярвам.
  • 41 Ти къв

    8 3 Отговор

    До коментар #36 от "NeXu s":

    си ве гербопитек нещастен, че да даваш оценки на хората. Свърши вашата лапаница, ГРЕБ и тиквата в канала.

    Коментиран от #43, #48

  • 42 ЦЕНИТЕ РАСТАТ

    3 5 Отговор
    ПОДСЛУШВАТ БОЖКОВ, ОБАЖДА СЕ МАСТИТ ЧЛЕН НА БСП...ПОДСЛУШВАТ МАДЖО....НА СРЕЩА БОЙКИН
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 123

    4 1 Отговор
    Всичко казано от Атанасов и от новото правителство е пропагандна и психологическа война срещу ГЕРБ. Няма нито един доказан факт. Старите нови и много гладни бандити подменят кадрите на Борисов или такива които не са членове на никоя партия. Нищо не е направено за справяне с корупцията, единственно е подмяна на ръководители в държавните аганции с техни хора. Има подмана , няма промяна, статуквото си е също както преди, старите престъпни муцуни с нов грим са новите политици на подмяната/промяната.
  • 45 я виж

    0 2 Отговор
    На тиквата му е през семката какво пишат медийте , единственото което иска е по голям ШКАФ
  • 46 ЛЪЖЕФАКТИ.БГ

    4 0 Отговор
    Факти.Бг се е превърнал в платен рупор на 100% притежавания от Васил Божков сайт Фрогнюз, който пък с настървение ни преразказва чуждестранни статии и коментари така както дяволът чете Библията 😂
  • 47 Тредстоун

    3 1 Отговор
    Тия скандали са повече теоретични , само на приказки , измислени от калинките -еднодневки на фатмака и стари муцуни хронични лъжци като атанасов и мишката от декоративна България.Явно така и няма да видим през малкия им живот доказателства за твърденията им , за подслушване , за ядене на хора , за скъпи ремонти , каквото са казали все е лъжа , лъжци но гръмогласни . Аз видях доказателства за мошеник спецов шеф на нап , видях доказателство за събиране на десятък от секретарката на прецидента , другото е само пр@дни . Обиди и лъжи и към докторите , към Пирогов , така и не изкараха един от "многото" фалшиви болни , абе до каквото се докоснат го разпиляват , некъдърници , още и още немогат да достигнат бройката от 35000 ваксинирани за 24 часа по времето на ГЕРБ , за какво по добро управление ми говорят , смешници.
  • 48 NeXu s

    0 0 Отговор

    До коментар #41 от "Ти къв":

    Аз съм успял човек, а ти си миризлив селянин.
  • 49 Без Негри в БГ

    1 0 Отговор
    Разбрахте ли, че корупционерите са били прикривани от ЕС и САЩ?

    Защо чак сега Магнитски? Имаше сигнали преди 10г. срещу мафиотите? Къде е Борисов в сметката?
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове