Last news in Fakti

20 Юни, 2021 06:45 2 543 9

Д-р Борис Велев, РБ: Абсолютният хаос е идеална среда за процъфтяване на корупцията

  • д-р борис велев-
  • републиканци за българия-
  • избори-
  • корупция

Разковничето е във функциониращи институции, добави юристът и водач на листата в 25 МИР на Републиканци за България в столицата

Д-р Борис Велев, РБ: Абсолютният хаос е идеална среда за процъфтяване на корупцията - 1
Снимка: Кадър от Евроком

Корупцията у нас не е спорадична проява, а е изключително добре организирана система, която се е изградила в продължение на десетилетия. Подходът срещу нея трябва да е систематичен, а не с отделни прояви срещу отделни фигури. Трябва да се постави началото на дългосрочен процес и топката е в изпълнителната власт.

Това каза в предаването „Седмицата“ по Дарик радио д-р Борис Велев водач на листата на Републиканци за България в 25 МИР - София и координатор на сектор "Правосъдие" в партията.

По думите му службите и по-специално ДАНС, трябва да са отговорни за това, защото там се събира информация за всеки случай, който би представлявал престъпление.

„Това е службата, която трябва да систематизира тази информация и от там насетне да я подава към прокуратурата. Тогава, когато тази информация не се събира или се филтрира, или се използва за други цели, няма смисъл да говорим за борба с корупцията – такава просто не може да бъде осъществена“, каза д-р Велев. По думите му превенцията е един от стълбовете за борбата с корупцията.

„Това значи всеобхватен пакет от мерки“, коментира юристът.

На въпрос относно обществените поръчки, които са и двигател на политическа корупция, д-р Борис Велев коментира, че когато става въпрос за големи инфраструктурни проекти, за които държавата харчи милиарди, е ясно, че няма много български фирми, можещи да изпълнят такава една поръчка.

„Там става въпрос не само за корупция, но включително и за картелни споразумения. И отново разковничето е – да имаме един прозрачен процес, един процес, в който публичният интерес е максимално гарантиран. Това става с функциониращи институции“. Защото, когато една компания знае, че ако си позволи такова поведение много лесно ще бъде разкрита, тогава и корупционният натиск ще спадне, добави юристът.

По думите му България има нужда от нов, като философия, Закон за устройство на територията. Д-р Велев обоснова мнението си с факта, че в момента общини, които са с население под 30 000 души, според ЗУТ, нямат задължение да изграждат тротоари и каквато и да е публична инфраструктура.

„Създава се един омагьосан кръг и абсолютен хаос, който е идеална среда за процъфтяване на корупцията“.

Борис Велев даде пример и с някои райони на София, където са издадени строителни разрешения „на килограм“ и всичко се прави на парче. „Това, което се случва в последните 10-15-20 години е истинско безобразие“. Юристът посочи, че има цели квартали в София, с десетки хиляди души население, без регламентиран достъп до централната градска мрежа. Такъв например е кв. Витоша, като единственият му изход към Симеоновско шосе е улица, която всъщност е частен терен.

„Този хаос е отражение на факта че имаме неадекватно законодателство и то генерира една огромна корупция. Това е нещо, което трябва да се промени“, категоричен е д-р Борис Велев.

По повод начините за избягване на корупция в сектора на здравеопазването, на първо място трябва тотално да се преосмисли философията на финансиране, която в момента е абсурдна, убеден е юристът. „Една Здравна каса определя някакви здравни пътеки и максимални цени за финансирането им“, каза д-р Велев и добави: „Годишно харчим около 5 милиарда за здравеопазване, а на практика здравеопазването е нула“.

На въпрос от какви промени се нуждае начинът на избор и позиционирането на главния прокурор, той припомни убеждението на Републиканци ца България, че с изменение на Закона за съдебната система и без да се засяга Конституцията, може да бъде намален мандатът, не само на главния прокурор, но също на председателя на ВКС и ВАС.

„Ние считаме, че продължителността на един такъв мандат би следвало да е 5-годишна, каквато е и на останалите мандати в съдебната власт. В крайна сметка тези три големи фигури не изпълняват собствена програма, а прилагат закона“. Д-р Борис Велев коментира още, че България има редица препоръки и трябва да се мисли за въвеждане на отчетност и възможност главният прокурор да бъде разследван. „Защото в момента теоретично такава възможност има. Но на практика това няма как да се извърши“.

„В Републиканци за България, като цяло, считаме, че специализираното правосъдие трябва да бъде закрито“, коментира юристът.

В настоящия си вид напълно неефективна е и КПКОНПИ – доказателство е сравнението между сумите, които българският данъкоплатец дава за издръжка на тази комисия и сумите, които тя връща в бюджета, обясни д-р Борис Велев.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хаберих

    5 3 Отговор
    Работещата българка я чакат двама самураи вкъщи! Малкият “Ко Ми Ку Пи” и големия “Ко Ши Ям”.
  • 2 Коментатор

    18 0 Отговор
    Всичко казано е вярно. И то без да се пропусне нещо съществено. Но едно ми е интересно - дали ще има някакъв нов закон за личните асонсьори от гаража до апартамента...

    Коментиран от #3

  • 3 Ааааа

    9 0 Отговор

    До коментар #2 от "Коментатор":

    В момента се чака одобрение по европроект за изграждане на телепорт от фитнеса до парламента.
  • 4 Смел Гибсов

    8 1 Отговор
    Цветанов как така събрал толко пари без корупция за цял етаж от кооперация в най-скъпия район и сега пак иска?
  • 5 Прав си

    5 0 Отговор
    Златното копче от ниво гараж е еманация на казаното!!!!
  • 6 4856

    5 0 Отговор
    докторе, в партията ви членува емблематичен лекар, собственик на болница синоним на безотговорност,лакомия, алчност льжа и т.н. Болницата се намира на бул. "Болгария". Ако ти докторе искаш да те чуваме не ползвай тази партия за ракета- носител! Падаш от старта!
  • 7 лицемерие

    6 0 Отговор
    Точно цв.цв, който в комбина с разбойко банкянския овладяха службите, не е редно да говори за работещи институции
  • 8 КЪРЛЕЖИ

    7 0 Отговор
    Д-р Борис Велев, РБ: Абсолютният хаос е идеална среда за процъфтяване на корупцията ............. КАЗВА ГО ЧЛЕН НА ПАРТИЯТА НА КРАДЕЦ И ПРЕСТЪПНИК СЪЗДАЛ СТРУКТУРА САТО ГЕРБ - И КОЙ ОСЪЗНАТ ЧОВЕК БИ ГЛАСУВАЛ ЗА ВАС БЕ , ТА ВИЕ СТЕ РАЗКЛОНЕНИЕ НА ГЕРБ - КРАДЦИ !
  • 9 Евала

    0 0 Отговор
    Това момченце хубаво неговото ама да се информира малко за шефът си- един от големите вносители на дрога в България!!! В Перу му бяха заловени 380кг !!!!! Същият е собственик на десетки имоти ти в София! И няколко милионини сметки !!! Да не си помислите че визирам Цветан Цветанов!!!!!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове