Last news in Fakti

24 Юни, 2021 11:03 2 199 26

Завърна се и последният ни контингент, пратен в Афганистан

  • афганистан-
  • контингент-
  • 42-и контингент

Със завръщането на 42-ия военен контингент в нашата страна приключи участието на формирования от Въоръжените сили на Република България в Международната мисия на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане

Завърна се и последният ни контингент, пратен в Афганистан - 1
Снимка: Министерство на отбраната

„Добре дошли на родна земя! Изказвам най-сърдечна благодарност от името на висшето военно и политическо ръководство на Министерството на отбраната за успешното изпълнение на задачите. Вие достойно представихте Българската армия в Ислямска република Афганистан“. С тези думи командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров поздрави военнослужещите от 42-ия военен контингент, които се завърнаха на 23 юни вечерта в нашата страна след участие в мисията на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа“, съобщиха от Министерството на отбраната. На летище „София“ те бяха посрещнати от Калчо Атанасов - началник на политическия кабинет на министъра на отбраната, и от бригаден генерал Деян Дешков - командир на 61-а Стрямска механизирана бригада.

Четиридесет и вторият български военен контингент участва в мисията на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане в Афганистан „Решителна подкрепа” от март до юни 2021 г. Контингентът е със структура национален елемент, рота за охрана и щабни офицери. В състава му са включени до 120 военнослужещи, които изпълняваха задълженията си в Кабул и в база „Летище Баграм“. Основните задачи на контингента бяха свързани с денонощната охрана на част от вътрешния периметър на база „Летище Баграм“, както и с носенето на ежедневни денонощни дежурства в командния и в базовия оперативен център. Националният елемент осъществяваше непосредственото командване на целия български военен контингент и контролираше стриктното спазване на вътрешния ред и стандартните оперативни процедури при изпълнение на поставените задачи. Наред с това осигуряваше логистичната и комуникационно-информационната поддръжка на контингента.

Национален командир на 42-ия контингент е полковник Павлин Велков от Военно окръжие - София, помощник-национален командир е подполковник Тодор Тодоров от Съвместното командване на силите, а командир на ротата за охрана – майор Милен Проданов от военно формирование 34 840 - Карлово.

Днес военнослужещите от контингента ще преминат медицински прегледи във Военномедицинска академия – София.

Със завръщането на 42-ия военен контингент в нашата страна приключи участието на формирования от Въоръжените сили на Република България в Международната мисия на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане в Афганистан. Решение за това беше взето на 15 април тази година на извънредно заседание на Министерския съвет, в контекста на решението на съюзниците за постепенното изтегляне от 1 май 2021 г. на контингентите в мисията „Решителна подкрепа“. То бе прието на извънредната среща на министрите на външните работи и на отбраната на страните-членки на НАТО на 14 април 2021 г.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сила

    35 2 Отговор
    ТЕЛЯЦИТЕ СИ ДОЙДОХА.....захлебили са по малко доларчета да си купят некоя трошка

    Коментиран от #5

  • 2 честен ционист

    26 2 Отговор
    Няма вече кой да товари спартаните на кабулското летище с дефицитни стоки.
  • 3 хъхъ

    41 1 Отговор
    Сега пак ще ни облъчват колко големи патриоти са тези войници...а всъщност са обикновени наемници в една чужда и престъпна война. Отишли да печелят пари, а не да бранят родината.
  • 4 Завърнали

    22 1 Отговор
    се легионерите !
  • 5 ефрейтора

    28 0 Отговор

    До коментар #1 от "сила":

    Ся ше Туарани, А8-ци, С-класи, Кю 5-ци и много ц..и
  • 6 БАЙ Х@Й ‼️

    30 1 Отговор
    С какво БА ще запомни тази мисия!!!! А от Афганистан дали знаят , че там е имало българска армейска част !!!!

    Коментиран от #24

  • 7 Атлантик

    10 16 Отговор
    Тези патриоти и воини на НАТО ще ги пратим да освободят Крим!
  • 8 Гай Турий

    31 1 Отговор
    Никога повече българско пушечно месо в услуга на глобалните сатани.
  • 9 ССсс

    29 0 Отговор
    А след добре дошли,да обяснят на българския народ,колко милиарда ни струва тази служба на наши воени,които защитават чужди интереси но се плащат от България.Всички мисии досега са платени от бюджета на държавата и от нас данъкоплатците.
  • 10 Супер

    24 1 Отговор
    Ердоган праща войска в Сирия, Либия, Сомалия, Азербайджан..., защото да пази турските интереси и да има полза за Турция. Така правят всички, САЩ, Франция, Русия .... Та въпроса ми е, какво спечелихме ние,, нашите войници за България?

    Коментиран от #12

  • 11 Калъф

    7 4 Отговор
    Слава на Господ,че в Афганистан не дадохме жертви за интересите на парнерите! Мисията бе изцяло "пари на вятъра" с риск за войниците ни.
  • 12 0808

    16 0 Отговор

    До коментар #10 от "Супер":

    ... спечелиха за себе си някой и друг краварски долар, да си купят Ламборджини..ха ха теляци, легионери алчни...
  • 13 Срам !

    19 1 Отговор
    Далаверата умре.Кой лапал,лапал.Докато се криеха по бункери като мишки,тук в България лилавите им домакини прегазиха държавната граница,защото няма кой да я пази !
  • 14 Мисията

    0 14 Отговор
    На българските военни в Афганистан беше изцяло финансирана от съединените щати

    Коментиран от #15, #17, #18

  • 15 Сериозно ли

    14 0 Отговор

    До коментар #14 от "Мисията":

    - да си видял или чул ситуация, в която американци финансират нещо или някого, което или който може да бъде финансирано от техните лакеи? А пък ако американците са давали някакви средства на войници от България, то тези, които са получавали тези средства, не са български войници.
  • 16 Сандо

    13 0 Отговор
    Военните да спрат с локумите,а да докладват какъв беше Афганистан и какъв го оставиха.Това е истинската,реална и обективна оценка за резултатите от мисията ни.Парите така или иначе сме ги прежалили,за кой ли път.
  • 17 ами

    10 0 Отговор

    До коментар #14 от "Мисията":

    Още по-лошо /ако е истина/. БА, заработва като наемна, в чужд конфликт. Доколкото си спомням, предназначението ѝ, е съвсем друго.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Диверсант

    2 0 Отговор
    Изгледал съм много филми за мафията. Във всички където има трафик на оръжие наркотици, радиоактивни отпадъци има замесени участници от мисиите в Афганистан, Ирак....... Какво ли искат да ни подскажат режисьорите..??????
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Хайде

    10 0 Отговор
    хващайте калкулатора.120 шапки по 110 зелено на ден- командировъчни.Сто и двадесет дни! Отделно тук всяка шапка получава 50% допълнителни върху заплатата си,преди заминаването.Не калкулирайте здравни и социални осигуровки.Те са на 100% задължение на държавата.До преди тяхната командировка сме изхарчили над половин милиард,за " решителни подкрепи" " подпомагане на Демокрацията" и още и още.Но от наш джоб.Сащисания само ни потупва по шапката.С благодарност!
  • 22 Знайко

    7 0 Отговор
    А бе тези нашите военни "калинки", пак прахосват нашите пари. Пък после нямало пари за това, за онова, за повече полети на изтребителите ... Тази бригада е от Карлово. Защо трявбаше да кацнат на летище София. Когато летище Пловдив е мноного по-близо и до Карлово и до Авганистан откъдето идват. Само за да може генерала, който живее и работи в София да ги посрещне и да го снима с бригата и да го покажат по ТВ. И служебните заместник министри. Не можа ли генерала да отидо до Пловдив да ги посрещне завръщащите се войници. Сега цялата тази бригада от 120 войника и военна техника, ще се връша до Пловдив и оттам ще се закара в Карлово. Трябваше да кацнат в Пловдив.
  • 23 Като ви чета мненията и ми става жал...

    0 5 Отговор
    Колко злоба и прост@тия има по този наш край...

    Коментиран от #25

  • 24 Знайко

    7 0 Отговор

    До коментар #6 от "БАЙ Х@Й ‼️":

    По-добре, че няма с какво да ги запомним. Че помним други мисии, на които пращахме млади момчета и ни връщаха п одесетина ковчега. Това не беше и не е наша война и работа и нямаха място там нашите войници. САЩ отидоха там и в Ирак. Да точат петрол и да взимат наркотици. И резултата го виждаме пълчища маргинали преминават през страната ни. И нахлуват в Европа да живеят на социални помощи.
  • 25 ГЕРБ=БСП=ДПС

    6 1 Отговор

    До коментар #23 от "Като ви чета мненията и ми става жал...":

    А запитвал ли си се каква е причината за "ЗЛОБАТА"? Дали пък не е в алността на политиците и бизнесмените ни "изпълняащи" държавни поръчки. Запитвал ли се, колко алчни са нашите политици возещи се в джипки и пълнещи чекмеджетат с пачки и кюлчете. Запитвал ли си се защо, на тези у нас с ниските доходи държавата/политиците/ взимат огромна част от дохода им за пенсионни и здравни осигуровки. А богаташите политици, чиновници ... с 10 000 лева месечна заплата, плащат много по-малко пенсионни и здравни осигуровки като процент от дохода си. Запитал ли си се защо ти плащаш високи сметки за мобилен телефон и си купуваш скъп мобилен телефон с 20% ДДС, като преди това за да получиш тези пари си платил 30% осигуровки и 10% данък. А богаташите с фирмите, освен че не са платили осигуровки и 10% данък върху теи пари. Си приспадат и 20% ДДС.

    А най-лошото, е че над 70% от прочелите това, което съм написъл няма да го разберат и си мислят, че ги лъжа. Не не ги лъжа, това е истината, знае я всеки счетоводител и работодател имащ работници. Истината е, че у нас един работник в частна компания, за да вземе 1000 лева месечна заплата. Трябва да изработи за комапанията, в която работи над 2,5-3 пъти повече пари/3000 лева месечно/. Пример от изработените от работника 3000 лева месечно 1000 лева е чистата му заплата, 1000 лева са осигуровки и данъци, които взима държавата. 300-500 лева са разходи на фирмата, офис или цех, склад, електричство, В и К, счетоводство, чистачка, охран
  • 26 Посетител

    1 0 Отговор
    Слава Богу, че са се прибрали живи и здрави!!! Всичко останало е друга тема.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове