Last news in Fakti

30 Юни, 2021 04:21 17 242 26

30 юни 1971 г. Гунди и Котков загиват в катастрофа на "Витиня"

  • гунди-
  • котков-
  • витиня-
  • катастрофа-
  • георги аспарухов-
  • никола котков

По колата плисва бензин и се възпламенява. Никой не успява да помогне

30 юни 1971 г. Гунди и Котков загиват в катастрофа на "Витиня" - 1
Снимка: Архив

На 30 юни 1971 г. при катастрофа с кола в прохода „Витиня” загиват легендарните футболисти от отбора „Левски” Георги Аспарухов и Никола Котков. Инцидентът става на 52-рия километър от София в 11.30 ч. На път за Враца колата им се забива в камион с ремарке, който пътува към столицата.

На 30 юни към 9.30 ч. Гунди пристига на стадион „Левски” в кв. „Подуяне”, където започва тренировката на отбора. Капитанът обаче няма да играе, защото е наказан. В предишния мач, който е с ЦСКА, той е сритан от Пламен Янков. Паднал на земята, Гунди му посяга с крак и съдията гони и двамата. Дълго преди това е дошла покана от Враца двамата с Котков да участват в юбилейния мач по случай 50-годишнината на тамошния „Ботев”. Гунди не може да откаже и двамата с Котков решават да уважат молбата на врачани.

Усмихнати - Аспарухов с тъмносиня спортна блуза, а Котков в елегантен костюм с вратовръзка. се качват в бежовото „Алфа Ромео”. На бензиностанцията при Витиня непознат мъж ги моли да го качат и Аспарухов се съгласява и тръгват.

По надолнището след последния завой на около 150 м. от страничния път изкача товарен ЗИЛ с тежко ремарке, който препречва фатално главния път. Всичко протича мълниеносно. Аспарухов натиска докрай спирачката и алфата оставя цели 30 м. следи от гумите, но разстоянието не стига. Средната част на купето се забива в резервоара на тежката машина. Пo колата плисва бензин и се възпламенява. Никой не успява да помогне - нито шофьорът на товарната кола, нито пристигналите с други коли хора. Колата и пътниците в нея изгарят.

30 юни 1971 г. Гунди и Котков загиват в катастрофа на
Снимка: Архив

Георги Аспарухов - Гунди е наричан „Легендата на „Левски”". Роден в София през 1943 г. Дебютира в „Левски” през 1960 г. С „Левски” печели три шампионски титли: през 1965, 1968 и 1970 г. и четири купи на страната: през 1962, 1967, 1970 и 1971 г. През сезон 1964/65 вкарва 27 гола за „Левски”, с които става голмайстор на страната за сезона.

Никола Котков е една от легендите на „Локомотив София”. Роден през 1938 г. в София. Двукратен шампион на страната през 1964 г. с „Локомотив” и през 1970 г. с „Левски”. Носител на Купата на Съветската армия през 1970 и 1971 г. с „Левски”. През сезон 1967/68 отбелязва 28 гола, но остава втори след Петър Жеков от „Берое”, който вкарва 31 гола.

Погребението на Гунди и Котков се превръща в ден за всенароден траур. По неофициални данни над 550 000 души се сбогуват завинаги с футболистите.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 14 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сссс

    14 15 Отговор
    Явно този, който описва какво е правил Аспарухов в колата по време на катастрофата е бил там. От такива разказвачи Аман!
  • 2 kvy

    36 3 Отговор
    Шом е над 30 метра спорачният път, явно са карали с над 100 км/ч.
  • 3 Jacques Yves Moineau

    17 17 Отговор
    В статията не се споменава че по време на погребението е имало силно присъствие на агенти на ДС. Правителството се е страхувало от безредици и бунт.

    Коментиран от #4

  • 4 324

    21 5 Отговор

    До коментар #3 от "Jacques Yves Moineau":

    Всички са били агенти на ДС! Само глупости се разпространяват и преди да опонирайте свидетел съм на събитието и за какви безредици плямпате, като че за 32 години не видяхте че безредици трудно се провокират в България

    Коментиран от #22

  • 5 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    20 25 Отговор
    Я тези двама с Алфа а простия народ чакаше по 10 години за скапан Москвич .И къде са бързали толкова тогавашните фуклювци , да покажат своята бърза кола . Е показаха на оня на небето ако го има .
  • 6 Човек

    26 6 Отговор
    Вечна им памет! Няма сега такива футболисти!
  • 7 Гост

    15 13 Отговор
    Мерси за информацията не си падам по спорта така , че ми е все тая . Ще я забравя пак .Но тези са били баровци завремето си Алфа Мале кой знае колко са взимали . Тогавалевскарите са били с пагони нищо пее футбуляр ,офицер спортист заплата първа категория еха . Как няма да си взема така кола и да кара като алтав из Витиня .
  • 8 Ехх, колко жалко е да си говедо!

    10 22 Отговор
    Пияния убиец на Котков и стопаджията, гундито, трябва да бъде съден задочно!
  • 9 пенсионер

    13 9 Отговор
    едва ли на някой вече му пука за тези ! сега всички карат като алтави и се трепят като мухи ! тези бяха "плейбоите" за времето си и се изживяваха като недосегаеми и безсмъртни. за разлика от днешните мутри, обаче, бяха "любимци на народа" - на облъчения от идиотските комунистически идеи народ, на който му оставаха само "зрелищата" ! обвиниха шофьора на камиона напълно незаслужено !
  • 10 Гмо продукт

    6 15 Отговор
    Гунди и Котето са УБИТИ..... Факти много:1-регистрацията на камиона СФА 05 50. 2-Шофьора и друг път е изпълнявал поръчки. 3-Висш военен на Стоп. 4-Фотограф на катастрофата още докато колата гори. 5-На снимките се вижда, че умишлено е препречен пътя. 6-Дисциплинарната комисия по онова време заседава в четвъртък, но тогава го наказват във вторник. 7-Около месец преди трагедията след тренировка на терени при ГУНДИ идва известен писател да му подари своя книга с думите:ДОЧУХ, ЧЕ СЕ ГОТВИ НЕЩО СРЕЩУ Теб..... Гунди маха с ръка.... Не вярва.

    Коментиран от #26

  • 11 Хм...

    7 0 Отговор
    "По надолнището след последния завой на около 150 м. от страничния път ИЗКАЧА товарен ЗИЛ..." - чудя се как нещо може да се "изкачва" по надолнище. Виж, друго е, ако е "изСкача" (от "изСкачам").

    Коментиран от #16

  • 12 Втората снимка

    3 2 Отговор
    не би ли трябвало да е "цензурирана" по някакъв начин. Или поне да има предупредителен надпис "18+" в заглавието?
  • 13 Яшко

    5 1 Отговор
    Гунди Котков и войниче качено на автостоп .
  • 14 ИСТИНАТА И САМО ИСТИНАТА

    4 1 Отговор
    И аз съм чул, че е поръчка на тогавашната ВЛАСТ. Но няма доказателства.
  • 15 Левски София

    5 4 Отговор
    Гунди-Най-Великият футболист и човек в България..... ЗА ВСИЧКИ ВРЕМЕНА. ПОКЛОН

    Коментиран от #18

  • 16 Ами просто е

    3 1 Отговор

    До коментар #11 от "Хм...":

    То е надолнище в едната посока. В другата е нагорнище. Т.е идващият срещу нас, които се движим по надолнището се изкачва. Схвана ли?

    Коментиран от #17

  • 17 Не, не схванах

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "Ами просто е":

    "ПО" надолнище се спускаш. "Изкачването" е в обратната посока. Глагол "изкача" в 3 л. ед. ч. в българския език няма (от "изкачвам", би било "той изкачВа""). Сега схвана ли ти?

    Коментиран от #19

  • 18 един друг

    1 4 Отговор

    До коментар #15 от "Левски София":

    За ВСИЧКИ ВРЕМЕНА, последна инстанция- закривай и припознавай!
  • 19 Остави глаголите, не ми се прави на даск

    0 3 Отговор

    До коментар #17 от "Не, не схванах":

    Това е ясно за всички. Ти схвана ли, че надолнището е и нагорнище в зависимост в коя посока си

    Коментиран от #20, #21

  • 20 Това никой

    4 0 Отговор

    До коментар #19 от "Остави глаголите, не ми се прави на даск":

    не ти го оспорва. Ясно е като бял ден и е излишно да го пишеш. Наясно ли си, че не можеш да кажеш "изкачвам се по надолнището"? Логически е неправилно. "Спускаш се ПО надолнището" или се "изкачваш по нагорнището / срещу надолнището". Не е нужно да си даскал, за да го проумееш.
  • 21 Но явно не е

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Остави глаголите, не ми се прави на даск":

    ясно за всички, и, определено не и за теб, щом водим тази дискусия.
  • 22 Jacques Yves Moineau

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "324":

    Не казвам че е щяло да има, а само че от партията са се притеснявали за това.
  • 23 Митко

    4 0 Отговор
    Кога ще започнем да казваме истината?Истината е че Г.Аспарухов уби себе си и други две лица.При шофиране с висока и несъобразена скорост.Венци,защо не желаеш да напишеш истината?

    Коментиран от #24

  • 24 Бончо

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "Митко":

    Точно така е колега.В онези времена Гунди беше толкова популярен,че за всичките му грехове все други бяха виновни.Нещо подобно като Б.Борисов до неотдавна.
  • 25 Бончо

    1 0 Отговор
    Бог да ги прости Гунди и спътниците му в колата.Гунди беше много разглезен от Партията и феноете му ,че се смяташе за недосегаем и че всичко му е позволено.Сякаш предварително е знаел,че за катастрофата всички ще са виновни ,а той невинен.
  • 26 Ами

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Гмо продукт":

    спирачният път!? Или стопаджията е давал газ вместо Асоарухов?! По-скоро фукльовците са се правили на баровци! Такива си ги имаше и по времето на комунизма - когато “всичко беше общо и всички бяха равни”! Саме дето някои бяха другари повече от други, но забравяха, че наистина са равни пред Бог! Както и тия двамата! Толкоз…!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове