Last news in Fakti

30 Юни, 2021 11:06 1 834 17

Душана Здравкова: Съдебната система трябва да си изчисти къщичката

  • съд-
  • съдия-
  • душана здравкова

Липсата на доверие в съдебната власт е голям проблем, казва бившият съдия

Душана Здравкова: Съдебната система трябва да си изчисти къщичката - 1
Снимка: БГНЕС

Не е допустимо да се коментира поведението на даден съдия, а не даден съдебен акт по същество и смисъл. Това каза пред БНР бившият съдия Душана Здравкова по повод коментарите на двама министри – на икономиката Кирил Петков и на регионалното развитие Виолета Комитова, за работата на съдия Мария Вранеску, която спря няколко вписвания – на временното ръководство на „Автомагистрали“, на Българската банка за развитие и на Александровска болница. Изказванията на двамата министри бяха критикувани от Съюза на съдиите.
Според Здравкова институционалната реакция е нарушена, но трябва да се вземат предвид и други фактори – по думите ѝ служебното правителство трябва да свърши много неща в обществен интерес за много кратко време.

Здравкова отбеляза, че не се съмнява в почтеността на съдия Мария Вранеску.

„Съдията е с името си, с това, което е написал, което е постановил. То е видимо – това е неговото вътрешно съдийско убеждение. Но това е един от малкото случаи, в които човек, в случая министър, застава открито със своя позиция и аз приемам донякъде тази негова позиция, защото никъде не е казано, че не могат да се коментират постановени актове. Всеки има право на изразяване на мнение. Друг е въпросът, че не е допустимо да се дават квалификации, което е една част от изказването поне на министър Петков.“

Според Душана Здравкова сега виждаме как един министър излиза открито да заяви своята позиция, но доскоро сме наблюдавали друг тип поведение – изпращане на sms-и и обаждания по телефона. Това по думите ѝ остава невидимо за публиката и се изпълняват разпореждания и уговорки между двама души.

Кирил Петков е повдигнал проблем, свързан със защитата на обществения интерес, смята бившият съдия. „Той вижда така нещата и в тази част аз не мога да го упрекна.“

Има противоречива съдебна практика – адвокати казват, че понякога се налага да пишат две различни становища в зависимост от това кой състав гледа съответното дело, посочи Душана Здравкова.

„Ето това е недопустимо. Това обърква хората – те не могат да разберат как по абсолютно идентични казуси решението в единия случай е едно, в другия случай е различно. Там е мястото и ролята на Висшия съдебен съвет, на върховните съдилища - да излязат с тълкувателно решение, но и Инспекторатът на ВСС да изследва: този съдия, който постановява това, в резултат на някакви други влияния ли е това негово вътрешно убеждение, пък то противоречи на закона. Има вътрешни, институционални механизми, които могат да бъдат задвижени.“

Съдебната система трябва да оправи своите кривици, да изчисти своята къщичка и да направи промени, които не са малко, коментира Душана Здравкова.

„Много е важно съдебната власт да направи така, че хората да имат доверие. Виждате, че даже когато един съдия - дали е прав или не, не се е поддал на натиск, няма други влияния, хората пак не вярват. Не вярват на тази съдебна власт. Това е големият проблем.“


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    8 4 Отговор
    Пак се дудне и лае, без резултат. Арестувайте каскета, по ред обвинения бре.
  • 2 Гено

    16 1 Отговор
    Ама що ли не вярват... егати изгнилата корумпирана шайка. Когато съдиите почнат да носят лична отговорност за постановените актове , тогава ще си дойдат нещата на мястото.
    Така е в Германия, така е в Испания, Англия....

    Коментиран от #13

  • 3 Българка

    13 5 Отговор
    Публикувано във факти.бг:
    Здравкова отбеляза, че не се съмнява в почтеността на съдия Мария Вранеску." И обществото не се съмнява в почтеността на Вранеску. За нас тя е НЕПОЧТЕНА, зависима, обслужваща мутрите! Освен това е ЯСНО, че НЯМА СЛУ!АЙНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ на делата. В България правосъдието и законността са в дълъг отпуск. Крайно време е за съдебна рефермо. Отстраняването на ГЕШЕВ, Цацаров и всички гнили ябълки. Закриване на спец.съда, спец.прокуратурата, КНКОМПИ, бюрото за закрила на свидетели към Гешев, изцяло преосноваване на ДАНС
  • 4 chi

    10 0 Отговор
    Ако има някой виновен за положението в държавата ни то това е съдебната ситема! Тая да не се плюнчи толкова защото много добре знае за какво иде реч.
  • 5 това

    4 1 Отговор
    "вътрешно" убеждение на съдията е камъчето в обувката. Системата трябва да се промени така, че съдебните заседатели да имат думата в крайна сметка. Има ги, как да ги няма в нашия съд, но те са просто слушатели.

    Коментиран от #14

  • 6 хахо

    3 2 Отговор
    Колко и да предъвква тая, тя не казва основния проблем в случая. А то е че тази "безпристрастна" съдийка неизвестно как е била избрана "на случаен принцип" по всичките 4-5 дела, с които правителството прави промени в бордове на държавни дружества - Магистрали, ББР, Болница Лозенец и др. по всичките дела тя взема едно и също решение, с което брани статуквото. Някой дали ще провери как така задължителния случаен избор на съдия в Софийския съд води винаги само до тая? Няма ли и други съдии там?
  • 7 Мисленето не е за всеки

    2 1 Отговор
    Колко дни още ще ни занимавате с простотиите на поредното съдийско корумпе?

    Коментиран от #9

  • 8 !!!?

    2 2 Отговор
    Машини има, но избиратели няма да има,...ако не се манипулира и точно там ще е манипулацията на изборите по време на военна хунта !!!?
  • 9 Гост

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "Мисленето не е за всеки":

    С тази трябва да се занимаваме всички докато не бъде отстранена от мястото което заема незаслужено
  • 10 Да не се, казваш мнението за даден съдия

    3 1 Отговор
    Или, съдебен акт!!! Такива ревящи направо от Некправедливост и пристрастия, съдебни решения има издадени от Съдии, че, Коментара е нищо по, този повод!! Делата се Печелят от силните на деня, от тези с многото пари!! Обикновения, човек няма шанс да, получи, правосъдие!! Правосъдна та система е една от Виновните да стои Държавата толкова години в това Блато!!! Цял Народ го, казва и повтаря!!!
  • 11 Несправедливост

    1 0 Отговор
    Да не казваш мнението си
  • 12 обектив широкоъгълен

    1 1 Отговор
    Здравкова създаде ГЕРБ и беше първият евродепутат .После я отлюспи Цветанов. Като съдия заема позиция без да познава фактите и да коментира тях.Само външния вид и позиция на отделен човек не е достатъчно
  • 13 2020

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Гено":

    И как в Испания съдията носи лична отговорност - може ли да посочите по кой норматевин акт? Или просто така се пуска нещо - като онова "по цял свят"!
  • 14 1917

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "това":

    Какви съдебни заседатели? То не всички съдии са заподнати със законите, ти искаш сульо и Пульо - съдебен заседател да пише решения!!!!! това е нещо като сценарист или пожарникар управляващ!
  • 15 сила

    0 0 Отговор
    Няма таково вътрешно убеждение .Законно ли когато с вътрешното си убеждение защитава разбойниците престъпниците е и мафията които източват държавата и уронват съдебната система Пикая ти на вътрешното ти убеждение .За да имаш таково вътрешно убеждение против интересите на държавата ,а за интереса на престъпника ,ти нямаш място в системата защото ,убеждението ти е престъпно
  • 16 ИзМетСвласт

    0 0 Отговор
    Познавам лично няколко члена от ВСС,което ми дава право и основание да кажа,че първо трябва да се разтури и изчисти къщичката на ВСС,като се проведат разследвания и потърси и наказателна отговорност за безчинствата на някои от тях.После става по-лесно за прочистването на останалите "къщички".
  • 17 001

    1 0 Отговор
    от 1944 съдиите са все комунисти, честни и независими може би след 50-60 г ще имаме ...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове