Last news in Fakti

1 Юли, 2021 13:18 1 739 14

България е готова с Плана за Зелената сделка

  • план за зелена сделка-
  • план за възстановяване-
  • андрей живков

Планът на министерството е поетапно най-големите въглищни централи да преминат първо през използване на природен газ като гориво и после към възобновяеми източници

България е готова с Плана за Зелената сделка - 1
Снимка: Shutterstock

България е готова с основните параметри на Плана за възстановяване, които засягат Зелената сделка и преминаването към нисковъглеродна икономика. Това обяви енергийният служебен министър Андрей Живков, цитиран от БНТ.

Той присъства на конференция, посветена на Зелената сделка и организирана от Американската камара в България.

В България над 40% от електроенергията се произвежда от въглищни централи, които обаче трябва да бъдат спрени до 2030 г. заради изискванията на Европейския съюз. Една от най-проблемните мощности е ТЕЦ "Марица изток 2". Тя ще оцелее и тази година след като служебният министър на енергетиката издаде заповед, според която може да продава електроенергия на пазара за бита.

"Ще имат възможност в моментите когато цената на пазара е благоприятна за тях, да натоварват допълнително мощностите. В замяна централата е поела ангажимент да намали разходите си", коментира Андрей Живков.

"За Зелената сделка това, което направихме, е да коригираме Плана за възстановяване и развитие във вида, в който вече е, защото в първоначалната идея беше доста постен, така че това, което сме свършили, никак не е малко. Ние сме на етап рамка, тепърва предстои детайлна разработка на проектите, така че в момента няма подробни разчети, но ще има", допълни още енергийният министър.

Планът на министерството е поетапно най-големите въглищни централи, тези в Маришкия басейн - държавната и двете американски централи, да преминат първо през използване на природен газ като гориво и после към възобновяеми източници. От една от американските централи обаче коментираха, че първо е необходим анализ и план, който да се изпълни.

"Преходът към нисковъглеродно производство на електроенергия е един продължителен процес, точно коя да бъде бъдещата технология следва да бъде решено на базата на анализи, на базата на данни. От една страна да не подлагаме на риск енергийната система от от друга страна да гарантира че преходът ще бъде с най-ниски разходи за обществото", каза Красимир Ненов, изпълнителен директор на "КонтурГлобал Марица изток 3".

Има обаче условия за смяната на технологиите.

"Да не забравяме, че на първо място е важно да има инвестиционен климат, който е благоприятен за големите инвестиции които са необходими, за да има такъв преход, както и подходяща предвидимост, да има инвестиционна рамка, тоест да е ясно при какви условия тези инвестиции ще бъдат инвестирани", допълни Ненов.

Според шефа на централата бъдещият план за възстановяване както и други европрограми са голям шанс за България, за да изпълни новите екоизисквания на общността.

"Има средства, които са предвидени в европейската сделка. Това, което в момента не е достатъчно ясно, е при какви условия тези средства биха били достъпни, за да катализират привличането на частни инвестиции", заяви Красимир Ненов.

И докато централите обмислят какво гориво да използват и как да изпълнят критериите на Зелената сделка, преминаването към по-високи екологични изисквания води до увеличено търсене на цветни, редки и благородни метали, които се използват в смарт устройствата.

"Около 200 килограма мед трябват на едно средностатистическо семейство от четири човека при настоящите нужди и около четири тона метали на човек. Тази сделка предизвиква едни нови нужди, от алуминии, мед, от кобалт, от цинк и литий", коментира Илия Гърков, вицепрезидент Дънди Прешъс Металс.

Това производство обаче също е обвързано с екологични стандарти.

"Като пример ние работим в тази посока от 2009 - 2010 г. като компания и вече имаме намаляване на въглеродния отпечатък с 40%. С интензификация на производството, дигитализация на производството и развитие на човешкия капитал на хората, така че да разбират и да знаят какъв е смисъла на това нещо", допълни Гърков.

Компанията е готова да сподели опита си и с други компании в бранша.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    15 1 Отговор
    Пак глупости и алабализми! Уж зелената сделка е блъф. Грета толумба стайл.
  • 2 Механик

    17 1 Отговор
    Всичката екология е като найлонивите пликчета, дето преди ги даваха без пари в магазина, а после поради еко0грижи ги направиха платени. Боклуците край блоковете се множат, стотинките за "екология" потъват в нечий джоб. Губещите сме ние и то гарантирано.
  • 3 Грета Тунберг

    0 7 Отговор
    Обичам много гост норвежеца,защото кара екологична Тесла.

    Коментиран от #4

  • 4 Ко речи

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Грета Тунберг":

    Само едно и също пишеш! Сопри се малко, че ще получиш инсулт.
  • 5 Blackthorn

    9 1 Отговор
    БЕЗУМИЕ! Нямам думи!
  • 6 БАЙ Х@Й ‼️

    0 5 Отговор
    ПП ГЕРБ Сливница канят всички на предизборен концерт на 09 юли 2021 г. на Централния площад от 19:30 часа. Гост звезда – МИЛЕ КИТИЧ.
  • 7 отегчен

    6 0 Отговор
    САМО ДЕТО ТАКА НАРЕЧЕНАТА СДЕЛКА Е ДЕЛО НА СОРОС,ГЕЙТС И ИЗРОДИТЕ НА КАЙШКИ ОКОЛО ТЯХ !!! ОТ ТЕЯ БЕЗГРЪБНАЧНИ НИЩО ДОБРО НЕ СМЕ ВИДЯЛИ ДО СЕГА А ТОЧНО ОБРАТНОТО !!!УБИЙЦИ МРЪСНИ
  • 8 АнТоНиМеН

    5 0 Отговор
    С или без Зелена сделка, България трябва да извърши преход/модернизация в енергетиката и не само там. За да бъде икономиката ни/бизнеса конкурентен, внедряването на модерни технологии е задължително. Виси и въпроса към домакинствата и приноса на държавата за подпомагане енергийната им ефективност. Със утежнени закони демотивиращи гражданите да инвестират няма да се получи.
  • 9 индиец

    2 0 Отговор
    Вие българите безумни ли сте или ма.зохисти ? Таковат ви го със 300 ма вие си мислите че дъжд вали.

    Коментиран от #14

  • 10 БМБ

    0 1 Отговор
    Да спрат да плащат на Берое и ще имат 💰
  • 11 Анонимен

    1 0 Отговор
    Видите ли някъде радетели за "екология" да знаете че единственото за което мислят е как да измъкват пари от джобовете ви . Екологията е схемата и измамата на века !
  • 12 Рошко

    2 0 Отговор
    Вие не разбрахте ли че станахме сметето на Европа, та за какви зелени сделки ми драскате
  • 13 5ко

    5 0 Отговор
    Зелената сделка е пълна измама и рекет.Печелят само организаторите на тази олигофрения правят пари от нищото. Не е много по - различно от търкането на билетчета. Пълна неефективност на вятърни и соларни енергоизточници. Някой знае ли колко еко е производството на батериите ? Колко ел. енергия е необходима за зареждането им? А КПДто им? Кравите пък "пръцкат и оригат метан"?! А преди да бъдат избити от хората континентите са гъмжели от милиони тревопасни животни. В пъти повече от всички домашни животни, отглеждани в момента. Това с СО2 също е пунта мара, защото именно той стимулира растежа на фотосинтезиращите растения и ще доведе до техния бум. Така наречените зелени са нпо на най - големите мошеници, замърсители - тези с големите пари и производители на ГМО. Това са продавачите на илюзии, бандата на наднационалния капитал.
  • 14 Да дааа

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "индиец":

    Като меморандума Костов-Ферхойген от 1999 година.Принос в АЕЦ-абсурдите внесе и дипломат N1 Соломон Паси, като коментира бъдещето на ядрената ни централа по следния начин: Условията, които ни се предлагат от международната общност са за наше добро.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове