Last news in Fakti

1 Юли, 2021 15:16 3 894 21

"Автомагистрали": МРРБ държи всички сметки за АМ "Хемус"

  • ам хемус-
  • автомагистрали

С платените аванси, цените за „Автомагистрали“ ЕАД са фиксирани към доставчиците и не подлежат на индексация

"Автомагистрали": МРРБ държи всички сметки за АМ "Хемус" - 1
Снимка: БГНЕС

Във връзка с направено изказване в предаването на БНТ Бизнес.БГ на служебният министър на финансите Асен Василев, от „Автомагистрали“ ЕАД трябва да направим следното уточнение: нарочната сметка в БНБ, чрез която средствата за изграждането на автомагистрала „Хемус“ бяха гарантирани, не е на името на дружеството и то не може да разполага директно със средствата в нея. Сметката е на името на МРРБ.

Това посочват в позиция до медиите от „Автомагистрали“ ЕАД.

Още на 7 юни 2021 г. на страницата на „Автомагистрали“ ЕАД публикувахме информация за това как дружеството получава пари от Възложителя (Агенция „Пътна инфраструктура“) по договорите „ин хаус“, но сега ще припомним 5-те етапа за да избегнем подобни спекулации да се повтарят:

Етап 1 – Изготвяне на сертификат, съгласуван със строителния надзор на обекта с приложени измервателни протоколи

Етап 2 – След съгласуването на сертификатите със строителния надзор, същите се съгласуват с проектанта, окомплектоват се и се представят на Възложителя (АПИ)

Етап 3 – На база проверени и одобрени сертификати от Възложителя (АПИ), „Автомагистрали“ ЕАД издава фактура, която заедно с одобрения сертификат АПИ предоставя на МРРБ за процедиране на плащане

Етап 4 – От всеки сертификат се приспада пропорционално получения аванс

Етап 5 – Окончателното плащане в размер на 10% се изплаща след въвеждане на обекта в експлоатация (получаване на Акт Образец№16)

А в отговор на това, че дружеството е разплатило близо 70% от дейностите, а са извършени едва 15-16%, отново ще трябва да припомним информация, разпространена на 24 юни 2021 г., а именно, че близо 80 000 000 лева е реализираната към този момент икономия от фиксирането на цените на материалите за участъци 4, 5 и 6 ма автомагистрала „Хемус“ към стойностите им в периода на плащане на авансите. Това мениджърско решение на ръководството на “Автомагистрали” ЕАД гарантира следното:

• Финансово обезпечаване на изпълнението на автомагистрала “Хемус” със замразяване на единичните цени, което води до независимост от инфлацията в държавен и световен мащаб.

• С платените аванси, цените за „Автомагистрали“ ЕАД са фиксирани към доставчиците и не подлежат на индексация;

• Производство на количества основни материали, което е задължително предвид огромните обеми за обезпечаване на изпълнението на участъците в срок и гарантира ритмичните им доставки;

• Магистралата минава по изцяло ново трасе, което води до акумулиране на значителни първоначални разходи по организация, мобилизация, изграждане на приобектови селища и сериозна мрежа от временни пътища;

• Изграждане на производствени полигони, площадки, асфалтови бази, бетонови възли и др.

Отчуждаването на терени за изграждане на трасетата са в компетенциите на администрацията на МРРБ и АПИ. Разрешенията за строеж се издават от министъра на регионалното развитие и благоустройството.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Грух Нерезов

    26 18 Отговор
    Искам магистрала Хемус да бъде завършена най-бързо, друго не ми интересува

    Коментиран от #9

  • 2 Супер

    47 5 Отговор
    Значи може да публикувате смело точните цени на материалите за да видим как точно сте спестили 80млн и да можем и ние и министъра да Ви похвали.
  • 3 Българка

    42 14 Отговор
    Ръководството на Автомагистрали си е за затвора. Сега и да реват и да описват етапи, правилно са им сложили лимит на харчовете. Милиони и милиарди са ограбени през това разпределително депо.

    Коментиран от #10

  • 4 Борислав

    33 6 Отговор
    Ако това са им аргументите, само по тях е нужно да се самосезира прокуратурата!
  • 5 Аз съм

    22 6 Отговор
    5% са спестените пари,но зависи на каква база
    Всички знаем базата 20% дял Чекмедже
  • 6 Отровното трио

    13 8 Отговор
    Давайте г-н Янев, изчегъртвайте. Мачкайте всеки
  • 7 Кака Мара

    18 7 Отговор
    Ще ги изпълнят, ако съществуват. Ако някой ми даде наколко милиона ще ми хванат цървулите след години. Тази схема с авансите е заимствана от италианската мафия. Все пак любимият филм на вожда е " Кръстникът "
  • 8 !!!?

    7 18 Отговор
    Министъра е променил част от правилата напълно субективно, което обаче е в неговите прерогативи, но с това не се доказват никакви варушения с престъпен характер, както би искала новата власт на генералите !!!?
  • 9 Кака Мара

    7 4 Отговор

    До коментар #1 от "Грух Нерезов":

    Мене ме интересува цената. Ако тебе не- плащай !
  • 10 !!!?

    5 11 Отговор

    До коментар #3 от "Българка":

    Къде са "ограбените" милиарди !!!?

    Коментиран от #12, #20

  • 11 Антитрол

    12 1 Отговор
    "икономия от фиксирането на цените на материалите за участъци 4, 5 и 6"

    Някой може ли ме светна какви "материали" се използват за строителството на магистрала, на кои от тях цените са се променили и как "изчислиха" че са "спестили" 80 милиона от това.

    Ами ако тези пари не бяха дадени авансово а бяха дадени на други фирми като заеми с определена лихва колко щяха да станат до сега и колко са загубите от това.

    Отделно каква е гаранцията че тези фирми на които сте дали пари авансово ще си изпълнят задълженията - ами някои може да фалират например и какво правим тогава.

    Крадене, крадене, и пак крадене.

    Коментиран от #15, #19

  • 12 Антитрол

    8 4 Отговор

    До коментар #10 от "!!!?":

    Знам за едно шкафче но има и други.
  • 13 Анализатор

    11 2 Отговор
    Единствено Гешев е причина да не сте още в пандиза. Но скоро и тази причина ще отпадне...
    От американското посолство казаха, че следят отблизо работата на българската прокуратура.
  • 14 Петканов

    9 5 Отговор
    Никога повече ОПГ ГЕРБ и Каскетура в България!!!
    Борисов, Гешев, Цацаров, Пеевски и Доган да получат справедлив съдебен процес и справедливо наказание за престъпленията си срещу държавата и българският народ!!!
  • 15 Миризлив пор

    0 3 Отговор

    До коментар #11 от "Антитрол":

    Първо погледни какви са международните борсови цени на желязото и нефта, тук респективно арматура и гориво мисля че желязото е с над 30% ръст от нова година. Горивата също са нагоре, за другите материали не коментирам.
  • 16 Знайко

    1 4 Отговор
    Толкова ли не разбрахте ,че има спусната директива от Генерало президе да се плюе непрекъснато.Няма значение дали има доказателства или не.Всичко под ножа за да се установи втори мандат и евентуално президентска република.
  • 17 Върнете парите

    0 0 Отговор
    Върнете парите да не се оплаквам на Господ...
  • 18 Анонимен

    1 1 Отговор
    Тези министри и клозет не могат да направят! Важното е да се създадат условия за манипулация на общественото мнение !ТОВА МНОГО СЕ ОТДАВА НА КОМУНИСТИТЕ! ДА СЪСИПВАТ ДЪРЖАВАТА! ДА СЪСИПВАТ ЧОВЕШКИТЕ СЪДБИ! ПРЕДАНОСТ КЪМ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ!
  • 19 Разказвач

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "Антитрол":

    само желязото от 1.01.2021 е с 50% нагоре.Алуминия и той е с 60% отгоре.Горивото.Абе кво да обяснявам на дървени червени чалгаджийски кратуни.Храната е с 30% нагоре от Нова година.Ти с цени от Тошово време ли живеееш?
  • 20 един от многото

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "!!!?":

    Как къде , нали Борисов публично се изцепи , че са построени половин милиард километра магистрали. Сигурно искаше да каже , че са откраднати пари за толкова километри!
  • 21 Ф акт

    1 1 Отговор
    Автоджамбази с това си изказване признават че са една куха черупка която нищо не върши и от която нищо не зависи.ДА СЕ ЗАКРИЕ!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове