Last news in Fakti

1 Юли, 2021 21:12 2 364 29

“Демократична България” настоява за независима проверка на машините за гласуване

  • демократична българия-
  • машини за гласуване-
  • божидар божанов-
  • машинен вот

Според решение на ЦИК политическите сили, участващи в изборите на 11 юли, трябва да имат право на достъп до информация за хардуера, всички скриптове за изграждане на системен образ и на целия изходен код, но Държавната агенция електронно управление има свои правила и не предвижда изрично подобен достъп

“Демократична България” настоява за независима проверка на машините за гласуване - 1
Снимка: БГНЕС

Коалицията “Демократична България” е изпратила писмо до ръководството на Държавната агенция електронно управление (ДАЕУ), с което настоява за гаранции, че ще бъде извършена независима проверка на машините за гласуване на 11 юли. За целта е необходимо да бъде предоставен достъп на експертите, излъчени от политическите партии, до изходния код на софтуера на машините.

Според решение на ЦИК политическите сили, участващи в изборите на 11 юли, трябва да имат право на достъп до информация за хардуера, всички скриптове за изграждане на системен образ и на целия изходен код, припомнят от ДБ.

ДАЕУ обаче утвърждава свои правила, в които такъв достъп не е предвиден изрично. Това означава, че не е сигурно дали експертите на политическите сили ще могат да установят по същество как функционира софтуерът на машините и как ще се изчисляват резултатите. Достъпът на кода не предполага негова модификация, а единствено преглед.

“От години настояваме участниците в изборния процес да имат възможност да направят одит на машините, за да може обществеността да получи пълни гаранции за честността на изборите. Сега този въпрос вече е регулиран законодателно и призоваваме ДАЕУ да коригира правилата си в съответствие с решението на ЦИК, така че да предвиди достъп до изходния код. Това ще повиши доверието в процеса и ще елиминира много съмнения, които бившите управляващи подклаждат”, заяви експертът на “Демократична България” Божидар Божанов, който е и кандидат за народен представител.

В писмото си “Демократична България” настоява да бъде изпълнено изцяло решението на ЦИК и да бъде осигурен достъп до изходния код.

От обединението имат и конкретни предложения да процедурата: достъпът да бъде предоставен за поне 48 часа, експерти от ДАЕУ, ЦИК и доставчикът на машините да оказват съдействие на експертите, да се подписва споразумение за конфиденциалност, а достъпът да е в контролирана среда.

“Независимият одит е поредният ключов елемент за спечелването на доверието на избирателите в изборния процес. До деня на изборите остава малко време и очакваме още в следващите дни да можем да проверим функционалността на машините ”, каза още Божанов.


Бел.ред.
Хората вярват, че новият парламент ще защити мажоритарните избори. Линк към резултатите


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Излъган 23

    20 2 Отговор
    Браво бе пичове!
  • 2 браво

    21 4 Отговор
    Така трябва . Пълна прозрачност.
  • 3 А БАКАЛЪМ

    20 7 Отговор
    АДЕ БЕ ПОЧНАХТЕ ДА СЕ УСЕЩАТЕ АМА ДАЛИ ВЕЧЕ НЕ Е КЪСНО МАЙ ДОГАНЧО ПАК ВИ НАМАЗА Д ЕТАТА

    Коментиран от #8, #21

  • 4 AmiX

    12 15 Отговор
    Пълни смешници
  • 5 розово

    18 2 Отговор
    Всичко хубаво ама този Атанасов не е лошо да мине малко в сянката.
  • 6 NeXu s

    12 9 Отговор
    Объркали сте заглавието - Комунистическа България. И Бойкикев, и Атанасов са комунисти. Никамви демократи не са.
  • 7 РАЗГЛОБЕТЕ ГИ НАПРЪСКАЙТЕ ГИ

    3 9 Отговор
    СЪС СИН КАМЪК И ПАК ГИ СГЛОБЕТЕ
  • 8 Верно спряха да го

    8 4 Отговор

    До коментар #3 от "А БАКАЛЪМ":

    Споменават...Май ДПС си е купила ДБ?
  • 9 Е, какво ?

    10 4 Отговор
    Докато ГЕРБ искаха такава проверка-не даваха,а сега да видим какви ще ги дробят.

    Коментиран от #12, #22

  • 10 мушмули

    11 1 Отговор
    Секи се чуди преди избори как да се докара интересен пред измъчения в оцеляването народец , отвратен , омерзен , погнусен.
  • 11 Made in Bg

    4 1 Отговор
    Браво! Така трябва!
  • 12 Hoho Boho

    6 6 Отговор

    До коментар #9 от "Е, какво ?":

    ГЕРБ е мръсна дума. Не я използвай!
    Демократична България ще ги изчегъртат!
    Обеща ли са! Аз им вярвам!!!

    Коментиран от #14

  • 13 нннн

    11 0 Отговор
    Задължително преброяване на ВСИЧКИ отрязъци и сравняване с данните от машините! Контрол; ако трябва - и петорен.
  • 14 аха

    1 2 Отговор

    До коментар #12 от "Hoho Boho":

    Та Прокопиев казваш .
  • 15 007

    11 2 Отговор
    Усетиха се, че може да хартишат зад борда, и че искането на само машинно гласуване не е случайно. Нещата във Венецуела с машинен вот са с руска следа също. Малко хора разбраха как със свои IT хора в тото, социстите “печелеха” шестици, докато се накъкаха с 4 шестици на 10 млн джакпот , и така ги изловиха и бяха сменени софтуеристите. Хунтата си мисли, че сме латиноамериканци и не усещат какво ги чака.
  • 16 Лъчо Мозъка

    3 3 Отговор
    Истински кауни.
  • 17 Герб гепи борисофф

    6 3 Отговор
    Е най голямото зло, сполетяла България в цялата хилядолетна история. Изчегъртвне до основи на тези престъпници.
  • 18 Прост народ

    7 4 Отговор
    Вотът със сигурност ще бъде модифициран - затова БСП и партиите на "протеста" си избраха нов изборен кодекс, изискват предимно машини, и отказват да преброят хартиените отрязъци и да ги сравнят с машината. Защо заспалите българи не се събудят и не протестират против ОЧЕВИДНАТА готвена манипулация?
  • 19 САТЪРА НА ХАНА

    4 3 Отговор
    ТИЯ СА ОТ АНТИ-БЪЛГАРИТЕ , КОИТО КАТО СЛАВИ РАПОНА СА СКРИТИ ПОД ОБВИВКАТА НА ШОКОЛАД МИЛКА
    ......................
    ДО ЕДИН СА ЗА ТРЕПАНЕ
    ......... ......
    БАЦЕ МУТРЬО ПОНЕ СИ Е НАТУРАЛЕН - НЕПОДСЛАДЕН "КАФЯВ ШОКОЛАД" :))
  • 20 Последния Софиянец

    6 2 Отговор
    На миналите избори в моята секция гласуваха машинно 250 човека,а накрая като извадих отчета бяха 300.Трябва независима проверка.
  • 21 Къде

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "А БАКАЛЪМ":

    прочете за Доган бре джанам?
  • 22 избираТела

    5 1 Отговор

    До коментар #9 от "Е, какво ?":

    Всички са палячовци в руски цирк.
  • 23 Брендица

    4 2 Отговор
    Ето затова трябва да има мажоритарен вот и на парламентарни избори ! Решава някой кадърен баровец, който умее да прави (не да краде) пари да влезе като депутат и му е гарантиран вота. Преди да ме опровергате да напомня, че кандидат-депутат е регионален представител - липност, на която избирателите да разчитат. Какво едни и същи прелитащи от една партия в друга, от пусто в оразно и никакви ефекти !
  • 24 скептик

    1 2 Отговор
    Всъщност мажоритарния вот утвръждава тези които са лансирани от медиите. Така се циментира силата на медиите.
  • 25 Юда с АтанаС Атанасов

    1 0 Отговор
    Трябва да се направи хакатлон- машинно гласуване на избори 2021-преди изборите
  • 26 Петър

    1 0 Отговор
    ДБ повтарят каквото кажат другите партии, нищо не могат да измислят сами, гола вода са.
  • 27 разочарован

    2 0 Отговор
    В същност, какво става с решението на Конституционния съд? Защо бяха дадени толкова пари за закупуване на машини, преди конституционния съд да се е произнесъл? И толкова ли е трудно да се вземе едно решение, което отдавна, цивилизованите страни, включително и Русия са взели? Идеята на тия машини в края на краищата е да се фалшифицира вота, инче защо в тях е трябвало да има функция, за промяна на софтуера. После, произведени във Венецуела, защото за високо технологичните страни е не етично да произведат продукт, с който може да се вършат измами. Колкото до това, че Демократична България била искала, там да се провери нещо в машините, това по скоро е ход, за оправдание за след изборите, защото вече става ясно, какъв риск носи гласуването с машини и за в бъдеще!
  • 28 предложение

    0 0 Отговор
    Възможността да се извършват фалшификации на вота е обида за народа ни и най мъдрото решение на новото народно събрание ще бъде да го отмени!
  • 29 гласоподател

    0 0 Отговор
    Това значи, сбирщината губи почва. Щом започнаха да се съмняват в "честността на изборите " организирани от самите тях, значи нещата не вървят на добре за тях. Ами опънете една палатка на "Росенец" и апталите ще се стекат към вас. Но този път изменникът Митко Пищова няма да бъде с вас защото сте в различни лагери сега .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове