Last news in Fakti

6 Юли, 2021 11:15 2 376 29

Пеканов разобличи ГЕРБ: Абсурд е, че повишаваме корпоративния данък

  • атанас пеканов-
  • герб-
  • корпоративен данък

Дори в предизборна ситуация, нека по такива важни теми да не търсим партийна изгода, а да опитваме да се базираме на фактите и истината, призова служебният министър

Пеканов разобличи ГЕРБ: Абсурд е, че повишаваме корпоративния данък - 1
Снимка: БГНЕС

На пресконференция на бившите управляващи вчера бяха изречени доста неверни твърдения по отношение на готвената модернизация на международното корпоративно данъчно право, зад която вече застанаха 130 страни от цял свят. Разбирам, че ситуацията е предизборна, но не е правилно да бъде манипулирано обществото по такива фундаментални въпроси, по които множество икономисти и експерти, включително мои колеги, работят от години. Това заяви преди минути във фейсбук служебният министър на управлението на европейските средства Атанас Пеканов.

Ето какво още казва той:

Абсолютно невярна е информацията, че служебното правителство повишава с 50% корпоративния данък в България. Такова твърдение е абсурдно, най-малкото защото не попада в правомощията на служебен кабинет. България гласува да подкрепи инициативата BEPS на ОИСР, която тече от няколко години и предвижда промени, насочени към облагането на най-големите корпорации в света, които и сега не плащат данъци в България.

Според проучване от 2018 г. загубата на приходи в световен мащаб от избягването на данъци от големите корпорации възлиза на 200 милиарда долара годишно. Неведнъж в последните години съм коментирал как именно за тях трябват нови данъчни правила, които да гарантират промени в тази област. Това ще преразпредели някои данъчни приходи от техните държави на произход към пазарите, на които те извършват стопанска дейност и реализират печалби, независимо от това дали фирмите имат физическо присъствие там.

130 държави и юрисдикции, представляващи над 90% от световния БВП, се присъединиха към Позицията за създаване на нова рамка за международна данъчна реформа. Рамката и детайлите по нея, както и планът за нейното изпълнение, ще бъдат финализирани през октомври, и могат да влязат в сила най-рано през 2023 година. Целта на тази нова рамка ще бъде да осъвремени ключови елементи на международната данъчна система, която вече не е подходяща за целите на глобализираната и цифровизирана икономика на 21-ви век.

Пакетът от два стълба - резултат от преговорите, координирани от ОИСР през по-голямата част от последното десетилетие - има за цел да гарантира, че големите мултинационални компании плащат данъци там, където извършват дейността и реализират печалбите си. Когато бъде финализирана, реформата ще има за цел да намали избягването на данъчна тежест от големи международни компании чрез агресивно прехвърляне на печалби в офшорни зони, в които плащат между 0% и 3% върху своите печалби.

Под егидата на ОИСР, т.нар. Клуб на богатите страни, към който и ние се стремим, близо 140 страни от известно време се стремят към данъчна реформа с два стълба: глобален минимален данък и нова форма на данъчно облагане на цифровите услуги. Въвеждането на първото тепърва ще се дискутира и въвежда в бъдещето, а второто има за цел да адаптира данъчните правила към цифровата ера. На световно равнище са необходими справедливи условия, което ще бъде от полза и за местните предприятия – за разлика от текущата ситуация, в която отделни вериги, като например Старбъкс, често плащат в някои страни далеч по-малко данъци от кварталния магазин. В допълнение на това, кoвидкризата засили тези проблеми – по време на пaндeмиятa спечелиха особено силно международните цифрови корпорации.

Вторият стълб на мярката е насочен към големите технологични компании, които в момента почти не плащат данък върху генерираните приходи в България. Големи интернет корпорации, които освен това бяха основни победители по време на кoрoнaкризaтa, са обвинявани, че плащат по-малко данъци, отколкото е необходимо, като умело прехвърлят печалби.

Данъците трябва да се плащат там, където се създава стойност, а не да бъдат прехвърляни до безкрай в данъчни убежища чрез сложни механизми на ръба на закона.

Постоянното намаляване на данъчните ставки не само не е гарант за привличане на нови бизнеси – спадащите държавни приходи директно лишават държавите от средства за важни инвестиции като инфраструктура, образование и усилия за борбата с пандемията например.

Дори в предизборна ситуация, нека по такива важни теми да не търсим партийна изгода, а да опитваме да се базираме на фактите и истината. От години обаче актуалните теми в световен мащаб не биват представяни с нужната прецизност в българското общество. Само когато заставим политическите партии да го правят, можем да се надяваме, че те ще произвеждат икономически и социални политики, които са в полза на обществото.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1618

    27 1 Отговор
    Борисов е все повече уплашен! Показва се в ефир и говори манипулативно преплетено с лъжи! Лабилната му психика в комбинация със силния страх ,че губи властта и ще бъде разобличен от служебното правителство го кара все повече да се показва в ефир и да говори глупости на които само той си вярва!Управлението на Борисов създаде обръчи от фирми на олигарси,които източиха парите от Европейските фондове и парите на данъкоплатците! Преврата и страха са в главите на Борисов и неговото обкръжение! В момента треперят от страх , че тече процес на тяхното изчистване от власт!

    Коментиран от #26

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 отегчен

    13 1 Отговор
    Време е армията да домъкне мутрите на стодиона и да се поглижи за тях на автоматиченн !!!

    Коментиран от #27

  • 4 Gowo

    14 1 Отговор
    Нали излезе закон за фалшивите новини.Къде е Гешеф да повдигне обвинения за публичните нападки и клевети.Егсти държавата
  • 5 ЪРП

    15 1 Отговор
    ЧЕКМЕЕЕДЖЕЕ*ГЕРБЕРАСОПИТЕЦИТЕ СА ТОТАЛНИ ЛЪЖЦИ И БЪЛГАРОУБИЙЦИ!!!!!!! ТОЧКА.

    САМО НЕЗДРАВИ МОЗЪЧЕТА ЩЕ ГЛАСУВАТ ЗА ТЯХ!!!!! ФАКТ
  • 6 1618

    18 1 Отговор
    Какво морално падение за Борисов! Отиде при Ердоган да иска от него помощ с гласовете на турците да се задържи на власт! Това противоречи на всички морални и национални норми! Съд и разследване за Борисов и неговата шайка ГЕРБ!
  • 7 2loop

    11 1 Отговор
    И всички талавизии даваха изявлението на гроб ли е брифинг ли беше, сякаш имаха право на отговор а си беше просто напън герберски да се изкажат по темата, на 1112 място по свобода на медии трябва да сме
  • 8 Пич

    1 18 Отговор
    Абе , уплетохте се като кокошка в кълчища... Защо повишавате въобще нещо...!!!??? С при вас , нещото е " всичко ". Комунисти - и старите ,
    и боядисаните протестъри...

    Коментиран от #13

  • 9 Gowo

    2 13 Отговор
    Така лъжеха и комунистите превратаджии и след 9 септември Лъжеха и разпространяваха клевети , вкарваха в затворите без никакви смислени поводи.Сам Живков е бил начело на такъв отряд за преследване и наказания.Това са типични за комунистите манипулации .

    Коментиран от #17

  • 10 Българка

    13 0 Отговор
    Всички участници във вчерашния брофонг на ГЕРБ да бъдат задържани и обвинени в набеждаване, клевета и всяване на масов страх и истерия сред бизнеса, с цел лично облагодетелстване. Значи можеше прокуратурата да заведе дело срещу Сербезова за всяване на страх, че ще има дефицит на лекарства, а тя клаза истината, но сега дреме и основно се позиционира срещу Рашков и борбата му с дилърите на ГЕРБ

    Коментиран от #16

  • 11 Комунояд Биби

    5 0 Отговор
    Чигърт,чигърт,чигъртим си комплексираните пемберуги ежедновно по цел ден деа! Каде се заврътиш сам язе насекаде по дупките им!
  • 12 1618

    6 1 Отговор

    До коментар #2 от "NeXu s":

    Доказателствата за корупцията в България под ръководството на Борисов са стотици и те се крият от Прокуратурата и Гешев!Но не могат да се скрият от Европа и Америка!Те алармираха , че България е най- корумпираната държава в Европа и с неработеща Прокуратура, която трябва да с реформира! А това няма как да стане докато диктатора Борисов и Гешев са на власт!

    Коментиран от #19

  • 13 111

    3 3 Отговор

    До коментар #8 от "Пич":

    Сигурно щото сте опразнили хазната.

    Коментиран от #18

  • 14 Гражданин

    8 1 Отговор
    Ето така се прави изявление-с факти. А не като на Боко калинките. Ама те и друго не умеят
  • 15 Куку

    6 1 Отговор
    Хора, не се чудете на приказките на гробарите! Откак са се пръкнали като "партия" лъжите са им стил и метод на "работа", както и краденето! А напоследък се оляха да лъжат, виждайки, че властта им се изплъзва...А толкова бяха, а и сега са, сигурни, че отново ще се наместят на удобните за крадене местенца! Е да, ама не! Изборите може и да спечелят, все пак имат такъв огромен ресурс, че могат да си напазаруват толкова гласове, че да са първенци в класацията, обаче власт няма да видят...И е лесно обяснимо! Никой не ще да се коалира с лъжци и крадци! Ще ми достави удоволствие да гледам и слушам оня дебел банкянски лъжец как се сополяви и плаче, че са му отнели властта, както ревеше и 2013-та...
  • 16 Gowo

    7 1 Отговор

    До коментар #10 от "Българка":

    Право казва Рашков.Че главният прокурор не е Гешеф , а онзи когото го постави.Затова обвиненията са само в защита на управляващите.Бившите.Борисов говори и се възмущава като всеки шизофреник , от онова което е самият той и партията му.Възмущава се че Радев бил превърнал изборите в частна.Че управлението в частно Че институциите в частни А това е самият той.Говори и хули комунистите а самият той е това Говори че няма институции а самият той е сниман в спалнята му докато спи.Ами нали те са му подчинените.Как хулиш нещо което сам ръководиш и зависи само от теб

    Коментиран от #28

  • 17 Абе

    1 5 Отговор

    До коментар #9 от "Gowo":

    това Gowo съкратено на Gow.no ли е? Отива ти, да знаеш!

    Коментиран от #20

  • 18 Пич

    1 7 Отговор

    До коментар #13 от "111":

    Не , защото сте некадърни комунисти , и старите , и новите " боядисани " протестъри... Това е единственото , което правите последните 30 години . Повишаване на цените , и грабеж на народа... И новият ви финансов министър призна , че хазната е пълна , и събира пари над предвиденото... А ги събира , защото всичко е оставено тип- топ от ГЕРБ . Но Радевистите са очебийно некадърни... Не знаят какво да правят , освен да ви дерат кожите...
  • 19 NeXu s

    0 6 Отговор

    До коментар #12 от "1618":

    Прав си - но защо алармираха точно при правителството на Мунчо? Ще ти кажа защо - защото той беше релил да връща Божков на бял кон, това самият Божков го каза, че ще се връща! Добре, че бяха американците, да лепнат един шамар на комунистическото правителство! Наглост е да си в съюз с олигарси!
  • 20 Дянко

    4 2 Отговор

    До коментар #17 от "Абе":

    Абе на 11-ти юли заминавате в канала окончателно. ХА ХА ХА
  • 21 истината

    2 1 Отговор
    Oт последните действия на Борисов проличава истинската му същност и че той изопщо не е проевропейски настроен - първо ходи при Ердоган, който всички евролидери осъждат като иктатор, а после когато служебното правителство гласува в синхрон с целия Евросъюз новия данък за огромните печалби на някои международни компании, които въртят милиарди, Борисов използва това с лъжи да манипулира хората в България, за да гласуват за него. Това е огромно лицемерие и простащина.

    Коментиран от #23

  • 22 Пфуй!

    2 1 Отговор
    Той простака Тиква какво ти разбиира от политика, от икономика, от от закони. Те хората около него докато му обяснят за какво иде реч и той се изходил по въпроса като последния глупак. Повече никога такива простаци и нискоинтелигентни хора начело на България.
  • 23 Gowo

    1 1 Отговор

    До коментар #21 от "истината":

    А същността му е ,че е шарлатанин комунист , такива каквито след 9 септември се наредиха по ръководството на държавата.От такива простаци и хитретци държавата ни биде проядена .Този индивид направи последен опит да върне историята назад.Но още не си е намерил екзекутора.Пазен е по традиция от ,,органите".

    Коментиран от #25

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 защо не

    1 0 Отговор
    а бе печен вие ли ще управите БЪЛГАРИЯ да да ама не ще я управиту колкото юпетата на симеон напълниха си гушките и толкова 800 дни не им стигнаха
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове