Last news in Fakti

6 Юли, 2021 14:08 1 199 23

Стоилов: Прокуратурата и МВР да си взаимодействат за изборите

  • янаки стоилов-
  • мвр-
  • прокуратура

Същевременно Стоилов обясни, че в момента в Министерството на правосъдието се работи по 35 проекта на нормативни актове

Стоилов: Прокуратурата и МВР да си взаимодействат за изборите - 1
Снимка: БГНЕС

Най-актуалната задача в близките дни са изборите. Надявам се въпреки противоречията си, Прокуратурата и МВР да си взаимодействат ефективно, за да се намали рязко броят на купените гласове. Това заяви правосъдният министър Янаки Стоилов, цитиран от Нова ТВ.

Той смята, че противоречията идват и от двете страни. „Те имат общи функции в противодействието на престъпността и корупцията, и специално срещу групите за купуване на гласове. Надявам се, че амбициите им ще се изразят в това кой ще има по-голям принос за пресичане на тази порочна практика”, каза Стоилов.

Той е готов да сезира Висшия съдебен съвет за главния прокурор Иван Гешев или за други прокурори, ако Бойко Рашков му предостави данни за нарушения. Стоилов би ги анализирал и преценил дали трябва да се сезира ВСС. Засега обаче той не е получил сигнал от вътрешния министър.

„Ще анализирам сигнала, който ще изпрати министър Бойко Рашков. Ще преценя неговата допустимост, доколкото е възможно. Има възможности с такива въпроси да се занимава ВСС. Министърът на правосъдието разполага с правомощието да сезира ВСС, ако се смята, че има основание за образуване на дисциплинарно производство”, каза Стоилов.

По повод твърденията на вътрешния министър Бойко Рашков, че прокурори са нарушили закона и трябва да бъдат отстранени, днес прокурорската колегия на ВСС излезе с декларация и призова вътрешния министър да спазва разделението на властите.

Същевременно Стоилов обясни, че в момента в Министерството на правосъдието се работи по 35 проекта на нормативни актове. Те са започнати преди години, но част от тях са забавени.

Министърът е издал на 1 юли изменение и допълнение на Наредбата за прилагане на Глава 5 от Закона за българското гражданство. Предстои да бъде публикувана в следващия брой на „Държавен вестник“.

„Причините, които наложиха тази неголяма, но важна промяна, е затруднението на кандидатите за българско гражданство, които живеят в страната, да подават в разумен срок подготвените от тях документи за придобиване, възстановяване и освобождаване от българско гражданство. Записването в електронната система на Дирекцията са запълнени до края на месец юни следващата година и са над 23 000. Няма свободни дати и часове за резервиране на частно обслужване”, каза Стоилов. „За лицата, живеещи в чужбина, е предвидена възможност да подават документите си в дипломатическите и консулските представителства. В същото време за лицата, живеещи в България, не е осигурено предимство за обслужване в Министерството на правосъдието, а те не разполагат с друга алтернатива. В момента ще бъде възможно лицата, които са български граждани, граждани на държава-членка на ЕС и чужди граждани с разрешен статут на пребиваване в България, да подават своите документи и присъствено. Очакваме около 2000 лица да се възползват от приетото изменение“, каза Стоилов.

Проблем имало и с т.нар. инвестиционно гражданство.

„Има постъпило възражение от Европейската комисия. Инвестиционно гражданство се практикува вече в малко европейски държави, сред тях е Малта. Поискали сме информация от Агенцията за чуждестранните инвестиции за такива лица, които са получили или кандидатстват за гражданство, какви са тези инвестиции, дали те са реални, дали продължават да съществуват. Трябва да се обсъди и радикалното решение във време, в което всичко се купува и продава, дали такъв важен и публичен институт като гражданството да подлежи на придобиване срещу определени инвестиционни намерения и ангажименти. Това кореспондира и с моята позиция през годините, когато винаги в Народното събрание съм се противопоставял на тези възможности. Ние ще се опитаме да предложим решение на въпросите“, каза Янаки Стоилов.

Той посочи, че важен въпрос, по който работят в министерството, са промени в Закона за изпълнение на наказанията и задържане под стража във връзка с преобразуване на ДП „Фонд затворно дело“ като административна структура на ГД „Изпълнение на наказанията“.

„Поставени сме пред дилемата дали дейностите, които са осъществявани от предприятието, ще могат да бъдат продължени", заяви министърът на правосъдието. По думите му това изисква промени в закона и те могат да бъдат направени по начин, който да ограничи познати лоши практики.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бай Иван

    9 2 Отговор
    Перфектният европеец е ваксиниран веган - цветнокож гей - на велосипед, с фотоволтаик на челото, върху велоалея, построена от ЕС.
  • 2 dfu

    16 2 Отговор
    " Стоилов: Прокуратурата и МВР да си взаимодействат за изборите"

    Гешефтурата по никакъв начин не трябва да се допуска до изборния процес!

    Коментиран от #3, #8

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Centurion

    16 2 Отговор
    Как да стане тя Бай Янаки?Виждаш, че каскетурата неглижира всичко свързано с Герб,или работи по него колкото да отбие номера.Там трябва основна чистка.
  • 5 Доведен син на Темида

    15 2 Отговор
    Да се арестува лицето Бойко Методиев Борисов.
    И по бързата процедура да се въдвори в ЦСЗ .
    С трепет го очаква бай ви Ставри.
  • 6 Българка

    17 2 Отговор
    Янаки Стоилов говори протоколно, но по-скоро думите му са лозунг. Всички знаем, че прокуратурата оказва съпорт на всички престъпници ,свързани с върхушката на ГЕРБ- ДПС. Сега чака сигнал от Рашков, за да сезира евентуално ВСС
    Питам защо за 2 месеца Янаки Стоилов не упражни конституционното си право и не сезира ВСС с искане за дисциплинарно производство срещу Гешев? Омръзна ми от напудрени празни приказки и ялови усилия
  • 7 Отстраняване на Гешев....

    9 2 Отговор
    Чрез конституцията.... Има как....
  • 8 Възмутен

    6 2 Отговор

    До коментар #2 от "dfu":

    На абсолютно същото мнение съм!
  • 9 Рошко

    5 1 Отговор
    А съдът да си вземе неплатен отпуск, до нова година, че след нова година ще има пак партийни назначения, аман то и без това не съдят
  • 10 Янаки! Покажи, че не си патето Яки !

    8 2 Отговор
    И отстрани Гешефт веднага!
    Не виждаш ли, че се налага!

    Коментиран от #23

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Голям зор с този прокурор

    6 0 Отговор
    Янаки направи фурор !!!

    Коментиран от #15

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Прокуратурата е независима

    6 0 Отговор
    Така че нека МВР си свърши работата ,а след изборите да предаде на прокуратурата информация за свършеното . МВР също са независими и прокуратурата няма работа там . УСПЕХ г-н РАШКОВ СУВЕРЕНА ви подкрепя на 100% но при прокуратурата не знам дали има има подкрепата на СУВЕРЕНА а той е фактор в конституцията прокуратурата и МВР са едни чиновници 👍🧐
  • 15 Гита

    2 2 Отговор

    До коментар #12 от "Голям зор с този прокурор":

    Стоилов е единственият в правителство който мисли. Просто искат да го използват, но не им се даде!
  • 16 Искаме истината

    1 8 Отговор
    От голям ОБЩЕСТВЕН ИНТЕРЕС е НАП и Прокуратурата да разследват детайлно Рашков.

    Бoйкo Рaшкoв криe имущecтвoтo cи чрeз брaчeн дoгoвoр.C нeгo вaди жeнa cи oт публичнocттa и нeйнaтa дeклaрaция ocтaвa тaйнa.Тoй трябвa дa oтгoвoри кaк e придoбил къщитe и aпaртaмeнтитe cи. Кaк нoтaриуcи кaтo жeнa му cтaнaхa милиoнeри? C брaчния cи дoгoвoр, кoйтo вътрeшният миниcтър cи e нaпрaвил, вaди жeнa cи oт публичнocттa и нeйнaтa дeклaрaция ocтaвa тaйнa. Инaчe трябвaшe дa дeклaрирa нeйнитe имoти“.


    Кaк Рaшкoв и нoтaриуcи кaтo жeнa му cтaнaхa милиoнeри?

    Коментиран от #18

  • 17 Граждани за Егати Развитието на България

    8 0 Отговор
    Бегом на село ! Гербав с ниско чело!
  • 18 Искаме правосъдие

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "Искаме истината":

    Приятелю а не "усещане за истината" на където ни буташ 🤗🤨. Усещане за много неща имат ГРАЖДАНИТЕ 🤨 Успех в маниполациите 😏👋👏👍
  • 19 МВВМ

    13 0 Отговор
    Прокуратурата на Г трудно може да си взаимодейства с МВР. Така, че МВР да си работи както трябва,и без петел се съмва.
  • 20 ФАКТИТЬЕ ф БГ

    16 0 Отговор
    Стоилов, само празни приказки говориш, А НИЩО НЕ СИ СВЪРШИЛ КАТО "министър"! ОПРАВДАНИЕТО Е "нямаме правомоищия"!? ВИЕ МАЛКОТО ЗА КОЕТО ИМАТЕ ПРАВОМОЩИЯ НЕ НАПРАВИХТЕ - ДА ПРЕМАХНЕТЕ ПРЕСТЪПНИТЕ Т.НАР. "ковид-ммерки" ВЪВЕДЕНИ ОТ ОПГ"гЬерпЪ" А ТИ НАПРАЗИ ЛАКАРДИИ РЪСИШ, ЗА ДА СИМУЛИРАШ ДЕЙСТВЕНОСТ! МОЕТО ЗДРАВЕ Е САМО МОЯ РАБОТА - САМО АЗ ИМАМ ПРАВО ДА РЕШАВАМ, ГАРАНТИРАНО ОТ КОНСТИТУЦИЯТА! Търгаши в престилка нямат думата! Всяка медицинска, здравна, вирусна и ваксинационна информация или статус на частно лице СА ПОВЕРИТЕЛНИ и прерогатив САМО И ЕДИНСТВЕНО НА ВЪПРОСНОТО ЛИЦЕ! Задравните данни Подлежат на защита, както всички ocтaнaли лични данни на всеки гражданин! Всички т.нар "ковид-мерки" и рестрикции са противоконституционни и незаконни. Ето една статия тук във факти, която ще ви покаже какво точно ни причиниха "МЕРКИТЕ" ви - Публикувано във факти.бг: "Бългaрия прeз лoкдaунa: Пo-мaлкo рaждaния и пoвeчe дoмaшнo нacилиe; Прeз пaндeмичнaтa 2020 г. в Бългaрия ca ce рoдили c 2452 дeцa пo-мaлкo cпрямo 2019 г." Публикувана: 29 Юни, 2021 09:54
  • 21 Стоилов

    14 0 Отговор
    докога спец.съда ще затваря хора в арестите без присъда и ще лежат години за кефа на някои политици.Ще им разбиват здравето,ще се гаврят ,че те са закона.Ще ги рекетират и това се чу последно и на записите на Ив.Бакалова. Ще се иска рекет "до дупка".ТОВА НОРМАЛНА ДЪРЖАВА ЛИ Е СПОРЕД ВАС.СПЕЦ€СЪДА ДА СЕ ЗАКРИЕ И ТАЯ ПОСЛЕДНАТА КАЛИНКАыДЕТО Я СЛОЖИХА ЗА ШЕФ ДА Я НЯМА.ТОЗИ СЪД Е ЕДИН ПОЗОР ЗА МУТРЕНСКАТА И МАФИОТСКА ДЪРЖАВА НА РАЗБОЙКО.
  • 22 АМОН

    0 0 Отговор
    ЯНАКИ СТОИЛОВ ИЗРАЗЯВА ОТНОШЕНИЕТО НА БСП КЪМ ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР И ВСС.

    ТОЙ НЕ ЖЕЛАЕ ДА РАЗВАЛЯ ВРЪЗКАТА МЕЖДУ МАФИЯТА ГЕШЕВ , ЦАЦАРОВ , БОРИСОВ , ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ И ЦЯЛАТА ОСТАНАЛА ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНА ГРУПА.

    ДРУГАРКАТА НИНОВА СЪЩО СЕ ИЗМЪКВА КАТО МОКРА ВРЪВ ЗА ОСТАВКАТА НА ГЕШЕВ. Според нея той трябвало да дъва отчет???!!!

    Ти луда ли си ма ДРУГАРКО?!!!
    НА КОГО ДА ДАВА ОТЧЕТ ГЕШЕВ?? НА ТЕБ , НА ДОГАН , НА ПЕЕВСКИ И НА БОРИСОВ ЛИ?!!!

    ТЕЗИ ДРУГАРИ НИ ВЗЕХА ЗА КАНАРЧЕТА.
    ТЕ СА ЧАСТ ОТ СИСТЕМАТА, КОЯТО ТРЯБВА ДА СЕ ПОДМЕНИ.
  • 23 АМОН

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Янаки! Покажи, че не си патето Яки !":

    КАК ДА НЕ ВИЖДА, ЧЕ ГЕШЕВ Е ПРИЧИНАТА ЗА СЛУЧВАЩОТО СЕ БЕЗЗАКОНИЕ!!!

    ВИЖДА ГО ДРУГАРЯТ СТОИЛОВ , НО НЕ ЖЕЛАЕ НЕГОВАТА СМЯНА.

    ТОЙ Е ЧОВЕКА КОЙТО МОЖЕ ДА ВНЕСЕ ПРЕДЛОЖЕНИЕТО ЗА СМЯНА НА ГЕШЕВ ВЪВ ВИСШИЯТ СЪДЕБЕН СЪВЕТ.

    МОЖЕ НО НЕ ГО ЖЕЛАЕ!!!

    ЗАЩО ТАКА ДРУГАРИ?!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове