Last news in Fakti

21 Юли, 2021 20:30 3 459 57

ДБ поиска от 46-ото НС закриване на специализираните съд и прокуратура

  • дб-
  • специализиран съд-
  • специализирана прокуратура

Обединението внесе и проект за създаване на анкетна комисия за “Росенец”

ДБ поиска от 46-ото НС закриване на специализираните съд и прокуратура - 1
Снимка: БГНЕС

„Демократична България“ поиска и от 46-ото Народно събрание закриване на специализираните съдилища и прокуратури. Това се предвижда в законопроект за промени в Закона за съдебната власт, който обединението внесе в първия ден от работата на новия парламент.

Вносители са Христо Иванов, Атанас Атанасов, Атанас Славов, Борислав Сандов и Надежда Йорданова. Проектът бе част от пакета законопроекти, който “Демократична България” предложи и в 45-ото Народно събрание, но не стигна до пленарна зала, а мина само първо четене в правната комисия.

Предвижда се магистратите от специализираните съд и прокуратура да бъдат възстановявани на предишната заемана длъжност или премествани в съответни по степен съдилища и прокуратури като се съобразява натовареността. Предвижда се извършването на атестация и преглед на постановените актове, така че да има обективна оценка за професионалните им качества.

Вносителите изтъкват, че в годините бе разширен обхватът на делата, гледани от специализираните съд и прокуратура, и посочват критичните оценки за дейността им.

“През целия период на тяхното функциониране публичното възприятие е преобладаващо негативно като се възприемат не като независими органи, а като инструмент на „извънредното правосъдие“, което изпълнява политически мотивирани поръчки”, се казва в мотивите към законопроекта

Цитират се и данни от Доклада за дейността на Специализирания наказателен съд през 2020 година, от които се вижда, че постъпилите наказателни дела от общ характер са около 3% от общия брой гледани дела. “Най-голям дял имат делата за разрешаване прилагането на СРС (малко под половината от всички дела), а около една трета от всички са делата във връзка с разрешаване извършването на различни процесуално-следствени действия (претърсване и изземване, обиск, задържане и изземване на кореспонденция, достъп до трафични данни). Дял по около 5 % от всички дела имат разпитите на обвиняем и свидетел пред съдия, както и осъществяването на съдебен контрол върху задържането под стража в досъдебното производство”, посочват вносителите.

Законопроектът предлага и ограничаване на функциите на прокуратурата извън наказателното производство. Предвижда се отпадане на предварителните проверки, извършвани от прокуратурата извън правилата на наказателния процес, както и ограничаване на възможностите за участие в административния процес и навлизането в компетенциите на други органи. Вносителите изтъкват, че така ще се отговори на европейските и международни стандарти, както и на препоръки, направени от органи като Венецианската комисия. Наред с това се ограничават възможностите за засягане на правата на личността извън наказателния процес без реална възможност за съдебна защита от действията на прокуратурата.

С друго свое предложение от днес “Демократична България” поиска да бъде създадена Временна комисия “Росенец”. Тя следва да установи факти и обстоятелства, свързани с незаконосъобразни действия и бездействия на компетентните органи на територията на Лесопарк „Росенец“, в района на нос “Чукалята”, гр. Бургас, и извършените проверки с мотиви към него.

Създаването на временната комисия е в отговор на очакването на гражданите, да научат какви са резултатите от работата на контролните органи по констатираните през лятото на 2020 г. нарушения там и започналите проверки, както и законосъобразността на действията на органите на Министерство на вътрешните работи на 11 юли 2020 г., се казва в мотивите към проекта.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 51 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 crimi

    54 9 Отговор
    Пуснали бракониера от данс и убиеца милиционер от боп- ето това ни е държавата?!
  • 2 Софиянец

    44 19 Отговор
    Браво, похвално!
  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    36 21 Отговор
    съд за ГЕШЕВ БОРИСОВ те са престъпници
  • 4 Затвор за МВР

    25 9 Отговор
    И цаЦАТА !!,З А Т В О Р ! КОНФИСКАЦИЯ НА ИМУЩЕСТВО СЕ ПРАВЯТ И СЕГА ЩЕ СИ НАПРАВЯ ЕДНА ТАКАВА ИНИЦИАТИВА ЗА ТОВА КАК СЕ ПРАВИ С ЦЕЛ ДА СЕ ПРЕДОТВРАТЯТ НЕЧЕСТНИ ГЛАСУВАНИЯ ОТ АНОНИМНИ ПОТРЕБИТЕЛИ НА ЦАЦАТА??
  • 5 Село Мисирково

    38 11 Отговор
    А закриване на ГЕРБ и ДПС?

    Коментиран от #49

  • 6 Толкин

    17 2 Отговор
    Ам-гъл, какво прави на тази снимка?
  • 7 Емил

    23 13 Отговор
    Явно Божков, Ветко, Домусчиеви.... (и още доста знайни и незнайни руски подлоги) добре плащат!!!

    Коментиран от #10

  • 8 Българка

    16 16 Отговор
    И как няма да са 3% от всички дела, че само Мая е завела 2500 дела за обида, Курнела и тя. Ако се махнат бракоразводните, делата за обида и кокошкарските и ще се окаже , че спец прокуратурата е завела наказателни производства почти колкото и всички останали прокурори. Само че, на крадливия Христо не му изнася този факт и си нагласява числата.
  • 9 Седесар от 1990

    20 11 Отговор
    Евалла Христо, да изчегъртаме Мутрата Иг!
  • 10 После Софиянец

    13 11 Отговор

    До коментар #7 от "Емил":

    Ти как мислиш, това да си имаш две парламентарно представени формации и една която не влезе си е постижение. Да не забравяме , че и фигуранта на Решетников и той си има взимане даване с Черепа и какво излиза, че Черепа си управлява дистанционно цялата страна.
  • 11 Последния Софиянец

    15 18 Отговор
    Утре сутринта всички пред ВСС да вземем оставката на Гешеф!

    Коментиран от #14, #41

  • 12 Лакомо дупе...

    19 5 Отговор
    Виждате ли гербаджии докъде я докарахте! Ако бяхте изпилнили обещанията си, с които дойдохте на власт през 2009г. , а именно да се преборите с "Батко и братко" сега българина нямаше да ви ненавижда! Ама пустата во лакомия, отнесе всичката омраза на народа за 31г. преход.

    Коментиран от #39

  • 13 бай Даньо

    15 12 Отговор
    Ама защото толкова скромно , затваряйте напълно прокуратурата и съда защото то и там може да продължат делата на Черепа, Миньо, Ветко, Цветан Василев ... и най важно няма да има начин да се разследват шпионите около Мунчо президентина .

    Коментиран от #17

  • 14 Емил

    12 11 Отговор

    До коментар #11 от "Последния Софиянец":

    Ще я вземете, ако ви я даде! Ама гледайте да не ви подаде нещо друго и после да плачете! Никога не съм харесвал Гешев (избирането му беше голяма грешка на Б.Б.) ама по страшно от охлокрацията няма!!! Особено, когато е платена от национални врагове!!!

    Коментиран от #21, #24

  • 15 5577

    12 7 Отговор
    Че да вилнеят мишките в хамбара. Чиста работа. Нет прокуратура нет проблемът. Съвременния Сталин.
  • 16 Мамице...!!!

    12 0 Отговор
    Тва в средата, Йода джедая ли е? Или е обикновен клепар.
  • 17 recovery

    3 9 Отговор

    До коментар #13 от "бай Даньо":

    Бай Даньо,профила ти е на алкохолик с диабет!Бас слагам,че пекаляваш с пърцуцата,от мъка по баце:)

    Коментиран от #19, #20, #22, #27

  • 18 Това постер на

    6 1 Отговор
    продължението на Хобит ,Хари Потър и Викинги ли е ,или е някъв нов софийски сериал по Нова ?

    Коментиран от #25

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Българка

    9 4 Отговор

    До коментар #14 от "Емил":

    Приятелю, няма да те разбере какво му пишеш:)) Пиши все едно кореспондираш с бавно развиващ се.
  • 22 бай Даньо

    2 1 Отговор

    До коментар #17 от "recovery":

    А на теб профила ти е на морон, а в анфас си повече като обикновен дурак ...

    Коментиран от #33

  • 23 поздрав

    10 3 Отговор
    Честита четворна коалиция ДПС, ИТН, ДБ и мутрите!

    Коментиран от #38, #54

  • 24 Смърфиета

    3 7 Отговор

    До коментар #14 от "Емил":

    Акъл от хора с турско-арабски имена не щем.

    Коментиран от #34

  • 25 Българка

    4 0 Отговор

    До коментар #18 от "Това постер на":

    Хаааахааааа, печелиш наградата за най-готин коментар, разсмя ме.
  • 26 Трибуналите по време на война!!!

    3 4 Отговор
    Ние сме държава от ЕС!! НЕЕ война, ВСВ,!!! няма нужда от Яблако, Ежов, Берия и Вишински!!! Закриване на спец прокоратура и спец съд!!! Еднакво и справедливо правосъдие за всички!!!Когато това се случи ще има и някаква Демокрация в Държавата!!!
  • 27 Бай Лаuньо

    3 0 Отговор

    До коментар #17 от "recovery":

    Тебе профила ти е снимка на Лепа Брена от 85- та плакат от стрелбището на панаира в Дивдядово на площада
  • 28 И шилегарника

    8 3 Отговор
    масово блее от радост! Та само ще попитам Христо Иванов един въпрос; Ще закривате,но какво ще се случи със заведените дела,досъдебни производства? Който не са за килограм наденица и три хляба,отмъкнати от някой клошар.Номера с 3% е за лековерните.По презумция,тези структури са за дела с огромна важност за Държавата и обществото.И няма начин да са " на конвеир", за да имат висок процент.Нещо много се вторачихте в тях.И то- все бивши адвокати,преди да влезете в НС.Да не използвате блеенето на шилетата за параван. Зад който доста хора с осемцифрени сметки ,вече отърваха кожата.Защо не" изчегъртахте " и там,но да запазите институцията? Какво пречи?
  • 29 jorj

    5 2 Отговор
    Гледайте снимката и щастливо ви закриване.
  • 30 Разочарован

    4 1 Отговор
    Няма ли да има смъртни присъда?Ще трябва да ги храним и да ни дишат от въздуха
  • 31 Разочарован

    1 0 Отговор
    Ако ви е жал за тях извикайте главорез от ислямска държава отново почнаха работа бяха в карантина заради вируса
  • 32 достойнство

    9 4 Отговор
    КАК ТЕЗИ ИЗМАМНИЦИ МАТРИОШКИ НА НАЙ-ГОЛЕМИЯ КРАДЕЦ НА ПРЕХОДА-ИВАН КОСТОВ НИТО ЕДИН ПЪТ НЕ КОМЕНТИРАХА ВЪПРОСА -ЗАЩО СЕ НАЛОЖИ ДА БЪДАТ СЪЗДАДЕНИ НАКАЗАТЕЛНИЯТ СЪД И ПРОКУРАТУРА?ЗАЩОТО ДО ТОЗИ МОМЕНТ НЯМАШЕ ПРИВЛЕЧЕН КАТО ОБВИНЯЕМ НИТО ЕДИН ОТ КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ ОЛИГАРСИ НА КОИТО ТЕХНИЯТ СЪЗДАТЕЛ ИВАН КОСТОВ ПОДАРИ ВСИЧКИ ДЪРЖАВНИ АКТИВИ.СЛЕД КОЕТО СЪЗДАДОХА ОПГ-КОРУМПИРАНИ СЪДИИ/ЕДКНСТВЕНИТЕ ПОСОЧЕНИ ГНИЛИ ЯБЪЛКИ СА СЪДИИТЕ А НЕ ПРОКУРОРИТЕ/АДВОКАТИ,ЖУРНАЛИСТИ/БНР-ПАРТИЙНАТА РАДИОСТАНЦИЯ НА ДБ/ И ПАРТИЯТА ДБ.МАФИЯТА СЕГА Е В АПОГЕЯ СИ.
    ЩО
  • 33 recovery

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "бай Даньо":

    Е да де....ама познах от първият път:)
  • 34 Емил

    4 0 Отговор

    До коментар #24 от "Смърфиета":

    Какво му е турско-арабското, бе! Чисто еврейско име е!

    Коментиран от #44

  • 35 Морски

    3 9 Отговор
    Браво на Демократична България
  • 36 Ех, майко Българийо, ще ги гоним зимъска

    10 2 Отговор
    Какво щастие, каква радост струи от Ива Митева и тетки мажоретки. Гушнали се - сестра Галева направила зъби, явно Дубай е платил, дебелата мими, щастлива, че е там, Танчето пълен кич, но с чанта за 4 бона. Жалко, грозно, тъпо.
  • 37 Браво

    2 4 Отговор
    Стържете!
  • 38 Щом става

    3 3 Отговор

    До коментар #23 от "поздрав":

    дума за изчегъртването на ГЕРБ, ако ще и с извънземните да влязат в коалиция, все ми е тая.
  • 39 Атетитът

    1 3 Отговор

    До коментар #12 от "Лакомо дупе...":

    идва с яденето, ама тяхното наистина беше лакомия. Не виждаш ли Тома Биков какво биче е станал!
  • 40 Каскета ще остане....

    2 3 Отговор
    Бутафорен фигурант, ще разпорежда сам на себе си...
  • 41 Имаш

    4 1 Отговор

    До коментар #11 от "Последния Софиянец":

    спешна нужда от лекар вече! хората ти писаха и иронично, и грубо, и добронамерено, не - ти си знаеш твоето. Е не си интересен вече.
  • 42 Народа

    2 2 Отговор
    Искаме пари
  • 43 Стас

    4 3 Отговор
    Абе дайте да закрием всичко,(никаква ирония) съд, милиция, прокуратура и да позволим на всеки да притежава оръжие, особено налазените от разни ЧСИта, може да спаднем с още 10-15% ама бъдете сигурни, че ще тръгнем нагоре.
  • 44 Даже

    1 0 Отговор

    До коментар #34 от "Емил":

    от староеврейски се превежда като "непорочен" , ама кой да се порови в нета, да попрочете и да се изкаже подготвен. Тук гъмжи от необразован народ, при това "аналитичен".

    Коментиран от #47

  • 45 Потресен

    1 6 Отговор
    Колеги форумци! Тази вечер возещия се в джипката на Борисов на който показваха мантинели и пътни знаци , верния на ГЕРБ , "доктора" вземаш заплата от 80 хиляди месечно и източил болница "Пирогов " с повече от 1 милион Асен Балтов , вдигна кръвно, получи хипертонична криза , започнал да залита от стреса че е разкрит и е приет по спешност в болницата която източи. Очаквайте продължение...

    Коментиран от #46

  • 46 внимавай

    1 1 Отговор

    До коментар #45 от "Потресен":

    всичко си има граници и се връща стократно...
  • 47 Астрид Линдгрен Дер Гьотенбург

    0 0 Отговор

    До коментар #44 от "Даже":

    Ам ЕмилотЛьонеберя каса привежда
  • 48 cpv

    4 0 Отговор
    Да,защото пречи на някой от спонсорите ви,заграбили милиони от държавата!
  • 49 пропуск

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Село Мисирково":

    и БСП
  • 50 ПИНОКИО

    5 2 Отговор
    ПРЕЧИ МУ СЪДА ЗАЩОТО СА ЗАСТРАШЕНИ ШЕФОВЕТЕ МУ, ПИОНКАТА ПИНОКИО Е ЖАЛКА ПОДЛОГА.
  • 51 Гечко

    2 1 Отговор
    После,закриване на затворите,опрощаване на дълговете от банки и други институций и не накрая Христо президент! ИТН ряпа да яде или чипс,които от каквото пърди повече…
  • 52 Бай Шиле

    3 1 Отговор
    Мамини убавци!Добре че са тия.Еле тоя в средата!
  • 53 РЕСТИТУТКА

    1 4 Отговор
    Да живее г-н Иван Костов.Само той ни подаде ръка и ни спаси от гладна смърт.

    Коментиран от #57

  • 54 бай Даньо

    2 0 Отговор

    До коментар #23 от "поздрав":

    Петорна ще е коалицията (с БСП) за да е пълно щастието и сигурна "промяната" на Ганчо.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Нане

    1 0 Отговор
    тоя мнооо грозен бре нещо юдейско има стая камба на чутурата
  • 57 АНОНИМЕН

    0 0 Отговор

    До коментар #53 от "РЕСТИТУТКА":

    И ОБРЕЧЕ ПЕНСИОНЕРИТЕ НА ВЕЧНА МИЗЕРИЯ!!!....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове