Last news in Fakti

26 Юли, 2021 12:02 4 649 39

Гълъб Донев: Най-ниските пенсии получават по-високо увеличение

  • гълъб донев-
  • пенсии-
  • доходи

Това е най-справедливият възможен вариант

Гълъб Донев: Най-ниските пенсии получават по-високо увеличение - 1
Снимка: БГНЕС

Най-ниските пенсии ще получат малко по-високо увеличение. Това каза служебният министър на труда и социалната политика Гълъб Донев по Нова телевизия.

„Служебното правителство предлага актуализацията на бюджета на държавното обществено осигуряване да обхване всички пенсионери и всички пенсии в страната да получат увеличение от средно 12.5%. 13.3% ще получи увеличение размерът на минималната пенсия, 14.3% получава увеличение социалната пенсия за старост. Най-ниските пенсии получават малко по-високо увеличение. Всички пенсии, които се изчисляват от размера на социалната пенсия, също ще получат 14.3%. Това са пенсиите за военна и гражданска инвалидност, както и наследствените. Абсолютно всички пенсии са обхванати от предложението за актуализацията на бюджета на държавното обществено осигуряване“, посочи министър Донев.

„Това е най-справедливият възможен вариант, защото отчита приноса на всеки пенсионер в социално-осигурителната системата и запазва принципите на социалното осигуряване. Това дава възможност да бъдат по-справедливо преизчислени пенсиите и е стимул за тези, които продължават да работят по-дълго време на бъдат на пазара на труда и да внасят те осигурителните си вноски на реалния доход“, заяви той.

„Искаме да бъде изместено вече с над 50% размерът на пенсията да замества дохода от работна заплата. Хоризонтът е малко по-дълъг – от порядъка на 10 години, за да може доходът от пенсия да догонва и да замества по-голяма част то дохода. Искаме пенсионерите да могат да си позволяват много повече плащания и доходът от пенсия да осигурява много по-добро качество на живот на пенсионерите. Пари в бюджета за това преизчисление има, ще има и за следващата година. Очакваме да има много по-голяма събираемост и повече постъпления от социалноосигурителни вноски. С предложението ни за промяна в коефициента на тежест на осигурителния стаж във формулата за изчисление на пенсиите, бъдещите пенсионери ще получат 1.35 коефициент за тежест за осигурителния стаж“, добави министърът.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тонев

    58 14 Отговор
    Оставете служебното правителство за редовно . Работят отлично . Няма смисъл от 99 партийки , коалицийки и 240 депутатина на народна хранилка.

    Коментиран от #27, #37

  • 2 Цветков

    44 16 Отговор
    Ако се национализира откраднатото от Чекмеджиев пениите могат да се увеличат не с проценти, а двойно.
  • 3 Мирослав

    40 13 Отговор
    Браво, това е първото правителство от 30 години насам, което реално вдига пенсиите.
    Швейцарското правило си е швейцарско правило.
  • 4 ГОСТ

    38 14 Отговор
    ВСИЧКО СТАВА ТОЛКОВА ПО-ЛЕСНО СЛЕД КАТО МАХНАХМЕ КРАДЛИВАТА ГЕРБАДЖИЙСКА СЕКТА!!!!!
  • 5 Искам

    34 13 Отговор
    Това служебно правителство да бъде избрано за постоянно
  • 6 АДаноАмаНадали

    25 10 Отговор
    Големи обещания, големи локуми....
    Когато на някой съвсем друг се пада да ти изпълнява обещанията – така е много лесно и луната да ни я обещаеш, нали...
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 баба Цола

    25 5 Отговор
    А от пенсионираната държавна администрация от нея ли ще взимате реални осигуровки? Защото почти всички останали сме на минимални? Държавните служители ще взимат високите пенсии а частния феодализъм ще жъне девиденти в услуга на собствениците на фирми. Отново държавата за едни майка а за други мащеха.
  • 9 А бе, гълъбе

    18 1 Отговор
    Най-ниските пенсии получават, ще получават, може ѝ да получават по-високо увеличение. Възможните варианти са много. А ''тристраннката'' к'во мисли ( принципно :-) ?
  • 10 Този защо

    20 6 Отговор
    обещава нещо, което после редовно правителство и парламент трябва да изпълнят, в което се съмнявам. За момента служебното правителство имат право да увеличат месечната добавка от 50 лева,но не го правят,а разтягат локуми.

    Коментиран от #15

  • 11 Не че нещо... АМА...

    20 4 Отговор
    "Най-много се лъже преди война, по време на избори и след лов! "
    Бисмарк
  • 12 НЕ Е РЕДНО

    37 2 Отговор
    Не е редно хора, които не са се осигурявали или дори не са работели да получават повече увеличуние от тези с минималната. Така подтиквате хората да не внасят осигуровки.
  • 13 Пенсионер с таван

    17 3 Отговор
    А, какво правим с тована на пенсиите.

    Коментиран от #18, #19

  • 14 KSH

    12 7 Отговор
    Няма страна в света,освен в България,където да има "таван" на пенсиите!
  • 15 Те ставаш

    4 2 Отговор

    До коментар #10 от "Този защо":

    нахален. Ако се увеличи добавката от 50 лв., тя по същество увеличава пенсията. После ще ревеш защо няма увеличение на пенсиите. Тези пари не валят от небето или чекмеджето!
  • 16 пенсионер

    13 7 Отговор
    И тези си купуват пенсионери като Борисов, но те пък за Президенстките избори.
    И защо бе джанъм Борисов даде 20 % увеличение от 01,01,2021г на най-ниските пенсии , а на средните 5 % от 01,07,2021г. - ами защото най-ниските са повече като брой ( гласоподаватели ) от хората със средни пенсии , които са се осигурявали на реален доход.
    Сега отново се дава по-голям процент на най -ниските пенсии ( на хората които най -малко осигуровки са внесли в пенсионния фонд) за сметка на тези , които са се осигурявали на реален осигурителен доход - за една година два пъти. И къде е тази справедливост ?? Не , това не се нарича справедливост, а комунистическа уравновиловка - всички еднакво бедни, независимо колко си внасял и че ще сринат за в бъдеще цялата пенсионна система.Препоръчвам на младите да укриват доходи и да се осигуряват на минималния осигурителен доход, защото бъдещите Борисовци или Гълъбовци ще дадат за най-малко внесени осигуровки по-висок процент за увеличение на пенсиите им.
  • 17 СПРАВЕДЛИВО Е

    17 5 Отговор
    НА ВСИЧКИ ПО РАВНО. В ЗАКОНА Е ЗАПИСАНО. НА ВСЕКИ СПОРЕД ТРУДОВ СТАЖ ВНОСКИ И ГОДИНИ.
    АМИ ТО ТЕЗИ С 200 ЛВ. СТИГНАХА ТЕЗИ С ПО 350 ЛВ. НИЩО ЛОШО
    ДА ДАВАТ, НО ЧЕСТНО. КОЙ ЩО
    Е ЗАСЛУЖИЛ.
  • 18 ами

    2 7 Отговор

    До коментар #13 от "Пенсионер с таван":

    К'вот се прави с таваните. Варосваш го и внимаваш да не се изпръскаш.
  • 19 Ще намаляме

    4 5 Отговор

    До коментар #13 от "Пенсионер с таван":

    Да не си ударите главите в тавана!!
  • 20 ПИТАМ

    19 3 Отговор
    Г-Н ДОНЕВ, СМЕТКИТЕ СА ВИ ГРЕШНИ И НЕ ЛЪЖЕТЕ НАРОДА! ЗАЩО, ЗАЩОТО ПРИ 40 ГОД. ТРУДОВ СТАЖ, УМНОЖЕНО ПО 1.2 ДО СЕГА, НОИ МИ ДАВАШЕ 48% , А ПРИ 1.35 ЗА КОИТО ГОВОРИТЕ СА 54%. РАЗЛИКАТА МЕЖДУ 54% И 48% СА 6%, Т.Е МОЯТА ПЕНСИЯ ЩЕ БЪДЕ УВЕЛИЧЕНА С 6%, А НЕ С 12,5% ДАЖЕ НЯМА ДА БЪДЕ ДОРИ И С 8 ИЛИ 10%. ХОРАТА С 40 ГОД. ТРУДОВ СТАЖ В БЪЛГАРИЯ СА МНОГО МАЛКО, А ОСТАНАЛИТЕ С 30 ГОД. СТАЖ НЯМА ДА ПОЛУЧАТ НИЩО, А МОЖЕ И ДА ИМ ПАДНАТ И ПО-НИСКО ПЕНСИИТЕ. НИНОВА И МАНОЛОВА СА ПРАВИ, ЧЕ ПЕНСИИТЕ ТРЯБВА ДА БЪДАТ ПРИРАВНЕНИ КЪМ ОСИГУРИТЕЛЕН СТАЖ ОТ 2018 Г. ИЛИ 2019 Г., ЗАЩОТО ТОГАВА ХОРАТА ЩЕ ПОЛУЧАТ РЕАЛНОТО УВЕЛИЧЕНИЕ НА ПЕНСИИТЕ, ЗАЩОТО ФОРМУЛАТА ЗА ИЗЧИСЛЕНИЕТО ИМ Е ИДИВ. КОЕФИЦИЕНТ ПО СРЕДНО ОСИГ. ДОХОД ЗА /ПРИМЕРНО/ 2018 Г. УМНОЖЕНИ С ПРОЦЕНТА ОТ ОСИГИГ. СТАЖ. ТАКА КАКТО ВИЕ ИСКАТЕ Е МИНИМАЛНАТА ПЕНСИЯ ДА СТАНЕ ОТ 300 НА 346, Т.Е. САМО ТЕ ЩЕ БЪДАТ УВЕЛИЧЕНИ С НАД 15%, А ТАКИВА ПЕНСИИ ПОЛУЧАВАТ МАЛЦИНСТВАТА В БЪЛГАРИЯ И ХОРА С МАЛКИ ОСИГУРОВКИ, Т.Е. ТЕЗИ КОИТО СА СЕ ОСИГУРЯВАЛИ НА ТАВАН И ГОЛЯМ ОСИГУРИТЕЛЕН СТАЖ ЩЕ ПОЛУЧАВАТ 2 ПЪТИ ПО-МАЛКО ОТ ТЕЗИ, КОИТО СА СЕ ОСИГУРЯВАЛИ МНОГО, МНОГО ПО-НИСКО ОТ ТЯХ. КОЙ ВИ ДАВА ПРАВО ДА ДИСКРЕДИТИРАТЕ ХОРАТА? ПИТАМ?

    Коментиран от #33

  • 21 Абе тия с големите осигуровки

    0 9 Отговор
    Не се правете на честни ! Или сте от хранилката на държавната МАФИЯ или чрез незаконно забогатяване !?? А какво ще кажете сега крадете и после пак като се пенсионирате ПАК ще ни дерете!! Големи осигуровки а ако се разследва от каде са парите? А?
  • 22 Пенсионер

    8 2 Отговор
    Що за справедливост? Оня който цял живот си е клатил краката и не е внасял осигуровки ще му увеличат с по-голям % пенсията, а на другите будали с по-малко.
  • 23 Истината

    11 4 Отговор
    Съгласен съм да взимат голяма пенсия спортистите и някои бизнесмени които се осигуряват на големи заплати стигащи до 80-100 000 на месец, но НЕ на такива тарикати на държавна служба които нищо не правят и си раздават бонуси по 50-100 000 от нашите пари...те тия най-много реват. А с за ЗАТВОРА..

    Коментиран от #24

  • 24 ФАКТ

    6 3 Отговор

    До коментар #23 от "Истината":

    СПОРТИСТИТЕ НЕ СА СЕ ОСИГУРЯВАЛИ НА 80-100 000 ЛВ., ЗАЩОТО ИМА ТАВАН ЗА ОСИГУРЯВАНЕ. 2021 Г. Е 3000 Г., А ПРЕДХОДНИ ГОД. БЕШЕ И 2600, 2400, 2000 ЛВ. И Т.Н.

    ЦЯЛ ЖИВОТ СЪМ РАБОТЕЛА В ПРОИЗВОДСТВЕНО ПРЕДПРИЯТИЕ - СОФИЯ-БТ, ОСИГУРЯВАЛА СЪМ СЕ ДО 200О Г. ВЪРХУ ЦЯЛАТА БРУТНАТА ЗАПЛАТА, А СЛЕД ТОВА НА ТАВАНА НА ОСИГУРИТЕЛНИЯ ДОХОД В ЗАВИСИМОСТ КАК СЕ Е ПРОМЕНЯЛ ПРЕЗ ГОДИНИТЕ, С 40 ГОД. ТРУДОВ СТАЖ СЪМ И СЕГА СЕ ОКАЗВА, ЧЕ ТОЗИ КОИТО ИМА 25 ГОД. ТРУДОВ СТАЖ И СЕ ОСИГУРЯВАЛ МНОГОКРАТНО НА ПО-НИСЪК ДОХОД ЩЕ ПОЛУЧАВА ПО-ГОЛЯМ ПРОЦЕНТ УВЕЛИЧЕНИЕ НА ПЕНСИЯТА - 15%, А АЗ 6% , ВЪПРЕКИ ВРЕДНИТЕ УСЛОВИЯ В КОИТО СЪМ РАБОТЕЛА, А НЯКОЯ С МЕТЛАТА СЕ Е РАЗХОЖДАЛА ПО УЛИЦИТЕ, ЗАЩО? ТОГАВА ИМА ЛИ СМИСЪЛ ЧОВЕК ДА СЕ ОСИГУРЯВА НА ТАВАНА, ПИТАМ?
  • 25 Гост

    7 13 Отговор
    Най-ниската пенсия трябва да получи 20% увеличение, а най-високата 5%, за да има справедливост.

    Коментиран от #26

  • 26 ДА ДЕ

    6 1 Отговор

    До коментар #25 от "Гост":

    ДЕМЕКЦИГАНИТЕ? ТИ ОТ ТЯХ ЛИ СИ?
  • 27 Тошо

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "Тонев":

    Ами да оставим и президента назначил служебното правителство за постоянно , а ...?!!! Няма да има вече смисъл от избори, партийки и коалицийки...!
  • 28 Павел Пенев

    2 4 Отговор
    Боко чекмеджето да бъде призован в МВР и да му бъде поставен въпроса: Или влизаш в затвора или връщаш откраднатите милиарди, така както турците направиха през 1980 год. при преврата на Кенан Еврен. Пенсионния фонд ще се препълни с пари.
  • 29 Няма един чист бизнесмен

    1 3 Отговор
    който се осигурява на макс.таван да му е чиста РАБОТАТА?? Повярвайте МИ!!
  • 30 иванова

    5 1 Отговор
    с тези популиски изменения на пенсиите се потъпкват всички принципи на пенсионното осигуряване.Пенсиите не са социални помощи-там получаваш толкова ,колкото си работил и според базата , върху която си внасял осигуровки.Ако това не се спазва-как мислите,че хората ще се стремят да се осигуряват на по-висока база
  • 31 питащ

    3 3 Отговор
    От къде на къде най - ниските пенсии ще се повишат с по - големи суми. Кажи ми законовото основание за това г-н министър. И стига с този коефициент, а не с осигурителния доход както предлагат депутати от парламента. Ти над парламента ли си. Значи аз дето съм правил по - високи вноски ще получа по- малко увеличение от този които почти няма никакъв принос към осигурителната система. Г-н Президент моля махнете това недоразумение от инак стабилния служебен кабинет.
  • 32 гуль гуль

    4 2 Отговор
    Този другар Гълъб е с объркани понятия за социално подпомагане и изчисляване на законно заработена пенсия и е лъжец и купувач на гласове като Борисов.
    Минималната пенсия трябва да се подпомага чрез социалните служби, а не незаконно да им бъде увеличаване за сметка на средните и максимални пенсии.
    Никой няма против подпомагане на социално бедните хора, ако искат и по 50 % да и додават , но с определени критерии в социалното. Не може да получаваш доходи от ренти, наеми от имоти и т.н и поради тази причина да си укривал осигуровки, а сега да им увеличават пенсиите за сметка на добросъвестно осигуряващи се хора, които разчитат единствено на пенсията си ( нямат приходи от ренти и наеми )
  • 33 pbdan

    3 3 Отговор

    До коментар #20 от "ПИТАМ":

    54% е точно с 12,5% по-голямо от 48%. 48.1,125=54. Научете я тая математика бе и без да викате.
  • 34 възпитаник

    1 1 Отговор
    И за тези които са работили без трудов договор без да се осигуряват,а после си купиха трудов стаж това не е много добре защото има и такива
  • 35 отвр

    3 1 Отговор
    Народът е толкова зъл и оскотял, че вместо да се радва на промяната, се тресе от злоба, че тоя щели да му увеличат пенсията, на оня щели да дадат 1% повече и каква ли не помия излива върху ближния си. Същият тоя увълчен народ нямаше нищо против управляващите да крадат милиарди левове или евро.
  • 36 а бе

    1 0 Отговор
    другарю министър за какво увеличение говорите или си правите пиар аз сега вземам 320 лв пенсия и 50 лв добавка общо 370 според вашето увеличение ще вземам 360 лв закакво говорим или прах в очите на пенсионерите
  • 37 0808

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Тонев":

    .... поддържам прекрасния Ви пост...скромно ще добавя: В малкия Сащ има 2 (две) партии, а в голяма България 300 (с думи триста)...но мор комент..
  • 38 Иван

    0 0 Отговор
    Не заблуждавайте народа не е толкова прост!!!
    Просто увеличение има от 12 до 14 лв.50 лв не са от вас и те бяха осигурени.Не си правете реклама Донев че увеличавате с 64 лв.Никой не ви вярва на лъжите ,четете мрежата кипи!!!
  • 39 Иван

    0 0 Отговор
    Не заблуждавайте народа не е толкова прост!!!
    Просто увеличение има от 12 до 14 лв.50 лв не са от вас и те бяха осигурени.Не си правете реклама Донев че увеличавате с 64 лв.Никой не ви вярва на лъжите ,четете мрежата кипи!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове