Last news in Fakti

23 Февруари, 2013 19:26 1 129 10

Работодатели и синдикати се обединиха за нова конституция

  • работодатели-
  • синдикати-
  • обединиха-
  • нова-
  • конституция
Работодатели и синдикати се обединиха за нова конституция - 1
Снимка:БГНЕС

Работодатели и синдикати се обединиха в искането за нова конституция и свикването на Велико Народно събрание, съобщи Дарик. На извънреден брифинг ръководителите на Българската стопанска камара (БСК) и на двата синдиката КНСБ и КТ "Подкрепа" настояха за спешни промени в Закона за енергетиката, в които да се намери механизъм за намаляване на стойността на електроенергията за крайните потребители.

Според експертите изключително важно е служебното правителство да осигури социална и икономическа стабилност, както и да не спират преговорите по следващата финансова рамка в Европейския съюз.

Божидар Данев беше категоричен, че поглед към развитието на борсата у нас и срива на определени компании след оставката на кабинета ще покаже ясно къде има търговия на влияние.

"Това, което предлагаме в декларацията е конституционната технология, която може да ни изведе от подобна политическа криза. Цената на енергията е цена на продукт и популизмът на някои политици показва техния страх от протестите на улицата. Ако трябва да говорим за цена на електроенергията, особено очакванията за включване в общата европейска мрежа, можем да говорим за повишение на доходите на хората, които да посрещнат тази цена и за компенсаторни механизми - временно, докато не се повишат доходите. Но подобни популистки изказвания на политически страхливци, че това трябва да стане от утре с еди колко си процента във всички случаи действа деструктивно на една пазарна икономика и не отговарят на европейските принципи", коментира Божидар Данев.

"Мога да очертая типажа на бъдещия служебен премиер. Трябва да бъде фигура, която да не дразни хората и да не е известна с някои подвизи. Две години и половина говоря за един човек - господин Дянков, който, в чисто психологически план, ако някой изобщо мисли този човек под някаква форма да продължи да руши икономиката, просто ще взриви ситуацията окончателно". Така лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев отговори на въпроса на Дарик каква личност трябва да бъде следващият премиер.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 лъки

    1 0 Отговор
    Малеее бандити и дс агенти на куп.
  • 2 Иван

    1 0 Отговор
    Не е необходимо ВНС за промяна на Конституцията! И сегашното може, и с Референдум чрез сегашното може. Промените, за които се говори, са от компетентността на Обикновено народно събрание. Всички, до една.
    Ново народно събрание, при сегашните правила ще е като сегашното. И Велико да е - също.
    Защо лъжете хората? За да се запази още 4 -5 години сегашното безумно положение ли? Колко Ви платиха, и Вие ли, Тренчев ?!? Другите двама са от ДС, за Вас не предполагах.
  • 3 Армагедон

    1 0 Отговор
    Тия бандити двамата да се скрият някъде,че ще го отнесат без време! Тоя Божидар Данев ,защитник на най-едрия ,мафиотски бизнес в България,досега тръбеше ,че най-привлекателното на българите е ,че работят евтино,евтина работна ръка! Затова сме на такъв хал ,защото такива ни продават на чужди и вътрешни "бизнесмени",за сметка на огромна експлоатация и печалби на гърба на работещите!Другия е вечен от началото на демокрацията и нищо не е направил освен да е вечен! Да му оскубат вмирисаната брада!
  • 4 Радо

    1 0 Отговор
    А досега къде бяха тези жалки мижитурки като се народа се надигна и изпълзяха като хлебарки! Това са главните виновници че минималната заплата е още 310 лева.
  • 5 СТАЛИН

    1 1 Отговор
    няма нужда, от синдикати,те са едни от най големите нехранимайковци, мързеливци и предатели
  • 6 Христо Ковачев

    1 0 Отговор
    А БЕЕЕЕ НЕ КОНСТИТУЦИЯ ,ТРЯБВА РЕВОЛЮЦИЯ
  • 7 муспи

    1 0 Отговор
    Значи, такова! Геноцида е в ход защото конституцията не е добра, по тази конституция (нещо което никой в България не го е чел), всички правителства и парламенти от 23 години нямат нито един българин. Да използваме пролуките в конституцията за да избием евреите. Законно е, изгодно е.
  • 8 Human

    1 0 Отговор
    ... само като гледам, човека най - в ляво и човека в най - дясно(г-н 100 хил лева) е ясно какво се случва. Най - големите грабители и предатели, наричащи себе си синдикати и работодатели искат да си бетонират корупционните практики в конституцията. Е тогава, тези хора ще бъдат линчувани публично. И в коя страна има такава симбиоза, синдикатите да пеят в един глас с работодателите. Каква демокрация, какви 5лева.
  • 9 Армагедон

    0 0 Отговор
    Пак излезе,като мръсен каймак и пяна отгоре този Данев! Защитава експлоататорите, псевдо- работодатели ,лъжци измамници ! Да го линчуваме е малко! Срам и позор за българите са тези двамата измамници!
  • 10 промяна на конституцията

    0 0 Отговор
    Глава единадесета
    НАЦИОНАЛЕН ГРАЖДАНСКИ СЪВЕТ

    Чл.170. (1) Националният граждански съвет се състои от 25 членове. Съветът е независим обществен контролен орган при Президента на Република България.
    За членове на съвета се избират граждани с високи професионални и нравствени качества, които имат най-малко петгодишен трудов стаж.
    (2) Президентът участва по право в Националния граждански съвет.
    (3) В състава на Националния граждански съвет участват представители на :
    Българската академия на науките и Висшите училища
    Светия синод и Мюфтийството
    Националните сдружения на общините в Република България
    Синдикатите
    Гражданските сдружения
    Гражданските инициативни комитети
    (4) Представителите по т. 1-4 от предходната алинея са 12, излъчени от съответните институции и организации.
    Представителите по т. 5-6 са 12, излъчени от съответните граждански формирования.
    (5) Мандатът на членовете на Националния граждански съвет е 5 години. Те не могат да бъдат преизбирани веднага след изтичане на този срок.
    (6) Мандатът на член на Националния граждански съвет се прекратява при:
    1. подаване на оставка;
    2. влязъл в сила съдебен акт за извършено престъпление;
    3. трайна фактическа невъзможност да изпълнява задълженията си за повече от 6 месеца;
    4. отзоваване от излъчилата го институция или организация.
    (7) При прекратяване на мандата на член на Националния граждански съвет на негово място се излъчва друг от съответната квота, който довършва мандата.

    Чл. 171. (1) Националния граждански съвет :
    1. Има право на законодателна инициатива.
    2. Има право да отзовава народни представители от мажоритарната квота.
    3. Дава становища по нормативни актове и прави предложения за тяхното изменение, допълнение или отмяна.
    4. Има право да сезира Конституционния съд, Върховния Административен съд, Върховния Касационен съд, Прокуратурата и Омбудсмана на Република България.
    5. Има право да проверява дейността на държавните контролни и регулаторни органи, които контролират - конкуренцията, правата на потребителите, приватизацията и следприватизационния контрол, телекомуникационните оператори, топлофикационните дружества, и дружествата от енергийния и водния сектор.
    6. Обсъжда резултатите от дейността на Народното събрание, Правителството и Съдебната власт и дава становища и препоръки за подобряването на работата им в интерес на обществото.
    7. Изисква необходимата му документация, информация и съдействие от всички институции, организации, юридически и физически лица.
    (2) Заседанията на Националния граждански съвет се председателстват от президента.
    (3) Решенията на Националния граждански съвет по т. 1 и т. 2 на ал.1 се взимат с квалифицирано мнозинство от 2/3.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове