Last news in Fakti

5 Август, 2021 14:02 1 624 25

Янев: Проблемите в енергетиката са от поне 10 г.

  • стефан янев-
  • енергетика-
  • цена на ток

Премиерът е в Народното събрание за блицконтрол

Янев: Проблемите в енергетиката са от поне 10 г. - 1
Снимка: БГНЕС

Проблемите в енергетиката са от поне десет години, те са комплексни и сложни. Това заяви служебният премиер Стефан Янев, който е на блицконтрол в Народното събрание. Бившият министър на енергетиката Теменужка Петкова зададе въпрос относно драстичното покачване на цената на електроенергията за бизнеса, съобщи Нова ТВ.

Янев увери, че служебното правителство прави каквото е възможно и по думите му към момента ситуация е овладяна. „Преди три седмици министърът на енергетиката е издал заповед в енергийната система да се включи ТЕЦ „Марица Изток 2”. Първоначално с един реактор, а в момента работят три”, каза още министър-председателят, като поясни, че сега средната цена на тока е около 250 лв.

„Ние сме в общ енергиен пазар, който е отворен и работи на пазарни правила. Не манипулациите в Българската енергийна борса, а търсенето и предлагането в цяла Европа е факторът, който вдига цените. За Борсата можем да говорим, че не е отворена към други борси, което я прави монополна до известна степен, а не на чисто пазарни принципи”, каза още Янев.

Той обяви, че ръководството на ТЕЦ „Марица Изток 2” вече работи активно, за да търси пазари и дългосрочни договори. „Пиковете в цените, които се получават, са на базата на това, че се предпочита да се сключват краткосрочни договори - ден за ден”, допълни Янев.

Премиерът е категоричен, че Министерството на енергетиката не е в безтегловност и че то управлява кризата с цените от неделя. „Ситуацията се управлява точно на базата на следенето на тенденциите и на европейския пазар, който е силно дестабилизиран”, уточни той.

По отношението на индустрията Янев каза: „Поведението им е малко различно. Ние трябва да обмислим какво точно да направим. Съгласен съм, че на българския бизнес трябва да се помага - категорично. Дали помощта ще бъде чрез заеми, или по друг начин - е въпрос на обсъждане. Вероятно тук място има и парламентът”, смята министър-председателят.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    21 5 Отговор
    Калинките на Бойко нанесоха щети в енергетиката за столетия напред

    Коментиран от #19, #20, #22

  • 2 Страх и памперс

    17 6 Отговор
    Слави напускай България и да не забравиш да вземеш със себе си Тулупа и Тошко, няма да има милост за вас народа е гневен.

    Коментиран от #4

  • 3 Дельо Хайдутин

    11 2 Отговор
    2035 минава ЕС на електромобили ,а ние оставаме без ядрена централа.
  • 4 Последния Софиянец

    6 3 Отговор

    До коментар #2 от "Страх и памперс":

    Много шансове му дадохме.Пропиля всичките.
  • 5 Къде

    13 3 Отговор
    са Теменужка и другарката ѝ Гинка ?
  • 6 От тиквено време е

    5 4 Отговор
    Царството на Свлачищата..
  • 7 сиган

    3 3 Отговор
    Нещо с токата ли проблем имало?
  • 8 Врачка

    6 0 Отговор
    Янев да каже какво ни очаква в бъдеще,защото със сигурност има експертни доклади на служби и експерти за такъв отрасъл от националната сигурност за следващите 10 год.Очаква ли ни колапс или да ?
  • 9 Бай Шили

    6 1 Отговор
    Тя Кака Гинка Върбакова се беше наела да ги решава тези проблеми.
  • 10 Някой

    2 2 Отговор
    ТЕЦ с реактори !!!

    Коментиран от #14

  • 11 Бай Шили

    1 2 Отговор
    Ако бяхме продали АЕЦ Козлодуй на Западняците сега всички реактори щяха да работят.

    Коментиран от #15, #17

  • 12 АМОН

    5 4 Отговор
    ИСТИНСКИ ПРЕМИЕР , НЕ НЯКАКВА ТАМ ТИКВА ИЛИ СЛАМЕН ЧОВЕК.

    Г-Н ЯНЕВ,

    ВРЕМЕ Е ОТ БОРСАТА НА ТОК ДА БЪДАТ РАЗКАРАНИ СПЕКУЛАНТИТЕ.

    Какви догори за продажба на ток , ДЕН ЕЗА ДЕН!!!

    СОРИ ТАРИКАТИ !!! СОРИ ДРАЖКОВ , СОРИ И ПРЕДЛАГАНОТО ОТ ДЪЛГИЯ МИНИСТЪРЧЕ НА ФИНАНСИТЕ КОЕТО СИ Е ПАРЕСАЛАНС ЧАДО НА ТАЗИ ЕНЕРГИЙНА МАФИЯ.

    ИЗПРАСКАЙ ТАЗИ СПЕКУЛАНСКА ИЗМЕТ В КОЯТО Е И КОВАЧКИ С ДОГОВОРИ ЗА НЕ ПО МАЛЪК СРОК ОТ МЕСЕЦ!!!
    ЩЕ ИЗРЕВАТ КАТО УБОДИНИ МЕЧЕТА!!

    МАЧКАЙ ГИ ГЕНЕРАЛЕ!!
    МАЧКАЙ ТАЗИ ИЗМЕТ!!

    НАРОДА Е ЗАД ТЕБ !!

    Коментиран от #16

  • 13 бат Амед

    1 1 Отговор
    Има проблем-има пара, няма проблем-йок пара.
  • 14 Бай Шили

    0 4 Отговор

    До коментар #10 от "Някой":

    Вместо уран че ръгаме кюмюр. Бацо в Белене реакторите щеше да ги прави с газови уредби.
  • 15 Последния Софиянец

    0 2 Отговор

    До коментар #11 от "Бай Шили":

    За кого?

    Коментиран от #18

  • 16 Бай Тошо

    5 1 Отговор

    До коментар #12 от "АМОН":

    Тези централи са от мое време, следователно тока трябва да е без пари. Както и пътищата строени по мое време трябва да са безплатни
  • 17 Пръц

    3 1 Отговор

    До коментар #11 от "Бай Шили":

    Всичко в БГ ,за което се пише че е на Западняци се държи от бивши и настоящи политици и тук-таме някой олигарх.
  • 18 Бай Шили

    3 1 Отговор

    До коментар #15 от "Последния Софиянец":

    За този де си плаща. И сега е така но не работят всички. А ако работеха всички щеше да има по големи постъпления от данъци за държавата.
  • 19 Металург

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    а Славуца ще я довърши.
  • 20 Металург

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    А Славун ще я довърши за 100 дни.
  • 21 Гандалф

    2 0 Отговор
    Проблемите са още от зората на демокрацията, а тези които си спомнят режима на тока, тука има тука няма...два часа има, два часа няма...
  • 22 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Управляващите легитимираха понятието "ЕНЕРГИЕН СЕКТОР", вместо "ЕНЕРГИЙНА СИСТЕМА". На пръв поглед незначителна терминологична промяна, пръкнала се от крадливите политици в Народното Събрание, но създаваща условие за разпарчальосване на Българската енергетика. Секторът може спокойно да се разрязва и да се раздава, докато системата е единно цяло. Разкъсването на енергийната система на България доведе до неблагополучията и застоя в енергетиката ни.
    Понятието енергиен сектор е въведено от 39 НС, вместо енергийна система, с цел разкъсване на енергийната ни система на отделни тецове и мрежи и тяхната приватизацията под формата на ЕРПта, ТЕЦове-търговски дружества и един куп неефективни частни ВЕИ инсталации.
  • 23 Gen Gurko

    4 1 Отговор
    Един от виновниците за тези проблеми, чуждият лобист и енергиен псевдоексперт Иван Хиновски седи сега в парламента на банките на ИТН. Водеше яростна борба срещу нова АЕЦ и оттогава не мога да го гледам. Другия такъв енергетик е Мартин Димитров, който пък се спотайва в редиците на сороснята от ДБ. И така нататък, все хубавци, нови новенички.
  • 24 Премиера Янев

    2 1 Отговор
    За всичко е виновен Бойко ............и за пожарите пак той е виновен. Бойко , Бойко само той е виновен. Ние сме чиста паничка
  • 25 ОШипка радефф

    2 0 Отговор
    НА янеф ПРОБЛЕМА Е 4Е СТАНА ПАТЕРИЦА НА безМОЗЪ4НИЯ радефф ! С ТИЯ БОЛШЕВИШКИ МЕТОДИ ЦЕЛОТО сл. правит. СА ЗА Б О К Л У К А !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове