Last news in Fakti

5 Август, 2021 14:36 1 957 18

Започват проверки за маски на закрито в заведенията по Черноморието

  • мз-
  • проверки-
  • заведения-
  • маски

По думите му се предвижда при четвърта вълна страната да разполага с над 7000 легла за неусложнени и над 500 за интензивно лечение

Започват проверки за маски на закрито в заведенията по Черноморието - 1
Снимка: Shutterstock

Здравните власти дават брифинг по темата за разпространението на COVID-19 и мерките срещу инфекцията.

"Към момента сме 44 на 100 хиляди, за да преминем към следващата зона и да излезем от зелената, трябва да достигнем 95 на 100 хиляди души. Поне в близките 10 дни няма да влезем в следващата зона. Трябва да действаме превантивно, трябва да бъдат взети навреме - самоконтрол, самодисциплина, маски, дезинфекция и дистанция", заяви заместник-министър на здравеопазването д-р Александър Златанов, цитиран от БНТ.

По думите му поради разгара на летния сезон и струпването на хора, в крайпътните заведения и бензиностанциите е необходимо да се носят маски, което ще отдалечи страната ни от преминаването в следващата зона по заболеваемост от COVID-19.

"Приканваме хората към отговорно поведение по заведенията, летните и планинските курорти, подготвяме заповед за осъществяване на контрол от институциите, които се грижат за това - МВР, РЗИ, БАБХ и общините, които имат правото да санкционират", допълни д-р Александър Златанов.

Според него, ако се спазват тези мерки, България може дълго време да остане в зелената зона.

Проверките ще обхванат заведенията, които са на закрито по черноморските курорти, бензиностанциите и хората, преминаващи транзитно през България.

Санкцията е 300 лева за неносене на маска и неспазване на мерките.

"Целта е да се спре развитието на пандемията в страната. Ще се действа по Плана. Всеки район, с решение на щаба, на областно ниво, има право да въвежда допълнителни мерки като например проверка по плажове, приканване. Има леко тръгване нагоре, хората започнаха за ускоряват имунизацията си", коментира д-р Александър Златанов.

По думите му се предвижда при четвърта вълна страната да разполага с над 7000 легла за неусложнени и над 500 за интензивно лечение. Готови сме да разкриваме легла, при необходимост, в столицата има достатъчно легла, поясни д-р Александър Златанов. Той уточни, че регионалните болници също са подготвени да покрият нуждите от COVID, както и другите нужди на пациентите. Д-р Александър Златанов добави, че новият Делта-вариант може да се изисква по-дълъг период на лечение.

Той коментира и заплащането на медиците на първа линия.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пкп я

    36 2 Отговор
    Кога ще са в затвора Гешев, Борисов, Доган и всички техни потдържници?

    Коментиран от #2

  • 2 На море

    2 25 Отговор

    До коментар #1 от "пкп я":

    Никога! ... и колкото по-скоро слабоинтелигентни екземпляри като теб го разберат може и да почнем да градим ..
  • 3 Ха ха

    49 0 Отговор
    Маските в заведенията, това не го ли минахме преди една година, че с маска в заведението няма как да пия бирата и да ям картофките и цацата :Д
  • 4 Горд Българин

    50 1 Отговор
    Всички от щаба и зад-океанските им началници са за разстрел за извършване на реален и психически геноцид над населението на земята!!! Какви маски, какви вируси в 40+ градуса жеги, б.о.к.л.у.ц.и. нещастни, сложете си вие маски и се крийте от въображаемите вируси!!!
  • 5 Завистлив

    31 0 Отговор
    Брей тея нощните се разпраха от лапане. Но пак няма да се бода. Рано или късно Някои ще връщат с лихвите за най - голямата измама в историята на човечеството.
  • 6 123

    32 1 Отговор
    Оставете хората на мира, бе. Стига с тези маски. Като Бойко станахте. Радев, избори те чакат.
  • 7 yordan

    18 4 Отговор
    ВЕЧЕ ТРЯБВА СА ВИ БИЯТ .С ДОБРО НЕ СЕ РАЗБИРАТЕ
  • 8 1234

    27 0 Отговор
    Да ви се П***ам на ковид леглата, отидете да видете, какво са спретнали в болница"Лозенец"- ковид отделението е контейнер , който по цял ден го пече жегата, без тоалетна, душ с едно мизерно прозорче. Цяло чуде е ,че някои хора излизат живи от там.
  • 9 Реалист

    25 0 Отговор
    Глобите пълнят хазната... Дават се пари на робите уж за труда им и после се взимат обратно във формата на глоби, такси, данъци, застраховки, здравни, сметки и прочие все легални и задължителни дори и за безработните!
  • 10 dsсса

    27 0 Отговор
    Апропо, къде мога да си купя маска, с която да мога да се нахраня или напоя без да я свалям? Защото иначе защо да влизам в заведението?
  • 11 ттт

    22 0 Отговор
    Маските не спират цигарения дим. Проверено от първо лице, лично съм го установил! Дали спират реещите се във въздуха вируси?
  • 12 Баш софиянец

    17 1 Отговор
    Като сумираме преболедувалите (регистрирани и нерегистрирани) и ваксинираните, от какъв дявол трябва в тая жега да слагаме маски и да спазваме мерки? Може да се окаже по-разумно останалите незасегнати от вируса да се срещнат с него сега или да се ваксинират (това е личен избор). Така есента и зимата ще са си нормални. Това е само ако наистина искаме да приключим с вируса. Ако искаме тежка филмация, тогава слагаме маските и се крием по дупките като лалугери и така с години!
  • 13 Онзи

    14 2 Отговор
    Маските са гавра с народа. Това е нарушаване личното право на избор.9865
  • 14 Ъхъ

    3 7 Отговор
    Първо започнете със София от моловете. Колко глоби ще съберете само. Под носа ви има нарушители, а вие ще ги търсите по морето.
  • 15 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    11 0 Отговор
    Тези маски освен гъбични инфекции друго не носят вече се горих два пъти с ябълков оцет!Какво ще ви помогне маска срещу НЕЩОТО???Вие дори не знаете как заразява!Предполагате,че е чрез....пръск ,слюнка чрез носоглътка,но не и чрез очите.....Сложете си противогази,ще ви отиват
  • 16 Матей

    11 0 Отговор
    тия уроди пак ли почват да се гъбаркат с техните втръснали мерки,пак се канят да пуснат цялата службарска паплач да пъпли по терена.Да сее шаш и паника,глоби по 300 кинта,без да им дреме,че за повечето хора това не са джобни пари.И като се сетя как пре з презряното тошово време катаджиите се сакъняха да наложат глоба 5 лева,изнасяха кратко сакраменто и толкоз.Ще има тълпи по площадите,няма как,то се видя ,че с вечни отстъпки от народа няма да стане.
  • 17 Учуден

    5 0 Отговор
    Защо не почнете от парламента - нагъчкани един до друг и нито един с маска или вируса не ходи по депутати? След като арестува всички депутати искам д-р Александър Златанов нагледно да ми покаже как ще пия и ям с маска.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове