Last news in Fakti

6 Август, 2021 15:04 20 748 46

Доц. Петър Атанасов: Преболедувалите са ваксинирани

  • доцент петър атанасов-
  • коронавирус-
  • ваксини-
  • преболедували-
  • пирогов

Струва ли си заради две-три изключения да се налага поголовно ваксиниране и на хората с траен имунитет? Отговорът на много лекари е "не", заявява началникът на клиниката по Вътрешни болести в "Пирогов"

Доц. Петър Атанасов: Преболедувалите са ваксинирани - 1
Снимка: bTV

„Преболедуването от дадена инфекция, в случая коронавирусната е своего рода ваксина, получена по естествен път – отбелязва доц. Петър Атанасов, началник на клиниката по Вътрешни болести в "Пирогов" пред БНР.

Една голяма част от вирусите генерират траен и понякога доживотен имунитет – т.нар. природна ваксина. Дете, преболедувало варицела, в 99% носи ефективен имунитет. Какъв е смисълът да го ваксинираш? Там вече има завършена имунизация. Все едно да гасиш пожар с бензин. Изкуственото внасяне на допълнителен антиген може да доведе до хиперимунна, автоимунна реакция, до заболяване, което да застраши не само здравето на човека, но не дай Боже и живота му. Затова в тези ситуации трябва да се подхожда много разумно и прагматично."

При 99% от пациентите на Пирогов, преболедували Covid-19 преди година, се наблюдава трайно покачване на имунитета. Едва при трима души, от 600, има спад на антителата, като все още не са достигнали критично ниски стойности. Това се съобщава и в множество публикации на клиницисти по света, през чиито ръце са преминали пациенти със заболяването.

"Един преболедувал носи целия клас антитела от типа„anti– SARS – Cov2”, докато отделните ваксини генерират конкретен клас IgG – пояснява доц. Атанасов. – Образно казано, това са специалните части за бързо реагиране – "подводничари", "парашутисти", … „вътрешни войски” да ги наречем.Не е доказано, че настоящите ваксини, предизвикват „продукция” на IgA - т.нар. "граничари", които да възпрепятстват „нападащия” вирус още на входната врата (границите), т.е. лигавиците – очи, носоглътка, черва и да му попречат да достигне в кръвта. Този, който се е сблъскал с вируса има много по-подготвена и ефективна армия (т.е. цялата армия) в сравнение с всеки ваксиниран, който след определено време трябва отново да се реимунизира и практиката го показва. Не мога да си обясня защо се разпалва тази психоза „ваксинация на всяка цена". Да не говорим за ваксинирането с две различни ваксини – векторна и РНК – това противоречи на здравия разум. Защо трябва да се спекулира с науката? А по отношение на преболедувалите е абсолютна дискриминация.“

Що се отнася до повторното заразяване, трябва да се уточни колко са пациентите, на фона на останалите преболедували. Струва ли си заради две-три изключения, да се налага поголовно ваксиниране и на хората с траен имунитет? – Отговорът на много лекари е "не". Въпреки това здравните сертификати са само за ваксинирани и "доказано преболедували". А останалите, които не са регистрирани и имат антитела? Нали именно на базата на антителата може да се установи кой какъв имунитет има и дали е опасен за околните. Въпреки предупрежденията на специалистите, сертификатите създадоха илюзорното усещане за недосегаемост – и броят на новозаразените отново расте.

"Искрено се надявам да няма вълна в истинския смисъл и да се справим с предстоящия епидемичния пик, без да ни претоварва като предишното цунами – казва лекарят. – За момента не мога да стъпя на стабилна база данни, за да дам точен отговор колко българи нямат антитела. Споменава се за популация около 2 млн. души. Между тях може да има голяма част такива, които са се сблъсквали с вируса и са преболедували в лека или безсимптомна форма, такива хора ще имат имунитет, който да ги предпази. Дай Боже да няма нова вълна! Имаме вече два сериозни урока и трябва да сме подготвени.", завършва доц. Атанасов.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 103 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Си ган

    2 133 Отговор
    Преболедувалите обаче мъртви нали..

    Коментиран от #39

  • 2 Естествената ваксина

    84 6 Отговор
    е реалната ваксина.Останалото е дрога.Впрочем "дрога" в превод е лекарство,бръкнете в речника..
  • 3 жоро

    8 92 Отговор
    Да ама преболедувалите хващат чернодробна цироза. (справка - лекуваният от доцента, Стойчо Кацаров)

    Коментиран от #9, #18, #20

  • 4 Преболедувал

    177 3 Отговор
    Аз изкарах оригинала още миналата година и още имам достатъчно антитела.Прав е доктора!Най накрая някой да излезе и да каже истината,че истеричната ваксинация е опасна и ненужна

    Коментиран от #25, #36

  • 5 Рошко

    79 4 Отговор
    Тоз мснгъров и оня психолог дето ще дава под съд Витанов що не им давате мненията всеки ден, ами само трябва да четем за кунчев Витанов и блудния поглед
  • 6 Просветен илюминат

    9 79 Отговор
    Когато си карал няколко поредни години грип защо пак боледуваш,като уж си изградил имунитет?
    След като и лечението е едно и също на докторите за грипа как може да има различен ефект и резултат?
    Време е да се осъзнаят и докторите какви жертви са на една самоунищожителна система,която така ги учи да работят,като работата им подпомага фармацевтичната индустрия.
  • 7 Aas

    85 4 Отговор
    Браво "Все едно да гасиш пожар с бензин" - много точна дефиниция за ваксините.
  • 8 1234

    103 4 Отговор
    Еее, най-накря да излезе някой и от "Пирогов", да каже истината, сиг. до сега ги беше страх от БАлтов.
  • 9 Рошко

    32 4 Отговор

    До коментар #3 от "жоро":

    Тебе те е хванала цироза в мозъка
  • 10 На мен ми изглежда, че критерият, за да

    50 3 Отговор
    На мен ми изглежда, че критерият, за да се създаде каквато и да била пандемия, е да се обяви едно ново заболяване с „неизвестен фактор”, симптоми, които никога не са виждани преди, които се задействат от появата на фантомен вирус, който може бързо да се разпространява чрез човешки контакт като едно просто кихане, кашлица или полов акт, след това се подхранва страх и се позволява на въображението на обществото да се развихри.

    Един фалшив тестващ метод, който ще даде многобройни фалшиви положителни проби, ще усили страха и ще разпространи паниката. Според текущите наблюдения 80% от хората, тествани положително за CV-19, бяха в действителност фалшиви положителни проби!

    Дами и господа, ХИВ беше тестов сценарий и жертвите починаха, заради начина, по който реагираха. Вероятно бяха повече, отколкото „те“ се бяха разбрали.
  • 11 Пипи Чорапчето

    76 2 Отговор
    И да си дойдем на думата: колко лекари досега призоваваха да се направи скрининг на населението, че да се разбере най-накрая каква част от него се е срещала с този вирус !
    Мангъров откога мрънка;), че му липсва точно този "широкомащабен скрининг на населението, за да разберем къде спрямо вируса се намираме";)) И това го "мрънка" още от времето на "първата вълна"!
  • 12 Последствията

    57 3 Отговор
    Последствията

    Сега имаме много по-високо ниво на паника с COVID-19. Обаче, това не е тест, не е експеримент, за да се види до къде могат да стигнат с хората. „Те” знаят точно до къде могат да стигнат с нас и като резултат, много нагло и бързо, буквално за една нощ, светът беше превзет от един фашистки режим, маскиран като демокрация „за общото добро”, всичко основано на един оркестриран фантомен вирус и един лъжлив тестов метод.

    Виновниците за тази медицинска лъжа знаеха какво могат да очакват от нас, те извършиха подготвителните си работи, които започнаха преди 35 години, наблюдаваха последствията две десетилетия и сега беше времето да ги изпълнят с помощта на нечестни медии и държавни служители.

    За да бъдат успешни, трябваше да са бързи, и преди да разберем какво ни удари, се оказахме под глобално извънредно положение.

    Доктори са принуждавани от техните здравни учреждения да лъжат в смъртните актове и крещящо им се казва просто да вписват COVID-19, независимо от действителната причина за смъртта.
  • 13 Просветен илюминат

    37 4 Отговор
    Едва ли някой се разболява по време на тази нагласена пандемия, дори ако са тествани положително за CV-19. Общата национална смъртност е по-малка от нормалното, не само в Канада, но в повечето страни, и мнозинството от хората, които починаха, поне в Канада, бяха жертви от домовете за стари хора, които издъхнаха от липсата на грижи в следствие на страха на служителите от излагане (на „вируса”, бел.пр.).

    Ако местен жител е тестван положително и умре от инсулт или инфаркт, се вписва като починал от COVID-19. Всички знаем, че човек, който живее в дом за стари хора, има здравословни проблеми, в противен случай няма да е там.

    Колко от тези жители имат ваксинация срещу грип или пневмония? Колко от служителите имат поставена ваксина срещу грип? Това са все въпроси, които трябва да си зададем и да поставим в перспектива, за да установим какво наистина се случва.

    Средната възраст на „жертвите” от пандемията остава 80 години. По настоящем в Канада се обсъжда възможността за повдигане на съдебни обвинения срещу домове за стари хора с изключително висока смъртност.
  • 14 Матей

    58 0 Отговор
    И за това трябваше да направят представително изследване колко процента от хората вече имат имунитет,без да са усетили нищо.Защото властите признават само ваксините.А би трябвало всеки един преди да се ваксинира ,да мине тест за антитела,и ако ги има,да се откаже от ваксината.И най-важното,да се престане с усиления административен натиск и пропаганда,възхваляването на ваксините като панацея и заплахите с дискриминация.

    Коментиран от #16, #17

  • 15 dfu

    55 0 Отговор
    "Не мога да си обясня защо се разпалва тази психоза „ваксинация на всяка цена"."

    Защото световният елит се е загрижил за планетата.. по-точно за собственото си благоденствие и не искат стадото да се размножава и консумира въздух и други ресурси от "тяхната" планета.

    Коментиран от #19

  • 16 Просветен илюминат

    27 1 Отговор

    До коментар #14 от "Матей":

    Господството на псевдонауката трябва да се преодолее чрез социалните науки, които се характеризират с честен морал и възможност за проверка и контрол на техните действия. Езикът на днешната академична медицинска наука разкрива, че в нея на преден план стои безкронтролност и демократично-законова принципност, когато практикуващите медицински кадри и държавата оправдават действията ѝ по отношение на господстващите мнения в медицинската наука, в чиито ръце би трябвало да поверим живота си, дори и ако преобладаващото мнение би било, че бебетата се носят от щъркелите или че земята е плоска. Затова нямаме основание да се оплакваме. Ние сме тези, които толерират поведението на правителството. В една демократична държава, основана на закони паниката с птичия грип би била толкова възможна, колкото СПИН или ваксинациите. Ние, гражданите, трябва да създадем конституционната държава. Тогава не само СПИН, но и псевдонауката и птичия грип няма да имат шанс. Мога единствено да кажа: Проверете всичко това! Използвайте здравия си разум!
  • 17 Българка

    34 0 Отговор

    До коментар #14 от "Матей":

    Няма какво да се допълни, много точен коментар.
  • 18 анонимен

    20 0 Отговор

    До коментар #3 от "жоро":

    Хваща ги клинична пътека преболедувалите.
  • 19 Просветен илюминат

    40 1 Отговор

    До коментар #15 от "dfu":

    Масово умират хората от други проблеми и никой не се загрижи да ги спасява,сега се появи един вирус от нищото,няма лечение и от нямането се появи и ваксината,която ако я нямаш,си опасен за обществото.
    Много наивни хора се оставиха да бъдат ваксинирани и повярваха на платените продажници.
    За това като ме следвате себе си и слушате другите ще живеете живота,който ви налагат те,а да си носиш отговорност и живееш живота си,с осъзнаване и лична промяна се искат яки топки.
  • 20 Ахам

    12 1 Отговор

    До коментар #3 от "жоро":

    Хващат "лекувалите" ги с 5 вида антибиотик и кортикостероиди!
  • 21 Христо

    48 0 Отговор
    Браво, доцент Атанасов! Дано да си отстоявате позицията и занапред. Между другото, днес минах покрай Пирогов, и не видях никой да се реди на фургоните за боцкане.
  • 22 .......

    4 28 Отговор
    ЗАЩО ПРЕБОЛЕДУВАЛИТЕ НЯМАТ АНТИТЕЛА ТОГАВА ?
  • 23 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    35 0 Отговор
    добре ,че го каза!Аз да ви кажа-Преболедувалите са Ваксинирани с истинска ваксина,която държи до живот!вероятност от вторично заболяване от Нещото 0,00005% според данни на СЗО!
  • 24 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    18 1 Отговор
    ЕЕЕ,Евалата...Не е напразно писането ми тук!Почнахте да сравнявате и видовете войски !Браво!Имате напредак...Но, в носа искате брък и пари искате...Дойчовците брък-брък засега безплатно го правят!Не го дочетох,за ТКлетките ,каза ли нещо???Трябва на това да ви обучавам ,ли???
  • 25 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    23 1 Отговор

    До коментар #4 от "Преболедувал":

    все едно това не съм го писал поне 20 пъти тук...И не са ти важни антителата,а паметния имунитет умнико!Имаш паметен Т клетъчен имун!Антителата се появяват и изчезват,когато не са НЕОбходими!
  • 26 БРАВО

    38 0 Отговор
    Браво за честността и компетентността на този лекар, който наравно с Мангъров разбира много повече, а и е клиницист, тоест е бил лице в лице със стотици болни! Аплодисменти!
  • 27 😷😷😷

    34 1 Отговор
    Така говори здравият разум и наука, пак прочетете внимателно! Това го бая от ден първи, че ако изобщо трябва да има някой с "превилегии" то това са преболедувалите! А лица, като недоразумението Соломон Паси с античовешките си призиви за геноцид над преболедували и неваксинирани трвбва да бъдат преследвани и наказвани от закона!
  • 28 КОВИД20

    23 0 Отговор
    Най-после нещо разумно.
    Иначе, ако изкуствените неща бяха по-добри, то досега да сме си отрязали крайниците и да сме си сложили протези, че са по-здрави.
    А дали ще ни служат или ще сме инвалиди?
  • 29 Изумьень

    26 0 Отговор
    Чак да не повярва човек, че на този сайт допускат истинта.
  • 30 Миновач

    26 0 Отговор
    Миналата година в началото на Декември ме тресна тая гад ,и не бе хич леко .
    Поел съм го целия надъ.рвен заедно с близнаците и организма ми се справи САМ ,макар и тежко.Няма да се дам на експериментални ваксини никога.
  • 31 .......

    1 25 Отговор
    ЗАЩО ПРЕБОЛЕДУВАЛИТЕ НЯМАТ АНТИТЕЛА ТОГАВА

    Коментиран от #33, #34

  • 32 По- горе

    17 1 Отговор
    Ти обясниха!!!
    Боже кога ще се научим да четем и да разбираме прочетеното!!!
    В този случай днешните младежи казват: Ами аз много се ЗАБЪРКАХ!!!
    Какво има да се бъркаш: казват ти ВАЖНИ са Т-клетките, а не антителата!!!
  • 33 Мазньо

    23 0 Отговор

    До коментар #31 от ".......":

    Ми вземи прочети статията преди да дращеш глупости:
    "Eдин прeбoлeдувaл нocи цeлия клac aнтитeлa oт типa„аnti– SАRS – Соv2”, дoкaтo oтдeлнитe вaкcини гeнeрирaт кoнкрeтeн клac IgG – пoяcнявa дoц. Aтaнacoв.
  • 34 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    21 0 Отговор

    До коментар #31 от ".......":

    Колко пъти да го пиша и примери ви давах!Прегледай стари постове във Факти!При Преболедуване получаваш Паметна защита срещу всички вариации на Нещото!Антителата се създават от Заповед на Бклетките,а те от своя страна получават Заповед от Паметните Т клетките....Те Т клетките са пряко подчинени на Мозъка ти....Това не е същото с,което се задал въпросът си,а е Твоето АЗ,което ти е Божественото начало!То те контролира дори без да искаш ти.Та,когато се появи Агент,като НЕЩОТО СЕ Задейства ЦНС...Тя заповядва,като в армията на Тклетките,те излизат от Казармата си....Гръбначния ти Мозък...Дават заповед на Б клетките да сформират армия....Появяват се войници-Антителата те са толкова,колкото трябва за да убият врага!!Когато убият врага се оставят от Началника толкова войници на пост,колкото е необходимо!Останалата войска се разпуска!Прибират се в казармите!Когато агента го няма и войниците-Антителата също изчезват-Разпускат ги!КОЕ НЕ РАЗБРА???????
  • 35 Лекар

    22 1 Отговор
    Браво, един достоен човек да каже истината. Тези данни се публикуват и в научната литература, която не е засегната от пропаганда. Напоследък взех да си мисля, че се пише анти-медицина. Но за щастие все още има хора, които държат на истината.
  • 36 Тра-ла-ла

    21 0 Отговор

    До коментар #4 от "Преболедувал":

    Той е прав и говори като лекар, но за съжаление въпроса не е медицински! Очевидно е и повече от ясно, че тази пандемия е силно преувеличена и се използва за други цели! Мисля, че вече почти няма човек, който да не го е разбрал.
  • 37 Болен, здрав носи

    16 0 Отговор
    Най - после здравомислещ ДОКТОР!!! А, останалите слуги на Мамона, или кой знае на кого(какво)да си спомнят ,че няма по голям Доктор от БОГ и Природата, т.е от естественият Имунитет !
  • 38 Хипократ

    8 0 Отговор
    Един достоен човек със съвест, морал и научни знания.
    На такива хора давайте трибуна, а не на типове с провалено образование.
  • 39 ле ле

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Си ган":

    мисирка
  • 40 Никола

    3 0 Отговор
    През февруари се разболях за две седмици свалих заради апетит 6кг.синът на 32г без обоняние и лека форма на корони вирос с отрицателен писоар тест съпругата ми не усети нищо писоар тетоврте фалшиви и не дават реални резултати.
  • 41 Шоп

    7 0 Отговор
    Благодаря Ви доц.Атанасов!Аз, като един обикновен човек не специалист в областа на медицината,от толкова писания до сега на Ваши колеги направо се побърках от инфо. Но сега разбрах това ,което дълго време ме интересуваше.А, то е ,че всеки вирус преминал през човешкия организъм оставя своя " код".Може да се заразим, да прекараме по- леко или изобщо да не се срещнем с него.Тази истерия около ваксинирането ,на вече преболедували ми идва доста в повече! Защото в Руски сайт прочетох,че не няколко месеца човек има имунитет след заразата ,а доста повече време и то не 3- 4 месеца ,а повече.Благодаря още веднъж,че примерите Ви са доста убедителни и за такива хора като мен.Чавек от обща култура трябва да знае неща, но няма как да е толкова информиран,че да знае кое е най- добро за него, относно поставянето на ваксина.Тук има едно пресиране на хората,всяване на страх и това води до грешна преценка и пребързани действия от страна обикновените хорица.
  • 42 Разгеле

    1 0 Отговор
    още има честни лекари! Израел, между другото, ще тества децата в училище за наличие на антитела и които имат, няма да се налага да се карантинират ако са били в контакт с ковидясала дружка. Та напредък има...да видим кога и тук.
  • 43 Свободомислещ

    2 0 Отговор
    Считам статията за коректно споделено лично мнение на уважаван лекар с очевиден дългогодишен опит и знания - споделям изцяло мнението му !
  • 44 Баш софиянец

    2 0 Отговор
    Благодарности на доц. Атанасов за откровеността! Неговото мнение тежи сто пъти повече от разни щабисти, които не са виждали болен човек.
  • 45 7723

    1 0 Отговор
    Петрееееее: Велик си. ДА СИ ЖИВ И ЗДРАВ.
  • 46 4926

    1 0 Отговор
    ЕФРЕЙТОР АТАНАСОВ ТИ ГО ПОЖЕЛАВА.