Last news in Fakti

9 Август, 2021 08:13 3 643 17

Семейство плаща по-висока такса смет в Пернишко, отколкото в Швейцария

  • пенсии-
  • пенсионери-
  • добавки пенсии

Община Перник никога не е правила правилна и истинска план-сметка. Клетка 1 на нашето регионално сметище е вече пълна и община Перник трябва да изгради клетка 2 - тя е около 3,5 млн., обясни кметът на града Станислав Владимиров

Семейство плаща по-висока такса смет в Пернишко, отколкото в Швейцария - 1
Кадър: БНТ

Непосилна такса смет може да принуди Дом за възрастни хора да затвори врати. Случаят идва от село Подгорие, а задълженията на Дома към община Костенец възлизат на над 38 000 лева. Проблем с увеличението на такса смет има и в Пернишко, където се оказва, че семейство плаща по-висока такса смет, отколкото за дома си в Швейцария, предаде БНТ.

През 2016 г. София Мирчева се връща в България след 20-годишен престой в Белгия. Израснала в близост до село Подгорие, тя решава да купи сградата на старото училище в селото и да я превърне в дом за възрастни хора по всички европейски стандарти.

"За 2020 година такса смет е 6200 лева, 2021 година на същата оценка и данъчна основа таксата смет става 9600. Ние имаме един бобър и той ни стига да поема нашите отпадъци", обясни собственичката.

При определянето на такса смет на база данъчната оценка на имота и постоянно растящи ставки, София стига и до запор на сметките на Дома заради натрупани задължения.

"Няма такъв вариант, в който такса смет не се определя на база данъчна оценка. Държа да отбележа, че този начин на изчисление е проверен и от Сметната палата и е абсолютно точен. Той е съобразен с българското законодателство", каза пред БНТ началник отдел "Местни данъци и такси" към община Костенец Мариета Дакова.

А според сметките на община Костенец разходите ѝ за събиране и обезвреждане на боклука и почистване на общината са нараснали само за една година с 400 000 лева, което е обяснението на общината за вдигане на таксата смет. Това обаче не е изолиран случай, тъй като тази година се наложи и на община Перник да вдигне таксата смет за селата в общината.

"Община Перник никога не е правила правилна и истинска план-сметка. Само че ние, хитрувайки, сме поставили пред риск община Перник да изпадне в много интересна ситуация. Защото клетка 1 на нашето регионално сметище е вече пълна и община Перник трябва да изгради клетка 2 - тя е около 3,5 млн. Ние трябва да изградим и площадка за едрогабаритни отпадъци, защото всички знаем как в околностите на Перник постоянно се появяват едни незаконни сметища. Първият етап ще струва 750 000 лева", обясни пред БНТ кметът на общината Станислав Владимиров.

А реалната план-сметка означава и 9 пъти увеличение на такса смет за селата. Което пък води до парадоксална ситуация - семейство Ланге, което разделя времето и боклука си между пернишкото село Кладница и Швейцария, плаща по-висока такса смет тук, отколкото в една от най-богатите страни в света.

"Там разделяме разделно, но има и смисъл. Целият боклук, който е много малко, ние имаме там около 2 35-литрови плика на седмица. За тях плащаме годишно около 500 лева. Един имот, който е зелена ливада в Драгичево, за него тази година плащаме 1000 лева такса смет", разказа Елизабет Ланге.

Условия за ефективно разделно събиране на боклука обаче не е създала нито община Костенец, нито община Перник. Както и почти нито една община в цяла България.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДОКО

    31 7 Отговор
    БЪЛГАРИНО ТИ ЗАБРАВИ..БЪЛГАРИЯ Е ШВЕЙЦАРИЯ НА БАЛКАНИТЕ..СЛЕД 12 ГОДИНИ УПОРИТ ТРУД И КРАЖБА ГЕНЕРАЛА БОКО ОТ ПОЖАРНАТА УСПЯ..ТОЙ ПРЕВЪРНА БЪРГАРИЯ В НОМЕР 1 НА БАЛКАНИТЕ..БЪЛГАРИНО ТИ МАЙ ЗАБРАВИ..

    Коментиран от #4

  • 2 Бай Пешо радомиреца

    37 1 Отговор
    Е нормално, у Перник е с пъти по-убаво от Швейцарията
  • 3 700

    24 0 Отговор
    Епаа, стандарт, каква ти Швейцария...
  • 4 Нищо ново у нас, все така.....

    33 0 Отговор

    До коментар #1 от "ДОКО":

    Абсурдите у нас нямат край. На село също искат да се плаща такса смет, а кола е минавала от там последно 1998 година. Кметът парашутист, назначен от партия и така .... докрай света ще е изглежда.
  • 5 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    20 0 Отговор
    Всеки е така рекетиран!родната къща на майка ми след като я разграбиха от вътре и изпочупиха всичко,започнаха да свалят и керемиди и цигли,това са капаци за керемиди...от Фердинандово време...за нея си плащам и за още няколко такива.влиза си в играта...Като се оплачеш в полицията те те гледат умно и казват Що не продаваш,а не отговарят... защо те обрахме....Това бе Къща за живеене,сега стои ,като скелет..ако сега я оправя пак ще я окрадат,докато се прибера в софия.трябва да поживея още на брега на реката.....
  • 6 БОЛШЕВИК 🌟

    18 5 Отговор
    В България с тоя плосък данък бедните плащат повече днъци от богатите. Не само в пернишко, в цяла България тия с имоти за милиони, плащат данък смет колкото и тия със скромни жилища и единствено жилище!

    Коментиран от #13

  • 7 123556

    6 10 Отговор
    Г-жа Ланге да каже колко данък плаща на имота си в Швейцария.... Да не се окаже че годишния и данък е повече отколкото е купила имота в Пернишко

    Коментиран от #14

  • 8 БАЙ Х@Й ‼️

    15 0 Отговор
    НАРОДЕ, за боклука плащаме ДАНЪК , а не ТАКСА ‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️

    Коментиран от #9

  • 9 456

    8 0 Отговор

    До коментар #8 от "БАЙ Х@Й ‼️":

    Така е. Данък Смет са казва, а не такса. Но "журналисти" ,толкова са учили ако са учили.
  • 10 Лудница

    9 1 Отговор
    Всичко се прави за да се тръска българския народ да му се вземе и душата с данъци и такси и да се държи послушен на каишка.Само едно немогат да си обясня,как пък тоз народ толкова проссс и търпелив.Един въпрос всички се стремите към запада и техните ценности нали така?Ами защо не правите като тях,като им вдигнат нещо няма значение какво с една стотинка и утре всички са на стачка?
  • 11 ТРОПЧО

    9 0 Отговор
    ЩОТО СМЕ ТЪПИ ЗА ТОВА НИ МАЧКАТ Я ДА СПРЕМ ВСИЧКИ ДА ПЛАЩАЛЕ.ДА ВИДИМ ХОГАВА КВО ЩЕ СТАНЕ ПЛАЩАМЕ ЗА НЕЩА КОИТО ПЕ ПОЛУЧАВАМЕ И ПРОДЪЛЖАВАМЕ ЩОТО СМЕ.ШМАТКИ ЗА ТОВА НИ МАЧКАТ

    Коментиран от #12

  • 12 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "ТРОПЧО":

    Ти Говориш ,като ДЖАвахарлал НЕРу!!!така е изгонил англосаксонците!Това е най жестоката революция!Всички спират да плащат Преките Данъци!Няма власт,която да не рухне!
  • 13 Нека да пиша

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "БОЛШЕВИК 🌟":

    Аз съм против да се маха плоския данък .
  • 14 Нека да пиша

    3 2 Отговор

    До коментар #7 от "123556":

    Всеки кантон си има ставка . 10%от данъчната оценка ,толкова плащам . Но нормално е в бг да завиждат
  • 15 перничанецо

    1 0 Отговор
    Костенец не се намира в пернишко ако не знаете а това че софиянци от Рударци и Кладница реват че им е висока такса смет да си одат у София тогава
  • 16 селянин

    4 1 Отговор
    Така се прави бизнес в България, идваш наливаш свежи пари, за който си работил цял живот в чужбина, затварят те и после идва някой приближен до кмета и ти купува бизнеса за стотинки. И после със най голямата си наглост заявяват, ми те хората бягат в чужбина и не искат да инвестират тук. С това мутренско поведение никоганяма да се оправим.
  • 17 гост

    2 0 Отговор
    Ами да, при нас всеки на власт си прави каквото иска. Как никой не търси причината в общината, а товари хората и това се приема за нормално? Няма ли някой уволнен, съден и др. за неграмотно управление, каквото очевидно става? Източиха водите, нищо, никакъв резултат. Докога тази наглост управленска ще се счита за нормално и редно, защото 100% не е редно и няма обяснение в нито една страна. Ползвателите нямат връзка с инвестициите за депа, те се плануват и амортизират за 10ки години напред, което значи, че вече са платени с таксите. Хайде обградете кмета и го разпитайте подобаващо какви идиотщини се правят.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове