Last news in Fakti

13 Август, 2021 07:54 2 756 66

Все повече просещи деца в София

  • просещи деца-
  • просяци

Статистиката показва, че сигналите за просещи деца през 2021 г. само за първото шестмесечие са с 45% повече спрямо предходната година

Все повече просещи деца в София - 1
Илюстративна снимка, Shutterstock

Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) се е заела с междуинституционални действия за ограничаване на проблема с просещите деца на територията на Столичната община през летните месеци, съобщи агенция БГНЕС.

Съобщава се, че са зачестили обажданията за просещи деца по улиците и търговските обекти на столицата, включително и на Националната телефонна линия за деца 116 111. Сигналите са подадени от граждани, но става дума и за лични наблюдения на експертите.

Нито горещото време, нито минусовите температури могат да спрат някои безотговорни лица, които принуждават деца на улицата за просия, според информация на ДАЗД. Статистиката показва, че сигналите за просещи деца през 2021 г. само за първото шестмесечие са с 45% повече спрямо предходната година.

"Проблемът с просещите деца не е само в София и е изключително сериозен за цялата страна. За неговото решаване следва да се координират действията на всички ангажирани институции по места, за да има реални резултати. Няма как екипите от социални работници да са сами в своята работа, без да са подкрепени от полицията и общината. Освен това и собствениците на заведения и други обекти, както и гражданите, които забележат просещи деца, могат да са активни и да сигнализират за деца, които под формата на продавачи на различни дребни предмети, цветя, балони или мият прозорци на коли и др., всъщност просят пари под ръководството на някой възрастен." - посочва председателят на ДАЗД д-р Елеонора Лилова.

Усилията на ДАЗД са съсредоточени в провеждането на многократни работни срещи с всички отговорни институции, на които да се обсъдят проблемите на всички заинтересовани страни и да се набележат конкретни действия за подобряване на работата им и за гарантиране на правата и интересите на децата.

В работните срещи участват представители на Главна дирекция "Национална полиция", Столичната дирекция на вътрешните работи, експерти от Агенцията за социално подпомагане, директорът и представител на отдел "Мобилна работа за деца в риск" към дирекция "Социално подпомагане" в София, както и началникът на Дома за временно настаняване на малолетни и непълнолетни в столицата.

"Представители на всяка институция, участващи в срещите споделят, какви усилия полагат и какви са трудностите и проблемите, които срещат. Целта е да се намери трайно и съвместно решение на проблема." - допълва д-р Лилова.

От ДАЗД подготвят анализ на сигналите и предприетите мерки спрямо просещите деца от страна на социалните служби. Проблемите и възникналите въпроси ще бъдат представени пред прокуратурата, за да се търси наказателна отговорност на лицата, които използват деца за просия.

Като партньор е привлечена и Столичната община, която пое ангажимент да информира собствениците и наемателите на заведения за необходимостта от своевременно сигнализиране и недопускане на просещи деца на територията на обектите. Работи се и с представителите на бизнеса и гражданите, за да се засили чувствителността на обществото към детската просия като форма на насилие. От страна на Столична община са дадени и конкретни указания на звено "Общинска полиция" за увеличаване на наблюдението в централната градска част на столицата и за съдействие на социалните работници от отдел "Мобилна работа с деца в риск".

Всеки, който забележи просещи деца в град София, може да сигнализира на телефон 0882 826269 или на Националната телефонна линия за деца 116 111, която работи 24 часа, без почивен ден, безплатно на територията на цялата страна.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 плюс минус

    46 0 Отговор
    Жалко, но това е вид потомствена професия.

    Коментиран от #9

  • 2 Ами така ще е

    47 6 Отговор
    Все повече се доближаваме до светлото европейско бъдеще....

    Коментиран от #6

  • 3 Истината

    16 44 Отговор
    Резултатите от три месечното некадърно и безотговорно управление на фигуранта са налице!

    Коментиран от #7, #25, #41

  • 4 Последния Софиянец

    43 6 Отговор
    Мене на заведението ми минават по двайсет души на ден да просят нещо залежало за ядене.Просяците са повече от клиентите.И за съжаление много пенсионери.Позор!
  • 5 нормално

    32 2 Отговор
    При толкова работещи бедняци, нормално е да има и просещи деца. Пенсионерите не излизат от срам иначе доста пенсионери биха излезли да просят отколкото да гладуват или да са в тежест на децата

    Коментиран от #12

  • 6 Истината

    15 44 Отговор

    До коментар #2 от "Ами така ще е":

    Така ще бъде в Евразия към която ни тласка управлението на руската матрьошка Радев.

    Коментиран от #8, #42, #55, #59

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ...

    34 9 Отговор

    До коментар #6 от "Истината":

    Тиквата като те тласка 13 години към колония на САЩ, тва не го видя, нали?

    Коментиран от #30

  • 9 linda

    27 0 Отговор

    До коментар #1 от "плюс минус":

    И то сред определен етнос.
  • 10 Рошко

    14 0 Отговор
    И ако продължава така ще са все повече
  • 11 ????

    19 0 Отговор
    Че то сега е сезонът, освен това сигурно ги гонят от морето за да не развалят реномето на курортите. При това тези "деца"защо не са в Германия, нали ДВ казва как се хвалят колко добре живеят там? А и Боко нали ужким ги прибра в училище да се учат на четмо и писмо?

    Коментиран от #43

  • 12 Последния Софиянец

    25 1 Отговор

    До коментар #5 от "нормално":

    Знаеш ли колко пенсионери обикалят по заведенията да просят нещо за ядене?Това е срамно!Да работиш цял живот и да няма какво да ядеш.

    Коментиран от #20

  • 13 Пенди

    19 0 Отговор
    Просят! Нали привечер трябва да се отчетат на бай М_а_н_г_а_л ! А тия с шишенцата и гъбите по кръстовищата? И те просят нали? И бензинджията като зареждам колата, а той ми изцапа стъклата и той проси, гледа за левчето.
  • 14 мъкаааа

    16 1 Отговор
    Все повече беднотия в България и застаряващо население,разбита икономика и липса на работни места до това водят.
  • 15 Перо

    17 0 Отговор
    Каква е етническата принадлежност на просещите,кой им определя местата и обира парите? Просенето е забранено в БГ!
  • 16 попара

    20 0 Отговор
    Тези цветнокожи идващи си от Германия станаха по-богати от българите. Демонстрират с по килограм злато по вратовете си и на тяхните просещи пари не дават. Дават им българите.
  • 17 Следствието ГЕРБ

    13 3 Отговор
    ПРОСПЕРИТЕТ !
  • 18 Pam

    15 0 Отговор
    Тия са от новите германци!
  • 19 Гост

    18 1 Отговор
    Това е резултат от 30 годишното дерибействане на дпс по нашите земи.
  • 20 Перо

    17 0 Отговор

    До коментар #12 от "Последния Софиянец":

    Това е поради липса на Белене за законотворци,съдии собственици-държавни милионери от приватизация и заменки,усвоители на задкулисни държавни поръчки,държавни директори-губернатори и др.бандюги на бюджетния чеп и еврофондовете!
  • 21 Сандо

    17 0 Отговор
    Е какво очаквате от 30 години Капитализъм под ръководната палка на новите ни Приятели?Умните,знаещи и можещи са прилапане от Запада да им осигуряват охолния и безгрижен живот,отпадъкът остава у нас и гласува за Боко и Слави.
  • 22 Да просят на Запад

    13 0 Отговор
    Нали те ни "узакониха" просията?
  • 23 ВАКСИНИРАН = СТЕРИЛЕН

    11 0 Отговор
    Значи световното правителство си постига целта с мерките, които "пазят нашето здраве и живот". Тези мерки отнеха и разрушиха повече животи, отколкото спасиха. И всичко беше и Е умишлено.
  • 24 Кой

    2 0 Отговор
    Сега като затворите всичко ще се увеличат
  • 25 Люси

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Истината":

    Кретен!

    Коментиран от #32

  • 26 Орки

    17 0 Отговор
    Циганетата събират по 100-200 лева от просия на ден и ги носят на дъртия циганин , да се напие и да ги набие ,че малко са събрали ! А нито дума за българските пенсионери , които ровят по кофите и мъкнат , наред с циганите !
  • 27 КАШЧЕЙ

    12 0 Отговор
    Живков ще го търсите с лоената свещ..

    Коментиран от #35

  • 28 мдааа

    14 0 Отговор
    А при 'комунизма" които плуете НЯМАШЕ ПРОСЯЦИ и всички ц..ни имаха работа ! Всички пенсионери бяха щастливи ,пенсия след 53г възраст! Престъпност ,почти нямаше. НО на БЪЛГАРИТЕ банани и мерцедеси им дайте .....и да се хвалят какви капиталисти и демократи стават !
  • 29 Нормално

    8 0 Отговор
    Защо, какво му е да има просещи деца? Либералната демокрация го позволява. Елементарно.
    През соца що нямаше??
  • 30 Xxx

    4 9 Отговор

    До коментар #8 от "...":

    Как те тласкаше тиквата към САЩ? Като освободи Лукойл от данъци, построи с наши пари турския поток и обслужи Росатом с Белене. Хахаха, идиот русофилистичен..

    Коментиран от #46, #63

  • 31 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 0 Отговор
    просията стана бизнес
  • 32 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 1 Отговор

    До коментар #25 от "Люси":

    ЛЮСКА не обръщай им внимание нищо лично
  • 33 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 0 Отговор
    има роми пребиват децато си ако не съберот от просия пари
  • 34 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 0 Отговор
    31 години капитало олигархия резултати видими
  • 35 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "КАШЧЕЙ":

    така е ник КАШЧЕЙ
  • 36 Веселинъ 7112136860

    8 0 Отговор
    Борисов и Радев са от едно котило. Доказателство? България отдавна трябваше да потърси сътрудничество с Китай ,а никой не го прави. Ние сме управкявани и грабени т турци. Педофилията в Родината ни е ужасяваща. Гъците са окупирали Пловдив,псувайки българите. Цuranu изпокрадоха на хората имотите и изнасилват поголовно девойки. Да сте чули Борисов извергът или Радев да изрекат тези истини?
  • 37 Киро Салама

    5 0 Отговор
    просещите хора показват състоянието на една ,бедна ,окрадена държава ,, 31 години , никакъв напредък ,всички политици крадат на поразия
  • 38 ortaka

    7 1 Отговор
    Циг@ните нали раждат по 10 котила и по зле ще става.

    Коментиран от #47

  • 39 Анонимен

    7 1 Отговор
    Решението е просто - отнемане на родителски права и заселване в интернати. Родителите да полагат общественополезен труд и с изкараните пари да поемат издръжката на децата си.
  • 40 47372882п

    3 0 Отговор
    Ще стават все повече в България, не само деца, но и от всякакви възрасти!
  • 41 хехе

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Истината":

    Злобни коментари не коментирам, особено след три мандатно зеленчуково управление.
  • 42 Хей

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Истината":

    Това е истината на Мефистофел. Реалната истина е, че евро-атлантическата ориентация ни навря в тази дупка.
  • 43 Разковничето е

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "????":

    В междуметието "уж".
  • 44 БОКОКРАД

    6 1 Отговор
    почти ВСИЧКИ ДЕЦА СА НА ДЕПУТАТИ , МИНИСТРИ И АДМИНИСТРАЦИЯТА , ТЕ ПРОСЯТ С НАУЧНО - УЧЕБНА ЦЕЛ !ТРЯБВА ДА СЕ НАУЧАТ НА ТРУД , А НЕ ДА КРАДАТ КАТО БАЩИТЕ И МАЙКИТЕ СИ ! ПОЧТИ ВСИЧКИ ИМАТ СЪПИ ЛИМУЗИНИ С НАД 400 КОНЯ ПОД КАПАКА !
  • 45 Мечо Пух

    8 1 Отговор
    Задайте си въпроса защо е така! И не са само децата, но и родителите им, дядовците и бабите им...Държава в ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ с доходи като в централна Африка! Срам и позор!
  • 46 Да ти светна

    2 1 Отговор

    До коментар #30 от "Xxx":

    Явно в голяма тъма живееш. Твоите идоли от ФАЩ нямат нищо против да търгуват с Русия, но ТЕ, а не ТИ. Така че всяко заобикаляне на това правило, много ги мъчи. Няма как, търговията с Русия да е добра за Фащ, а за нас да е зле. Простичко е, но някой лесно те лъже. Защо ли?
  • 47 Куку

    1 0 Отговор

    До коментар #38 от "ortaka":

    Не те знам чий ortak си, но ако се вгледаш в просещите от всякаква възраст, ще забележиш, че има и много българи, млади и по-възрастни...Не са само циганите! Дето раждат по 10 котила...
  • 48 БОКОКРАД

    3 1 Отговор
    ПОМНИТЕ ЛИ ВЪЗГЛАСИТЕ , ,,КОЙ НЕ СКАЧА Е ЧЕРВЕН" - ПРЕДИ ТОВА В КОФИТЕ РОВЕХА НЯКОЛКО ЧОВЕКА , НО ИМАХА И ПО Ѝ ПО 10 - 20 ПРАСЕТА , А КОФИТЕ БЯХА ПЪЛНИ СЪС СТАР ХЛЯБ КОЙТО СТРУВАШЕ ОТ 15 ДО 34 СТОТИНКИ КИЛОГРАМА ! ДНЕС ЧЕРВЕНИЯ БОЙКО КОЙТО ПЪК КРАДЕШЕ ПОМИЯ И СЪЩО ИМАШЕ ПРАСЕ НИ УПРАВЛЯВА И КРАДЕ , КАТО УСПЯ ЗА 12 ГОД. ДА ОТКРАДНЕ 200 МИЛИАРДА ЕВРА - ЦЯЛА ВЛАКОВА КОМПОЗИЦИЯ !
  • 49 ВИКТОРИ

    1 2 Отговор
    НА ВИ ДЕМОКРАЦИЯ - ВСИЧКИ ЩЕ РОВИМ В КОФИТЕ А 1% ЩЕ ИМАТ ЯХТИ , ЩОТО БИЛЕ МНОГО РАБОТИЛИ !
  • 50 КРАДЦИ ЗАТВОР

    3 0 Отговор
    България ....... Собствениците на „Ефбет“ с жалба до парламента за включването им в списъка по „Магнитски“
  • 51 Реалност

    1 2 Отговор
    Да уточним, деца от ромския етнос. Винаги е имало такива, дори през соца.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 ПАРАЗИТИ ГЕРБ

    4 1 Отговор
    ВСИЧКО ЩЕ СЕ ОПРАВИ КОГАТО И КОБРАТА СЕ ВКЛЮЧИ В ПОЛИТИКАТА - СЪЩИЯ КОЙТО ИМА МОЗЪК КОЛКОТО КОФИЧКА С КИСЕЛО МЛЯКО !

    Коментиран от #54

  • 54 ПИТОН

    1 1 Отговор

    До коментар #53 от "ПАРАЗИТИ ГЕРБ":

    КАКВО ТУК ЗНАЧИ НЯКАКВА СИ КОБРА
  • 55 Тра ла ла

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "Истината":

    Не се напиняй да лееш тъпотии. Попрочети малко, да се информираш. Радев никога не е бил проруски.
  • 56 Герасимов

    3 0 Отговор
    От м. май т.г., ГД "Пидагогически инспекторат" премина изцяло от ДАЗД към МВР. Дазд да не се занимава да коментирва дейности, които не са от нейната компетенция.

    Коментиран от #57

  • 57 Рашко Герасимов

    2 0 Отговор

    До коментар #56 от "Герасимов":

    Това позволи по-ефективна борба със закононарушенията на малолетни лица. За това бди Главен пидагогически инспектор Рашко Герасимов. Както гълъбите са плъхове с криле, така за "Пидагогически инспекторат" просещите лица от детцки пол са като хлибарки с атомни зъби, разнасящи "Ковид". Борбата срещу тях следователно е безмилосна.

    Коментиран от #60

  • 58 Римляни

    3 0 Отговор
    Златен занаят Вадят пари като депутати
  • 59 Радев

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Истината":

    Отвори уикипедия и виж къде е учил Радев. Във военно училище в Америка. Те американците са тъпи да обучават руски шпиони ахаха а. Където има Нато запомнете, че е американска колония, а не руска. Предизборно Радев го изкараха такъв, за да може заблудените да се заблудят още повече ахахах
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Рашко Герасимов

    4 0 Отговор

    До коментар #60 от "Рашко Герасимов":

    След това, силажният матриял се дроби с дрелка и с него се захранва рибата сом в българската акватория на р. Дунава в района на Оряхово.
  • 62 Жоро

    2 2 Отговор
    Ше го търсите Баце,селяни прости,жалки чалгари
  • 63 5ко

    2 1 Отговор

    До коментар #30 от "Xxx":

    Така изглежда на пръв поглед, но преподписа договорите за концесиите за 60 години. Хариза газопреносната ни мрежа на янките, като шитна овъргаз. И много още шитни сътвори. С години трябва да го разнищват любимия ти еднокнижник.
  • 64 ГОРД БЪЛГАРИН

    0 0 Отговор
    деца възрасти просят по улиците но трантутниците на държавната софра се кипрят и радват на охолен живот вън от парламента вън от държавната администрацисъс големите незаслужени заплати велико народно събрани и президрепублика-стига с тези муцуни дето доведоха хората до просешка тояга и затвор за тикватие и сие дето разграбиха държавата
  • 65 дедо от ино

    0 0 Отговор
    в соца нямаше ни гладни ни безработни от де просяци. в сравнение на така свободния и достоен западен живот в САЩ могат да те вкарат в затвора ако храниш бездомник-просяк и излишната храна която остава непродадена се дава в зоопаркове и/или евентуално се унищожава. ЧОВЕЩИНА И МИЛОСТ НЯМА

    Коментиран от #66

  • 66 бял кон

    0 1 Отговор

    До коментар #65 от "дедо от ино":

    Да та карам легнал, дъл шъ са повозиш таман да изкарам за трева?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове