Last news in Fakti

13 Август, 2021 14:20 27 471 50

Почина първият милионер в Бургас, знаково лице на Прехода

  • емил райков-
  • първа частна милиция-
  • бургас-
  • прехода

Емил Райков е издъхнал на 70-годишна възраст

Почина първият милионер в Бургас, знаково лице на Прехода - 1
Снимка: Флагман

Първият милионер в Бургас след 1989 година – бизнесменът Емил Райков е починал на 70-годишна възраст, съобщи "Флагман", позовавайки се на близък човек от бившето му обкръжение. Райков е едно от знаковите лица на Прехода в града и за определен период от време – най-богатият мъж в Бургас.

Както някои от сегашните олигарси, по времето на социализма Емил Марков не блести с кариера и високи постове, не е фигура нито в партията, нито в държавата. Той си вади хляба като дисководещ по Черноморието, а през деня си допълва приходите със смяна на валута и дребни далавери.

След 10 ноември Райков открива първата видеотека в Бургас и бизнесът му бързо се разраства – открива заведения, става автомобилен дилър и т.н. През септември 1993 г., заедно с бившия контраразузнавач Оник Калустян, основава небезизвестната Първа частна милиция, в която се включват бившите полицаи от бургаското подразделение за борба с масовите безредици (БМБ) - Георги Николов - Мечката и Найден Милков.

Първият офис на охранителите се помещава в най-новото заведение на Райков - "Европул" в центъра на Бургас. В началото на 1994 г. обаче Райков напуска фирмата и създава първата частна ефирна телевизия в България - РЕНТ ТВ. Начинанието изисква огромни за времето си инвестиции и Емил Райков тегли кредит от Първа частна банка в размер на 600 000 долара и купува супермодерна техника.

На местните избори през октомври 1995 г. се кандидатира като независим общински съветник и успява да влезе в ОбС – Бургас, след като получава 8% от гласовете.

Проблемите започват в края на май 1997 г., когато полиция атакува фабриката му за цигари в Крайморие. При рутинна проверка автопатрул открива в микробус Мерцедес 20 мастербокса „Мелник“ и 30 мастербокса „Марлборо“ без документи за стоката. По-късно се оказва, че бандеролите на всички пакети „Мелник“ са с еднакви номера, а кутиите с „Марлборо“ са с бандероли за български цигари.

Във фабриката са открити и конфискувани около 40 000 пакета „Мелник“ и 10 000 кутии „Марлборо“. Собственикът „Тео Интернационал“ имал официално издаден лиценз, но само за производството на цигари ММ и Стрийт (Street), а ментетата „Мелник“ и „Марлборо“ са произвеждани от един и същи тютюн.

Според експертизата само четирите машини за производство на цигари са на стойност около един милион долара.

Всъщност проверките на цеха започват две години по рано - през 25 март 1995 г., когато икономическа полиция и данъчни откриват пет тона тютюн в бали по 35 кг, най-различни консумативи, както и готови цигари. По онова време „Тео Интернационал“ все още няма лиценз за производство, а обяснението на Емил Райков е повече от логично: намерените бройки са опитни образци, произведени за придобиване на технологични навици и професионални умения. През 1995-1997 г. срещу фабриката са организирани общо седем полицейски акции, но всички са завършили без успех.

След разбиването на цигарения бизнес, финансовата мощ на Емил Райков запада и в началото на 1998 г. той изчезва с приятелката си в Дубай, оставяйки много дългове. Обявен е за национално издирване, но така и не е открит.

По непотвърдена информация е живял известно време и в Лос Анжелис. В България се връща тихомълком преди няколко години и се установява в София.

Когато през 2013 година Комисията по досиетата публикува списък с агентите на Държавна сигурност, стана ясно, че през 1985 година Емил Райкон е вербуван за секретен сътрудник с псевдоним агент Кънчев.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 41 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Казал съм ви

    224 4 Отговор
    Без милиционери няма как да стане.

    Коментиран от #30

  • 2 Може ли

    78 0 Отговор
    почасови ъпдейти, докът го заровят, че явно е бил много велик.
  • 3 ????

    153 2 Отговор
    Ами то милионер и капиталист от по висока класа не се става с лъскане на абълка и продажбата й по Рокфелер, а с мамене на държавата, близки отношения с политици и крими контингент.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Питам

    151 9 Отговор
    Бойко няма ли да отиде да се прости с авера си?

    Коментиран от #24

  • 6 Механик

    161 3 Отговор
    Ментаци овързни със свински черва.
    Бизнесмени,намквиси, намкойси им дал пари данаправят намкоси.
    Бил обикновен човек, ма си изкарвал хляба с обмяна на валута. Ма и никой не го преследвал. Намкваси банка му дала една камара пари да прави намквоси. Па по това време ни викаха "за бога братя, не купувайте". Надецата ми отказаха да дадат "детски" понеже съм имал фирма, нищо, че не работи и понеже съм имал 10 дка. земя.
    Па тоя, той не бил нещо в партията или другаде, само дето бил АГЕНТ КЪНЧЕВ.
    Как хубавичко се сдушиха тогавашните предатели и "новите освободители"!! От тогава до сега е едно и също. Един си облича дечицата от втора употреба и събира стотинки да им купи карти за транспорта, други ядат чер хайвер в Дубай, ЮАР и офшорките, а после си купуват минало и дипломи и идват тук да стават министри.

    Коментиран от #12, #41

  • 7 русенец

    136 1 Отговор
    Разбрах. Дребен комсомолец от Дирекция естрада, който става дребен тарикат и мошеник. На странни хора в Бг им викаме бизнесмени. Ей на, оня ден един негов бургаски колега транжира един друг бизнесмен от строителния и наркотичния бизнес.
  • 8 ПЕРИОДА ОТ 1990до2000година

    59 11 Отговор
    Е НАЙ_МЪТНИЯ ИКОНОМИЧЕСКИ ,ПЕРИОДА от1944 до 1989 НАЙ_КЪРВАВИЯ,А ПЕРИОДА след2000 НАЙ_ОЛИГАРСТИЧНИЯ.....В БЛАТОТО българия!!!!!СЕГА СЛЕДВА ПЕРИОДА НА ЗАСТОЯ!
  • 9 Марийкее

    14 55 Отговор
    поне веднъж напиши нещо като хората бе, пиле, един път - Райков, след два реда - Марков. Човекът е починал, поне малко уважение вкарай!
    Лека му пръст на Емо, хубав човек беше!

    Коментиран от #40

  • 10 ухуиух

    81 3 Отговор
    Хем престъпник, хем агент на ДС.

    Коментиран от #17, #35

  • 11 top

    13 39 Отговор
    Почиваи в мир бате Емо.Поне си поживя като пич и бохем.

    Коментиран от #21

  • 12 Стига рева

    9 37 Отговор

    До коментар #6 от "Механик":

    ми се хвани на работа намкойси намкъдеси!
  • 13 Рошко

    85 2 Отговор
    И така според гсньовския манталитет вземете му вдигнете паметник обявете 3 дневен траур и кръстете една улица на негово име, светеца първия милионер забогатвл незаконно

    Коментиран от #33

  • 14 Гост

    79 1 Отговор
    Ами да бяхте написали, някак си по-сълзливо: почина агент Кънчев!
  • 15 добронамерен

    34 1 Отговор
    дано се оправи човека
  • 16 Ренегат

    32 0 Отговор
    А, Атанас Тилев кога??? +

    Коментиран от #28

  • 17 няма разлика

    17 2 Отговор

    До коментар #10 от "ухуиух":

    Едно е също е
  • 18 JEFF

    61 1 Отговор
    Как го издирват , а той в София ? Сигурно и Галеви и Божков и други юнаци са в София Едва ли някъде другаде е по-сигурно, че няма да ги намерят .
  • 19 Bingo

    105 2 Отговор
    Незнайно защо в статията е пропуснат факта, че съдружници в Тео Интернешенъл са Бойко Борисов, Цв. Бориславова, Румен Николов-Пашата, и още няколко известни имена. Случаят с производството на фалшивите цигари се потули от тогавашното ръководство на полицията.
  • 20 Bai Nudals

    81 1 Отговор
    Беше диджей на "плочата" давах му по 2лв.да ме поздравява с лайф из лайф. Но после нещата се промениха в средата на 90те. стана човек на Боко. Той организира фабриката за цигари в кв. Крайморие.
  • 21 Bai Nudals

    30 1 Отговор

    До коментар #11 от "top":

    И комарджия забрави...
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Bai Nudals

    37 2 Отговор
    Деляха една жена с приятелят ми Юлий, Яна Фъндъчката. Та тоя тарикат караше малко полско фиатче. Една вечер трима приятели хванахме фиата и го обърнахме на таван.

    Коментиран от #29

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Анархия

    42 1 Отговор
    Този въобще не бил мутра,най обикновен милионер-милиционер.
  • 26 Анархия

    16 1 Отговор
    Този въобще не бил мутра,най обикновен милионер-милиционер.
  • 27 карамфила

    46 4 Отговор
    Един добре поживял си доносник по малко.В България няма честно забогатяли бизнесмени.Всеки еди е направил компромис ,или е продал жена си,или е продал родът си,или е продал душата си на ДС милиционерите.
  • 28 мисира

    6 0 Отговор

    До коментар #16 от "Ренегат":

    скоро
  • 29 ШИБАНГЕРБ

    19 0 Отговор

    До коментар #23 от "Bai Nudals":

    Фъндъчката поне въртеше ли хубаво?
  • 30 туй то

    13 2 Отговор

    До коментар #1 от "Казал съм ви":

    Че даже и бивши служители на пожарната.
  • 31 Бах

    38 7 Отговор
    Приятна новина . Дано всички забогатели след прехода имат неговата участ . Включително и децата им и внуците задължително за да не остане и помен от тези касапи . Желая им смъртта във всичките у варианти .

    Коментиран от #38

  • 32 мда

    13 11 Отговор
    няма спор, човекът е бил играч, живял като във филм и доживял до що годе прилична възраст...лека му пръст
  • 33 Аз пък по този повод

    15 5 Отговор

    До коментар #13 от "Рошко":

    Ще пръдна.....

    Коментиран от #37

  • 34 Абе факти

    27 3 Отговор
    Не ни занимавайте с такива говньовци ,че никой не знае колко са измрели та тоя да е милионер.
  • 35 старият рокер

    7 2 Отговор

    До коментар #10 от "ухуиух":

    ми то е едно и също ,братле затова.
  • 36 1944

    56 0 Отговор
    а за съдружниците в „Тео Интернационал“ бойко борисов и пашата нито дума. що така ....
  • 37 Коко

    5 0 Отговор

    До коментар #33 от "Аз пък по този повод":

    Чудесно...
  • 38 Агент Свети Петък

    18 2 Отговор

    До коментар #31 от "Бах":

    Винаги до 9-то коляно чедо, винаги. На никой не се е разминало досега
  • 39 До коментар 19

    23 0 Отговор
    В сайта БИВОЛ четете-ХРОНОЛОГИЯ НА ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА НА БОРИСОВ ,там пише за тази фирма за незаконно производство на цигари.Интересно от каква диагноза умря,да не е от чистка на свидетели??????Защото и един друг скоро умря,нещастен случай?Питам за един приятел.

    Коментиран от #46

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Сънчо

    8 0 Отговор

    До коментар #6 от "Механик":

    ...и кво, всички ще пукнат един ден..
  • 42 Епа

    22 0 Отговор
    Това е истинската мутра от прехода доживял до завидните за мутрите 70 години цяла мутренска вечност изтъкана от кражби,измами,лизане и цялата палитра от гнусни неща с диплома от статуквото
  • 43 ВСИЧКИ ГОРЕ

    12 1 Отговор
    СЪЩИЯ МОШЕННИК КАТО БОЙКО - АКО БЕШЕ СТАНАЛ ПОЛИТИК СЕГА ЩЕШЕ ДА Е АЛТЕРНАТИВА НА БАНКЯНСКАТА МУТРА , НО УВИ - ВЕЧЕ Е ПРИ НАЧАЛНИКА ГОРЕ !
  • 44 БОКОКРАД

    8 0 Отговор
    ПИТАМ СЕ , КАКВА Е ФАЙДАТА ОТ ТОЯ БОКЛУК ИЛИ КОЛЕГАТА МУ ОТ БАНКЯ ЗА БЪЛГАРИЯ , НО ВИЖДАМ САМО ВРЕДИ ОТ ДЕЙНОСТТА ИМ !
  • 45 Антимафиот

    12 0 Отговор
    Типичен възход и падение на Бизнесмен-Мутра с силно-развит нюх за далавери. Не бих нарекал това предприемчивост. Представяте ли си? - през Соца са го оставили да си върти чейнджа, защото се е съгласил дса сътрудничи. Е какво пък, подобно е било и в САЩ през 30-те...
  • 46 Гост

    13 0 Отговор

    До коментар #39 от "До коментар 19":

    Чистката на враговете започна от Методи Бачев който се разболя от "инфаркт" защото издаде тайната че боко суджука не е девствен.
  • 47 Гост

    8 0 Отговор
    Да не е бил консул на Барбадос
  • 48 Адвокат

    2 0 Отговор
    Еми да, вместо да е в затвора тоя отпадък, доживял 70 на свобода. Това не е държава нашето, наистина!
  • 49 Жалка работа

    1 2 Отговор
    Нищо ново.Бизнеса беше създаден от ДС .Жалкото е че такива ушета още шават в парламента.Хиновски е дружка с Каракачанов,ама Славуца го прибра,защото и той е бил доносник.
  • 50 наивен

    0 0 Отговор
    Айде бе, този е бил певец на милиционерите, като черепчето. Иначе няма, кой да го остави така да се прави на бизнесмен.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове