Last news in Fakti

15 Август, 2021 06:24 3 180 14

Търсят фургони за останалите без дом в Кръстава

  • пожар-
  • кръстава-
  • велинград-
  • щети-
  • фургони

Огънят е изпепелил общо 6 къщи

Търсят фургони за останалите без дом в Кръстава - 1
Снимка: БНТ

Локализиран е пожарът във велинградското село Кръстава. Изгорели са къщи и селскостопански постройки, а цели семейства са без покрив. За щастие, въпреки големия пожар, пострадали няма, предаде БНР.

Повече от денонощие продължава битката с огнената стихия. В борбата с огъня се включват пожарникари от цялата област Пазарджик, както и от съседната Благоевград, както и много доброволци от областта и всички съседни населени места.

Малко след 20 часа в петък огънят тръгва от селскостопанска постройка. За минути се прехвърля върху съседните сгради. Така до основи изгарят общо шест жилища, а хората в тях остават на улицата.

62-годишният Али е един от първите, които се включили в борбата с огнената стихия в Кръстава. Докато се опитвал да потуши пламъците в плевнята на съседите си, видял че огънят преминал в собствения му дом. За няколко минути покривът изгорял, а от там и целият етаж от къщата.

Гледаш как всичко си отива. Аз бях машинист в железницата. От тук от там да я направя и ето. За 10 минути изчезна всичко. И няма какво да се направи, казва Али.

Независимо от всичко е благодарен за това, че той и близките му са живи. С ужас си спомня, че за минути изпуснал от поглед внучето си.

Беше ми болката да видя момчето. Като казаха, че са го извадили, викам да гори всичко. Детенцето щом е здраво, това е материално, казва Али.

Мустафа и неговото семейство също остават без покрив.

Всичко стана на пепел. 5 минути са много. Огънят тръгна отвсякъде. Бяха пламнали плевните. Сеното в тези плевни пламне ли, няма спиране, казва Мустафа.

Огънят е изпепелил общо 6 къщи. В едни от тях живеят самотни възрастни хора, в други сираци, в трети младо семейство. Сега всички те се надяват на помощ.

От Община Велинград вече са свикнали комисия, която да опише щетите. Водят се и разговори с горски стопанства за съдействие, разказа кметът Костадин Коев.

Общината ще подкрепи. Хората трябва да бъдат спокойни, че сме зад тях Ще помагаме. Няма да ги оставим в този труден момент. Ще направим един план за подкрепа и възстановяване.

С помощта на горските стопанства, в региона се очаква да бъде осигурен дървен материал. Търсят се и фургони, в които хората да бъдат временно настанени. Общината ще настоява и за отпускане на средства от междуведомствената комисия за възстановяване и развитие. В началото на седмицата ще бъде разкрита и банкова сметка за дарения, допълва БНТ.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хаберих

    4 8 Отговор
    - Шефе, на гръцката салата й е изтекъл срокът на годност.

    - Напиши на етикета, че е древногръцка!
  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    11 0 Отговор
    ХОРА да помогнеме да сме съпричастни ДОБРИ

    Коментиран от #3, #5, #14

  • 3 Някой

    18 0 Отговор

    До коментар #2 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Как,дайте идея.Когато се в Хитрино хората пращаха пари.И аз пратих не малка сума да се помогне.С отпуснатите средства от държавата станаха около 32 мил.лева.Къде отидоха тези пари.С тези пари колко къщи можеха да се направят.А колко се направиха.Краде се повсеместно,а за пострадалите нищо.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 С НИИИИЩО НЕ ПОМАГАЙТЕ

    11 2 Отговор

    До коментар #2 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    ТАА ДЪРЖАВА ИМА ФОНД БЕДСТВИЯ И АВАРИИ..ТОА ФОНД НЕ Е ЗА ЗАПЛАТИ НА ЧИНОВНИЧКИ А ЗА ТАКИВА СЛУЧАИ
  • 6 Мухахаха

    1 13 Отговор
    Мустафа, Али? Фередже там ли беше?

    Коментиран от #7

  • 7 Някой

    13 0 Отговор

    До коментар #6 от "Мухахаха":

    Ти си кре..тен.Знаеш ли какво е д загубиш дом и да нямаш нищо,което си градил цял живот.
  • 8 Тра ла ла

    8 1 Отговор
    Тези хора останаха не само без дом, но е и унищожено всичко каквото имат. Така остават напълно зависими от държава, хорска и Божия милост. Тези които нямат някой заделен лев или застраховка, са за окайване. Виновните за пожарите (според мен са умишлени) са за старите, български закони и наказания - смърт.
  • 9 Перо

    7 0 Отговор
    Няма пожар,който да не е предизвикан от човек,поради това,че до сега няма гръмотевици! Полицията дори не си прави труда да издирва виновните лица и стимулира престъпници и безотговорни лица да палят огньове и хвърлят фасове безнаказано!
  • 10 ХА ХА ХА

    2 10 Отговор
    ТИЯ ФУРГОНИ ДЕТО ГИ ТЪРСЯТ ОТ ФАТМАШКОТО ПРАВИТЕЛСТВО .......ИЗОБЩО НЯМА ДА ГИ НАМЕРЯТ !!! СЕГА ФАТМАЦИТЕ САМО ТУПАТ ТОПКАТА И ЗАМАЗВАТ ПОЛОЖЕНИЕТО !!! ЩЕ НАПРАВЯТ СЪЩО КАТО ЧЕРНАТА КУТИЯ ОТ СВАЛЕНИЯ НАШ МИГ !!!!
  • 11 Анонимен

    3 0 Отговор
    В Хитрино останаха свободни фургони! БУЛМАРКЕТ да им ги закара в Кръстава като дарение! Моля!
  • 12 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    5 2 Отговор
    Този статист премиера Янев вместо да ходи да се снима пред пред изгорелите къщи и та събори. Да вземе да свърши нещо полезно и да отиде да провери "Гражданска защита" и "Червения кръст" къде са им фургоните и палатките за такива случаи. И защо не са вече в изгорялото село и не си вършат работата. И за какво си харчат бюджетите пари. Имаме фонд за бедствия. Сигурно харчат само за заплати на безполезни и текадърни калинки. Досега "Гражданска защита" и "Червения кръст" трябваше да са изпратили кои хора да помагат на пострадалите. След като никаква полезна работа не вършат "Гражданска защита" и "Червения кръст" да ги закриват. Защото няма никаква полза от тях, с тях без тях все тая. Държава за нищо друго няма освен са събира данъци и милиционери са пребиват протестиращи студенти.
  • 13 Гост

    6 0 Отговор
    За съжаление белята не подбира, но такава организация се създаде, в малките общини около Кръстава, че просто нямам думи, само за няколкпнчаса се себраха, дрехи, завивки, храна, пари също...всеки трябва да е съпричастен към нещаститето, защото то идва изведнъж и не пита!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове