Last news in Fakti

15 Август, 2021 22:51 3 440 37

Има обвинени за полицейското насилие пред МС

  • министерски съвет-
  • полиция-
  • насилие

В хода на разследването са разпитани множество свидетели

Има обвинени за полицейското насилие пред МС - 1
Снимка: БГНЕС

Народното събрание ще заседава извънредно във вторник заради разпространените кадри с полицейско насилие от антиправителствените протести миналото лято, предаде БНТ.

Решението си обяви късно снощи председателят на парламента Ива Митева. А днес Софийската районна прокуратура съобщи, че четирима полицаи са с обвинения. За "По света и у нас" от обвинението не уточниха точно кога полицаите са били привлечени към наказателна отговорност. Стана ясно обаче от кое чекмедже са извадени записите.

Късно снощи председателят на парламента Ива Митева изрази възмущението си от изнесените кадри и поиска на извънредно изслушване вътрешният министър Бойко Рашков да каже какви действия са предприети, за да се установят лицата, превишили правомощията си, както и какви са наложените наказания.

В интервю за общественото радио Николай Хаджигенов каза, че изнесените кадри са копия и са открити в шкаф в СДВР след едногодишно издирване.

От ГЕРБ пък отговориха, че изваждането на материалите точно сега съвсем не е случайно.

Късно снощи председателят на парламента Ива Митева изненада депутатите с извънредна новина.

С възмущение, болка и тревога гледах публикуваните кадри с насилието над протестиращите млади хора през лятото на 2020 г. Споделям това не само като председател на Народното събрание и юрист, но и като гражданин, жена и майка. С правото, дадено ми от Конституцията, ще свикам извънредно заседание във вторник за изслушване на министъра на вътрешните работи за предприетите действия за установяване на лицата, превишили правомощията си, наложените наказания и взетите мерки за недопускане на подобни прояви.

Пред депутатите Бойко Рашков трябва да каже какво е направено до момента, за да бъдат установени и наказани полицаите, превишили правата си.

От Софийската районна прокуратура заявиха за БНТ, че по случая вече има повдигнати обвинения.

Към наказателна отговорност са привлечени 4 лица, служители на МВР към датата на извършване на деянието. В хода на разследването са разпитани множество свидетели, изискани са приобщени записи от видеокамери, включително записа от камера, носеща заглавие "под колоните на МС", обясни пред БНТ Невена Зартова, ръководител на Софийска районна прокуратура.

Разследването продължава под специален надзор на Апелативната прокуратура.

Пред общественото радио Христо Иванов заяви, че последствията не трябва да бъдат само за полицаите.

Те са инструменти. Онези политически и институционални фактори - Борисов и Гешев, които браниха своята власт, каза Христо Иванов, съпредседател на "Да, България".

Именно затова Христо Иванов иска и отчет на главния прокурор пред депутатите.

Да му бъде искан доклад и да бъде изслушан за това, че заедно с Борисов са били част от укривателството на това престъпление, каза Христо Иванов, съпредседател на "Да, България".

Във Фейсбук реагираха другите сочени за отговорни - Младен Маринов и Христо Терзийски - вътрешни министри по времето на протестите, като казаха, че още миналата година са започнали проверки по случая.

Разпореждането ми бе ясно и категорично - проверката да бъде извършена в максимално кратките срокове, разрешени от закона, да бъдат взети (ако бъдат установени нарушения) съответните дисциплинарни мерки... Никога и по никакъв повод през цялата си кариера на полицай не съм укривал данни за извършено престъпление, написа Младен Маринов.

Своевременно бяха наложени съответните дисциплинарни наказания, предвидени в Закона за МВР. С моя заповед (като министър) е наложено тежко дисциплинарно наказание на един ръководен служител на отдел "Специализирани полицейски сили". Със заповед на директора на СДВР са наложени и съответните дисциплинарни наказания за младши изпълнителския състав от същия отдел, написа Христо Терзийски.

Пред БНР Николай Хаджигенов изрази съмнение доколко адекватни са наложените наказания.

Единият не може да бъде повишен две години, на другите им направиха забележка.

Хаджигенов каза и от кое чекмедже са взети разпространените кадри. След една година търсене му били предоставени от СДВР. Но подчерта, че това, което виждаме, всъщност са копия.

Това е презапис на презаписа, т.е. оригиналите на тези неща все още трябва да се съхраняват в НСО. Те са копирани още миналата година и са изпратени в СДВР за целите на прословутата дисциплинарна проверка.

Пред БНР депутатът от ГЕРБ Радомир Чолаков пък отговори, че изкарването на кадрите на показ една година по-късно е умишлена атака.

По-скоро са били крити в някакви други чекмеджета, а не в чекмеджета на ГЕРБ, за да могат да бъдат извадени сега и да не може да бъде съставено правителство.

Съвсем обратната позиция изрази пред БНР Мария Капон.

Борисов е този, който носи най-голямата отговорност. Ние видяхме неговите ботуши, неговите юмруци, неговата власт. Разбира се и Гешев - те скриха кадрите.

От Фейсбук пък Мая Манолова настоя полицаите от записа да бъдат поименно извикани в парламента, заедно с бившия премиер.

Да се явят на извънредно изслушване в парламента. Незабавно! Ако откажат, да бъдат принудително доведени!

БНТ потърси Евгени Марчев, който е един от пострадалите под колоните на МС, той обаче каза, че ще запази мълчание до вторник, за да види какъв ще бъде резултатът от извънредното заседание на НС.


Бел.ред.
2 509 864 българи заявиха на Референдума от 2016 г., че депутатите трябва да се избират на мажоритарни избори в два тура, но политическия елит и неговите кукловоди не позволяват това да се случи, а в техните медии темата е табу.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 26 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Поръчителите

    48 4 Отговор
    Също се Знаят , защо не са арестувани тази вечер!?
  • 3 Бацо

    44 3 Отговор
    Кога ще го подведат под отговорност
  • 4 БОЙКО връщай Милиардите

    54 3 Отговор
    Обръщай чекмеджета и шкафове, изтърсвай джобовете. После Пеевски, Доган,Цецо,Каракачанов, Незнамсикойси. Изкачаите от джобовете. Връщайте всичко и избирайте или затвор или изгнание. Изгонени със семействата си, без една стотинка извън пределите на страната, с отнето гражданство. В историята ще бъдете записани като национални предатели, както и да я въртите.
  • 5 Инициатора на погрома над гражданите

    42 3 Отговор
    Толупа и съпартииците му - КОГА?
  • 6 Последния Софиянец

    40 5 Отговор
    Затвор за Бойкошенко, Терзиев и Маринов!
  • 7 Рашков

    13 5 Отговор
    не вярвам че са те стреснали...но нито ена мутра арестувана досега при толко много грабежи ,побоища,насилие.. ...че те тея мутре са били чисти като сълзи ма му стара..
  • 8 да питам

    42 4 Отговор
    АКО АЗ ПРЕБИЯ НЕКОЙ ПУСТИНЯК С ПАГОНИ (А ТЕ СА ВСИЧКИТЕ ТАКИВА) С МЪМРЕНЕ ЛИ ЩЕ МЕ НАКАЖЕ БЪЛГАРСКИЯ СЪД ИЛИ СЪС ЗАБРАНА ЗА ПОВИШЕНИЕ ЗА 2 ГОДИНИ.АКО Е ТАКА, ВАДИМ ЕДИН КОЛЕЦ ОТ ДОМАТИТЕ И ГИ ПОЧВАМ НА РЕД. ЗА ДЕСЕТ ПАРЧЕТА- ДЕСЕТ МЪМРЕНИЯ И ПОРИЦАНИЕ ПРЕД СТРОЯ. ЕХААА, КОЛКО КРАТУНИ ПОЛИЦ ЕЙСКИ ЩЕ ПУКНААА.

    Коментиран от #13

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Хора

    28 3 Отговор
    Когато прокуратурата и служителите на реда се реят извънзаконно,и самите те са безкрупулни престъпници няма справедливост
  • 12 Викнете

    21 3 Отговор
    Ги в НС във Вторник и да кажат кой нареди да дърпат младежи на случаен принцип, а на аготките нищо не им направиха
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Брех

    27 3 Отговор
    че се разбърза пустата му прокуратура. Преди два дни излязоха записите и вече има обвинени за полицейското насилие. Нали не беше насилие, бе! И наглииии! Публикувано във факти.бг: От ГЕРБ пък отговориха, че изваждането на материалите точно сега съвсем не е случайно.
    Да, бе. Някой ги стиска между кълките си, за да ги извади точно сега. Въпросът е защо ГЕРБ ги кри досега! Проверки по случая от Европейския парламент, активно гражданско, обществено и парламентарно възмущение, ама записите били извадени точно сега. Да не сте мислили да реализирате втория мандат, бе, шмекери и наглеци долни. Къде е Бо-ри-сов! Мария Капон е права. Той носи най-голяма отговорност и заедно с Гешев скриха кадрите.
    Не са за бай Ставри тези. За международния съд в Хага са тези. Съдът е е постоянен съдебен орган, който се занимава с геноцид, престъпления срещу човечеството, военни престъпления и престъпления на „агресия“. Този запис, ако не е геноцид и престъпления на агресия, здраве му кажи!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Поръчителите

    19 3 Отговор
    /Боко и министрите на МВР/полицаите и Гешев в Парламента и както казва Мая Манолова, ако трябва насила да бъдат заведени там.
  • 17 БКП=герп+сдс

    15 3 Отговор
    + дпс.

    На съд режимът на герп!
    Реформа и съкращения в милицията!
    Там е най-корумпираната и многобройна пасмина на държавната хранилка!

    Коментиран от #27

  • 18 Хммм...

    22 3 Отговор
    Интересното в случая скатаването на Бойко и Гешев.Нито гък ,нито мък.При тези доказателства не могат да скълъпят нищо.Това че видеото е изкарано сега няма никакво значение....
  • 19 Ставро

    16 3 Отговор
    Русото Гери арестуваха ли го
  • 20 Родител

    18 3 Отговор
    А бонусите дето им даде баце за сметка на детските надбавки ще ги връщат ли?
  • 21 БОЙКО! КЪДЕ ИЗЧЕЗНА МУТРО ДОЛНА

    17 3 Отговор
    ТОВА ДОЛНО СЪЗДАНИЕ, НЯМА НИТО ЕДНА НЕНАРУШЕНА БОЖА ЗАПОВЕД. НЯКОИ ОТ ТЯХ БЕЗБРОЙ ПЪТИ! ОСОБЕНО, НЕ КРАДИ, НЕ ЛЪЖИ, НЕ ПРЕЛЮБОДЕЙСТВАЙ НЕ ПОЖЕЛАВАЙ НИЩО ОТ БЛИЖНИЯТ СИ, !!! НЕ УБИВАЙ!!!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 JEFF

    15 4 Отговор
    И аз искам да знам защо чак сега се изкарват тези записи ? Трябваше да бъдат извадени на показ още преди априлските избори, за да не гласуват заблудените за ГЕРБ . Явно много добре са ги укривали . Никога ГЕРБ !
  • 24 има има браво

    3 7 Отговор
    Извадиха болна за обществото ни тема и ни разиграват на къс повод вместо да структурират разнебитената от Буци държава , пък с тези проблеми да се занимават органите , а не Парламента на който това нито му е работа , нито има съответните функции да търси наказателна отговорност. Циркаджии или некадърници , това е дилемата.
  • 25 Мишо Бирата

    8 5 Отговор
    Мутрите от МВР отдавна трябваше да са в затвора ЗАЕДНО С ПОРЪЧИТЕЛИТЕ !!!!!!!!!! !!!! КАВИ СА ТЕЗИ ПРОЦЕДУРИ ???????.?????????? КАКВА Е ТАЗИ ПРОЦЕДУРА ???? Ще приключи ли в рамките на човешки живот

    Коментиран от #28

  • 26 xyz

    4 9 Отговор
    Посред бял ден, ако срещнеш някой от тия дроги, ще минеш на другия тротоар. Съпротива при ареста, понатупаха ги, докато се кротнат, нищо умишлено. Защо нямат медицински и не са завели дела?
  • 27 Който и да съм

    3 6 Отговор

    До коментар #17 от "БКП=герп+сдс":

    То и съденето ви ще бъде цирк, като правенето на правителство!
    Какво сте се запетелчили, бе!
    Тези полицаи също могат да позват адвокати!
    Какво са причинили - средна или тежка телесна повреда ?
    Вие какво правихте по това време- чоплихте си носовете ли?
    Не се мислете за невинни- ще се покажат и други кадри!
    Тогава да не мрънкате- ама ние не сме искали да стане чак такова...
  • 28 ракиджия

    3 2 Отговор

    До коментар #25 от "Мишо Бирата":

    Я си пий бирата и си лягай!
  • 29 Здравко Чуков

    1 4 Отговор

    До коментар #10 от "Ставро":

    Аааа, от вчера съм си я поръчал -първо при мен ,да и закопчая ритливите крачета зад врата ,поне за няколко часа ...
  • 30 Иван

    2 2 Отговор
    Една година неможе да се произнесе присъда със видео материали после нямало наши и ваши
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 1234

    3 0 Отговор
    Коалиционните патерици Магарешки, Шкембов и Винкелов също трябва да получат заслужаващото наказание. А разпитите на Борисов+Гешев да се водят директно в ЦСЗ.
  • 33 Архимандрисандрит Бибиан l

    0 2 Отговор
    Правете лютаници и трошии шо иде маразевата зима казахме!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 МЕТЕЖНИЦИ

    2 2 Отговор
    ЗАЩО НЕ ПИШЕТЕ СРЕЩУ НАСИЛИЕТО НАД ПОЛИЦАИТЕ ПАЛЕНИ С ОГЪН ЗАХВЪРЛЯНЕ С КАМЪНИ С ПАВЕТА БОМБИЧКИ И ДРУГИ ОПАСНИ ЗА ЖИВОТА ПРЕДМЕТИ ЗАЩО МЪЛЧИТЕ

    Коментиран от #36

  • 36 българин

    2 1 Отговор

    До коментар #35 от "МЕТЕЖНИЦИ":

    И какво общо има това с побой над вече задържани лица?Да ги съдят а не да гиу пребиват,щото и аз мог да те смачкам герберче недоносено
  • 37 Емо

    0 3 Отговор
    Оправдайте полицаите. Те не са виновни. Аз видях, всеки от тях просто се подхлъзна и за да не падне, се подпря с крак в лежащия арестант. И така - 17 пъти. Затова е време Чарлс Бронсън да се намеси. Някой се подхлъзва и пада под влака. На друг му гръмва газовата бутилка. Трети го отнася ТИР на пешеходна пътека и изчезва. Друг се дави в морето при мъртво вълнение. натравя се с гъби. Изпуска си сешоара във ваната, докато се къпе. Получава сърдечен удар. Изпуска служебното оръжие, докато го чисти и то гръмва.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове