Last news in Fakti

18 Август, 2021 15:26 3 699 88

Президентът: Залогът е за третия мандат. Иванов: Трябва правителство поне за зимата

  • румен радев-
  • христо иванов-
  • трети мандат

Започна вторият кръг политически консултации с парламентарно представените партии при президента

Президентът: Залогът е за третия мандат. Иванов: Трябва правителство поне за зимата - 1
Снимка: БГНЕС

За втори път в рамките на тази конституционна процедура за съставяне на правителство, провеждам консултации, поради сложната политическа обстановка в НС за съставяне на кабинет. Изправени сме пред предизвикателства. Вчера вашите колеги от ГЕРБ-СДС потвърдиха намерението си да върнат веднага мандата. Оттук расте залогът за третия мандат. Това заяви президентът Румен Радев в началото на разговорите с „Демократична България”, цитиран от Нова ТВ.

„За да сполучим в третия мандат се иска активен диалог, компромис и консенсус", продължи Радев. „Вашата коалиция от самото начало на консултациите в 46-тото НС е активен фактор в диалога. Вие сте в непрекъснат контакт с другите партии", продължи Радев.

„Моят въпрос е трябва ли да се промени нещо в подхода за преговорите в НС, така че да се намери верният път, защото остава един трети мандат, който ни дели от това да имаме или не правителство“, каза президентът.

„Поставихте пръста в раната. Наистина залогът е за третия мандат”, отговори съпредседателят на „Демократична България” Христо Иванов. „Страната е изправена пред усложняваща се комбинация от кризи. Това дава непредсказуем ефект. Всички трябва да осъзнаем отговорността си и с третия мандат да опитаме да компенсираме дефицитите на подхода, когато ставаше дума за първия мандат, и да излъчим управление, което да преведе страната поне през зимните месеци”, каза Иванов.

„Когато избирателите не са дали на никого доминираща роля, диалогът, равнопоставеният подход, готовността за взаимни отстъпки са ключови за това да се излъчи управление. Липсата на диалог и готовност за търсене на баланси са рецепта за липса на отчетност, липса на прозрачност и липса на легитимност”, смята Иванов.

Той обясни, че от „Демократична България” не са могли да подкрепят първия мандат заради „едностранен подход и налагане, отказ от диалог”. „Това беше проблематично заради мандата за промяна, който дадоха избирателите”, смята Иванов.

Сега именно готовността на ИТН за диалог била ключовият момент за съставяне на правителство с третия мандат.

След излизане от разговорите Христо Иванов коментира, че този мандат трябва да се реализира без ГЕРБ и ДПС.

„Поели сме ясен ангажимент по тази тема. Призоваваме партиите извън ГЕРБ и ДПС да влезем в диалог и да намерим работеща формула”, каза Иванов. От „Демократична България” обаче не можели да подкрепят правителство с мандат на БСП.

В рамките на днешния ден президентът ще проведе консултации и с представители на парламентарната група на ДПС и ПГ "Изправи се БГ! Ние идваме!".


Бел.ред.
2 509 864 българи заявиха на Референдума от 2016 г., че депутатите трябва да се избират на мажоритарни избори в два тура, но политическия елит и неговите кукловоди не позволяват това да се случи, а в техните медии темата е табу.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 28 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 choko

    24 8 Отговор
    Истината е, че 3-я мандат ще ходи при най-малката партия :)

    Коментиран от #35

  • 2 КОТарАК

    43 17 Отговор
    обещайте му на Ристю нещо , и после не го изпълнете , да миряса най-сетне тоя измекяр
  • 3 Раданч Татлъту

    29 7 Отговор
    Мдам,електоратът на Ристе,
    пак ще клъвне на глисте!

    🚣‍♂️🚣‍♂️🚣‍♂️🚣‍♂️🚣‍♂️🚣‍♂️🚣‍♂️🚣‍♂️🚣‍♂️🚣‍♂️
  • 4 Последния Софиянец

    13 36 Отговор
    Служебното правителство да стане постоянно! Стига партийни парашутисти и калинки са си правили експерименти с изстрадалия народ!

    Коментиран от #74

  • 5 777

    18 10 Отговор
    Чудна снимчица- двама усмихнати хитреци
  • 6 Гост

    23 10 Отговор
    Аз да попитам РистЬо, тези хора, които са гласували за Герб и Дпс, техният глас е НЕ ВАЛИДЕН ли? Тези над МИЛИОН граждани да ги за драскате ли искате??? Нека РистЬо да се замисли, що за ХАМЕЛЕОН Е???
  • 7 Севда

    12 6 Отговор
    Искат да изчегъртват всичко това, за да може некадърниците да правят опит с хората, нека чегъртат, още малко ще го правят.
  • 8 12345

    11 1 Отговор
    Залогът,Аидеее одарихме го на хазарт.
  • 9 Мая

    12 13 Отговор
    ИТН не могат да се съгласят - Шиши не дава!!!
  • 10 Българин

    7 16 Отговор
    Eдинcтвeнo cтaбилнo прaвитeлcтвo в къc хoризoнт c oбщи дoпирни тoчки пo прoгрaмитe cи мoгaт дa нaпрaвят БCП,ГEРБ и ДПC.Тoвa e гoлaтa иcтинa и вcички кoитo държaт нa избирaтeлитe cи в Бългaрия трябвa дa гo приeмaт.Зимaтa нe e дaлeч и трябвa дa ce взимaт бързи и aдeквaтни рeшeния.
  • 11 Раданч Татлъту

    15 7 Отговор
    НЕ случайно ,великият българин Христо Иванов е застанал до портрета на великият българин Христо Ботев!
    Единствената разлика между тях е,че са използвали различни плавателни съдове!
    🚣‍♀️🚣‍♀️🚣‍♀️🚣‍♀️🚣‍♀️🚣‍♀️🚣‍♀️🚣‍♀️🚣‍♀️🚣‍♀️🚣‍♀️🚣‍♀️👍
  • 12 Българин

    15 1 Отговор
    СЪС ВСЕКИ ИЗМИНАЛ ДЕН СТАВА ВСЕ ПО-ХУБАВО
    ЗА КАКВОТО ГЛАСУВАХТЕ ТОВА И ПОЛУЧАВАТЕ

    Коментиран от #27

  • 13 Днес сайтът

    12 2 Отговор
    „Епицентър“ публикува, че служебният министър на отбраната Георги Панайотов е изпратил писмо-заявка до САЩ за покупката на още 8 изтребителя F-16. Това пише в отговор на Панайотов на въпрос на депутата от ГЕРБ Христо Гаджев дали правителството работи по сделката.

    Засега не е напълно ясно какво налага този огромен разход, при положение, че служебното правителство и президентът Радев настояват за спешна актуализация на бюджета, като се мотивират с необходимостта от огромни разходи за социални нужди, пенсии и справяне с новата вълна на коронавируса и т.н.

    Забързването на сделката министър Панайотов обяснява с получена информация от представители на правителството на САЩ, че предстоят промени в конфигурацията на произвежданите самолети и така може да се окаже, че при поръчката на втората партида ще имаме бойни машини с различна конфигурация.

    Коментиран от #14, #31

  • 14 Борещият се

    9 1 Отговор

    До коментар #13 от "Днес сайтът":

    УЖ с „корупционерите“ Радев, над уп ен на Херо Мустафа, е готов на всякакви нахендрени лупинги, включително и мушенгии на подопечните му във военно министерство, за да си блъскаме в главите още F 16, които не сме ги видели още даже, но пък ние сме платили индулгенциите както на Боко, така ще платим сега и фалшивото лустро на „натовския генерал“ Румен Радев.
  • 15 Фондация

    10 4 Отговор
    на Кирил Петков и Николай Денков със 100 лева учредителен капитал, финансирана от “Америка за България” и рекламирана във вестник “Капитал”, се готви да източи милиони от Фонда на фондовете. Значими постове в правителството на Радев и в структурите на държавата получават и всички харвардски лектори от фондацията на Кирил Петков и Николай Денков.

    Видно от търговския регистър на 16 февруари 2018 г. със 100 лв. се учредява фондация “Център за приложни изследвания и иновации”. Учредители на фондацията са Кирил Петков Петков и Николай Денков Денков, които стават и членове на настоятелството є и действителни собственици. Представляващ директор е Кирил Петков.

    Дейността на фондацията e насочена към стимулиране развитието на биотехнологиите и приложната химия и утвърждаването на тяхната роля в икономическото развитие.

    Фондацията е създадена с основното партньорство Фондация “Америка за България” и Софийския университет, а през същата година се рекламира шумно във вестник “Капитал”.
  • 16 Българка

    21 7 Отговор
    Пинокио ,ако беше подкрепил Слави ,сега щяхме да имаме правителство.Сега и да ревеш ,мандалото хлопна.Късно е либе за китка.
  • 17 С топки

    9 1 Отговор
    И как изчислихте 6 месеца, що не 8, 10 или 7 месеца и 23 дни?... Нали реформи ще правим. За 6 месеца ли бре - йок. само ще загубим още 6 месеца.. Сядайте си на г'ъзовете и спрете с това "без ти или без ония".. решете какво трябва да се направи и се подпишете
  • 18 Ваньо

    15 2 Отговор
    Ицкаааа! Нема да ти требва. Има си служебно правителство и никаква актуализация на пожар. Ще караме със стария бюджет. За чичо от село няма никакво значение ,кой ще краде ,вие или другите .
  • 19 Видно

    9 1 Отговор
    от интернет страницата на фондацията лектори в центъра освен учредителите Кирил Петков и Николай Денков, са Асен Василев, Евгени Ангелов, Лена Бориславова и Даниел Лорер. От публикуваните в търговския регистър финансови отчети за 2018 и 2019 г. не се вижда осъществяването на никаква дейност освен дарението от фондация “Америка за България”, което веднага е похарчено в някаква посока под формата на “друго плащане”.

    Така се стига до 2021 г. когато Петков и Денков са номинирани за министри в служебния кабинет на Радев и трябва да спазят изискванията за несъвместимост. Тогава юристката Лена Бориславова, която е и лектор в центъра, заявява поредица от вписвания за освобождаването на Петков и Денков от ръководството на фондацията. Процесът по отстраняване на несъвместимостта започва на 13 май 2021 г. и фактически приключва с вписване на 27 май 2021 г. Интересен е факта, че Петков и Денков правят отказ от правата си в ръководството на фондацията с молби по подобие на отказа на Петков от канадско гражданство. Така се оказва, че обществения интерес към съдържанието на декларацията за несъвместимост, попълнена по чл. 313 от НК от Кирил Петков, става още по значим.

    Коментиран от #20

  • 20 Така реално

    7 2 Отговор

    До коментар #19 от "Видно":

    скрит управляващ остава Кирил Петков, защото може да променя чрез устава директора, респективно и настоятелството. Всъщност само привидно е прикрита наличната несъвместимост за заемане на поста министър.
    Независимо от всичко това и в момента Кирил Петков и Николай Денков са министри в служебния кабинет на Радев, като в ресорите им са поверени точно дейностите, с които се занимавала фондацията, независимо от очевадния конфликт на интереси.

    Денков отговаря за научните и приложни изследвания, както и за милиарден ресурс от европейски средства за иновации. Подобна е и ситуацията с Петков, който чрез оперативна програма Иновации и конкурентоспособност отговаря както за огромните средствата за насърчаването на предприемачеството, така и за иновациите.

    Именно тук се крият и интересите, зад които стои предложението на двамата служебни министри да преместят в тяхно пряко подчинение дейността на създадената от редовния кабинет Агенция за иновации, която към момента е на подчинение на министерския съвет. Нещо повече, предлага се по подобие на структурата на личната им фондация да се създаде консултативен съвет, който да бъде шапка на агенцията.
  • 21 Ето така

    10 2 Отговор
    цялото финансово икономическо, иновационно и образователно управление на държавата e завладяно от една фондация учредена с по 50 лева от Кирил Петков и Николай Денков, както и на присъдружната им приятелска група.

    В сенките на тази кампания ясно се виждат силуетите на Прокопиев, Саша Безуханова и други фигури от кръга “Капитал”.

    Крайната цел на този дълбоко прикрит финансово-икономически октопод е инкасирането на огромен паричен ресурс от европейски средства чрез Фонда на фондовете.
  • 22 хаха

    13 4 Отговор
    Тези двамата на снимката ще го отнесат за целия хаос, който създадоха.
  • 23 Кирил Петков

    11 3 Отговор
    премахна обезпеченията за кредити от ББР. Само за няколко седмици банката раздаде необезпечени кредити за 200 милиона лева. Взимаш парите и… бягаш. И много демократично – само на „малки“ фирми. Обаче от нашите.

    Другата гигантска афера, която е съизмерима с аферата на царските юпита с външния дълг е схема за овладяване и еднолично разпределение на средствата от ЕС, чрез ключова промяна в устава на „Фонд мениджър на финансови инструменти“(Фонд на Фондовете).

    Петков заедно с ортака си финансовия министър Василев предложили нов устав и калинките на Вдигащия юмрук приели. С него системата на управление на дружеството се променя от двустепенна – Надзорен съвет и Управителен съвет, в едностепенна – Съвет на директорите, в състав от трима членове, назначени лично от Василев. Над 1 милиард европейски средства ще се овладеят от приятелските кръгове на Василев и Петков, които ще определят кой колко да гушне от милиарда. Найс, а?

    Коментиран от #25, #45

  • 24 3.14К

    10 1 Отговор
    Последните две три изречения показват пълната несъстоятелност на това образувание, наречено ДА, ама не.
  • 25 Верно

    12 3 Отговор

    До коментар #23 от "Кирил Петков":

    Вълк в овча кожа.
    Хора, кога ще станете по -мъдри?

    Докато Рашков и Хаджигенов отвличат вниманието от двойното гражданство на Кирил Петков с кадри от полицейско насилие, този фалшив министър подготвя кражбата на века – милиарди лева ще бъдат преведени в частния фонд на този оперетен министър. И хората ще получат заслуженото -трънки.. Колко пъти можете да стъпвате на едни и същите гребла?

    Кирил Петков трябва не само да бъде уволнен, но и да бъде съден за неговите машинации. Бедната България се е превърнала в мащеха за своя народ и убежище за всякакви измамници.
  • 26 Пунта Канна

    11 5 Отговор
    Моята прогноза е, че до края на годината Радев ще бъде в ареста, а Христо Иванов ще организира протести в негова защита.
  • 27 Ташо

    4 1 Отговор

    До коментар #12 от "Българин":

    Браво.Точно и ясно.Може да сме гладни,голи и боси но важното е ,че не Борисов управлява а Фърчилото.И тепърва ни очакват все по"хубави ".
  • 28 Служебният

    6 3 Отговор
    министър на отбраната Георги Панайотов е поискал от САЩ обвързваща оферта за покупката на още 8 изтребителя F-16. Това е отговорил той на въпрос на депутата от ГЕРБ Христо Гаджев дали кабинетът работи по сделката, пише "24 часа". Новината идва по-малко от седмица, след като Панайотов на парламентарен контрол изрично каза, че купуването на още 8 изтребителя не е работа на служебното правителство, а само на редовно, при това след широк дебат в Народното събрание.

    В период от 6-8 месеца САЩ ще ни представят обвързваща оферта, която реално ще е договор за покупката на новите осем изтребителя. Едва след това на база на офертата ще бъде внесен план за инвестиционен разход в парламента, за да бъде получено одобрение от депутатите.
  • 29 България

    7 3 Отговор
    трябва да бърза с покупката на допълнителните изтребители, защото САЩ планират промяна в конфигурацията на самолетите F-16 Block 70 и така може да се окаже, че ВВС ще експлоатират изтребители с различна конфигурация, става ясно от отговора на Панайотов.

    Служебният кабинет реално продължава политиката на третото правителство на Бойко Борисов, което през лятото на миналата година отправи запитване за цени и наличности за още осем изтребителя. Необвързващата оферта, получена от САЩ е със срок на валидност 15 декември 2021 г., подчертава в отговора си Пайотов.

    България плати над 2 млрд. лв. накуп за първите осем изтребителя F-16 като първите трябва да пристигнат у нас през 2023 г. Целта на новата сделка е ВВС да разполагат с пълна ескадрила от 16 изтребителя.

    Та, АКТУАЛИЗАЦИЯ НА БЮДЖЕТА, значи...

    Коментиран от #30

  • 30 РАДЕВЦИТЕ,

    9 5 Отговор

    До коментар #29 от "България":

    НАДУПЕНИ НА USA, КУПУВАТ ОЩЕ F-16!

    СЛЕД БОКО ПЛАЩАМЕ ИНДУЛГЕНЦИИТЕ И НА ЛИЦЕМЕРНИЯ РАДЕВ!

    Коментиран от #32

  • 31 Ако това

    10 4 Отговор

    До коментар #13 от "Днес сайтът":

    е вярно, Радев трябва да бъде съден. Няма пари уж, защото ги изпокрадоха за три месеца само,сега милиарди за никому ненужни самолети. А пари за лекарства, лекари,пенсионери и болници нямало. Че и строежа на АМ Хемус спряха. Служебното правителство крадат, както никой друг не е крал.
  • 32 СКАНДАЛ!

    7 3 Отговор

    До коментар #30 от "РАДЕВЦИТЕ,":

    С НАТИСК ИЗГОТВЯТ ДОКУМЕНТИ ЗА ПОКУПКА НА НОВИ 8 САМОЛЕТА F-16!

    БЪРЗАТ С ЯСНОТО СЪЗНАНИЕ, ЧЕ НЯМА ПАРЛАМЕНТ И СЪС ЗАОБИКАЛЯНЕ НА ПАРЛАМЕНТАРНИ ПРОЦЕДУРИ ПО КОНТРОЛ И ПРИЕМАНЕ! НАЧАЛНИКЪТ НА ОТБРАНАТА С УСТНИ РАЗПОРЕЖДАНИЯ ЗА УСКОРЯВАНЕ ПОКУПКАТА.

    ДЪРЖАТ АМЕРИКАНЦИТЕ ЛИ ЗЕЛЕНИЯ ЧОРАП С КОМПРОМАТИ?!

    Коментиран от #56

  • 33 Тероар

    8 4 Отговор
    Този ама наистина изнагля!Не подкрепи младите,сега ще прави правителство от ченгета и позастарели политически другари.Лапа им се ако!Айде къш!
  • 34 666

    10 6 Отговор
    Този жалък човек наречен президент се моли някой от неговите партии да състави правителство поне за зимата. А после какво следва. Този същия има претенции за еднолична власт. Той ни фалира за три месеца а след една година Няма Такава Държава.
  • 35 ИСТИНАТА Е ,ЧЕ ТРЕТИОТ

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "choko":

    МАНДАТ КЕ ОДИ У 🚾🚾🚾🚾🚾🚽🚽🚽🚽
  • 36 Мери

    7 3 Отговор
    Идва момента, в който Бойкикев ще бъде срещу всички. Нещо май е забравил, че има избиратели....

    Коментиран от #41, #43

  • 37 Българка

    12 3 Отговор
    Права бях, Ристе крадливото няма да посмее да подкрепи правителство с мандат на БСП. Толкова е прозрачен , милия, че няма на къде. Лаком, нагъл до безобразие, безскпуполен. Единствено го интересува да си изпълни платеното поръчение.
  • 38 На море

    7 4 Отговор
    Разберете, военните са изключително ограничени хора с отсъствие на всякакъв мора! Престанете да им давате власт, те не знаят какво да правят и творят само простотии. Те никога в живота си не са създали каквото и да, даже и за 5 стотинки..

    Коментиран от #40

  • 39 ЧАС ПИК ТРИ

    2 0 Отговор
    ТРИМАТА ОТ ЗАПАСА🎥🎥🎥
  • 40 Аааа НЕ СИ ПРАВ

    4 0 Отговор

    До коментар #38 от "На море":

    МОГАТ МОГАТ ДА СЪСИПЯТ ЖИВОТА НА ПОДЧИНЕНИЯ😠😬😠😬
  • 41 Само ДБ

    3 7 Отговор

    До коментар #36 от "Мери":

    Срещу кои всички : ГЕРБ, ДПС и новото отроче на Сараите ИТН .
    За мислещите хора това се знаеше , че само ДБ и част от ИБГНИ са истинските политици срещу мафитското ОПГ.
    Също така е обществена тайна кой е Чалгаря, кои са му приятелите и спонсорите - все мутри от 90-те - по охраната , татуировките, агресивното поведение и мътния поглед ще ги познаете .

    Коментиран от #53, #75

  • 42 Асан

    6 1 Отговор
    Всички сте абсолютни глупаци,жалко но факт
  • 43 Рони

    1 7 Отговор

    До коментар #36 от "Мери":

    Ей не е боикикев а Иванов това не го ли разбрахте

    Коментиран от #54

  • 44 Шопов

    6 2 Отговор
    Всъщност Българския народ плати едни самолети въоръжени с гравитационни бомби, за тази цена дадена в по-горе.

    Истинската цена на тези хвърчила модел 1974 година за всичките осем броя бе малко под ЧЕТИРИ милиарда с всичкото оборудване и въоръжение, но поради надигналата се вълна от възмущение, и за да го потушат донякъде, управляващите приеха да закупят само самолетите без въоръжението, което смятаха да купят на по-късен етап, когато за това вече няма да е нужно сделката да мине през Парламента, каквато е законната процедура.

    Коментиран от #65

  • 45 Кирил Петков

    7 2 Отговор

    До коментар #23 от "Кирил Петков":

    рекъл на Румен Радев, че носел България в сърцето си и на Радев това му било достатъчно.

    Ай . бе!

    Закона за „нашите“ „важи“ единствено, когато някой остапбендер ти каже, че те носи в сърцето си.

    Когато си „зелен чорап“, продал се на чужди интереси в „синергия с дневния ред на САЩ“, аз да те питам какво носиш в сърцето си, щото кафа от заучените ти лицемерни фразички?!

    Когато плещиш, че управлението на България трябва да е в синергия с дневния ред на САЩ, аз да те питам какво носиш в сърцето си, а?

    Баба ми, Бог да я прости, за такива казваше – сърцата им в л@йна увити.

    Коментиран от #46

  • 46 Триморският

    8 2 Отговор

    До коментар #45 от "Кирил Петков":

    синергичен ренегат Радев очевидно е дълбоко разстроен – сънувал е какво ще се случи с майкопродавците, слуги на чичо Сам, когато американците бъдат прогонени и от „Земята на Ботев и Левски:“!
  • 47 Румен Радев:

    7 2 Отговор
    „За мен гражданство не означава човек да има паспорт на някоя държава, а коя държава чувства за своя родина.“

    Това изрече другаря Румен Прокопиев, в защита на Кирил Прокопиев, който очевидно има и канадско гражданство, а според българската Конституция той няма право да бъде министър.

    Абе Радев,

    dко аз се чувствам американец, защото усещам, че съм прероден индианец, мога ли да се кандидатирам за президент на САЩ? А? За цял мандат не научи ли тая Конституция, бе?

    – Май усещането за власт е наистина по-силно от наркотиците.

    Но понеже българския президент Радев е погазил здраво Конституцията с акта за назначаване на правителство и меко казано се е наакал от толкова много стратегически съветници – важно било кой как се чувства.

    Колкото по-бързо този властолюбив и самозабравил се човек, първа производна на онова нещо Борисов, изчезне от сцената, толкова по-лесно ще стъпим на здраво.

    Със зелена болонка в президентството, нищо добро не ни очаква.

    Този не знае на кой свят живее!

    Коментиран от #48

  • 48 Съвет

    7 2 Отговор

    До коментар #47 от "Румен Радев:":

    Продажникът Радев започва да губи почва под краката си и ръси яко глупости!!!

    Да си взима Киро Харварда и да се махат и двамата преди да ги опандизят и двамата!!!
  • 49 Театър

    4 1 Отговор
    Този трябва да получи оскар за актьорска игра. Толкова нагло същество не се беше виждало скоро, дори и ББ може да му завиди.
  • 50 Радев дай си оставката

    4 1 Отговор
    Ти си виновен за създалото се положение
  • 51 ИТН

    5 1 Отговор
    за актуализацията на бюджета:
    Пламен Данаилов:
    "Има много въпроси, на които трябва да бъде отговорено - липсва информация какъв ще бъде ефектът върху 2022 и 2023 г. Има доста смущаващи неща в т. нар. икономически мерки за борба с пандемията", казва той.
    "Липсва информация колко от предвидените в Бюджет 2021 са изразходвани и защо се искат тези допълнителни 400 млн. лв. Няма обяснение защо в тези мерки са предвидени малко на 25 млн. лв. за Напоителни системи.

    Каква мярка срещу COVID е свързана с напоителни системи не разбирам. Няма обяснение и за предвидените 3 млн. лв. за бонуси в КЕВР, предвид на това, че се искат средства за заплащане на загубени от КЕВР съдебни дела", добави Данаилов.

    "Абсурдно е да им дадем пари хем за допълнително материално стимулиране, хем за загубени дела", смята той.

    "Изключително важно е да бъде обсъден и дебатиран въпросът за пенсиите. Има много различни варианти за актуализацията им. Важно е обаче да видим какви са прогнозите на министерството на финансите за следващите години, за да знаем кой вариант можем да си позволим".
  • 52 Популистките

    6 1 Отговор
    предложения в проекта за актуализацията на бюджета и промените за безразсъдното увеличение на пенсиите заради предстоящите избори, могат буквално да взривят финансовата стабилност на държавата и България да бъде вкарана в “гръцкия сценарий” на фалит.

    За това предупредиха икономически и финансови експерти пред “Труд”.

    Бегъл поглед върху разчетите на служебния финансов министър показват, че в спорната актуализация са заложени кухи приходи като тези 413 млн. лева от Плана за възстановяване и развитие, който дори не е внесен в Народното събрание, а за средствата по него е необходимо и одобрение от Брюксел.

    В актуализацията на Василев има предвидени 1,2 милиарда за извънредни и непредвидени разходи, но всички парламентарни групи без ДБ вчера след КСНС при президента Румен Радев дадоха да се разбере, че няма да разпишат “празен чек”.

    Още по-сериозен е въпросът с неизпълнимите разходи, защото така ще се изложи на риск съставяне и на следващо правителство при все по-вероятните извънредни парламентарни избори.

    Разчетите показват, че до октомври и дори до края на ноември спокойно може да се работи и без предлаганата актуализация.

    Коментиран от #78

  • 53 Шегаджия

    12 0 Отговор

    До коментар #41 от "Само ДБ":

    Ква Партия е тоя файтон с психодесни примати живеещи в ерата на пещерния антикомунизъм?Грантаджии без граници обгрижвани от червенобузестия нов ШИШИ -Прокопиев
  • 54 LOSHIA

    7 0 Отговор

    До коментар #43 от "Рони":

    Какъв Иванов бре,той си е червен Ицко.
  • 55 Коларова

    4 0 Отговор
    Президентът Румен Радев си е внушил, че актуализацията на бюджета е магическата пръчка, която ще гарантира ефективността на служебното правителство. Това заяви политологът проф. Румяна Коларова, председател на Българската асоциация за политически науки, пише БГНЕС.

    „На консултациите при държавния глава едва ли се говори само за връчването на мандата. Първият и основен приоритет на Радев е актуализацията на бюджета. Правителството разполага с пари и може да се справи с финансите и без актуализация, но тя вече е заложена. На нея се гледа като на магическа пръчка, която ще гарантира ефективността на правителството“.

    Коментиран от #58

  • 56 Това

    5 0 Отговор

    До коментар #32 от "СКАНДАЛ!":

    за още 8 самолета е разкрито преди доста време, но тарикатите действат а дупетатите мълчат и не питат министеро.
  • 57 Ние Идваме...

    5 0 Отговор
    Както дойдохте, така и ще отидете. За какъв залог става дума??, Радев прави консилтации😁, ами той беше единият който забърка тези ла*на, щял да сваля мутрите..вън, още какво беше??, мислите ли че една фуражка сложена на нечия глава в която няма грам мозък може да измисли нещо полезно??😕, щял да прави промяна...с тези боклуци ли бе президенте???, в момента няма никакви залози, само трябва да се направи така че да се вземат мангизите от ЕС..плана за възтановяване, и да очакваме лоши неща, и най добре е за новите избори за президент и парламент никой да не излиза да гласува. И всеки да си приготви по един кърпел на излизане..иначе и ако един голям кьотек не оправи нещата..незнам какво ще ги оправи.
  • 58 Другия въпрос,

    4 1 Отговор

    До коментар #55 от "Коларова":

    който също е много важно да бъде обсъден, е за изборите.

    „Тук президентът Радев не трябва да има думата, защото парламентът има суверенното право да определи датата за изборите за държавен глава. От тази гледна точка президентът по всякакъв начин се опитва да избегне избори две в едно.

    Това ерозира неговата репутация. Виждам логиката той да се страхува от провеждането на избори две в едно, но не виждам, защо интересите на Радев за преизбирането му за втори мандат трябва да определят датата на изборите. Това е доста недалновидна позиция, която ще се обърне като бумеранг срещу него, ако той продължи да я отстоява“, посочи политологът.

    Ако бъде съставено правителство с времеви хоризонт от 6-8 месеца управление, за което се заговори от Мая Манолова и други представители на партиите на протеста, то ще има няколко приоритета.
    Повечето здравни експерти заявяват, че разполагаме с достатъчно ресурси, за да избегнем и здравна криза. Ако се стигне до криза с COVID-19, тя ще е предизвикана от управленска немощ, а не от липсата на ресурси. Няма и социална криза.

    Безработицата е ниска, средната работна заплата расте, през последната година пенсиите също се увеличиха. За второто тримесечие беше отбелязан и рекорден икономически ръст“, обобщи проф. Коларова.

    Тя предупреди, че политическата конфронтация може да има катастрофални последици във всяко едно от тези направления.
  • 59 Слави Трифонов

    6 2 Отговор
    Голям дерт им е на ДБ да пробутат министри за няколко месеца, но първо няма да успеят и второ се издадоха и ще бъдат наказани на изборите. Бързат да изпълняват заръките на краварите тук - ваксини, пробутване на еврото, пробутване на джендърство и т н

    Коментиран от #73

  • 60 Иванов

    5 1 Отговор
    Христо Иванов добре си спомняме, как като Спонч боб квадратни гащи атакува сараите на Доган и започна началото на политическата криза. Христо Иванов ясно защитава интересите на Дубайския престъпник Божков, което е достатъчно за да свалим каквото и да било доверие към него. Отделно Христо Иванов не блести нито с интелект нито с полезни за България идеи... този човек е отговорен за хаоса в държавата, заедно с Бабикян, Минеков, Радев с вдигнатото си юмруче, когато призоваваше българи да пролет кръвта на други българи... тези хора са виновни за хаоса в момента!!!!
    Много ще си мечтаме за Борисов, строяха се магистарли, сега спряха Хемус. Макрон и Меркел даваха милиарди за България, Ердоган държеше бежанците далеч от границите ни, благодарение на Бойко, а сега Радев подсмърча и къши ръце...
    Бойко направи руската тръба за газ, интерконектора за газ от САЩ е почити готов... Махнаха Бойко и енергината мафия веднага вдигна тока, вдигнаха и газта, парното, храните... много ще има да си мечтаем за Бойко, най-спешният министър-предцедател!!!
    Новият служебен министър-предцедател, вместо по време а пожарите да отиде като Бойко и да мобилизира слили да гасят, той седи в София и реди партини игри, е изгоряха къщите на хората и 2-ма горски умряха... Бойко с джипката щеше да ги спаси, но се намериха умници да са недоволни и го свалиха!!!!
  • 61 Цитираното

    9 1 Отговор
    м@лоумие на Льотчика прави задължително изчегъртването му като български президент и изпращането му за почетен консул в Канада.

    А фанатичната му защита на Кирчо Мошеника е повече от съмнителна.
  • 62 Бг гражданин

    10 1 Отговор
    Гледам и не вярвам на ушите си. Вчера Министър на икономиката нарича Конституцията “административни процедурКИ”, днес ПРЕЗИДЕНТ казва гражданството нямало значение, важно било как се чувстваш.

    Боже, боже, боже… Радееев, това ли е новият морал ?
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Метла Радев

    10 2 Отговор
    Махай се бе некъдърник. Импичмънт на Радев.
  • 65 Ф 16

    2 1 Отговор

    До коментар #44 от "Шопов":

    Аве бухал б 52 ще лети над 100 години
    Просто авиацията като конструиране отдавна е стигнала лимита си и в момента електрониката е важна..и бомбите..да не си мислиш че купуваш само самолет?
  • 66 данесабащаисин

    1 0 Отговор
    отврат!
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Мутата

    2 2 Отговор
    И каквае разликата между ИТН и
    Христо Иванов
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    2 1 Отговор
    А бе Рестю като ти "трябва" правителство поне за зимата. Защо не седна да се разбереш със Славчо, когато му беше времето. Изпусна питомното, сега си тръгнал да гониш дивото. И защо ДБ бързахте да разтуряте седянката, а не изчакахте пролетта. Ристю защо тръгна да завземаш министерствата на финансите и на полицията? Който държи тези две министерства той държи властта и управлява. Славчо е първа политическа сила, да не луд да "управлява", без да държи тези 2 министерства.
  • 71 Гери

    1 0 Отговор
    Вие па ще кажете кво тряя
  • 72 ТРЕНД

    5 0 Отговор
    Искат да бъдат подкрепени от ДПС и БСП, но те няма да подкрепят БСП и ДПС. Почти същото като логиката на Слави да иска подкрепа без да дава нищо.
  • 73 LOSHIA

    3 0 Отговор

    До коментар #59 от "Слави Трифонов":

    Кравари са били баба ти дядо ти,а ти и затова не ставаш!!
  • 74 LOSHIA

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    ИЗБОРИ ДО ДУПКА,ДОКАТО НЕ СЕ ИЗРИНЕ ВСИЧКО СТАРО ,ГНИЛО И НЕ ПРИГОДНО!!!
  • 75 LOSHIA

    6 0 Отговор

    До коментар #41 от "Само ДБ":

    РИCТЬO, ДOНЧEВA, МAЯ ,ХАДЖИГЕНОВ ,СЛАВИ ВИ ИЗКАРА МРЪСОТИЯТА И КИРЛИВИТЕ РИЗИ НА ПОКАЗ.ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ ГИ ВИДЯ И РАЗБРА КОИ СТЕ И КАКВИ СТЕ!!КАКВО И ДА КАЖЕТE НЕ СТРУВАААААААА...
  • 76 абе

    5 0 Отговор
    тоя Ристе от талибаните ли е?
  • 77 КРОКОДИЛА

    4 0 Отговор
    АБЕ КЛОУНИ - СМЕШНИЦИ КАК НЕ ВИ Е СРАМ - ПОНЕ ОТ ВЪЗРАСНИТЕ ХОРА А МЛАДИТЕ ЩЕ ВИ СМАЧКАТ СКОРО - СКОРО ...................................ПРЕДАТЕЛИ ..................................................
  • 78 "Чалгар"

    2 1 Отговор

    До коментар #52 от "Популистките":

    Напълно те подкрепям Радев е популист. Служебното му правителство се опитва да увеличи всички пенсии и на бедните пенсионери с 40 лева, но най вече и на богатите пенсионери с 50 лева до 1500 лева месечно. Това е популизъм. За да спечели менте социалиста Радев изборите за президент. Социализъм е да се намали неравенството хората, между минималната и максималната пенсия. От сегашните 5 пъти на 2-3 пъти. Така щото мин. пенсия да стане 500 лева, а максималната да остане 1400 лева месечно. В държавата "има пари" за популистко увеличение на всички пенсии само в следващите 3 месеца, понеже държавата е взела държавни заеми. А не защото българската икономиката изработва повече пари. Радев въобще не го е грижа дали българската държава ще има пари през 2022 г. да плаща "радевите" пенсии предложени от министрите му популисти като Асен Василев.
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 "Чалгар"

    2 2 Отговор
    Ристю, Радев, Манолова, Борисов ..., не е лесно да си прост в България, конкуренцията е жестока.
  • 81 Ender

    2 1 Отговор
    Не, благодаря! Не ни трябва правителство-чудовище! Нови избори!
  • 82 зурлата

    0 1 Отговор
    Изправи се! Ние идваме с 200.
  • 83 Grand

    3 2 Отговор
    Герберските и ИТН тролове са активизирани на Макс....Лика прилика са си двете партии.....затова НЕ на ПОДМЯНАТА Никога повече ГЕРБ и Патериците им от ИТН и ДПС
  • 84 UYU EU

    0 0 Отговор
    Можеше да обсъдят и своевременната смяна на Конституционния съд
  • 85 Ицо

    0 2 Отговор
    да България и БСП са най читавите партийй в момента другото е пунта мара
  • 86 Васил

    3 0 Отговор
    Според Иванов е най-добре на него да му се даде мандата, и не че ще успеят, но ако хипотетично съставят правителство то ще е за до опоскат държавните резерви през зимата.
  • 87 Даниел

    1 0 Отговор
    ДБ не са в позиция да казват какво трябва да се случва. А Христо Иванов тотално се е самозабравил.
  • 88 ХРИСТО БОЙКИКЕВ

    0 0 Отговор
    Да не шикалкавят, ами да си съставят кабинет с техен премиер и техни министри. И да си носят последствията и боя.
    Не става да си некадърник и само с наглост да ламтиш за постове и далавери. Народа е търпелив, но мъдър и ще ви се отблагодари. Дано да е скоро.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове