Last news in Fakti

18 Август, 2021 18:08 1 952 23

Гешев внесе в НС доклад за дейността на Бюрото по защита

  • иван гешев-
  • бюро по защита

Специфичните дейности на Бюрото по защита по ЗЗЛЗВНП включват широк кръг от дейности - предварителна защита, охрана и наблюдение на застрашени/защитени лица, лична физическа охрана по реда на чл.123 от НПК, охрана на прокурори и следователи

Гешев внесе в НС доклад за дейността на Бюрото по защита - 1
Снимка: БГНЕС

Съгласно решение на Народното събрание от 04.08.2021 г. главният прокурор на Република България изпрати до парламента Доклад за дейността на Бюрото по защита при главния прокурор поприлагане на Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство за периода 01.01.2020 г. - 30.06.2021 г., съобщи БНТ.

Данните за 2020 г. се съдържат и в Годишния доклад за дейността на Прокуратурата на Република България и на разследващите органи (стр. 135-137), публикуван на интернет страницата на ПРБ.

През 2020 г. по Програмата за защита е обезпечена сигурността на 20 лица по 10 дела за защита.

По отношение на 12 от лицата мерките са изпълнявани на територията на България, а за 8 от лицата защитата е осигурявана на територията на други държави.

За първото шестмесечие на 2021 г. Бюрото по защита е обезпечавало сигурността на 16 защитени лица по 9 дела за защита. По отношение на 8 от лицата мерките за защита са изпълнявани на територията на България, а за останалите - на територията на други държави.

През 2020 г. е приключило действието на Програмата за защита по 1 дело с 4 защитени лица, а през първите шест месеца на тази година - по 1 дело с 2 защитени лица.

В изпълнение на специфичните дейности, регламентирани в ЗЗЛЗВНП, през 2020 г. са проведени 221 срещи на защитени лица със служители за връзка и ръководството на Бюрото по защита, включително при внезапна необходимост; 41 мероприятия по транспортиране за участие в съдебни заседания и процесуално-следствени действия, 11 - за медицински цели; 192 мероприятия, свързани с предоставяне на социално-битови и здравни услуги, 16 - с интеграцията на защитените лица и др.

За първото шестмесечие на 2021 г. са проведени 74 срещи на защитени лица със служители на Бюрото по защита; 19 мероприятия по транспортиране, включително за участие в съдебни заседания; 67 мероприятия за предоставяне на социално - битови и здравни услуги, 3 за интеграцията на защитените лица и др. Само през миналата година са извършени 57 мероприятия за контрол по специалната защита по 5 от делата, 9 пъти е имало съвместни действия с екипи за охрана на прокурори и следователи.

С изменението на ЗЗЛЗВНП през 2020 г. (съгласно чл. 14, ал. 3, т. 4) в компетентността на Бюрото по защита е и осъществяването на охрана на прокурори и следователи при наличието на съответните законови основания. През 2020 г. Бюрото по защита е охранявало трима магистрати. В периода от 01.01.2021 г. до 30.06.2021 г. охраняваните магистрати също са трима.

Специфичните дейности на Бюрото по защита по ЗЗЛЗВНП включват широк кръг от дейности - предварителна защита, охрана и наблюдение на застрашени/защитени лица, лична физическа охрана по реда на чл.123 от НПК, охрана на прокурори и следователи. Служители на Бюрото оказват психологическа помощ на застрашени/защитени лица, извършват дейност по международно сътрудничество, информационно-аналитична дейност и редица други.

Бюрото по защита осъществява активно взаимодействие с други институции в страната и с партньорски служби. Международното сътрудничество е в три основни аспекта - работа със защитени лица, спрямо които се прилага мярка за защита „релокация в друга държава“, работа със защитени лица, спрямо които се подготвя релокация, и поддържане и развиване на международното сътрудничество на Бюрото по защита чрез експертни срещи, работни срещи с чуждестранните звена за защита на свидетели (ЧЗЗС), създаване на работни групи, обучения и др.

Част от работата на Бюрото е свързана с преместване на защитени лица в друга държава, с осигуряването им за съдебни заседания по конкретни съдебни производства или за действия по разследването; с издаване или подновяване на български лични документи на лицата; с провеждане на срещи между защитените лица и техни роднини на територията на България или в друга страна; с разпити на свидетели чрез видеоконферентна връзка, организирани и проведени в чужбина.

Дейността на Бюрото е от съществено значение за осигуряването на защита от страна на държавата на лица, застрашени във връзка с наказателни производства и на пряко свързани с тях лица. Тази защита е ключов фактор в борбата с тежките умишлени престъпления и с организираната престъпност.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пръц

    34 11 Отговор
    Гешев,тик-така часовника.

    Коментиран от #7, #9

  • 2 Раданч Татлъту

    14 16 Отговор
    Ицко и Мая не харесват това!Те ,кво ли и харесват!🤡👍
  • 3 Моляяя

    18 11 Отговор
    Това е доклада ?!
  • 4 чисто и просто

    32 11 Отговор
    Закрилника ма мафията,нищо друго!
  • 5 Хей

    30 11 Отговор
    Депутатите искат да те видят наживо.Стига си изпращал доклади.

    Коментиран от #16

  • 6 Сийчето

    14 14 Отговор
    Шефа е пич.
  • 7 Раданч Татлъту

    14 10 Отговор

    До коментар #1 от "Пръц":

    И кво ,Ицито за гл прокурор?И Прокопий сит и мисирката цяла!🥳👍
  • 8 Последния Софиянец

    10 13 Отговор
    Закривай!
  • 9 М М

    12 12 Отговор

    До коментар #1 от "Пръц":

    Ще тиктака още 5 години.....
  • 10 Морален

    24 11 Отговор
    Този престъпник трябва да бъде в затвора с шефа му и тулупа от Банкя

    Коментиран от #11

  • 11 Раданч Татлъту

    13 9 Отговор

    До коментар #10 от "Морален":

    Тва Мая Моралната ли ти го подсказа?🐵
  • 12 Бюрото

    15 11 Отговор
    Охраняваме едно лице--Гешев
  • 13 толупа

    11 19 Отговор
    Ха така гешо, размазвай Ги.

    Коментиран от #18

  • 14 Истината

    8 11 Отговор
    Тоя усети течението под задникаси и почна да отстъпва !
  • 15 Последния Софиянец

    6 12 Отговор
    Радев веднага да арестува Карадайъ за национално предателство

    Коментиран от #17

  • 16 Фюри

    5 12 Отговор

    До коментар #5 от "Хей":

    И народната любов, го очаква.
  • 17 ФактЪ

    4 12 Отговор

    До коментар #15 от "Последния Софиянец":

    С ДъПъСЪ е свършено.
  • 18 Ей шъъъ

    2 12 Отговор

    До коментар #13 от "толупа":

    Това да не ти е мач на селския стадион в КЖ ве?
  • 19 Адв. Ивайло Юруков

    8 10 Отговор
    Още по-жалкото в случая е, че т.нар. "свидетели" всъщност са лица от престъпния контингент, които са се продали срещу незаконен имунитет за наказателно преследване на собствените им престъпления да свидетелстват каквото показания са им предварително написани, за да може Специализораната прокуратура да компенсира собствената си неграмотност в събирането на доказателства, като си фабрикува такива, каквото са им необходими, посредством въпросните ЛЪЖЕсвидетели! Мога да дам и конкретни примери, но не му е тук мястото.
  • 20 Бургазец

    1 0 Отговор
    Голяма работа.
    Ако ще да оди.
    Тъкмо ще останат повече кифтета за другите.
    Кифтета с магданозен , лебец и бирок
  • 21 tomito

    4 8 Отговор
    Какъв доклад е внесъл нали е бил в отпуск.Плъх който не смее да се появи в парламента.
  • 22 кочо

    3 0 Отговор
    ДО ДИРЕКТОРА НА ДАНС-УВАЖАЕМИ Г-Н ДИРЕКТОР СИЛНО СЪМ ОБЕСПОКОЕН ОТ ИЗЯВЛЕНИЯТА НА НЯКЪКЪВ СИ ПИАР ОТ СЪДЕБНАТА СИСТЕМА КОЙТО ТЪЛКУВА КОНСТИТУЦИЯТА ПО СВОЙ СИ НАЧИН ОПРЕДИЛЕНЕ ДЪР. СЛУЖИТЕЛИ ДА НЕ ИСКАТ ДА СЕ ЯВЯТ ПРЕД НАЙ-ВИШИЯТ ОРГАН НАРОДНОТО СЪЛРАНИЕ.НИМА СЧИТАТ СЕБЕ СИ ЗА НЕНАКАЗУЕМИ И НЕЗАВИСИМИ.-.НИКОЙ ПОЛИТИЧЕСКИ НЕ ИМ Е ПРЕЧИЛ ДА ЗАЕМАТ ТЕЗИ СЛУЖБИ.ДА ОТКАЖЕШ ДА СЕ ЯВИШ КОГАТО Е ВЪРШЕНО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ СРЕЩУ ДЪРЖАВАТА Е НАЦИОНОЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО.ТЕХНИЯТ ОТКАЗ МОЖЕ ДА ПОСЛЕДВАТ И ДРУГИ СЛУЖБИ ПОД ПРЕДТЕКСТ ЧЕ И ТЕ СА НЕЗАВИСИМИ.ТОВА МНОГО ОПАСНО.УВАЖАЕМИ Г-Н ДИРЕКТОР ДЪРЖАВАТА ВИ Е ДАЛА ВЛАСТ ТАКИВА ХОРА ДА БЪДАТ ПРИНУДИТЕЛНО ДОВЕЖДАНИ ЗА ОТГОВОР ПРЕД НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ.ОЧАКВАМ ВАШЕТО РЕШЕНИЕ.БЛАГОДАРЯ. В. ДИМИТРОВ.
  • 23 Joro

    1 0 Отговор
    Аз мога да бия - с юмруци и с палка, да ритам и да псувам, за предпочитане паднали на земята, със сейко на ръцете. Ще може ли да ме вземете да служа в бюрото за защита на мафията? Само 3000 лв. заплата искам, ако мислите че е много, радвайте се че не са Евро.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове