Last news in Fakti

22 Август, 2021 21:29 7 770 168

Пускат студенти в МУ Пловдив само с ваксина, антитела или отрицателен PCR

  • медицински университет-
  • пловдив-
  • студенти-
  • коронавирус-
  • мерки-
  • ваксини-
  • антитела-
  • тест

Заповедта предизвика недоволство

Пускат студенти в МУ Пловдив само с ваксина, антитела или отрицателен PCR  - 1
Снимка: БГНЕС

Заповед на ректора на Медицинския университет в Пловдив предизвика недоволство сред студенти, съобщи БНТ. Според документа, приет на Ректорски съвет, задължително условие за достъп на студентите до присъствени упражнения е представяне на сертификат за ваксинация, документ за преболедуване на COVID-19 или отрицателен тест.

Според ректора на Медицинския университет проф. Мариана Мурджева заповедта дава възможност за връщане на присъствено обучение, от която студентите са били лишени в голяма степен предните четири семестъра. Медицинското образование изисква класическо обучение в клинични условия, но то би било възможно само при максимално безопасни условия. Настоящата заповед се отнася само за студентите, що се отнася до преподавателите - 70 процента от тях са ваксинирани, останалите са преболедували. За тях също ще бъдат формулирани изисквания до началото на учебната година, но в случая със студентите няма как да се направи статистическа справка, затова е редно от тях да се изискват документи, които отразяват здравословното им състояние.

Ректорът на медицинския университет проф. Мариана Мурджева е убедена, че заповедта е в синхрон с актуалните разпоредби на Здравното министерство, а студентите по медицина имат и допълнителни отговорности за спазването на продивоепидемичните мерки.

"Повечето от нашите студенти имат досег с болни в лечебни заведения. Там също има рестрикции. На болните се изискват отрицателни тестове, за да бъдат хоспитализирани, а някъде са забранени свижданията. Ние сме водени от стремежа да защитим тези пациенти в университетските болници, които ще бъдат представени на студентите в тяхното обучение", обясни проф. Мурджева.

Новите правила за присъствено обучение изненадаха бъдещите медици и ги разделиха на два лагера.

"Разбирам откъде идва това решение, ние настоявахме да се обучаваме присъствено. Аз съм ваксиниран, но не може да се задължават хората да се ваксинират", каза студент.

"Това е добро решение според мен. Но ще видим как работят тези мерки през първия месец, първите няколко седмици и дали после няма да се вземе друго решение, в зависимост от ситуацията в университета, в града и в страната", смята друг.

Родители на студенти в университета съзряха в новата ректорска заповед опит за принудително ваксиниране. Без сертификат за ваксинация студентът трябва да плаща за ежеседмични тестове, затова предложиха алтернатива.

"Всички много добре знаем, че тестовете не са много евтини в България. Беше изградена лаборатория в сградата на МУ. Тази лаборатория би могла да поема безплатно тестовете на своите студенти. Още повече таксите, които се плащат за платено обучение, са изключително високи", коментира Ангел Калоянов, който е баща на студент в университета.

Новите правила за присъствено посещение в университета възмутиха представителите на Алианса на лекарите за връщане към нормален начин на живот.

"До мен достигнаха сигнали от мои приятели и познати студенти от МУ Пловдив и техни родители, включително преподаватели. Тези заповеди, ако не бъдат отменени до няколко дни, и не се премахнат опитите за принудително ваксиниране на студенти, ще бъдат атакувани по всички законови методи в българския съд", заяви д-р Иво Ватев.

От ръководството на университета заявиха, че няма дискриминиращ момент в заповедта, защото е предвидена алтернатива онлайн обучение. Има обаче готовност документът да претърпи изменения спрямо епидемиологичната обстановка и след разговор със студентите.

"Аз бих направила всичко, за да се тушира това напрежение, разбира се, в границите на разумното. И на онова, което се основава на научни факти, а не на ненаучни антиваксърски настроения и други ненаучни щения за намаляване на противоепидемичните мерки, когато обстановката налага точно обратното", обясни проф. Мурджева.

Очаква се заповедта да бъде обсъдена отново на 7 септември, когато е следващият ректорски съвет.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 76 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 123

    254 6 Отговор
    Изхвърлете я тая платена маймyна Мурджева. Корумпиран боkлук.

    Коментиран от #3, #86, #107

  • 2 Християнин

    245 8 Отговор
    Почва се и у нас медицинския фашизъм, само със протести с плакати няма да стане трябва въоръжена борба хора за да се преборим😡😡😡

    Коментиран от #43, #54, #144

  • 3 Ааааа оти да оди зян?

    91 0 Отговор

    До коментар #1 от "123":

    По Арно на прасетата, они ядът секви боклуци.
  • 4 Сахиб

    223 8 Отговор
    Това не е ли зверска форма на дискриминация и унижение?

    Коментиран от #59

  • 5 до МУ

    208 5 Отговор
    че то с вкасина също можеш да си разпространител !

    Коментиран от #11

  • 6 Мурджева

    200 5 Отговор
    да ви известно,че в Република България експерименталките не са задължителни?
    Добре,че съм завършил медицина в Плевен,егати професорката - тиква!

    Коментиран от #16

  • 7 Кккк

    182 2 Отговор
    Според европейската конвенция в здравната й част
    7.3.1 гарантират, че гражданите са информирани, че ваксинацията не е задължителна и никой не е подложен на политически, социален или друг натиск да бъде ваксиниран, ако не желаят да го направят;

    Коментиран от #20

  • 8 lkhj 66

    150 3 Отговор
    чист фашизъм,бойкотирайте,спрете да учите,изкарайте деканите-лакеи
  • 9 Брей, да му се не знае

    154 2 Отговор
    Как ли се учи медицина онлайн? А дали таксите за семестъра са различни за ваксинирани и за неваксининирани? Защото едните ще учат присъствено, а другите онлайн. Трябва да им намалят таксите в такъв случай. А какво право има ректорът да издава подобна заповед, която противоречи най-малкото на Конституцията?
  • 10 чл кореспондент

    18 185 Отговор
    Правилно решение! Не може да учиш медицина и същевременно да отричаш нейните постижения. Ваксинацията е единственото оръжие срещу вируса.

    Коментиран от #14, #17, #44, #128

  • 11 Гост

    110 7 Отговор

    До коментар #5 от "до МУ":

    Вирусната инфекция не е документирана при повечето от така наречените „случаи“. Няма основание за това съчетание, освен манипулирането на обществеността. Това е първата половина на проблема. Втората половина на проблема е това, което се рекламира като ваксинация. Както добре знаете, когато някой казва думата ваксинация, общественото разбиране е, че сте третирани с атенюиран или жив вирус, или с фрагмент от атенюиран вирус, и че терапията има за цел да ви предпази от заразяване и да ви предпази от предаване на инфекцията, което ваксината според общата дефиниция е предназначена да прави.

    Проблемът е, че в случая с ваксините на Модерна и Пфайзър това не е ваксина. Това е генна терапия. Това е химиотерапевтичен агент, който е генна терапия. Това не е ваксина. Какво прави всъщност? Изпраща верига от синтетична РНК в човешкото тяло и предизвиква създаването на спайк протеина S1, който е патоген. Това е токсин у хората. Това не само не ви предпазва от разболяване, а кара тялото ви да произвежда това, от което се разболявате.
  • 12 По Мутафчийски

    124 5 Отговор
    Научно е доказано, че набодените не са защитени и са разпространители на инфекцията. Следователно, въпросната заповед не стъпва на научен фондамент.
  • 13 Магда

    12 156 Отговор
    Лекари - антиваксъри ли ще произвеждаме? Ненужно. Тези бъдещи лекари отдавна трябваше сами да се ваксинират, не да чакат да стане задължително. И тези хора ще ни лекуват?!

    Коментиран от #19, #23, #24, #35, #47, #153

  • 14 Много си

    47 2 Отговор

    До коментар #10 от "чл кореспондент":

    сбъркал момче,точно обратното е.
  • 15 Хайде7975

    37 1 Отговор
    Да ги надпишат на челата !
  • 16 И в други

    37 1 Отговор

    До коментар #6 от "Мурджева":

    държави не е задължителна, но въпреки това това изискване важеше още през летния семестър на 2021 г., и то не само за студентите по медицина, а за всяко присъствен/о обучение или изпит. Само че имаше опция за безплатно тестване, която скоро ще отпадне. Изключително неприятно. Още повече, че при други специалности би могло да се премине на опция онлайн-обучение, но за специалности като медицината, онлайн-обучението има съществени недостатъци и негативни последствия за качеството на образованието.
  • 17 С тези приказки

    39 2 Отговор

    До коментар #10 от "чл кореспондент":

    Не знам на чий член кореспондираш .....
  • 18 Е, браво!

    97 2 Отговор
    Госпожо ректор, моля да ми обясните, ако ръководехте работници в завод за производство на хранителни продукти примерно, пак ли такава заповед щяхте да издадете? Каква е разликата, в частност, като брой хора, събрани на едно място в аула и в цех? Нима студентите не могат да осъзнаят отговорността да се пазят и да пазят околните? Нима не може да бъдат разделени на повече групи, с по-малко хора в групата? Толкова ли не осъзнавате, че студентите задължително трябва да учат на място в университета???? Помислете си, имате време все още да осъзнаете какво сте сътворили. А то е една грандиозна дискриминация!!!

    Коментиран от #52

  • 19 По Мутафчийски

    51 0 Отговор

    До коментар #13 от "Магда":

    Моля да не коментирате, като не знаете що е то ваксина.

    Коментиран от #72

  • 20 Реално погледнато,

    71 4 Отговор

    До коментар #7 от "Кккк":

    от университета са си оставили една вратичка, която прави ваксинирането ,"незадължително" - а именно опциите тестване или преболедуване. Има и още една опция - отказваш се от следването в този университет.
  • 21 Факт

    90 1 Отговор
    Тази заповед ще падне в съда.
  • 22 Просветен илюминат

    89 0 Отговор
    След като докторите не искат да се ваксинират и явно има защо,вие ли съдите какво ще е добре за другите или ще се доверите на специалистите?
    Друг е въпроса,че в България повечето са продажни за пари,но без докторите какво ще правите?
    Поразровете се из чужди сайтове и вижте чужди специалисти какво коментират и тогава нападайте антиваксарите.
  • 23 Доста овчо

    41 2 Отговор

    До коментар #13 от "Магда":

    мнение,далеч си от истината или си на 2-3 ракии и ти се прищя да пишеш нещо.
  • 24 Лост

    39 0 Отговор

    До коментар #13 от "Магда":

    Ти не подлежиш на лекуване.
  • 25 Гост

    72 4 Отговор
    Проблемът е, че в случая с ваксините на Модерна и Пфайзър това не е ваксина. Това е генна терапия. Това е химиотерапевтичен агент, който е генна терапия. Това не е ваксина. Какво прави всъщност? Изпраща верига от синтетична РНК в човешкото тяло и предизвиква създаването на спайк протеина S1, който е патоген. Това е токсин у хората. Това не само не ви предпазва от разболяване, а кара тялото ви да произвежда това, от което се разболявате.

    В този смисъл звучи ли като ваксина?

    Не, изобщо не, защото ваксината трябва да предизвика имунитет. Не трябва да задейства организма да изработи токсин.

    В това е разликата.

    Тази разлика дори не е малка. Просто изобщо не е същото. Това е публична манипулация на невярно представяне на клинично лечение. Това не е ваксинация. Не предпазва от инфекция, не спира предаването. Това е средство, чрез което тялото ви се предизвиква да произвежда токсина, с който след това се твърди, че тялото ви по някакъв начин е свикнало да се справя, но за разлика от ваксината, която трябва да предизвика имунния отговор, в случая този агент предизвиква създаването на токсина.

    Коментиран от #27

  • 26 нннн

    22 0 Отговор
    Ид...ти.
  • 27 Гост

    44 0 Отговор

    До коментар #25 от "Гост":

    Начинът, по който чувам, че компаниите го обясняват, е „да научите тялото си да се бори с този вирус, когато той се появи“. Ето как го представят.

    Тяхното клинично изпитване не включва нищо от това дори като възможност в рамките на изпитването. Клиничното изпитване не измерва наличието или отсъствието на вирус или вирусен фрагмент. Клиничното изпитване не измерва възможността за потискане на предаването, клиничното изпитване не измерва нито едно от тези неща. Това е случай на погрешно представяне на технологиите и това се прави изключително, за да могат те да попаднат под шапката на законите за общественото здраве, които експлоатират ваксинацията.
  • 28 Проверих

    82 0 Отговор
    Мурджевата в нета - микробиолог и имунолог,т.е. знае,че "експерименталките" не вършат работа,знае,че са вредни.
    Напъва се като глист на буца - сериозно мирише на взети мръсни пари.
  • 29 Сатъра на Хана

    43 0 Отговор
    Трябва тестове и за венерически болести и туберкулоза. ..
  • 30 chi

    66 0 Отговор
    Това си е чиста дискриминация!
  • 31 Мурджева

    73 3 Отговор
    заработва здраво - от нета:
    Само от заплати е взела 137 376 лв. за миналата година професорката по микробиология, която от септември командва Медицинския университет. Сумата е обявена пред КПКОНПИ в имотната й декларация за 2019 година. Това означава, че на месец получава смайващите 11 448 лв.

    Отделно е вписала сумата от 28 173 лв. като доходи извън тези за заеманата длъжност. От друга стопанска дейност проф. Мурджева е взела 14 907 лв.
    Сега и от "ваксинките" да щипне....
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Санитар

    57 1 Отговор
    Никога не сме приемали болните спрямо тестовете дали са отрицателни или положителни за нашата болница е било без значение.Тестове сме правили на болни с видими симптоми на грип,за да знаем,как да процедираме,защото те идват с много по-сложни заболявания и допълнителни симптоми на грип могат да усложнят лечението при операция и др.Не сме отказвали и спирали болни заради глупавите им тестове,които са верни едва 50 %,дори и това е спорно и не знае на какво точно реагират

    Коментиран от #42

  • 34 Ники

    75 0 Отговор
    Това е чиста форма на принуда и дискриминация.
    В началото от НОЩ ни уверяваха как при 75% ваксинирани, вируса щял да изчезне , сега ни казват че не сме разбрали , някои от надс щели да го прекарат леко. Големи лъжи и манипулации.
    При положение че ваксинираните се заразяват и разпространяват заразата , защо му е на някой да се ваксинират с неизвестно какво?

    Коментиран от #49

  • 35 Санитар

    40 1 Отговор

    До коментар #13 от "Магда":

    Сега ви прочетох коментара.Моят съвет е да се обърнете към психиатрията там ще ви дадат необходимия ксанакс и дано се успокоите късмет
  • 36 Кацаров,

    47 0 Отговор
    незабавно изчегъртате този Мурджо!
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 ЕВРО НЮЗ

    74 0 Отговор
    Скъпи деца, може би и внуци в градовете и селата ни има достатъчно паметници на нашите предци загинали за свободата си и за нашата. Това което имахме донякъде доскоро.. Явно всяко поколение е обречено да воюва отначало за свободата си. За разлика от моето поколение живеете във време когато можете да имате поток от информация която да анализирате. Ще се оставите ли да бъдете отнесени от лъжи и измами които човешката история не помни.?????
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 КАШЧЕЙ

    60 1 Отговор
    Плитък трап за такъви! Никога няма да се ваксинирам, дори и да ми насочат пистолет...
    Не се поддавайте на този геноцид, приятели! Стегнете се в кръста
  • 41 Ужас

    36 1 Отговор
    Ужас,ужас,ужас
  • 42 В коя/каква болница?

    14 1 Отговор

    До коментар #33 от "Санитар":

    Вчера някой писа, че и на зъболекар да идеш, ако е в болница, те тестват задължително. Кое от двете е вярно?
  • 43 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    30 1 Отговор

    До коментар #2 от "Християнин":

    това е бяла маафия
  • 44 ЕВРО НЮЗ

    24 1 Отговор

    До коментар #10 от "чл кореспондент":

    На члена ми главата пуска повече мозък отколкото главата на някой член кореспондент

    Коментиран от #56

  • 45 Студент

    33 0 Отговор
    Не че нещо аз съм от Пловдив и там половината са от изтока Пакистан Афганистан Индия и итн .. ама за тях много не се говори
  • 46 ергт7ир

    63 0 Отговор
    Това е заплаха за националната сигурност. Опитват се да унищожат медицинското образование като прогонят студентите. Няма нормален човек който да се ваксинира.
  • 47 Ваня

    40 1 Отговор

    До коментар #13 от "Магда":

    Лелче, върви да правиш компоти и да си гледаш туррските шербети по БТВ и НОВА...
    Не се излагай.
  • 48 Кутиите

    45 0 Отговор
    Защо сутрин освен бройките угодно за бялата мафия НЕ водят статистика на заразените и починали ваксинирани??????
    Тази статистика би била крайно любопитна и би направила на пух и прах цялата измама.
  • 49 А, то в началото

    15 3 Отговор

    До коментар #34 от "Ники":

    нямаше ваксини, но пък твърдяха, че още през юни/юли 2020 г. вирусът щял да изчезне и че 70% от населението щяло да има имунитет, придобит след преболедуване. Това за естествения имунитет определено не се е случи, а това за ваксините пък тепърва ще чакаме, дали ще се случи. Май и двете страни няма да познаят.

    Коментиран от #53

  • 50 Кутиите

    44 0 Отговор
    Защо сутрин освен бройките угодно за бялата мафия НЕ водят статистика на заразените и починали ваксинирани??????
    Тази статистика би била крайно любопитна и би направила на пух и прах цялата измама.
  • 51 Игор

    55 1 Отговор
    Започна се! Концлагерът дойде и у нас. Наядавам се скро да има трибунал и присъди и за всички съучастници на интернационалните хиени
  • 52 явно

    42 0 Отговор

    До коментар #18 от "Е, браво!":

    не го осъзнава. Но този университет юрист няма ли? Да я консултира за дейставщите в страната конституция и закони, с които трябва да съобразява заповедите си. Ръководи държавен университет все пак. Това с отрицателния тест е прах в очите. Натиска студентите за доброволци при изпитването на ваксината.
  • 53 Ники

    50 3 Отговор

    До коментар #49 от "А, то в началото":

    Тези тестове също са съмнителни , затварят здрави хора без никакви симптоми, само защото някакъв фалшив тест показал нещо.

    Коментиран от #55, #62

  • 54 Sieg

    18 0 Отговор

    До коментар #2 от "Християнин":

    Точно! Не домати, а гранати.
  • 55 За тестове

    3 1 Отговор

    До коментар #53 от "Ники":

    нищо не споменах.
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Анонимен

    51 1 Отговор
    В една софийска детска градина директорката се напъна по същия начин и познайте от първия път как свърши всичко?! Натъртиха и седалището и се извини! Да почакаме и да видим как ще свърши същата простотия на високо академично ниво в Пловдив?! Тоя ректор може да го осъдят по всички показатели!

    Коментиран от #63

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Ами не е!!!

    4 51 Отговор

    До коментар #4 от "Сахиб":

    Никой не те кара на сила да учиш в МУ Пловдив например,нито пък е задължително,тъй че т.нар. ти човешки права отлитат във въздуха.Със 70% ваксинирани медицински преподаватели и 30% преболедували отвяха в небитието една от фейк мантрите на антиваксърите и човеконенавистните,че лекарите и медицинските работници масово не се били ваксинирали!Мантрата отпреди година,че такова нещо като корона вируса нямало и не съществувало и било измислица нящо не чувам в последно време?!?Дори се дзве4еха тук по сайтовете,че нямало било видео на вируса,за туй бил измислен,само дето в научните сайтове бъкаше от такива видеа с обяснение кое е вируса,ама на бай ти Ганю всезнаещия дървен философ няма как да му угодиш!!!

    Коментиран от #61, #68, #137

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Патето Яки

    2 23 Отговор

    До коментар #53 от "Ники":

    Не ги затварят а ги връщат да се лекуват в къщи. Късмет ще имаш ако се уредиш да те лекуват в болница, или ще чакаш на стълбите с двойна ковид плеомония.

    Коментиран от #88

  • 63 Знаеш ли как?

    3 25 Отговор

    До коментар #57 от "Анонимен":

    Както свърши "одисеята" със заведенията за пушене на закрито!Не може да се пуши официално и толкоз!Неофициално-може!Следващата година полека лека по същия начин!И ако дървените философски глави не уврат,по-догодина закон за задължителна ваксинация!

    Коментиран от #75

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Ако според теб

    1 22 Отговор

    До коментар #61 от "сцрг всх":

    Северна Корея е нормална държава,прав ти път натам!!!

    Коментиран от #66

  • 66 срдеу рце

    21 0 Отговор

    До коментар #65 от "Ако според теб":

    Не бе Израел е нормална държава да те еее.
  • 67 Фаро

    33 0 Отговор
    Жалкото е,че такива страхове идват от медицински университет.Още по жалкото е,че се опитват да ни правят на глупаци,като търсят антитела у студентите.Тези техни лектори са забравили основите на медицината,защото студент с автоимунно заболяване нямаше да бъде там и работи с болни хора.Затъпява ли света и ние с него?Нещо не е наред
  • 68 Анонимен

    31 2 Отговор

    До коментар #59 от "Ами не е!!!":

    И на родителите дето децата им са в оная частна детска градина в София кв."Манастирски ливади" правата бяха отлетели преди няколко дни, обаче някак си се върнаха като бумеранг! А директорката после се мажеше като топло масло на филия!

    Коментиран от #79

  • 69 Наркос

    25 0 Отговор
    При положение, че повтаря и заразява дори ваксинирани това означава че всички трябва да си правят тест през 72 часа 🤣 Истината е такава, че след милиардите , които се влагат за здравеопазването и наука никой не може да измисли работещо лекарство/ваксина или ако е могъл отдавна е мъртъв. Тестват се лекарства и ваксини измислени преди 60 години и повече 🤣 Жалка картинка... Къде са разните там научни нобелови лауреати , университетски професори ,фармацефтични конгломерати и тн. нещо никакви ги нема да ни обясвяват за последното "велико" откритие, изпаралили са се като ваксината им.

    Коментиран от #90

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Кои са нормалните

    0 14 Отговор

    До коментар #61 от "сцрг всх":

    страни, в които разстрелват хора по стадионите. Национален спорт ли им е?
  • 72 цървулан

    2 7 Отговор

    До коментар #19 от "По Мутафчийски":

    Ами хайде обясни ни що е то ваксина?
  • 73 Писна ми

    43 1 Отговор
    Учащи за лекари не искат да се ваксинират.Повече няма какво да кажа.Да си заврат ваксините и пропагандата в з....ка,тия дето се опитват да ги налагат.
  • 74 оххх

    45 2 Отговор

    До коментар #70 от "Тъй ли?":

    Тия 15 процента ваксинирани нямат никакво право да си налагат мнението над неваксинираните и да изискват. Дори точно обратното. Те след ваксината вече разнасят мутрирали вируси и трябва да се изолират в гета с високи стени.

    Коментиран от #87

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Само така

    0 15 Отговор
    Като не разбират тъпанарите от друго
  • 77 Уса

    30 3 Отговор
    Живея в сащ и такива строги мерки няма.На зъболекар и лекар се ходи без тест дори и маската не е задължителна

    Коментиран от #81, #93

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Разликата е,че

    2 21 Отговор

    До коментар #68 от "Анонимен":

    детската градина е задължителна по закон от 5 годишни нагоре,а след 2 години и от 4 годишни!Директорката не може да лишава дете от детска градина.Докато висшето образование не е задължително!!!В първия случай ограничават задълженията ти,във втория - не!

    Коментиран от #82, #104, #155

  • 80 ффф

    23 1 Отговор
    Медицинските шарлатани пак са се развихрили
  • 81 Че то и тук така

    6 17 Отговор

    До коментар #77 от "Уса":

    Преди седмица бях при зъболекарката си както и малкия ми син.Никой не ти 7ска пср тест!!!Стига лъжи и манипулации от дървени философи антиваксъри!!!!!!
  • 82 олеле

    24 2 Отговор

    До коментар #79 от "Разликата е,че":

    А този университет как се финансира и някаква частна структура ли е че трябва разни шарлатани и измамници да се разпореждат там и да тормозят хората?
  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 ХОРА МИСЛЕТЕ!!!!!!!!!!!!

    36 1 Отговор
    НЕ СЕ ВАКСИНИРАЙТЕ!!! БЛАГОДАРЕНИЕ НА ВАКСИНИ МИЛИОНИ ХОРА ЖИВЕЯТ С ИМУНИТЕТ СРЕЩУ СТРАШНИ БОЛЕСТИ КАТО ВАРИОЛА, ХОЛЕРА, МАЛАРИЯ, ДИФТЕРИТ ТЕТАНУС, КОКЛЮШ, НОООО НЯКОЙ КАРАШЕ ЛИ ВИ ДА СЕ СЛАГАТЕ ПОДПИСА СИ?!!! НИКОГА!!! ЗАЩОТО ОНОВА БЯХА ВАКСИНИ, А СЕГА... СЕГА Е УБИЙСТВО ИЛИ ЧИПИРАНЕ!!!!!!!

    Коментиран от #89, #98, #100, #134

  • 85 адтцст уцц

    37 1 Отговор

    До коментар #83 от "Коректен":

    Държавата се финансира с данъците на хората бе умник. 85 процента от хората не са ваксинирани и те плащат за това такива глупендеери като теб да си сложат "безплатна" игла. Държавата е длъжна да лекува населението защото то си плаща данъци за тази цел. Ти нямаш абсолютно никаква връзка с мозъка. Това е сериозно.
  • 86 селтак

    21 1 Отговор

    До коментар #1 от "123":

    То със името Мурджо кръщават най верните кучета!
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Апелес

    25 0 Отговор

    До коментар #62 от "Патето Яки":

    Лекуват се БОЛНИТЕ, Яки. Тестът не е диагноза.
  • 89 Хораааааа

    3 7 Отговор

    До коментар #84 от "ХОРА МИСЛЕТЕ!!!!!!!!!!!!":

    Кат гледам написаното от теб,ТЕБ вече са те чипирали,ама без ваксина!!!!!!!!!
  • 90 Графенов

    14 1 Отговор

    До коментар #69 от "Наркос":

    окис се нарича,има го достатъчно във ваксините за употреба в България,PCR теста е с много фалшиви положителни резултати.
    Няма изолиран В СВЕТА вирус на КОВИД 19,ЗАЩОТО НЯМА ТАКЪВ!
    От PCR теста почва манипулациите - много случаи,после болни,после всеки починал,независимо от какво с положителен резултат го пишат от Ковид - врява,манипулации,пропаганда,"ваксини" и пр.
  • 91 Не на ваксината

    20 1 Отговор

    До коментар #83 от "Коректен":

    Какво ми плащаш бе Коректен?Плащам като поп всеки месец на великата Здравна каса и като отида за нещо на лекар,пак си плащам и доплащам.Айде по-полека с изхвърлянето.Плащал ми той!

    Коментиран от #108

  • 92 Пинк флойд

    8 0 Отговор

    До коментар #83 от "Коректен":

    Тухла в стената...
  • 93 оня с коня

    4 5 Отговор

    До коментар #77 от "Уса":

    Във щатите дето си се преселил сте го ударили на Слободия и както казваш не ходите на Лекар и Зъболекар с Маски.Тук обаче след като такива като тебе се изселиха,останахме само Най-дисциплинираните и не сваляме Маската от Лицено си.А ето как е при посещение на Зъболекар например:Зъболекарът праща Пациента да си снима Зъбите на Скенер,след което държейки Снимката в ръце ОБЯСНЯВА на Пациента/и двамата са с маски/ какви Манипулации следва да направи като се прибере Вкъщи,т.е. кой зъб е за вадене,кой за пломбиране и т.н.След което пък Пациентът отива в магазина и си закупува нужната му затова Техника,Упойка и т.н.Междувременно в Америка като биете негрите с Маски ли го правите?
  • 94 Анонимен

    5 0 Отговор

    До коментар #83 от "Коректен":

    Яви се и Данко хаирсъзина! Чакам Гочоолу и Дочоолу! Изобщо всички герои на Алеко, Елин Пелин, Чудомир, Радой Ралин....! Изобщо цялата тролска нощна смяна! Щото троловете утре ще спят, а нормалните хора отиват на работа! Приятни сънища на всички! На тези, които будуват и имат още да пишат за пари пожелавам успех в постигането и преизпълнението на целеполагането!
  • 95 Петров

    26 0 Отговор
    В петък прегледах жена с оплаквания типични за ковид.PSR+ Ваксинирана лично от мен през юни срещу ковид.Та си мисля .като са ваксинирани дали ще разнасят вируса,или не?Според мен тази заповед е безумна!

    Коментиран от #99

  • 96 Много

    5 0 Отговор

    До коментар #83 от "Коректен":

    калпаво мнение,запази си го на лист и си го чети в кенефа,смотльо.
  • 97 Пср не е тест

    13 1 Отговор
    ПСР е полимеразна верижна реакция с цел копиране и изкуствено размножаване на ДНК !!! За какво го правят обаче незнам !!!

    Коментиран от #101

  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Анонимен

    16 0 Отговор

    До коментар #95 от "Петров":

    Оня ден Кантарджиев каза, че разнасят! Вярвам му за това! Преди месеци се изпусна да каже, че преболедувалите имат по-добър имунитет от ваксинираните и 3-4 месеца не се показа! Вярвам му и за това! После го и пенсионираха зорноволно!
  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Сатъра на Хана

    1 22 Отговор
    Не е противоконституционна Всяка мярка , която защитава здравето и живота на Българските граждани. .... А според тезите на анти-ваксърите детските надбавки или пенсиите трябва да се обявят за противоконституционни понеже Не Всички ги получават. ... А иначе анти-ваксърите имат право на избор - могат да си седят в къщи , могат да се ваксинират, или могат да се заразят доброволно и след 14 дни ще имат анти-тела и няма да заразяват други хора.

    Коментиран от #111

  • 103 Да ти напомня

    5 1 Отговор

    До коментар #61 от "сцрг всх":

    Че ,,МУ отдавна не са за народа.още с приемните изпити е яко бутане на пачки.Пък после изпитите при следването бедна ти е фантазията.

    Коментиран от #106

  • 104 Анонимен

    11 1 Отговор

    До коментар #79 от "Разликата е,че":

    Безспорно е, че ректорката ще получи издърпване на ушите и заповедта/ако изобщо има такава заповед/ ще бъде отменена! Да не се окаже, че връщаните за да си направят тестове студенти получават и визитка с името и адреса на лаборатория работеща бързо и с отстъпка! Щото тогава настава наистина веселата част на представлението!
  • 105 Пср

    12 1 Отговор

    До коментар #101 от "В голяма грешка си!":

    Образовал съм се , ПСР е експериментален метод и се ползва при недостатъчно количество ДНК и наистина е достатъчно само РНК за да се синтезира цялата ДНК верига и после да се копира многократно - полимераза , поли- много !!! Ти ми обясни защо ползват метод създаден за случаи на недостиг на ДНК при условие , че пациента е на място и имат колкото си искат ДНК !? Кому е нужно да го синтезират от РНК ??

    Коментиран от #110, #116, #130

  • 106 Сатъра на Хана

    2 4 Отговор

    До коментар #103 от "Да ти напомня":

    В грешка си - понеже като тръгнеш да правиш операция или да ремонтираш зъби, ако си взел изпитите с рушвети и те гонят на 2-я ден

    Коментиран от #114, #168

  • 107 Ваксинирани студент

    3 10 Отговор

    До коментар #1 от "123":

    Какъв ви е проблема. Сертификат за ваксинация струва 300 лева. Всеки може да си купи. Кво само решете... И къде е дискриминацията
  • 108 Тъй ли?

    2 11 Отговор

    До коментар #91 от "Не на ваксината":

    Колко ли пък плащаш?6%!А оди у Германия та да видиш колко ти отдържат от заплатата здравни.Затуй ония не ривът.А бай Ганю хем не плаща,или се противи да плаща повече,хем иска най-качественото здравно обслужване в света!Еееее,н е с т а в а!

    Коментиран от #115

  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 Божкеее?!?

    2 9 Отговор

    До коментар #105 от "Пср":

    Къв експериментален метод,бре?ПСР теста се ползва от 40 години и е разработен във връзка с вируса на СПИН!!!!!!

    Коментиран от #112, #119

  • 111 Анонимен

    9 0 Отговор

    До коментар #102 от "Сатъра на Хана":

    Заради оная директорка на детска градина в София имаше коментаторски спорове законно ли е? Не е законно! Намери статията отпреди няколко дни пак тук във ФАКТИ и прочети коментарите! Дали ще го приемеш и ще се съгласиш или пък не си е твоя работа!

    Коментиран от #121

  • 112 Анонимен

    6 0 Отговор

    До коментар #110 от "Божкеее?!?":

    В уикипедия пише друго за ПЦР-то! Няма да спорим! И да! Автора не е жив!

    Коментиран от #117

  • 113 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 114 Дай

    1 0 Отговор

    До коментар #106 от "Сатъра на Хана":

    Боже да не ти се налага
  • 115 Не на ваксината

    6 0 Отговор

    До коментар #108 от "Тъй ли?":

    Онзи Коректния също плаща тия 6 процента,а вдига врява,че лекува от джоба си всички неваксинирани.
  • 116 Сатъра на Хана

    1 4 Отговор

    До коментар #105 от "Пср":

    "Професоре", ако се беше поровил, щеше да видиш че във ДНК -то ти -твоето, моето на всички европейци, има останали части от Чумата, едра шарка, дребна шарка, папиломавируси, и т.н и т.н . Човешкото ДНК е като книга в която се записват всички срещи на Хомо Сапиенс с непознати до момента на заразяване патогени. А да речем , повечето Българи са имунизирани против Западно-нилски Вирус пренасян от комарите, понеже като деца сме били хапани от тях
  • 117 Сериозно ли?

    1 2 Отговор

    До коментар #112 от "Анонимен":

    Черпиш информация от Уикипедия?!?

    Коментиран от #123

  • 118 ЕВРО НЮЗ

    14 1 Отговор
    Испанския съд хвърли в коша едно такова правителствено решение. Има ли в България адвокати които да доведат нещата до подобна развръзка..????
  • 119 Да не повтарям

    12 0 Отговор

    До коментар #110 от "Божкеее?!?":

    Полимеразната верижна реакция (polymerase chain reaction, PCR) е експериментален метод от молекулярната биология и молекулната диагностика

    Коментиран от #125

  • 120 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 121 Тъй де!

    0 17 Отговор

    До коментар #111 от "Анонимен":

    Казуса с детската градина е незаконно решението и изискването на директорката,защото е задължителна!Университетското образование не е задължително и решението на ректора е законно!Във фирма,решението също е законно,така като си длъжен да спазваш вътрешните правила на фирмата.Ако и като не ти харесва,напускаш по взаимно съгласие и си търсиш работа другаде!Ако не намериш такава,поради факта,че всички работодатели са решили еднакво,то връщаш се на село и започваш да копаш,за да се изхранваш!Никой не ти е отнел законното право на труд!

    Коментиран от #124, #142, #143

  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 Анонимен

    5 0 Отговор

    До коментар #117 от "Сериозно ли?":

    И от там! И какво? Това не е пловдивското МУ да те връщат на входа, като си или не си! Най-харесвам някой дето не ме познава и аз не познавам и един пробит лев не ми е дал да ми търси и сметка за това какво аз ще или не ще!
  • 124 Анонимен

    6 0 Отговор

    До коментар #121 от "Тъй де!":

    Благодаря за дългия и изчерпателен съвет! Имам си обаче правило : от зелена тиква семе да не взимам!
  • 125 Амчи тогаз

    2 11 Отговор

    До коментар #119 от "Да не повтарям":

    Не ползвай съвременен автомобил,щото преди 40 години и той е бил експериментален?!?
  • 126 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 127 Лигата на Комодския

    20 1 Отговор
    Простете на ректорката!Тя незнае какво върши!Нито разбира същността на пандемията,нито целите на "ваксинирането"!Масово се нарича ваксиниране,но това са препарати и вещества а не ваксини.Защо лъжат че са ваксини е отделна тема!
  • 128 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 129 Апелес

    0 0 Отговор
    Млъквам :) 😀
  • 130 Мдааааа,мъка,мъка...

    1 6 Отговор

    До коментар #105 от "Пср":

    Там дето си чел,си недочел или заспал насред статията?!?Поради факта,че корона вируса е изграден само от РНК молекула,точно затова се използва ПСР теста.Бъркаш тестовете.Оня метод къде се размножава ДНК е различен и се използва в криминалогията.
  • 131 Мнение

    17 1 Отговор
    "Сертификат за ваксинация" а за останалити жълти звездички. Първо отказ от образование, после от медицински и финансови услуги, после и в магазина няма да може да пазаруваш, но е "доброволно" и не е "дискриминация". "Пътят към ада е постлан с добри намерения".
  • 132 Трибуналът иде

    14 0 Отговор
    За геноцид присъдата е една. Тая е в списъка.
  • 133 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 134 селтак

    9 1 Отговор

    До коментар #84 от "ХОРА МИСЛЕТЕ!!!!!!!!!!!!":

    Ми то тия заводи за производство на ваксини требва да работат! Иначе как ше си върнат парите със печалба? нема начин!
  • 135 Чешит

    10 0 Отговор
    Сега като поставят такова изискване и за децата в училище ...
  • 136 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 137 ако

    9 1 Отговор

    До коментар #59 от "Ами не е!!!":

    това преливащо от всякакъв вид грешки писание е труд на някой, завършил МУ Пловдив вече ще се срамувам да кажа какво и къде съм учил. По отношение на това , че 70% от преподавателите са с документ за ваксинация мога да кажа,че това е личен избор , но също и това, че познавам хора, притежаващи сертификат без да са ваксинирани, т.е. това нищо не означава и не е причина да бъде оказван натиск да се ваксинират студенти, които не желаят да го направят.

    Коментиран от #139

  • 138 БГ681

    14 0 Отговор
    Това е дъното това е безобразие и извратен терор. А дали по далечна цел е да има все по- малко желаещи за лекари. Свободата понякога трябва да се извоюва...
  • 139 Не си го слагай на сърце

    1 5 Отговор

    До коментар #137 от "ако":

    Ако зависеше нещо от коментиращите в този сайт,то преди 3 месеца Слави Трифонов щеше да е министър председател,а сега щеше вече да е разпнат на кръста.Та и с вируса и ваксините е тъй.
  • 140 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 141 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 142 Уфффф

    20 1 Отговор

    До коментар #121 от "Тъй де!":

    Направо издивявам, като прочета такива елементарни писаници. Не било висшето образование задължително, затова, моля ви се, можел каквито си иска заповеди да издава ректора???? Ти, връзка с кораба - майка имаш ли?Да не живеем в каменната ера? Заповедта, на първо място трябва да не противоречи на действащата нормативна уредба в страната. А тази си е толкова нарушаваща закона, че нямам думи.
  • 143 Хайде, бе

    2 2 Отговор

    До коментар #121 от "Тъй де!":

    Едва ли осъзнаваш колко те е ощетила природата откъм разсъдък и умствен капацитет. Смехотворни разсъждения! Сигурно и синята луна тази вечер ти влияе зле...
  • 144 Ужас

    5 5 Отговор

    До коментар #2 от "Християнин":

    Новата власт това ни докара. Това могат комунистите. И сега сина на заклетата комунистка Бойкоклиева иска да вземе мандата. Абсурд!
  • 145 Макробиолог

    1 2 Отговор
    На слудентките аз се наемам да им бия по една,две ваксини,ко толкова..
  • 146 Доктор

    21 1 Отговор
    Въпросната ректорска заповед е дискриминационна. Това е принуда за ваксинация и подлежи на наказателна отговорност. Искрено се надявам студентите, не само тези в МУ Пловдив, да реагират незабавно.

    Коментиран от #147

  • 147 Провинция

    12 1 Отговор

    До коментар #146 от "Доктор":

    И аз се надявам да реагират адекватно не само на тази безумица, но нямам много надежда. Примирени и обезверени ми се струват вече хората, даже и младите, сякаш ни смля гадната месомелачка. Особено през последната година. Дано греша, но това е едната от целите, която в цял свят почти вече е постигната. Превърнаха чрез паника и страх хората в безволеви, не мислещи трезво същества, които по-лесно се манипулират така.

    Коментиран от #148

  • 148 Анонимен

    17 1 Отговор

    До коментар #147 от "Провинция":

    Примера с жабата е много поучителен: Ако пуснеш жаба в гореща вода - ще се мята и ще се напъва да издрапа и да избяга! Ако пуснеш жабата в студена вода и загряваш бавно ще си плува във водата докато се свари! Цяла година водата се загрява бавно! Който разбрал - разбрал, който не е - няма и да разбере!
  • 149 Сатъра на Хана

    1 11 Отговор
    Щом можете да си изберете Чалгата, Зайчар и Сигснин Свинар от ДуПиСа за лидери на Българите, . не е учудващо щ
    Че не искате да се ваксинирате .... Те ви ваксинират 30 години с ваксина за дебилък. ... В такива дебилски моменти вярвам само на себе си - това ме научи живота в Америка - и понякога къде с тъга , къде с радост си викам "Добре че имам Американски паспорт" . - един вид отървал се преди 30 години от дебилите и избраните от тях мутри и бейове. .. А ако измрете ? . Ами метра - с темповете с които сте я подкарали - преди 10 години можех да си купя малко Родопско селце, а сега мога да си купя и малко Родопско градче. Инфлация , ,сами се избивате и сами се кефите колко сте велики
  • 150 Сатъра на Хана

    1 9 Отговор
    Въпрос до Анти-ваксърите ....Искате ли Лекаря - студент който ви преглежда в Университетската Болница в Пловдив .. да е КОВИДАЖИЯ

    Коментиран от #151

  • 151 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 152 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 153 Лекувай се сама

    3 1 Отговор

    До коментар #13 от "Магда":

    Магде е да не забравиш да се боднеш
  • 154 456

    9 1 Отговор
    Всички разпоредби идват от извън България. Каквото им свирнат това правят. Вече има достатъчно доказателства че ваксините всъщност увреждат имунната система, ваксинираните се разболяват повече от тези които не са се ваксинирали. Защо това се крие и се бърза с изнудването да се ваксинират колкото се може повече хора? Каква е тогава целта на ваксинацията? Ако никой не се хване на въдицата им те нямат никакви други ходове, ще затворят всички институции в България ли? Те трябва обаче да се изпратят в небитието колкото по скора толкова по добре.
  • 155 8954

    7 2 Отговор

    До коментар #79 от "Разликата е,че":

    Разликата е че всеки има право на обучение, работа и нормален живот според това което той лично приема за нормален без да се натрапва на останалите. Това да се изнудват хората със - или се инжектираш или си извън обществото не може да бъде решено от правителства, ректори а каквито и да са други "специалисти" Ние сме родени на тази земя равни, няма никой който да ни налага какво да правим със собственото си тяло, то си е наше.
  • 156 8965

    7 1 Отговор

    До коментар #101 от "В голяма грешка си!":

    ПСР тестът не е диагностичен тест, той е добър аналитечен тест. ПСР тестът няма нищо общо с диагностика на заболяване. Това и неговият изобретател го казва. Ако още използваш гугъл за търсачка доста си заблуден човече, отвори си очите.

    Пример- тест за бременност е добър диагностичен тест, ако обаче тестът за бременност ти покаже че сътринта си положителен и вечерта отрицателен и т.нат. ще вярваш ли на този тест? Това е ПСР тестът. Не може диагноза на здрав човек да се сложи от тест и още по малко от тест който не е предназначен за това.
  • 157 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 158 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 159 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 160 ФИЛИП ЕЙДЖИ

    4 1 Отговор
    МЕДИКОФАШИЗЪМ!
  • 161 Ели

    3 1 Отговор
    Тази заповед е абсолютно безобразие, копирано от успаните западни страни. Чиста проба принуждаване към ваксинация, правене на ежеседмични тестове като условие да учиш по нормалния начин, а не през монитора. Същото очаква други висши училища и училищата. Родители, не спете! Студентските съвети да си влязат в ролята и да реагират на тези безумия навреме! Всичко това води само до едно и то си има име.Надявам се се сещате какво е то.

    Коментиран от #164

  • 162 ПИНОЧЕТ

    1 1 Отговор
    е това вече е ГЕНОЦИД
  • 163 Копипасте

    2 1 Отговор
    на коментар от 10.08.2021. "Дoкaтo нямaшe КOВИД вcякa гoдинa ceзoннo минaвaхa пo 3-4 /чe и пoвeчe в някoи гoдини/ "вълни" нa кoрoнaвируcи, a cъщo и ринo, грипни, пaрaгрипни aдeнo и нe знaм oщe кaкви вируcи прeдизвиквaщи OВИ и OРЗ! Cпрaвкa : интeрвю c прoф. Корсун зa грипa oт 03.04.2018г.! Въпрoca c глaвнo В e : Зaщo ocтaнa caмo КOВИД зa дъвкa нa ТВ кoмeнтaтoритe, НOЩ-ницитe, cпиcвaщитe cтaтии зa cтoтинки пo caйтoвeтe......!? Къдe ce дянaхa вcичкитe тия ocтaнaлитe?! Вcякo лятo имaшe "взривoвe", "клъcтeри"... oт хeпaтит A, a ceгa?!"
    Всъщност целта е контрола! Контролът се създава на различни нива.
    Най-добрата манипулация е контролът на ума.
  • 164 Копипасте

    0 1 Отговор

    До коментар #161 от "Ели":

    №148 го е описал точно! Примера с жабата!
  • 165 Иван

    1 3 Отговор
    Правилно - който е без ваксина - оут !
  • 166 6Х6

    0 0 Отговор
    Споко, бе хора, служебния министър пуска служебна заповед, изпълнявайте я служебно! И малко дете знае, че нещо, което не е забранено е рзрешено. Толкова му е акъла на въпросния ВУЗ шеф! Министъра донякъде ни помага, ама не се усешаме, и се ядем един друг, сякаш не сме един народ! Опомнете се и се уважавайте, защото утре ще дойде друг министър, а ние ще сме си същите!
  • 167 Изумена

    4 0 Отговор
    Наистина съм изумена от цялата тази ситуация!!!Ако вярваме на това, което ни се описва от доктори,медии специалисти и всички които ни обясняват, че трябва да се ваксинираме , че всички които са ваксинирани са предпазени единствено от тежко протичане на болестта но не и от разпространението на вируса тогава защо ще се иска сертификат само от неваксинираните, нали реално всички разнасят вируса ?
  • 168 но пък

    0 0 Отговор

    До коментар #106 от "Сатъра на Хана":

    може да "спечелиш" конкурс в катедра епидемиология, например