Last news in Fakti

24 Август, 2021 14:21 1 875 32

Установени са 254 случая на Делта вариант в България

  • делта вариант-
  • коронавирус-
  • заразени-
  • нцзпб-
  • заболеваемост

Клиничните проби са взети от пациенти с COVID-19 в периода 02 юли - 08 август 2021 г.

Установени са 254 случая на Делта вариант в България - 1
Снимка: БГНЕС

254 случая на Делта вариант на SARS-CoV-2, известен като Индийски вариант, са установени от Националния център по заразни и паразитни болести чрез целогеномно секвениране от ново поколение, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Анализирани са общо 262 клинични проби. Открити са били следните вирусни варианти с повишено значение за общественото здраве: 254 (96,9%) бяха Делта (B.1.617.2) и 6 (2,3%) Алфа (B.1.1.7).

Клиничните проби са взети от пациенти с COVID-19 в периода 02 юли - 08 август 2021 г. и са изпратени от 49 различни лечебни заведения от 21 области на страната.

НЦЗПБ продължава да наблюдава разпространението на SARS-CoV-2 в страната с акцент за търсене на варианти с ускорено разпространение, променена вирулентност и имуногенност, които са с повишено значение за общественото здраве, уверяват от МЗ.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПЕЕВ

    2 25 Отговор
    РАДЕВ КЪДЕ СИ ,ВИРУСА УБИВА ВСЕКИ ДЕН А ВЕЧЕ И ДЕЦА.НЕ НА ВОЕННИ ТРЯБВАТ НАШИВКИ А НА ДОКТОРИТЕ НА ПЪРВА ЛИНИЯ.

    Коментиран от #6

  • 2 Майна

    32 0 Отговор
    Забележете, ЦЯЛ ДЕН ВИ ОБЛЪЧВАТ...

    Коментиран от #11

  • 3 Търкалета търкалета

    17 1 Отговор
    Делта бик, индийски бил, а ни един индианец в България болен! Нещо ни гъбарката с името!

    Коментиран от #20

  • 4 БАЙ Х@Й ‼️

    6 1 Отговор
    254+6= ?

    Коментиран от #22, #23, #24

  • 5 Българка

    18 0 Отговор
    А установени ли са производителите на ковид и разстреляни ли са?
  • 6 БАЙ Х@Й ‼️

    13 1 Отговор

    До коментар #1 от "ПЕЕВ":

    Ти още ли не си разбрал , че България НЕ Е Президентска република ‼️‼️‼️‼️‼️🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬
  • 7 ИНТЕРЕСНО

    4 1 Отговор
    ВЕЧЕ И ГРОБНИТЕ МЕСТА ПОЧВАТ ДА ПОСКЪПВАТ И СВЪРШВАТ🤔🤔ДВА КВАДРАТА НА ЦЕНАТА НА ДАЧИЯ САНДЕРО😤
  • 8 Майна

    18 0 Отговор
    Само вижте какво се пише,,НЦЗПБ продължава да наблюдава разпространението на SARS-CoV-2 ,,. Как го наблюдават като никъде ,в никоя територия не е изолиран и няма тест, който да го диагностицира , както признаха най-накрая..
    Това явно ни имат за малоумни
  • 9 ммм да

    12 1 Отговор
    от днес тече кампания за ваксиниране - яко облъчване
  • 10 Вели

    14 0 Отговор
    Тази женица излязла от 60 те год. на миналия век колко пари взима, за да отвращава хората. Не схваща ли, че са останали здравомислещи хора и са наясно с цялата игра. Въпрос на нерви, но част от българите сме железни. Ковида върви по цял свят по медиите.
  • 11 АААА НЕ СИ ПРАВ...

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "Майна":

    АЗ СЪМ СЕ ОВЪРТЯЛ В АЛУМИНИЕВО ФОЛИО ЗА ФУРНА,АНТИ ВАКСИТЕ ОТ ФРАНЦИЯ КАЗАХА ,ЧЕ САМО ТО ПОМАГА👏
  • 12 COVID

    5 1 Отговор
    ТОВА Е БЪДЕЩЕТО - ЩАМ СЛЕД ЩАМ, ИГЛА СЛЕД ИГЛА И СЛАГАЙТЕ ЗОБНИЦИТЕ !!!
  • 13 Чул

    7 1 Отговор
    Ей за това шериатът е по-добрият вариант, за да не могат продажни чавки да покажам мутра под фереджето и още по-малко, да се обаждат.
  • 14 Българин

    10 0 Отговор
    В този център 160 чиновника съчиняват по една лъжа веднъж месечно, за което получават от 3000 лв нагоре заплати. Тази на снимката получава скромните 30 хилядарки.
  • 15 Пич

    10 1 Отговор
    254 случая за една седмица...!!! Приблизително от 10 000 проби... Къде е страшната " делта " тогава...!!!???
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 КОВИД20

    10 0 Отговор
    Пандемия няма.
    Кунчев има много работа да дава указания къде и колко трябва да са позитивните тестове. Те и затова не го махат, че е изкарал магистратура за манипулации при СЗО.
    Това се знае, защото някои лаборанти споделят.
  • 18 КОПНАТО

    2 0 Отговор
    Ръководството на Медицинския университет - Пловдив изисква студентите да имат сертификат за ваксинация, отрицателен тест или документ за преболедуван коронавирус, за да присъстват на практическите занятия по медицина. Това потвърди за БНР ректорът на университета проф. Мариана Мурджева след поредица публикации в социалните мрежи. Тя обясни, че заповедта на Ректорския съвет е съобразена с епидемичната обстановка в страната и присъствието на студентите в болнични заведения.
    „Това е консенсусно решение, в което участваше Ректорският съвет с присъствието на заместник-ректори и декани“, заяви тя.



    Само студенти с условия за „зелен пропуск“ ще могат да посещават присъствено упражнения в Медицинския университет в Пловдив според заповед от ръководството. Присъствие е позволено за ваксинирани, преболедували или студенти с отрицателен PCR тест, направен поне 72 часа преди лекциите или упражненията.



    „В началото на всяка учебна година, чрез заповедите на ректорите на висшите училища, се маркира организацията на учебния процес. Така че такива заповеди се явяват абсолютна необходимост за старта на занятията“, подчерта проф. Мариана Мурджева и уточни, че ръководството на Медицинския университет смята, че обучаващите се студенти в университетските болници трябва да имат ясен статут по отношение на COVID-19:



    „Стотици студенти едновременно влизат в нашите университетски болници и ако ние нямаме ясна представа за техния статут по отношение на тази б
  • 19 miro

    6 0 Отговор
    медийната пандемия продължава с пълна сила,само една молба към журналистите избирайте по умни хора за пропаганда.това е много старо и захабено не става тази жена.
  • 20 Шебеци

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Търкалета търкалета":

    Той е делта, защото си делкат парсата, а индийски, защото ни правят на маймуни.
  • 21 ДжафДжаф

    0 0 Отговор
    До преди 2г не правех разлика между вирус и бактерия. За мен всичко беше просто бацил- нещо дребно, причиняващо големи поразии. За 2г, обаче всички станахме професори на тема микробиология. "Целогеномното секвенираме" го усещаме та знаели се. Циганчетата даже се майтапят, като за Делта версията казват "нашият вирус". Хората, са го "секвенирали" и са разбрали, че се падат 2-ри, 3-ти братчеди. Аз лично за сега се колебая кой е по-опасен за обществото- натурален циганин или 2-рият му братчед, делта варианта!? При всички случаи, обаче ми е по-интересно дали някой упражнява какъвто и да било контрол върху лабораториите с тестовете. Въпроса не е в това дали варианта е алфа, бета, гама, делта и прочие, а при какъв процент от положителните тестове става въпрос действително за sars cov 2?? Имали в тая държава барем един микроскоп, с който това чудо да може да се види!? Вестниците се напълниха със снимки от къде ли не, но българска снимка на вируса аз още не съм видял. А и някак си странно вълните на ковида съвпада по време с типичните грипни вълни или дярията през лятото!?? Колкото и да го "секвенират" никак не могат да ме убедят, че цялата история не е един голем кьор фишек!
  • 22 Ти какво очакваш?

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "БАЙ Х@Й ‼️":

    Статията е на Мимето.
  • 23 Всъщност, сега

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "БАЙ Х@Й ‼️":

    погледнах пак: изпратени общо 262 проби. "Открити са били следните вирусни варианти с повишено значение за общественото здраве: 254 (96,9%) бяха Делта (B.1.617.2) и 6 (2,3%) Алфа (B.1.1.7).". Смятай: 96,9%+2,3%=? Отговор: равно е на 99,2%. Оставащите 2 проби, за които не е споменато, от кой вариант са, образуват приблизително липсващите 0,8%. 😆😄😂 Така де, сложих ти и аз "+" и ОТНОВО се подведох по коментара ти.
  • 24 А, не,

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "БАЙ Х@Й ‼️":

    извинявай, сложих ти минус, но в първия момент се подведох и ти отговорих с коментар 22. 😉😆😄😂
  • 25 БАЙ Х@Й ‼️

    3 0 Отговор
    #22, #23, #24 кой какво се е подвел и не е разбрал ::: Клиничните проби са взети от пациенти СЪС* COVID-19 в периода 02 юли - 08 август‼️ значи ДВАМА са с някакъв неустановено ковид , така ли ????/ не ми пука за минусите/

    Коментиран от #28

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Какво имаш предвид

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "БАЙ Х@Й ‼️":

    с "254+6= ?" ? Това е единственото, което си писал, т.е. нищо за периода, в който са взети. Равно е на 260. И какво от това?

    Коментиран от #29

  • 29 Пита за двама

    3 0 Отговор

    До коментар #28 от "Какво имаш предвид":

    "Анализирани са общо 262 клинични проби.". А дават данни за 260 от тях.

    Двама се губят...?

    Коментиран от #30, #32

  • 30 Не се губят

    2 0 Отговор

    До коментар #29 от "Пита за двама":

    Просто не са казали какъв вариант е открит при тях, т.е. не са ги счели за такива "с повишено значение за общественото здраве:". (И аз така му разбрах коментара.)
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Ццц

    2 0 Отговор

    До коментар #29 от "Пита за двама":

    Те са от оооооще по-опасен щам, ама ще ни кажат наесен за напролет да си знаем.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове