Last news in Fakti

8 Септември, 2021 21:36 3 014 30

Манолова: Европейската прокуратура е разпитала Илчовски, българската – не

  • мая манолова-
  • светослав илчовски-
  • бабх-
  • прокуратура

Просто не искате да си свършите работата. Опъва се чадър от БАБХ над едрите фирми, каза Манолова на ръководителя на Инспектората към МЗХГ

Манолова: Европейската прокуратура е разпитала Илчовски, българската – не - 1
Снимка: Изправи се.БГ

Европейската прокуратура е разпитала земеделския производител Светослав Илчовски във връзка с неговия сигнал, подаден в Комисията по ревизията в 45-ото Народно събрание. Българската прокуратура не го е разпитвала. А от Инспектората на Министерството на земеделието не намерили телефона на Илчовски и затова не са направили никакви проверки по изложеното от него. На следващото заседание Комисията по ревизията кани Илчовски, за да даде сведения докъде са стигнали разследванията на българските институции по неговия сигнал.

Това стана ясно от изслушването на седем институции на днешното заседание на комисията на Мая Манолова. Информацията потвърди зам.-министърът на вътрешните работи Енчо Мирчев, който предаде на Манолова документите по разследването от страна на МВР и потвърди, че МВР изпълнява указанията на Европейската прокуратура.

Това потвърждава информацията, която получаваме, че Европейската прокуратура активно се е заела със случая и са извършени съответните действия. За това дали българската прокуратура е направила проверка все още нямаме информация, каза Манолова. Тя изрази мнение, че Инспекторатът на МЗХГ не иска да си свърши работата, защото и Илчовски, и собственикът на фирма „Градус“ са едни от едрите собственици в сектора и са добре познати на Министерството на земеделието.

Информирани сте от парламентарна комисия. Изпратили сте едно писмо и с това се изчерпва работата ви по сигнала на Илчовски ли? Просто не искате да си свършите работата. Опъва се чадър от БАБХ над едрите фирми. Едни и същи придворни фирми се ползват от този чадър и за тях подходът е „не знам, не чух, не видях“, каза Манолова на ръководителя на Инспектората към МЗХГ.

Мария Павлова - зам.-министър на правосъдието, заяви, че във връзка със сведенията на Илчовски за насилие в ареста над задържан бизнесмен, Министерството на правосъдието е направило проверка единствено по регистър на лицата в места за лишаване от свобода, които са подали жалба за упражнено физическо насилие, и сведенията от сигнала на Илчовски не са се потвърдили.

Относно твърденията на Илчовски за фиктивни обороти, фактури за които бяха разгледани на закрито заседание на Комисията по ревизията, председателят на Комисията по финансов надзор Бойко Атанасов заяви, че ведомството му няма право да разследва дали фактурите са реални или фалшиви, но информацията е изпратена до НАП. Проверката от НАП все още продължава, по думите на Атанасов. А за резултатите Комисията по ревизията ще бъде информирана на закрито заседание.

На въпрос за проверки на фирма „Градус“ от страна на член на Комисията по ревизията – проф. Явор Гечев, зам.-изпълнителният директор на НАП Георги Георгиев посочи, че проверки на фирмата са извършени след сигнала, но не и преди. От НАП казаха, че се проверява търговска кореспонденция, реалност на сделките, движение на обороти на седем дружества и две физически лица, но данните са осигурителна тайна и ще бъдат предоставени на закрито заседание.

Става дума за фиктивен оборот и това се отразява на акциите на борсата, подчерта Манолова.

От ДАНС заявиха, че на 21.05.2021 г. е получен сигналът на Илчовски от Комисията по ревизията и е препратен на главния прокурор за преценка има ли извършено престъпление и че съгласно закона КОНПИ, а не ДАНС са оторизирани да разследват корупционни практики.

Ръководителят на Инспектората към Министерството на земеделието, храните и горите заяви, че са изпратили писмо до Илчовски с искане за уточняваща информация за картел при търговията с маслодаен слънчоглед, но от МЗХГ не са намерили телефона за връзка с Илчовски.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 28 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Метла

    17 26 Отговор
    Тя българската и Мая Манолова не е разпитала за срещите с Божков, няма да разпита и Татяна Дончева за срещата и предложеният подкуп

    Коментиран от #15

  • 2 Да,бе

    32 8 Отговор
    Първи закон на мафията:Мафията не се разследва сама,разследват я хора,които не са част от нея.
  • 3 В името на БГ

    29 12 Отговор
    Тя не Българска прокуратура, тя е на мафията Мутренска прокуратура.
  • 4 JEFF

    18 10 Отговор
    Защо да го разпитват, те си знаят всичко .
  • 5 лелката

    19 25 Отговор
    Не се напрягай Майче. Вие си отивате!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Последния Софиянец

    23 17 Отговор
    Гешеф е Позор! Оставка съд затвор!

    Коментиран от #17

  • 8 А бе

    21 15 Отговор
    А тази бр, ан, ти, я кога ще я разпитат за Бо6ков, Галеви, поправката Ванко1, Орешарски, а?
  • 9 Кире

    18 21 Отговор
    Кьовеши изобщо не е наясно с нашите БСПарски чалъми. Виж Гешев ги знае, глупости не му се слушат, абсолютно е прав.
  • 10 А Ризова

    10 9 Отговор
    като чу този факт , побърза да смени темата. Няма ли кой да махне тази мийсирка от ефир....пада му рейтинга
  • 11 МАЙНОЛОВА

    11 6 Отговор
    .... КЖЕТЕ НА ПЕНЦИОНЕРА ЗА ПАЧАТА ДЕ...КОЛКО Е СРОКА НА ГОДНОС... ХИ ХИ
  • 12 Росен

    14 5 Отговор
    Днес на протеста на заведенията пред НС се видя кой си прави предизборна кампания в парламента, Мая Манолова и ИТН веднага се направиха на загрижени за хората, но защо вътре в парламента не са толкова загрижени, вън ИТН и Изправисе.бг !!!
  • 13 Иван Костов

    15 9 Отговор
    Мая е една червена кукувица, изкукала.
  • 14 Сериозни закони

    9 3 Отговор
    са измислени за 30 год. Не се знае кой за какво отговаря.
  • 15 Хаха хаха ха

    9 9 Отговор

    До коментар #1 от "Метла":

    Борисов само плямпа срещу Радев,
    но го е страх да се кандидатира за Президент!
    Защото Борисов ще загуби катастрофално срещу Радев!

    И Борисов ще стане за посмешище
  • 16 ха ха

    11 10 Отговор
    Буци като се махна нещо взеха да се увеличават парите за пенсии, за заплати, за всичко.. Браво, Майче!! Понапънете ги още малко..

    Коментиран от #18

  • 17 Доган

    7 3 Отговор

    До коментар #7 от "Последния Софиянец":

    Не разрешавам!
  • 18 Сфинктера

    11 7 Отговор

    До коментар #16 от "ха ха":

    Майчето все се напъва!
    Още от Костинброд...
  • 19 Бай Шили

    12 8 Отговор
    Мая и Татяна си оплетоха кошницата. До дълбоки старини че се возят на млади жигулита. Благодарение на петте процента балъци гласували за двете Баби-кянки.

    Коментиран от #21

  • 20 Бай Шили

    9 7 Отговор
    Мая да каже колко субсидия прилапа тази година, благодарение на петте процента балъци гласували за нея. И ще дари ли за ковиози или че кара ората да събират капачки.
  • 21 селтак

    10 5 Отговор

    До коментар #19 от "Бай Шили":

    Майчето като каже че,слънцето изгрева от изток,все пак се огледайте,за всеки случай!
  • 22 Брюксел

    6 5 Отговор
    А европейската прокуратура кога ще разпита Тиквата?

    Коментиран от #26

  • 23 Бат Бойко Нощният бандит

    9 6 Отговор
    Абе помните ли какви Скубетини бяха Мая и Корнелия по времето кога Станишев беше начело на БСП и на България? Доста загладиха косъма през дванайсетте години управление на ГЕРБ. Ха ха ха.
  • 24 Има защо

    10 4 Отговор
    Ами Българската прокуратура знае че Илчовски не е добре умствено. А Европейската прокуратура въобще не се наясно какво става в България, и затова си губят времето като серсеми.

    Коментиран от #25

  • 25 Така де

    3 3 Отговор

    До коментар #24 от "Има защо":

    не е добре с главЪта ама прови по 50 милиона годишно. А ти колко правиш?
  • 26 селтак

    7 1 Отговор

    До коментар #22 от "Брюксел":

    А Импексовица кога?
  • 27 Подкрепа за Борисов

    6 5 Отговор
    Мая Ти вече не знаеш какво да лъжеш Безсрамници Къде ще се търкаля ш сега Кои са тези дето гласуват за теб Явно не са в ред И те Ето затова България е тук и сега
  • 28 Тя тиквата не разпита

    5 3 Отговор
    Ква бг прокуратура. Няма такова животно.
  • 29 ами то

    1 0 Отговор
    тя нашата прокарикаритура е вътре в бизнеса, няма смисъл да го разпитват
  • 30 вън бозуков

    2 0 Отговор
    ами новия стар министър на земеделието си е схемаджия , нищо не пипа , нито корупираните си подчинени , нито схемите, само фермерите пак страдат
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове