Last news in Fakti

9 Септември, 2021 08:25 3 038 19

Мария Петрова за случая с починалата родилка след лекарска грешка: В болниците липсва политика за пациентска безопасност

  • мария петрова-
  • починала родилка-
  • болници-
  • пациентска безопасност-
  • лекарска грешка

"Вместо медицинските стандарти да се третират като лобистки документи, те трябва да дават правила за добра медицинска практика", смята тя

Мария Петрова за случая с починалата родилка след лекарска грешка: В болниците липсва политика за пациентска безопасност - 1
Мария Петрова; Кадър: БНТ

"Преди да говорим за това кой е виновен, сгрешил ли е, какво се е случило, аз мисля, че като общество трябва да обърнем внимание дали има и други такива случаи и да си дадем ясна сметка какво правим по въпроса тези неща да не се случват отново".

Това каза адвокатът по медицинско право Мария Петрова в студиото на "Денят започва" по БНТ. Думите ѝ бяха относно случая със смъртта на 31-годишната родилка, която почина след лекарска грешка. Припомняме, че жената и нероденото ѝ бебе починаха в Многопрофилната болница за активно лечение в Благоевград.

Мария Петрова обясни, че се допускат такива грешки и припомни случаи от 2018 година, когато няколко родилки в болница "Шейново" също са изгубили живота си заради погрешна интубация.

"Последното, което излезе, това е съдебно-медицинската експертиза, която посочва като причина за смъртта неправилна интубация. Запознах се с това, както знаете, веднага след инцидента, направихме и вътрешна проверка. След това имахме и одита, както го наричате. Не знам какво да кажа, колегата е съкрушен, в момента е в болнични, страда от сериозно заболяване. В крайна сметка вие знаете, че и следствието провежда необходимите процедури и разследвания, нека да изчакаме и те да кажат", обясни директорът на Благоеврадската болница д-р Огнян Митев.

Съпругът на родилката каза за БНТ в телефонен разговор, че ще води дела. "Аз по принцип бях готов и в Страсбург да водя дела, но явно може да се случат нещата само в България по този начин", сподели той.

"Разследванията са полезни за обществото дотолкова, доколкото основната им функция е да открием какъв е източникът на така наречената грешка, тоест каква е причината системно в различни болници това да се случва", обясни адв. Петрова.

Съдебната отговорност трябва да е вторична функция на цялата тази проверка, смята Петрова. "В болниците липсва така наречената политика за пациентска безопасност. Това е безопасност и за лекарите, които носят риск", обясни адв. Мария Петрова.

"Трябва да се направят ясни правила, ние сме държава, която с години се бори да има адекватни стандарти и вместо медицинските стандарти да се третират като лобистки документи, да дават възможност на всеки ъгъл да с открива частна болница, да се създадат алгоритми за поведение, правила за добра медицинска практика", заяви тя.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 плюс минус

    24 2 Отговор
    Уви!
    От когато промениха системата на здравеопазването в България, то, здравеопазването, се срина и се превърна, пак "Уви", за доста медици и здравни заведения, в печалбарство.
  • 2 хаберих

    18 2 Отговор
    Ново убийство в болница! Сигурно е ,че ще го пишат Ковид.
  • 3 Бай Иван

    8 4 Отговор
    Политиката за Калашников ще Ви се понрави ли ?????
  • 4 в кратце

    24 2 Отговор
    Откакто превърнаха в стока човешкото здраве,положението с пациентите в България се влошава.
  • 5 Ммммм

    6 2 Отговор
    Тази жена не я ли бяха писали в ковид жертвите???
    Имам такива спомени….
  • 6 8235

    16 2 Отговор
    Пьрво болниците вьпреки многобройните ремонти и хвалебствия не отговарят на елементарни архитектурни стандарти, абсолютна липса на елементарна апаратура отговаряща на сьвременните изисквания да не говорим ,че винаги трябва да е дублирана. Менеджмента на болниците откровен пладнешки грабеж.Лекарите с ментални отклонения до един ,сестрите сьщо!
  • 7 Българка

    19 1 Отговор
    Сигурно България е в челните места в света по открити болници на глава от населението, а в същото време отново е в челните места по смъртност. Публична тайна е , че в много частни болници няма няма разписани ясни здравни правила. Много от тия болници са кухи, с персонал по граждански договори или за по 2-3 часа дневно. Те са открити за обогатяване на собствениците, източване на НЗОК, а не от грижа за лечение на хората
  • 8 Шаран БГ

    7 6 Отговор
    Адвокатът по медицинско право защо не каже ,по колко лекари и медицински сестри работят през денонощие - цяло денонощие.?!?
    Че те са по - зле от нарядна рота в БНА преди години ! Кой и как им заплаща робския труд ? И в крайна сметка - те не са ли хора - какво качество на работата им искате.?
    Медиците в цялата страна изнемогват, а тая правистка иска "правила за ДОБРА медицинска практика."
    С човеконенавистните си политики родните политици се гаврят с хората ! На думи - все за тях плачат!!

    Коментиран от #11, #17

  • 9 Аршин

    10 0 Отговор
    Проблемът е, че частното паразитира върху държавното. Не е проблем, че болниците са търговски дружества. Проблем е, че частните болници не са на свободния пазар за мед. услуги. На цялата държава проблема е частно паразитиране върху общи държавни средства, гарантирано от лобистки закони даващи пълна сигурност на печалбата.
  • 10 666

    3 1 Отговор
    Ако Хипократ гледа отгоре със сигурност ще се обръща в гроба .Здравеопазването в цял свят е станало финансова пирамида ,човешкия живот от години се продава и купува ... това е тъжната истина .В България е не само трагедия а страшен филм на ужасите .Стивън Кинг ,ако направи филм за българското здравеопазване ще печели Оскар хиляди пъти .
  • 11 666

    7 0 Отговор

    До коментар #8 от "Шаран БГ":

    Съгласен съм ! Обаче въпроса има и друга гледна точка ,повечето сестри са озлобени и безморални дори и да получават добри заплати -има такива ... за повечето докторчета няма да говоря ,пари струва всичко и аз храня семейство и това още преди да си каже болката болния ....безморалието и наглостта са невиждани в България .Това клетвата на Хипократ е десета глуха ... пари и алчност. За щастие на българите ,тук там се намират все още СТОЙНОСТНИ ЛЕКАРИ !

    Коментиран от #19

  • 12 То какво има в болниците

    2 1 Отговор
    След Толупа разпад .Оно се накраде.
  • 13 Евгени

    8 1 Отговор
    Неграмотни доктори повечето с купени дипломи и при това търгаши убиват бъдещето поколение.
  • 14 Gowo

    5 1 Отговор
    Мой познат чупи таз по време на катастрофа .Взимат го с линейка от соца .Която кара пациентите да се чувстват като да са в танк.Такова друсане , че на мостовете колата буквално прелита във въздуха.До там, споделя моя позната оцелява.После го приемат и стои под климатик в спешното на 17 градуса.Нищо че току е облян целия и подгизнал от вода.При външни градуси 35!!!!.Оцелява и след товя шок .И при това на безброй молби да го махнат..Носят го на носилка и го карат сам да се прехвърли на скенера.Със счупен таз и множество травми Носилката тръгва да се отделя сама и той остава между рентгена и нея във въздуха с опасност да се строполи на земята Санитарите се хилят и гледат дали може сам да излезе от ситуацията.И чак след това спират количката Не пациента.После го турят в помещение без маски и. И никакъв тест.Никакъв за Корона.....Здраве да е .Оцелял все пак
  • 15 1111

    2 0 Отговор
    Госпожата преди етичната политика да погледне снимка на болницата - то си е страшно да влезне вътре че покривът всеки момент може да падне.
  • 16 Боже Боже

    2 0 Отговор
    Какво здравеопазнане бе хора?Тук положението е повече от критично не помня моята лична лекарка която имам от 37г да ми е измерила кръвното някога.За какво говориме.Господ ни е доктора.

    Коментиран от #18

  • 17 Гошо

    0 1 Отговор

    До коментар #8 от "Шаран БГ":

    Няма проблем да иска ,само дето да видим от къде ще и дадат Това ако е вярно че анестезиолога е объркал хранопровода с трахеята ,грешка професионална е голяма , да речем тоя или тази лекарка я отстраняват от работа а после ...В София анестезиолози криволяво има а извън -няма или ако ги има са пенсионери или вече на пенсионна възраст Най търсената специалност в чужбина е тази анестезиологията Та да я питам тая адвокатка -болницата какво ще направи ,ще изчака и пак ще го върне въпросния анестезиолог е това ще направи Щото адвокати много ама лекари малко да не говорим хич Сега особени покрай ковида се преразглежда здравния бюджет по цял свят и се откриват нови практики Та пак да питам ,какво ще правим ляладжии като тая ли ще слушаме или от немай къде ще ползваме и некадърници
  • 18 Гошо

    1 1 Отговор

    До коментар #16 от "Боже Боже":

    Еми смени я бе Декември и Юни имаш право
  • 19 Гошо

    0 1 Отговор

    До коментар #11 от "666":

    Що не пробваш с тая клетва на Хипократ да си платиш тока примерно или хонорара на адвокат/те също полагат клетва / може и за вечеря на семейството си да я сервираш И най накрая вземете я прочете тая клетва барем да знаете какво пише в нея ,а не само да я споменавате като как русофоб цитира Бисмарк
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове