Last news in Fakti

14 Септември, 2021 10:20 1 279 31

Николай Денков: Ваксинирани са над 30% от учителите

  • николай денков-
  • ваксинирани-
  • учители-
  • ученици

За децата той коментира, че родителите трябва да ги убедят да се ваксинират, защото това е за тяхно добро

Николай Денков: Ваксинирани са над 30% от учителите - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

Малко над 30% от учителите са ваксинирани и малко над 20% са преболедували COVID-19“, каза образователният министър Николай Денков в „Тази сутрин“.

При учениците този процент е още по-нисък – едва около 2% са ваксинираните.

„Не се справихме с ваксинирането на учители, защото има недоверие в обществото. Това е очевидно за всеки. Направихме кампания, аз самият винаги призовавам всички да се ваксинират, но за съжаление има хора, които говорят други неща“, каза Денков по повод провала на ваксинационната кампания в образованието.

За децата той коментира, че родителите трябва да ги убедят да се ваксинират, защото това е за тяхно добро.

На въпрос дали Денков одобрява изискването на Медицинския университет в Пловдив студентите да са ваксинирани, за да могат да присъстват на практическите часове, той отговори, че напълно одобрява изискването.

„Основната грижа на медицинските университети е да осигурят здравето и безопасността на техните пациенти. Отделно, не може да бъдеш лекар, ако не вярват на медицинската наука“, категоричен е Денков.

Учебната година и пандемията

„Учебната година ще стартира присъствено навсякъде“, каза образователният министър. Той припомни, че между учениците трябва да има дистанция, ако присъстват родители – също. Нужни са и маски.

Денков внесе и яснота за противоепидемичните мерки, които ще се прилагат тази година. Той обясни, че ако Министерство на здравеопазването издаде централна заповед за преминаване към дистанционно обучение, тогава МОН трябва да се съобрази. Ако обаче няма такава заповед, тогава всяко едно учебно заведение и област преценяват сами дали това е наложително или не в зависимост от местната епидемичната картина.

„МОН не предоставя тестове за тестване на децата, а РЗИ. Има три вида, но трябва 90% от родителите да са съгласни децата им да бъдат тествани. Ако това се случи, те ще бъдат тествани всяка седмица“, уточни Денков относно скрийнинга на учениците за COVID-19.

В момента тече и кампания за скрийнинг на учителите преди старта на учебната година. „До момента 20 хиляди учители са заявили, че искат да се тестват. До края на седмицата ще имаме ясна картина за цялата страна“, каза още Денков.

Дистанционното обучение

„Около 5% от децата не са обхванати от образователната система и това продължава през последните пет години. По-важното е, че 25% от учениците след 7. клас не са си взели изпита по литература, а 45% - този по математика. Това са децата в риск. Те не са готови да преминат към 8. клас“, коментира Денков.

Според последните разчети на МОН около 20 хиляди деца няма да започнат учебната година.

„Дистанционното обучение е катастрофално за тези, които не са мотивирани“, смята образователният министър.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 За Българите

    16 3 Отговор
    Ти твоите ваксинира ли ги. И ако си какво се притесняваш за другите
  • 2 Доц Мънгъръ

    4 10 Отговор
    Ваксинирайте се!
  • 3 Майна

    26 5 Отговор
    Фашист!РОДИТЕЛИТЕ ДА УБЕДЯТ ДЕЦАТА СИ ДА СЕ НАБОДАТ С ЕКСПЕРИМЕНТИ!!! ТОЯ СТИГНА БАЙДЪН, ДЕМЕНТЕН МАЛОУМНИК!

    Коментиран от #25

  • 4 Карло

    23 2 Отговор
    Ти явно си мислиш , че като са 100 % ваксинирани нещо ще се промени?
    Ай сехтир мамавиви долна мръсна съган !
  • 5 Demonaz

    6 8 Отговор
    Това не са училища,а публични домове. Освен да взимат дрога и да правят простотии по тоалетните друго няма. По-добре да ги затворят. И така няма има и страшния кровид19. Бизнеса си работи,всичко си работи.
  • 6 щом не искат

    5 0 Отговор
    Възможно е другите да са го прекарали вече.
  • 7 Мислещ

    20 1 Отговор
    Соросоиден Боклук! Не сме забравили как искаше да разпореждаш проверки в училището, където имаше възгласи "Да живее България".

    Коментиран от #9

  • 8 Псевдоним

    18 0 Отговор
    Ще държат коза за централна заповед за дистанционно обучение като ръчна спирачка когато им свирнат господарите, а междувременно ще насъскват местните директори да тормозят децата и учителите, за да има с кой да си измият ръцете. Прозрачни са.
  • 9 така ли

    12 0 Отговор

    До коментар #7 от "Мислещ":

    Значи трябва да наслагаме такива транспаранти във всички училища. ;))
  • 10 SH BG

    15 0 Отговор
    С ваксина или без, човек не е предпазен от заразяване или от това да бъде разпространител на вируса...!!!

    Само че набодените с намсикво могат да получат неочакван "подарък" и да се разболеят от намсищо или даже да поумиргат...!!!

    За чий чеп тогава искат да бодат наред всички?...

    Айсик...!!!

    Дааа...!!!
  • 11 слаб министър

    13 0 Отговор
    Изкрючително слаб министър. Нищо не казва за висшето образование, за него то не съществува, говори само за основните училища. Във ВУЗ-овете скоро няма да има преподаватели поради мезирно заплащане, крайно лоши условия, никакви стимули, няма критерии за развитие, съществуването на вътрешноуниверситетска мафия ,която издига кадрите, чиновниците са повече от преподавателите в повечето държавни ВУЗ-ове. В близките години повечето преподаватели ще се пенсионират, нови жалеаещи няма, други ще напуснат академичното поприще, трети ще отидат в чужбина.
  • 12 саттуцо

    11 0 Отговор
    на бутай си троен бустер,продажно мекере,за пари подлагат милиони българи на психически и физически тормоз! за такива има само един изход- пуля!
  • 13 некадърник

    12 0 Отговор
    Махайте го този министър, за нищо не става. Нищо не направи за висшето образование, говори общи приказки, объркан, няма ясна концепция, приспособленец, не мисли за науката изобщо. Науката му е последна грижа на този некадърник. ВЪН!
  • 14 Гумаджиев

    5 1 Отговор
    Даже в африканските държави професорът не взема по-малко от даскал в килийно училище, а тук е така. Най-добре е всички професори и доценти да напуснат и да се оправят такива като този министър с "наличните кадри"-практици отвън, гумаджии, кръчмари, чиновници, деловодители.
  • 15 чеп за зеле

    8 0 Отговор
    Кой го намери тоя за министър- за нищо не става!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Анонимен

    5 0 Отговор
    Факт е, че имаме огромно количество закупени ваксини за много пари с изтичащ срок на годност /така каза Кунчев/ и трябва някак някъде да се пласират! Тя тая с ваксините май стана като Вуте дето се объркал и от пазара си купил наместо халва сапун! Дъвкал, пенявил и през мехурчетата викал : Пениш се не пениш, че те ядем; язе паре сам давал за тебе!
  • 18 Erika SS

    2 0 Отговор
    ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ..
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Копипасте

    2 0 Отговор
    Затрития коментар № 19 минаваше през филтъра на ХАКТИ всеки ден до днес! Това са думи на Кари Мълис - нобелов лауреат по химия за изобретяването на ПЦР теста! Просто цитат!
  • 21 Копипасте

    2 0 Отговор
    „Корона тестът“ е наименуван с характерен техно-жаргон: „CDC 2019-nCoV Real-Time RT-PCR Diagnostic Panel“. Това означава в превод, че е тест, който търси игла в куп ДНК сено. PCR тест. Намира фрагменти, нуклеинови киселини. В един имейл от Кари Мълис, писан на 7 май 2013 г. до вдовицата на боксьора Томи Морисън, кариерата и животът на която бяха унищожени от „тест за ХИВ“ и която години наред се бореше за компенсация от производители на тестове, четем: „PCR открива много малък сегмент от нуклеиновата киселина, която е част от вирус. Откритият специфичен фрагмент се определя от донякъде произволния избор на използваните ДНК праймери, които застават в краищата на амплифицирания умножения фрагмент.“ Ако нещата се направят, както трябва, е твърде рано да се говори за „заразяване“ при положителен PCR тест.
  • 22 Копипасте

    4 0 Отговор
    "В САЩ ние направо сме зарязали класическата диагностична медицина, в полза на биотехнологията или лабораторната медицина. Това се случва от доста време насам и представлява опасен завой. „Корона тестът“ е наименуван с характерен техно-жаргон: „CDC 2019-nCoV Real-Time RT-PCR Diagnostic Panel“. Всеки, който обикаля наоколо и крещи, че „спасява животи“, трябва да бъде смятан за много опасно животно и вие трябва да бягате в обратна посока, когато го срещнете. Оръжието на такива е страхът, а любимата им мантра е „би могло“. Те ви хващат в капана на един био-дълг, създавайки симулации за всякакви въображаеми неща, които „биха могли“ да се случат, но все още не са."
    Нямам какво да добавя към тези цитати!

    Коментиран от #26

  • 23 Копипасте

    2 0 Отговор
    Ясно е кой плаща и кой поръчва музиката в ХАКТИ!
  • 24 miro

    1 0 Отговор
    спрете глупостите,закарайте ненормалните в курило.
  • 25 Тъй ми

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Майна":

    тук да не е Германия!
  • 26 Бе измисли

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Копипасте":

    нещо свое, стига с тия копани пасти ...
  • 27 съвет

    2 0 Отговор
    Денков, не прави простотии. Не може да вкарваш насила разни химии с неизяснени последици в телата на дечицата. Лекарите сами казват, че не трябва да се прави задължителна ваксинация на всяка цена. Не се правете на светци по от папата. Ваксинирането трябва да е доброволно и никакви задължителни ваксини, тестове и прочие не са оправдани, защото нарушавате правата на хората с тежки последици за здравето и живота им. Хората ще си спрат децата от училище, ако предприемете подобни дивотии. Още повече, че почти всички учители и деца вече са го изкарали или са ваксинирани. Защо тогава е този терор и кой го поръчва ?
  • 28 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор
    Къде го намериха този плужек за министър?
  • 29 0007

    1 0 Отговор
    30 % ваксинирани и 70% преболедували. Какво тогава само тормозите хората. Или така ви нареждат тези, дето ви слагат на власт и ви държат там. И защо не кажете, колко от тези 30 % след ваксинация напълниха болниците - поради "ваксината" ли, поради нейното безмислие ли или друго.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 не така

    0 0 Отговор
    Написах коментар какво мисля за тези - изтриха ми го. Какво друго да кажа. Освен някой да разпечата всички коментари и да ги прати по пощата на този, друго не знам. И като ги чете, да знае, че това са най-ласкавите, защото другите са изтрити. По тях да си направи самооценка за себе си.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове