Last news in Fakti

28 Септември, 2021 13:04 3 670 28

Разширяват платените зони за паркиране в София

  • софия-
  • разширение-
  • платени-
  • зони-
  • паркиране

Предложенията на общинарите от ГЕРБ-СДС са за "служебния абонамент" за паркиране, разширение на "синя" и "зелена" зони, регламент за товарно-разтоварни дейности в зоните

Разширяват платените зони за паркиране в София - 1
Снимка: БГНЕС

Предложенията за промени в Наредбата за организация на движението на територията на Столична община бяха приети на заседание на комисията по транспорт към Столичния общински съвет /СОС/, съобщават от Нова телевизия.

Предложенията на общинските съветници от ГЕРБ-СДС най-общо обхващат паркоместата в режим "служебен абонамент", разширение на "синя" и "зелена" зона за паркиране, въвеждане на регламент за товарно-разтоварителни дейности в платените зони, както и забрана за влизане на МПС в някои участъци в определени времеви интервали.

Първата група промени са свързани с реда и условията на предоставяне на паркоместа в режим "Служебен абонамент" и включва премахване на безплатния режим "Служебен абонамент"; ограничаване на ползването от юридически и физически лица, държавни, културни, общински и др. институции до пет броя паркоместа в режим "Служебен абонамент" за даден административен адрес; въвеждане на удължен режим "Служебен абонамент" - валиден в часовия диапазон от 19.30 ч. до 23.30 ч. и разширен режим "Служебен абонамент" - валиден в събота и неделя, в часовия диапазон от 08.30ч. до 19.30 часа. В тази група предложения влиза и въвеждането на регламент за ползване на паркоместа в режим "Служебен абонамент" за нуждите и дейността на Народно събрание.

С предложените промени ще се премахнат привилегиите за безплатно ползване на паркоместа от различни държавни, културни, общински и др. институции. Промените ще допринесат за увеличаване броя на ползваните паркоместа за почасово платено паркиране и локално платено паркиране за гражданите. Уеднаквяването на условията за ползване и ограничението на броя им, ще ги редуцира с около 430 броя. Това означава, че паркоместата в режим "Служебен абонамент" ще намалеят с около 29 процента.
Втора група предложения включва въвеждане на регламент за откриване на паркоместа за товаро-разтоварни дейности в зоните за почасово платено паркиране и в зоните с въведен ограничен достъп на МПС и ред, и условия за ползването им от живущи и стопански субекти.
В зоните с въведен ограничен достъп на МПС /пешеходни зони/ ще има места, които да се ползват до 30 минути при наличие на издаден пропуск и заплащане на цената за паркиране /50 ст. или 1 лв./от юридическите или физическите лица при всяко зареждане на стопанския обект, а от живущите при наличие на издаден пропуск - безплатно до 30 минути, два пъти дневно. Местата за товаро-разтоварни дейности в зоните за почасово платено паркиране ще бъдат запазени за извършване на тези дейности в рамките на работното време на съответната зона.

В третата група предложения влиза разширяване на "зелена зона" в кв. "Зона Б-19", район Възраждане и разширяване на "синя зона" за сметка на обхвата на "зелена зона". "Съобразявайки се с комуникацията, която бе проведена в самите райони с платено паркиране и по предложение на районните кметове са изготвени конкретните промени", обясни Зарков. Промяната от "зелена" на "синя" зона няма да се отрази на вече заплатените винетни стикери за платено паркиране на живеещите в тези райони.

Четвърта група промени включва увеличаване на работното време на "синя зона" от понеделник до събота от 08.30 ч. 20.00 часа.

С петата група промени се въвежда забрана за влизане на МПС в някои участъци в определени времеви интервали: ул. "Пиротска" в участъка между бул. "Княгиня Мария Луиза" и бул. "Ст. Стамболов" - от 09.00 до 21.00 часа; бул. "Ст. Стамболов" в участъка между ул. "Екзарх Йосиф" и бул. "Сливница" (Женския пазар) - от 09.00 до 19.00 часа; ул. "Екзарх Йосиф" в участъка между ул. "Г. С. Раковски" и ул. "Г. Бенковски" - денонощно; в зоната около НТ "Иван Вазов" - денонощно; ул. "Граф Игнатиев" между бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" и ул. "Алабин" - денонощно. Забранява се влизането на МПС по бул. "Витоша" от бул. "П. Евтимий" до бул. "Ал. Стамболийски" - денонощно; ул. "Георг Вашингтон" от ул. "Трапезица" до ул. "Пиротска" - денонощно; ул. "Съборна" от пл. "Света Неделя" до ул. "Цар Калоян" - денонощно; ул. "Съборна" от ул. "Леге" до ул. "Княз Александър I" - денонощно.

Предстои промените в наредбата да бъдат одобрени на сесия на СОС.


Бел.ред.
2 509 864 българи заявиха на Референдума от 2016 г., че депутатите трябва да се избират на мажоритарни избори в два тура, но политическия елит и неговите кукловоди не позволяват това да се случи, а в техните медии темата е табу.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 29 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 нинова

    33 2 Отговор
    Някoй щe cпeчeлят oт кoвидa...изглeждa чe прeди нeгo вcички рecтoрaнти ca били пълни вcякa вeчeр, aвтoбуcитe прeпълнeни пocтoяннo, тeaтритe, диcкoтeкитe и т.н. - грaбeжa e пълeн. Кaктo кaзвa Бaй Гaня - кeлeпирa e вaжeн!
  • 2 Последния Софиянец

    62 9 Отговор
    Йорданка е позор! Оставка и затвор!
  • 3 Десети ноември

    57 6 Отговор
    Абсолютно незаконно е това нещо. При положение, че не е построен нито един обшествен паркинг в централните части последните поне 20 години та дори и в РЦ.

    Коментиран от #19

  • 4 Потърпевш

    33 16 Отговор
    А, в кварталите, кога ще забраните паркиране по тротоари и градинки? Пълен ужас е в този град. Каква столица, каква Европа?

    Коментиран от #11

  • 5 Sofia

    35 24 Отговор
    Време е цяла София да стане платена за провинциалистите ! Който не му изнася да си ходи от където е дошъл .

    Коментиран от #8, #9, #12, #16

  • 6 Azz

    34 3 Отговор
    Да ви разширят анадолските м@нафи!!!
    Не се накрадохте!!!
  • 7 мой

    31 5 Отговор
    Докато крадливата сврака от Самоков е начело на столицата, няма как града да върви напред. Това е все едно някой от нас да стане кмет на Лондон. Само ще гледа и ще мига на парцали, без да разбира проблемите на града, както не ги разбира и зам. председателят на ГРОБ, другарката преподавателка по руски.
  • 8 Таратор

    6 9 Отговор

    До коментар #5 от "Sofia":

    Ми отвай си на село бе джуруляк 7 разред.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 дай пак

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "Братче":

    искаш да кажеш Люлин 1.
  • 11 Факт

    8 3 Отговор

    До коментар #4 от "Потърпевш":

    Коги се върнеш на село!
  • 12 Тоя па... тоя пааа....

    7 11 Отговор

    До коментар #5 от "Sofia":

    Върнете парите за метрото и булевардите на малките градове и нямам никакво намерение да идвам в София.
  • 13 ssss

    18 2 Отговор
    Това е рекет.Нищо повече. Рекет от нас за наши хора.
  • 14 Ха ха ха

    16 11 Отговор
    всеки който @к@, цапа и пребивава в София, кара си автомобил с регистрация различна от С/СА/СВ и си плаща данъците в Сусерлево, трябва да плаща за да влиза в столицата и да заема място и дими с количката си !

    Коментиран от #17

  • 15 Браво

    13 13 Отговор
    Браво. Само така. Трябва в целия град. И в останалите големи градове трябва същото. Куцо, кьораво и нашмъркано е с по 2-3 коли. Ае ся обществен транспорт, колелета или пеша. Така и цените на горивата ще паднат. 😁
  • 16 факти

    18 4 Отговор

    До коментар #5 от "Sofia":

    Не си в час. Всеки софиянец пак трябва да плаща ако не е паркирал в района на дома си. Така ,че дали си от провинцията или не самоковската пръчка ще ти прибира пари. ГЕРБ са най-големите крадльовци ,това са фактите.Нито един паркинг не направиха за толкова години управление , само грабеж.
  • 17 ха ха ха

    7 3 Отговор

    До коментар #14 от "Ха ха ха":

    Е ти като караш СА да не би да не плащаш? А и вече при покупка на кола не се сменят регистрациите.

    Коментиран от #20

  • 18 Край

    6 6 Отговор
    Качвайте цената на синята зона - при сегашната цена не може да се намери място за паркиране. Трябва да е 1лв. за 15 минути.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 БАН

    4 7 Отговор

    До коментар #17 от "ха ха ха":

    Аман от философи и отворени виртуални разказвачи на приказки. Не се сменя, ако е от същото населено място, клоуне! А в града ни дойдоха всички селяндури, които плащат смешен селски данък на замърсяващите си дърти трошки У, Х, СН, А, В, ЕХ, СМ, Е, РК, КН, Р и останалите. Не сме канили никой да ни презаселва града, да троши тротоари и зелени площи и да се оплаква, че не са му направили паркинг, като дори няма адресна регистрация в София! Браво за разширяването, поздрави на СОС :)
  • 21 Ха ха ха

    7 6 Отговор
    всичкото селяни което идва в София с личните си автомобили трябва да плаща за влизане и допринасяне трафика на града ! Не може да живееш У панелка в Обеля, да шанаджийстваш и да си плащаш данъка У някоя забравена от Бога община, пък да акаш/пикаш ..... и чак претенции да имаш !

    Коментиран от #22

  • 22 БАН

    0 1 Отговор

    До коментар #21 от "Ха ха ха":

    Я, имаме единомислие, ама нещо се изказа неподготвенА в предишния коментар! Този ти е точен, браво, получаваш + тоя път :)
  • 23 Само така!

    6 2 Отговор
    И на мен няма да ми е леко,но много мамун станаха на клона.Това е нищо.Синя зона навсякъде,и най вече в комплексите.Да премине на 24/ 7 без прекъсване.Псркирал на трева,- репатрак или скоби- като го обръснат за месеца няколко пъти и каскета,или ще плаща или ще продава.Сега е дива слобидия. Дошъл тук,живее под наем,но се" обзавел" с два,някой и с три дъргела.И всичко пред блока,или на тротоара.Жив пример е Люлин,и всички Младости.Да увеличат екипите за денонощен режим на работа.Сега,след 18-19 ч в центъра,не можеш да си паркираш пред дома.Ц,рв,ули отвсякъде.Знае,че ГМ вече не обикаля,и си паркира дъргела.За да отиде на кръчма,или направо до сутринта- да се качи преди 8.00 ч,( няма ГМ контрола) и това е всеки ден.Да не говорим за Събота вечер ,чак до понеделник сутринта.Ганчо само от бъркане в джоба разбира,и се плаши.Яко бъркане. Тогава и таралясниците ще намалеят, движение ще се отпуши,и горивата ще паднат.Тук са прави.В Токио,ако не представиш документ,за имот,със гараж,или че имаш сключен договор за платен паркинг,никоя фирма няма да ти продаде автомобил.Иначе,всеки японец спокойно може да има и по три,чисто нови коли.Но пътува с метрото.Точно по тази причина.Тук Гуньо селски,купил три таралясника.Той да ходи на строежа,а кифлата да продава в някой магазин.А за Гуньо- младши да ходи вечер на дискотека.
  • 24 Варна

    4 5 Отговор
    Какво ревете само,няма безплатен обяд.Защо не паркирате 20г. си трошляци в Лондон,Париж или другаде в центъра без да плащате?

    Коментиран от #27

  • 25 Павел Пенев

    7 0 Отговор
    Поредния нахален обир на софиянци се задава.Нали за да паркираш трябва отидеш до тази зона. За това най добре ще е да плащаш без да паркираш.
  • 26 БЕнчо

    0 0 Отговор
    А стига толкова зони за доене. Направете голями, ама много голями паркинги - на 3-4 етажа под земята. А зони ограждайте около Самоков.
  • 27 Сандо

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "Варна":

    Варна, объркал си се! Поне 100 г. сме назад. Дай друго сравнение с африкански страни.
  • 28 ПРЕСТЪПНИЦИ

    1 0 Отговор
    РАЗШИРЯВАТ КРАДЕНЕТО -- ПРИЧИНАТА Е , ЧЕ ФАНДЪЩИНАТА В ОБЩИНАТА НЕ Е ИЗЧАГЪРТАНА , А ФАНДЪЧЕТАТА НЕ СА В ЗАТВОРА !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове