Last news in Fakti

30 Септември, 2021 05:53 6 315 26

Ремонтирали незаконно язовири край Елхово

  • язовири-
  • елхово-
  • ремонт-
  • нарушения-
  • днск

Вместо авариен е извършен основен ремонт на две съоръжения

Ремонтирали незаконно язовири край Елхово - 1
Снимка: radio999bg.com

Незаконни ремонти на два язовира в Елховско за над 3 милиона и половина установи дирекцията за национален строителен контрол, предаде БНТ. Вместо авариен е извършен основен ремонт на двете съоръжения. Предстои да бъде издадена заповед за спиране на единия от строежите и премахването на новоизграденото.

Ремонтите на язовир Пчела и Малък манастир започнали през пролетта. Дигите били компрометирани и се нуждаели от възстановителни дейности. Преди три месеца новият областен управител на Ямбол установил, че се извършва основен ремонт. Подаден е сигнал до ДНСК за законосъобразността на строежите. Оттам констатирали, че обектите нямат строителни разрешения.

"Когато отидохме на място това, което видяхме е, че единият обект е изцяло завършен - този, който е язовир Пчела. Другият обект - срокът му е удължен с още два месеца за завършването и се строи усилено също, за да се довърши ремонтът", заяви Георги Чалъков, областен управител на Ямбол.

И двата язовира са държавна собственост. Възложител на обектите е Държавната консолидационна компания. Финансирането е с държавни средства, отпуснати за ремонт на язовири в цялата страна. Изпълнител е държавната фирма "Монтажи". След завършване на ремонтните дейности съоръженията се предават на държавното предприятие за стопанисване на язовирните стени.

"Тук има още един абсурд, защото това държавно предприятие работи на територията на област Ямбол и област Стара Загора. Имат над 150 обекта за които отговарят с 5 човека персонал", допълни Георги Чалъков.

Строително разрешение за извършване на дейности по двата язовира е трябвало да бъде издадено от община Елхово, след представяне на необходимите документи. Такива обаче не са внесени в общината. Оттам в началото на годината е подаден сигнал за извършване на строителни дейности по изграждане на път до язовирите без разрешително, но реакция от контролните органи не е последвала. Днес строителството на язовир Пчела е изцяло завършен. Продължават строителните дейности на стената на язовир Малък Манастир.

"Имаше пропуск, на самата стена излизаше вода и се наложи дълги години да го държим на кота нула, с цел да не направим някакви поразии по поречието надолу със съседните села", каза още Георги Хаджиев, кмет на село Малък манастир.

Потърсихме становището на ДНСК по казуса, но не получихме отговор. Заради незаконността на строежите трябва да бъде издадена заповед за разрушаване. Новината предизвика недоволство сред местните.

По сега действащото законодателство изграденото на двата язовира не може да се узакони. Няма законов ред в случая за въвеждане в експлоатация на новите съоръжения. А за разрушаването на направеното отново ще бъде платено с държавни средства.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Роби

    23 2 Отговор
    И тия ли сега ще излизат на протест ?
  • 2 ????

    38 13 Отговор
    Как може да се бутне нещо, което е завършено и друго пред завършване? Нямали разрешителни, ами като няма се издават прави се проверка и ако ремонтът е качествен, трябва да се приеме! Може ли така да се пилеят държавни и средства? Не мога да повярвам ако това се допусне.

    Коментиран от #4

  • 3 истина е

    41 5 Отговор
    Тиквата мислеше ,4е ще е цар до края на живота си и хвърляше народни пари от Жипката на ляво и на дясно ,стига да му ръкопляскат !!! !

    Коментиран от #5, #6

  • 4 Toni

    25 3 Отговор

    До коментар #2 от "????":

    Ами и комшията си построи гараж в общия двор. Подадох е сигнал. Викаха ни в полицията. Разпити 2 години. Установи се, че няма документи. НО прокуратурата установи, че сме уронва ли престижа на съседа,тъй като този го правил лично. На Хешефта хората "работят " мощно

    Коментиран от #11, #14

  • 5 КРОКОДИЛ

    29 2 Отговор

    До коментар #3 от "истина е":

    Според теб всеки може да си прави каквото иска ли? Тогава защо мрънка та, че къщите на циганите са незаконни.

    Коментиран от #16

  • 6 КРОКОДИЛ

    11 0 Отговор

    До коментар #3 от "истина е":

    Грешка. Коментара е за 2 ?????

    Коментиран от #15

  • 7 дико

    31 2 Отговор
    Кой ще понесе отговорност и ще гарантира за построеното , ако след време стане беля . Това не е гараж или навес . По течението има селища а природата е непредвидима . Дайте да правим и атомни централи без разрешителни . В случая са били важни далаверите за правилните хора , гаранция за ниско качество .

    Коментиран от #17, #18, #26

  • 8 Да ги съдят

    13 0 Отговор
    Да съдят и Бойко.
  • 9 ГЕРБОСТРОЙРЕМОНТ

    9 0 Отговор
    УСВОЯВАМЕ !!!
  • 10 Язовирите в Елхово!! Ремонтирани с

    18 0 Отговор
    Държавни пари?? Искат 3милиона,какво е вършено, най много за 1мил но 3 да вземеме!!! Гарантирано от ГЕРБ!! Крадене се казва!!!
  • 11 ????

    3 2 Отговор

    До коментар #4 от "Toni":

    Да ти имам сравнението! И язовирите държавни и фирмата държавна, ти сравняваш кон с кокошка.
  • 12 ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ

    7 0 Отговор
    Всичко построено от Бойко Лентореза е незаконно...
  • 13 Продай България

    4 2 Отговор
    Подържат огъня пропаганда за шарани
  • 14 ДНСК, къде са ти инспекторите!

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Toni":

    И мой съсед си е построил гараж за две коли на самата улица, буквално я е затворил, че и аларма сложил. Кметската управа десетилетие играе джобен тенис, дебелее на портфейл, а ние се чудим дали не живеем в страната на чудесата.
  • 15 ????

    2 2 Отговор

    До коментар #6 от "КРОКОДИЛ":

    Ами не ревете тогава, че няма пари в хазната! Какви цигански къщи, какви гаражи частни? Въобще правите ли сравнение?
  • 16 Не става въпрос

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "КРОКОДИЛ":

    за къщите на циганите, а за язовири. Щом като е построено, ако е качествено, би било разумно да го узаконят. Средствата вече са вложени, разрушаването ще коства още средства и ще върне нещата в предишното положение, в което язовирите са имали нужда от ремонт. А не би ме учудило, при разрушаването да нанесат и допълнителни щети, които не са били налице преди това, и които ще оскъпят допълнително един бъдещ ремонт. В това отношение намирам коментара на "????" за абсолютно смислен.
  • 17 ????

    4 3 Отговор

    До коментар #7 от "дико":

    Като се направи проверка на качеството тогава какво? А ако е построено добре? Ама тука като чета доста мераклии има за рушене, иначе ауу дадени са държавни пари, ами по хайде тогава рушете. 32 години не се насити хте да рушите!
  • 18 Да направят проверка,

    4 3 Отговор

    До коментар #7 от "дико":

    дали са спазени изискванията за безопасност. Все си мисля, че ако тръгнат да рушат, е много вероятно да нанесат някакви щети, например някъде да се пропука я бетон, я глиненото ядро, което в бъдеще също може да доведе до катастрофа, ако вследствие на това, рухне някоя язовирна стена.
  • 19 Гертруд

    6 2 Отговор
    Не случайно всички строителни дейности се съгласуват и се издават разрешителни. Иначе ей така в нищото се появяват огради, бариери, гаражи, барбекюта, къщи и хотели. Карали са на пряко, заобикаляли са закона и процедурата, бързали са да усвоят, че къс по паса им свършваше!

    Коментиран от #20

  • 20 И да, и не

    6 0 Отговор

    До коментар #19 от "Гертруд":

    "Имаше пропуск, на самата стена излизаше вода и се наложи ДЪЛГИ ГОДИНИ да го държим на кота нула..." - въпросът е, защо в тези дълги години не са успели да получат разрешително за ремонт?
  • 21 Алфа Вълкът

    3 3 Отговор
    Извършели хората основен ремонт с пари за авариен и сега ще бутате, вие ненормални ли сте?

    Коментиран от #25

  • 22 Алфа Вълкът

    3 0 Отговор
    Голяма история тая България, язовирите държавни, фирмата държавна, парите държавни. Пък местните държат язовира и отговарят за ремонта, а общината трябва да даде разрешително на държавата!

    Коментиран от #23, #24

  • 23 Ако не беше

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Алфа Вълкът":

    трагично, това, което много точно си описал, щеше да е направо смешно.
  • 24 Същевременно,

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "Алфа Вълкът":

    в същата тази държава плагиати преподават право във ВУЗ. Сън ли бе, да го опишеш...
  • 25 ГЕШТАПО

    1 1 Отговор

    До коментар #21 от "Алфа Вълкът":

    ТОВА Е БИЛО НОРМАЛНО ПРЕЗ ТРИТЕ МАНДАТА НА ШАЙКАТА ГЕРБ - ТАКА СЕ КРАДАТ НАЙ-МНОГО СРЕДСТВА. ТАКА ПОТЪНАХА ЕДНИ 500 МИЛИОНА ПРИ ДЕБЕЛАТА БЕРТА НА РАЗБОЙКО ,ПАРТИЗАНСКАТА УНУЧКА ДЕКА ПОСЕ СЕ СКРИ ОТ ХОРИЗОНТА . НАПИСАХ В ГУГАЛ - ПАРТИЗАНСКА ВНУЧКА СВИНЕТКА И ВЕДНАГА ИЗЛЯЗОХА СНИМКИ НА ЛИЛЯНА ПАВЛОВА!!!! ШАЙКАТА ГЕРБ ТАКА КРАДЕШЕ СРЕДСТВА - НЕЗАКОННО СТРОИТЕЛСТВО И ПОСЛЕ ПРАВЕНЕ НА ДОКУМЕНТАЦИЯТА. ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ И РАЗБОЙКО !!!
  • 26 Чети,троле,чети!

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "дико":

    Няма никаква далавера. И изпълнителя и възложителя са държавни фирми. Браво за ремонта. Всеки в тази държава руши,малко създават. Хайде да разрушим и малкото построено от АМ Хемус за да ви стане кеф !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Всички градове