Last news in Fakti

2 Октомври, 2021 10:43 3 175 23

Четвъртата вълна не е толкова смъртоносна у нас

  • мира кожухарова-
  • пандемия-
  • коронавирус

Тя върви навсякъде по света

Четвъртата вълна не е толкова смъртоносна у нас - 1
Снимка: БГНЕС

В момента имаме едно задържане на заболеваемостта - от 2, 3 септември, каза епидемиологът проф. Мира Кожухарова. Четвъртата вълна върви навсякъде по света, у нас не е толкова стръмна, което се отразява и върху броя на хората, които се лекуват в болница.

Проф. Кожухарова посочи, че много внимателно се следи капацитетът на болниците да не бъде достигнат, хората могат да получат здравно обслужване. "Друг е въпросът, че много от тях не биха имали нужда от такова здравно обслужване, ако се бяха ваксинирали", подчерта епидемиологът, цитиран от БНТ.

Проф. Кожухарова, която е и съветник на министъра на здравеопазването, защити въведените мерки, като навреме въведени, посочвайки плавната линия на нарастване на заболелите. Те биха били много по-малко, ако са се били ваксинирали, отбеляза тя.

Епидемиологът посъветва хората да избягват контакти, които не са абсолютно наложителни и поясни, че този съвет се отнася за хората в по-висок риск, за тези, които не са се ваксинирали.

Проф. Кожухарова коментира, че у нас локдаун не е имало никога в истинския смисъл на тази мярка - не е имало заключване вкъщи и забрана да се излиза. "Към момента за локдаун изобщо не става дума. Разбира се, някои мерки могат да бъдат по-императивно поставени и по-строги, но това е разумно да се направи на ниво област. Там, където има проблем с капацитета на болниците", категорична беше проф. Кожухарова.

Притеснение е дали ще се наложи децата да бъдат обучавани онлайн, концепцията засега е, че ученици, студенти трябва да се обучават нормално, защото пропуските в образованието, които са постигнати миналата година и евентуално сега, са с много далечни последици, коментира още тя.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 11 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    50 2 Отговор
    Ами ако спрете с надписването даже ше видим че няма и вълна и ковид даже се въдим повече
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ТаУмВзе

    48 2 Отговор
    Лашкат ви вълни на умствена изостаналост за едни кинти от европата. А хората с други заболявания, кучета ги яли пак.
  • 4 Сеч

    44 1 Отговор
    Петата вълна, ГНЕВЪТ НА ИЗЛЪГЪНИТЕ, ще е най-смъртоносна. Готви се бабо за помен.
  • 5 Раданч Татлъту

    36 1 Отговор
    Ами тогава.....,защо е тоя истеричен квич да се ваксаме?!🙉☠🙉☠🙉

    Коментиран от #8

  • 6 набийте си в главите

    36 1 Отговор
    И преди ковид19 бяхме първензи по всякаква смъртност, и след него ще сме първи. Дишаме най-мрэсния върздух, ядем и пием боклуци и отрови, щото сме най-бедни. Никакви ваксини не могат да променят или да въздействат на това. Мангъров явно беше прав, че трябва вируса да мине през 70-80 процента от хората. И още нещо, никой не споменава корко голям процент от хората са прекарали вирука НЕОФИЦИАЛНО, без смърт, усложнения и т.н.

    Коментиран от #7

  • 7 Верно ли

    29 2 Отговор

    До коментар #6 от "набийте си в главите":

    Щото ако заявят, че наближаваме стадния имунитет няма да има печатани кинти от ЕС.
  • 8 Неразбрал

    23 0 Отговор

    До коментар #5 от "Раданч Татлъту":

    Нещо се обърках - нали се бодем, че е модерно и за да ни пускат да пътуваме по света, а с ПЦР-и е по-скъпичко...?

    Какво общо има ваксата с пЛандемията? Сертификатът пази от Кромид точно колкото и задграничния паспорт XD
  • 9 даа

    12 0 Отговор
    Тя не е и толкова вълна.
  • 10 Баш софиянец

    22 0 Отговор
    Първо в България вълните са три - много ясно си личи по графиките. Няма четвърта вълна. Проф. Кожухарова много добре знае, че преболедувалите също са имунни - не се заразяват и не заразяват. Обаче избягва да ги споменава. Избягва и да преброи колко са. Т.нар.мерки нали зависят от броя имунни!!!!
  • 11 Баш софиянец

    12 0 Отговор
    А класове има в карантина, но единици са болните и то леко.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 2loop

    7 0 Отговор
    Щото боко не е на власт иначе пак щехме да си мрем по стълбите на болниците
  • 15 Сандански

    2 17 Отговор
    На ден умират по 80 човека, тя вика: Няма проблеми.

    Няма по-дебилна нация от нашата. В Европа вече забравиха за пандемията, тука ше си я влачим 5 години.

    Коментиран от #16

  • 16 Баш софиянец

    12 1 Отговор

    До коментар #15 от "Сандански":

    Не е ясно точно за коя Европа говориш и къде точно са забравили за Ковид. Също както не ти е ясно точно от какво умират по 80 човека и защо. Щото като гледаш просто цифри, много лесно можеш да изтърсиш някоя глупост.
  • 17 big

    19 0 Отговор
    Без да съм доктор мога да кажа, че всяка следваща "вълна" ще бъде с по-малко жертви. Причината е проста и се знае от столетия: естествен подбор! Болните, предразположените си заминават независимо от предприетите мерки! Проблема е, че част от тях могат да бъдат спасени, но: страха, не знанието, грешното лечение и т.н., помагат на този вирус!
  • 18 Витанов

    9 0 Отговор
    Четвъртата вълна е същата като третата ама четвърта. Мен са ме заливали големи вълни на морето. Понеже съм врачка ме държат на заплата в Нова и БТВ да им казвам колко хора ще умрат от ковид. Аз им съобщавам числото и те казвам само толкова малко ли. Добре казвам ще увелича бройката с моите ясновидски способности и ето вече са с 2000 повече и няма нужда да ми благодарите все пак това ми е работата.
  • 19 Айде,бе!Сериозно ли!

    3 3 Отговор
    Абе, бульо!Колко още трябва да умрат,че да кажеш,че има сериозен проблем и трябва да се вземат мерки?!Що за лекар си ти?!Или трябва да се заблуждават избирателите и зеления чорап да не ги настрои с адекватни мерки срещу себе си!Който умрял,умрял!Включително и неродени бебета!Важно е купона да върви и музиката да свири!Ура за служебните престъпници и некадърници!Българите ,и без това пооредели,кучета ги яли!Важното е шефа да е доволен!
  • 20 roro

    3 1 Отговор
    Ама професорке, ти какво искаш? По 500 на ден ако умират дали ще ти направи впечатление, а? План ли гоним, петилетка ли изпълняваме? На първо място сме в Европа, къде по-напред?? За теб ще се намери място във ВМА, ама за простосмъртните?
  • 21 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    5 0 Отговор
    Нали сме шампиони по смъртност??Нали ковид смъквал продължителноста на живота...Не разбрах с колко и защо вдигат пенсионната възраст???

    Коментиран от #22

  • 22 Емииии

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Емиииии... Хмъ. Боцнатите са безсмъртни, та...

    ... та май пенсионна възраст изобщо не трябва... За тях, де.

    Бонус към сертификата...?

    Коментиран от #23

  • 23 Ъхъ ъхъ

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Емииии":

    20 000 сухи съчки веке изгореха ...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове