Last news in Fakti

12 Октомври, 2021 19:10 8 244 31

Ето кой ще плаща за щетите от „Vera Su“

  • vera su-
  • вера су-
  • застрахователи

Източени са над 30 тона гориво и смазочни материали, освободени са около 300 тона от товара

Ето кой ще плаща за щетите от „Vera Su“  - 1
Снимка: БГНЕС

Застрахователите на кораба на заседналия край Камен бряг товарен кораб "Vera Su" са поели ангажимент да възстановят вече направените, както и бъдещите реални разходи на българската страна. Това съобщи министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев на видеоконферентно заседание с представители на ИА „Морска администрация“ и членове на местния щаб.

„От началото на действията по спасяване от страна на държавата, вълните в района не са падали под 2-3 бала. Реално, атмосферните условия ни позволиха да работим по кораба едва 3 дни и то като се поемаха огромни рискове“, отчете по време на срещата изпълнителният директор на ИА "Морска администрация" капитан Венцислав Иванов.

Той добави, че в малкото благоприятни от метеорологична гледна точка дни, са извършени необходимите водолазни огледи, осигурен е достъп до кораба, източени са над 30 тона гориво и смазочни материали, освободени са около 300 тона от товара, изграден е фарватер за безопасното приближаване на технически и плавателни средства до кораба, плавателният съд е укрепен с котви и въжета, за да не се разруши от сблъсъка със скалите и целият екипаж е евакуиран.

„Представителите на компанията по спасяване заявиха пред мен, че това е много сложна операция, за която те не поемат гаранции в разумни срокове“, обясни министър Алексиев, което показва, че координираните действия на българските институции са най-правилното решение в този момент. „Искам да благодаря на всички участници до момента в спасителната акция и още веднъж да подчертая, че няма забавяне от страна на българската държава. Работата, която се свърши в рамките на тези 3 дни е огромна и бе най-адекватното решение в настоящата ситуация“, поясни той.

Оттук нататък предстои корабът да бъде разтоварен, да бъде укрепена пробойната в корпуса и плавателният съд да бъде изведен, съобщиха от МТИТС.

По време на видеоконферентното заседание се обсъдиха всички възможни сценарии на бъдещи действия, спрямо атмосферните условия, както и всички действия за защита на интересите на българската държава.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бари

    25 7 Отговор
    Корабът потъна за век и веков с торта, а тия дирят пари 😃

    Коментиран от #31

  • 2 Miro

    27 1 Отговор
    Всичко измезе застрахователна измама характерно по скоро за гърците

    Коментиран от #4, #19

  • 3 Факт

    39 2 Отговор
    Да го бяха дали на жителите на Столипиново за една седмица нямаше да има и следа от кораба.

    Коментиран от #5

  • 4 Всъщност

    38 2 Отговор

    До коментар #2 от "Miro":

    Турците са масови измамници, но трябва да си работил с тях за да го знаеш.

    Коментиран от #7

  • 5 Бибитко

    16 12 Отговор

    До коментар #3 от "Факт":

    Гербаджийският трол повтаря едно към едно думите на своя фюрер Борисов!
  • 6 Иванчо l-ви

    20 3 Отговор
    Vera Su ще стане страхотна и наистина оборотна кръчма.
  • 7 Miro

    12 2 Отговор

    До коментар #4 от "Всъщност":

    И с турци съм работил но на гърците по им се отдава да си топят гимиите

    Коментиран от #14

  • 8 васик атанасова

    22 3 Отговор
    НЯКОЙ РЯЗКО ЩЕ ЗАБОГАТЕЕ ОТ ТОВА НЕЩО

    Коментиран от #12

  • 9 ВЕРНО ЛИ

    16 5 Отговор
    ДО СЕГА МИНИСТЪРЧЕ А СЛЕД КАТО СВАЛИХТЕ ЕКИПАЖА ОТГОВОРНОСТТА СТАВА ВАША И РАЗХОДИТЕ СЪЩО / ДО КАТО ИМА БАЛЪЦИ КАТО НАС ЩЕ ИМА ТАРИКАТИ КАТО МИНИСТЪРЧЕТО
  • 10 дааа

    26 1 Отговор
    Тази гемия нарочно са я шибнали в брега.
  • 11 запознат

    23 2 Отговор
    Сега това представлява нашата държава в този кораб ако има отровни пестициди и препарати кво правим
  • 12 Е де...

    13 1 Отговор

    До коментар #8 от "васик атанасова":

    Чак пък рязко.... ТЕ си научиха урока.... Бавните количествени натрупвания водят до качествени изменения... Офшорки, Пандора,... Ит. Н.
  • 13 трумен

    6 7 Отговор
    товара е руски и никои няма да го пипне

    Коментиран от #29

  • 14 някой

    6 2 Отговор

    До коментар #7 от "Miro":

    А,щото ние сме пък най-честните и коректни.Балканиада,какво да правиш.

    Коментиран от #17

  • 15 Матей

    19 2 Отговор
    Много инат излезе тоя сухогруз,не ще да потъне и не ще.дадоха му към 3 седмици време и сега се чудят какво да го правят.Планът е бил да потъне ,а сега ще трябва да го спасяват и ремонтират,човек предполага,господ разполага.
  • 16 Дърт Гларус

    14 3 Отговор
    като гледам какви неопитни са нашите служби, нищо чудно българия да купи нов кораб на турчина !!
  • 17 Miro

    14 0 Отговор

    До коментар #14 от "някой":

    Ние нямаме толкова корави колкото гърците !!! Там са майстори на застрахователните измами с кораби!!!!
  • 18 ДДТ

    12 0 Отговор
    Мисирки - да питат кои са застрахователите, кои са собствениците
  • 19 Гела Гела

    6 1 Отговор

    До коментар #2 от "Miro":

    Се крие!! Контрабанда!!
  • 20 Истината днес

    9 3 Отговор
    От 10 000 товар разговор или 300 тона ха ха ха...голямо постижение направо излагация

    Коментиран от #28

  • 21 Гларус

    17 1 Отговор
    Както каза един мой съгражданин от Варна. Тази тъпотия, която се случи с кораба е благодарение на тъпите шопи, които преместиха Морска Администрация в София за да я напълня с калинки, които да паразитират. За да може да разберат откровената си простотия и да има ответна реакция, сега трябва да прехвърлят на Варна управлението на столичният Метрополитен.
  • 22 Бих

    2 0 Отговор
    А бельото кога
  • 23 5861

    17 1 Отговор
    Турчин на България нищо няма да плати! Ще платим ние от нашите данъци-спрете да лъжете предизборно! Какво ще правим с еко катастрофата от токсичните торове??? Или пак ще кажете,че водата е бистра и чиста???
  • 24 Капитан Хук

    6 0 Отговор
    Както каза един мъдър колега преди много време , тази гения трябва да изчезне далеч в дълбините на ЧМ ,там при сероводорода.
  • 25 ИВАН

    2 1 Отговор
    А за живота на морските обитатели кой ще плаща, или ние хората сме голямата работа и сме нещо повече от ... дори и обикновения червей има повече мъдрост от човеците, които секат клона на който седят
  • 26 ПРОСТО Е

    7 1 Отговор
    МАЯ МАНОЛОВА ЩЕ СЕ ЗАЕМЕ С ИЗТЕГЛЯНЕТО НА КОРАБА ЩЕ НАПРАВИ КОМИСИЯ КОЯТО ДА РАСЛЕДВА МЕТЕРЕОЛОГИЧНИТЕ УСЛОВИЯ И ДА ГИ ДАДЕ НА ПРОКУРОР МЕТЕРЕОЛОГ ПОСЛЕ ЩЕ СЕЗИРА ГЛАВНИЯТ ПРОКУРОР ЗА НЕЗАКОННОТО ВЛИЯНИЕ НА ГРАВИТАЦИЯТА КУПЕНА СРЕЩУ 1000000 ЕВРО ОТ БОЙКО БОРИСОВ /ИМА ЗАПИСИ НА КОЙТО ГРАВИТАЦИЯТА ЛИЧНО ВЗИМА ПАРИТЕ/ И СЛЕД ТОВА НА КОРАБА ЩЕ СЕ ПРЕДСТАВИ ПРОТОКОЛ ОТ БОЙКО РАШКОВ ЗА НЕЗАБАВНО ИЗПЛУВАНЕ ИНАЧЕ ЩЕ ГО АРЕСТУВАТ Е ТЕ ТОВА Е
  • 27 МЕСТЕН

    2 3 Отговор
    МАЙ Е ВРЕМЕ ДА СЕ ПОСТВИ ВЪПРОСА ЗА ОТДЕЛЯНЕ НА СЕВЕРОИЗТОЧНА БЪЛГАРИЯ С КЛЬОН ПО ЛИНИЯТА БЯЛА РУСЕНСКО БЯЛА БУРГАСКО ИСТАМБУЛ 14 000 000 ВАРНА ИСТАМБУЛ 400 КМ БУКУРЕЩ 4 000 000 ВАРНА БУКУРЕЩ 260 КМ СОФИЯ 2 000 000 ВАРНА СОФИЯ 500 КМ МАЛЪК ДАЛЕЧЕН ПРОВИНЦИАЛЕН ГРАД И НЯМА НИ РИБА НИ ЦЕМЕНТ НИ ГАЗ НИ ЖИТО САМО МИАЗМА Е ЗА КЪВ НИ Е ДА РУПАТ РЯПА И КАРТОФИ
  • 28 Хахаха

    4 1 Отговор

    До коментар #20 от "Истината днес":

    Кви 10000 тона бе, товарът общо е 1900 тона, толкова е товароносимостта на това корабче което е с водоизместимост DWT 3000т.
  • 29 Виталия

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "трумен":

    Така ще е ! Товарът е руски
  • 30 ПРЕДЛАГАМ

    3 1 Отговор
    АКО КОРАБА БЪДЕ РЕМОНТИРАН МОЖЕ ДА СЕ ПОЛЗВА ЗА ПРЕВОЗ НА ДРОГА ОТ КОЛУМБИЯ ДО БРЮКСЕЛ И СТРАСБУРГ ЗА ЕВРОДЕПУТАТИТЕ НИ И ПОСЛЕ ОБРАТНО !
  • 31 Потънал

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Бари":

    не бих го нарекъл, то там няма къде да потъне. Но е много вероятно да си остане завинаги.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове