Last news in Fakti

15 Октомври, 2021 12:42 1 638 50

Тимерманс: Растежът трябва да зависи от възобновяеми източници, не от изкопаеми горива

  • тимерманс-
  • растеж-
  • възобновяеми източници-
  • изкопаеми-
  • горива

Зам.-председателят на ЕК присъства на „Зеленият преход – решения и предизвикателства за България“

Тимерманс: Растежът трябва да зависи от възобновяеми източници, не от изкопаеми горива - 1
Снимка: БГНЕС

„Трябва да стигнем до един момент, в който икономиката, растежът и благосъстоянието на хората не зависят вече от изкопаеми горива, а от възобновяемите енергийни източници”. Това каза заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс по време на конференцията „Зеленият преход – решения и предизвикателства за България“ в София.

Според Тимерманс възобновяемите енергийни източници поевтиняват ежедневно, информират от Нова телевизия. „Въпросът, който стои, е как да създадем по-добро бъдеше за въглищните райони в Европа. Към този момент имам 30 такива. Дългосрочното им бъдеще не може да бъде обвързано с добива на въглища. Необходими са по-добри работни места, социално и икономическо развитие в тези региони“, поясни зам.-председателят на ЕК, цитиран от „Фокус”.
Служебният премиер Стефан Янев се обяви за плавен преход към зелена енергия. Той подчерта, че българската икономиката е енергоемка и зависима от въглищата. Страната ни също така е сред най-засегнатите от прехода към неутрална икономика заради своята зависимост от фосилните горива.

„Общините и бизнесът се нуждаят от помощ, за да се адаптират към зеления преход“, каза той и добави: „Преходът може да бъде успешен, само ако е плавен и справедлив, съобразен с икономическите и социални специфики на всяка отделна държава и че ще бъде споделен като приоритет от гражданите“.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    31 0 Отговор
    Калашников...добра песен/поучителна
  • 2 пешо

    40 0 Отговор
    "растежът и благосъстоянието на хората не зависят вече от изкопаеми горива, а от възобновяемите енергийни източници"

    очевидно е рядко неадекватна особа!
    но пък в прав текст казва на популацията, че добруването ѝ ще зависи от... вятъра.
    да си знаете.

    Коментиран от #35

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 честен ционист

    21 0 Отговор
    Миьорите пак не уцелиха подходящия ден за протест, типично по Ганьовски..

    Коментиран от #8

  • 5 Интересно

    29 0 Отговор
    Какво очаквате от неосъществен правист, литератор и копой?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Благо Пинъса

    18 2 Отговор
    дотогава голяма част от бедните ще поизмрат, но пък това не е задължително лошо, въпрос на гледна точка
  • 8 Последния Софиянец

    19 4 Отговор

    До коментар #4 от "честен ционист":

    Това не бяха миньори ,а платени мутри на Тиквата със Стъки начело.Сляп ли си?
  • 9 БОЗА

    24 2 Отговор
    "„Трябвa дa cтигнeм дo eдин мoмeнт, в кoйтo икoнoмикaтa, рacтeжът и блaгocъcтoяниeтo нa хoрaтa нe зaвиcят вeчe oт изкoпaeми гoривa, a oт възoбнoвяeмитe eнeргийни изтoчници”"

    "Трябва" и действителността са две големи разлики...аман от приказки,какво трябва...ТРЯБВА България да следва собствените си интереси преди всичко...брюкселските тарикати у лево... ;-Х



    Този коментар изразява личното мнение на автора.То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ(Баклава и Халва)
  • 10 бжцф

    29 1 Отговор
    С хилядолетия хората се отоплявали с дърва, после с въглища и това не е застрашавало природата, сега решиха, че въглищата са виновни. Но добива на петрол не им пречи, щото петролното лоби е мощно и владее света.

    Коментиран от #23

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 нннн

    10 0 Отговор
    Ами ако не става? Европа ще расте надолу ли? За радост на конкуренцията...
  • 13 долу ЕС

    14 0 Отговор
    европа е провален континент точно заради Германия и такива корумпирани лумпени! ЕС допринася за въгл емисии 20 пр от света, но единствено скапната ЕК пусна борса за емисии, чиито обем ма търговия намалява ежегодно по схема. Тази борса гарнтира само печалби на фондовете и мизерия за държавите. В сащ тока е е до 3 пъти по евтин! и за това е вонвна скапната ЕК в частност германия. Искат целия съюз по техен модел, е няма да стане Франция са атомна държава и по скоро ще излязат. имат си колонни. а ние и цие сме немска колония
  • 14 Дъждовно

    13 0 Отговор
    Някой точно разбра ли защо този се появи конкретно днес?
  • 15 Мухаа,хаа!

    9 1 Отговор
    Затова всички в куп,скачат и ръсят пяна от бяс,срещу Поднебесната.Отсвирва всеки,който дори направи плах опит,да им пречи.За този,и онези- сащисаните Поднебесната е голямата опасност.Не е Руснака.Защото и Руснака,нищо че не е член на ЕС,е същото гумно,като наша милост.Да грабят милиарди( а там има за грабене- много,страшно много) а народа им в мизерия.Държава,в която има океани от петрол и газ,а народа им мизерства и плаща отопление,бензин ,все едно е в Европа,си я тури на оная работа.Много ми става смешно,когато елементарни форумци,използват- Комунистическа Русия.Че там е по див,крайно десен капитализъм от десетки други,в който капитализъм съществува от векове.А ние тук,ги копираме едно към едно.Във всичко.Още от мутрите,през приватизация на огромни заводи за 1 рубла,частен дърводобив, подземни богатства- златото е в частна фирма, та до нефт и газ- и там над 51% е частни играчи.До т.н съдебни пристави.Нашенското ЧСИ.И законите ни са на95% еднакви.Имаш пачки- недосегаем.Нямаш - в Магадан за откраднати битилка водка и парче хляб
  • 16 нещстник

    10 0 Отговор
    нещастнико, всеки ръст значи повече потребление, което е враг на екологията. задачата е обратната, спад в потреблението без спад в жизнения стандарт! формулата се казва съвременен социализъм без глобализъм
  • 17 Хаджи Генчо

    3 0 Отговор
    Колко "килограма" взе и ти от Буци?
  • 18 Сандо

    11 0 Отговор
    Закопайте Тимерманс,закопайте евроглупостта!
  • 19 Гошо

    13 0 Отговор
    Аман от тия европе..раси, накараха ни на си затворим блоковете на АЕЦ след модернизации за милиони се га пък кюмура им пречи!
  • 20 ХХХ

    2 7 Отговор
    И кво ви е ок в тия мини. По на 30 години колю, на моя колежка преди години му окапаха всички зъби и се разболя от туберколоза. Нима някои по костово, като ги изхвърлиха на улицата не оцеляха. Поне сега има работа извън мините. Върнахте народа с 70 години назад, с кюмюра или въглищата, но сакън, там да са, с големите заплати и ранното пенсиониране. То не може да се диша от коли бензинови, като комин са аспухите им, и роми и те едни бараки, не мога да ви опиша. Здравето е на първо место, а не кюмюра и колите. Навренето ги извозваха работници и служители с автобуси. А днес всеки с кола, нарадени едно до друго пред блокове и не можеш да минеш от коли. Хората искат качествен живот, здраве, а не цели чанти с хапчета. Навренето кюмюра се извозваше с конски коли и малко имаха камиони. И ни върнахте с 100 години назад. Западняците ви поучават, но не искате да вденете, защото за вас са на първо място парите, а на народа болестите. В германия малка кашурка, а отопление навсякъде, но не и на въглища, не и на ток, а на газ. Всичко е на парно. Нима в провинции не бе в бг по живково, дойдоха демократи и съсипахте всичко, без парно, а че хората бяха закупили радиатори от тежки скъпи, това не ги интересуваха депутатите. Много мъка има по Български Българио. Всеки който дойде на владт те обира докато някой ден виж си ограбен и биха ти взели и последното, жилището ти. И натам вървят нещата. Ще ви ги изкупят, а вашите на квартири при бкп депутатите, кайто е в сащ саше

    Коментиран от #25

  • 21 Сатана

    11 1 Отговор
    България не ползва кюмур а гори отпадъците на Европа.И това ако не е Зелена енергия, здраве му кажи.
  • 22 шиши

    12 0 Отговор
    Зеления преход е от на Борислава фотоволтаиците и перките ли ?или или от на някой друг заможен гербер ?свалят на хората кожата от гърба и най нагло се смеят потриват ръце като смятат печалбата от зеления преход .ЛИЦИМЕРИ
  • 23 Нзндн

    9 1 Отговор

    До коментар #10 от "бжцф":

    Тези решения са взети отдавна за затваряне на централите с въглища ,предполагам и за другите държави .Това е част от новия световен ред на банкерите .Всяка една държава ще изпълни и тази част от плана им понеже всяко едно правителство ,съд ,прокуратура инт.н. реално се назначават от тях и корумпират за да може да изпълняват .Имената на партиите нямат значение тъй като те държат всички .Не ги интересува ,че хиляди хора ще останат без работа..И без туй не им трябват много работещи хора .Пенсиите като цяло в бъдещето малко хора ще стигат до тях.Най вероятно ще вдигнат още възрастта ." Ваксините " също са част от новия световен ред на банкерите .
  • 24 тони

    9 0 Отговор
    Иди ги намери тея източници бе кретен!
  • 25 Врачка

    3 1 Отговор

    До коментар #20 от "ХХХ":

    Глей сега,пичага.Газовото отопление е друга бира и е устроено по съвсем различни законови уредби и правила за експлоатация на газовите бойлери. На Запад това е цял отрасъл. За монтаж,подръжка и резервни части няма да говоря по простата причина,че в БГ няма как да се направи това.Просто е невъзможно дори и за 50 год.
  • 26 Българин

    6 1 Отговор
    Има интереси на САШ и МАФИЯТА които искат запазване на Тец-ове . България НЯМА въглища, а само лигнит в маришкия басейн !
    Бъдещето е в ДЪРЖАВНА Ааец Белене.
    По перки и слънчеви панели сме преди Германия и Англия, но това е много скъп ток !
  • 27 Pilot

    5 1 Отговор
    Истината е, че България въпреки централите, благодарение на планините и горите произвежда много повече кислород от други страни !!! Също така ние не сме пренаселени !!! Хората са бедни и ако ги оставят без централите на въглища е немислимо !!!
  • 28 Тома неверни

    3 0 Отговор
    Егаси тъпото изказване
  • 29 Потрес

    4 1 Отговор
    Това изкопаемо за куфарчв ли е дошло? време и ти да си заменен асап
  • 30 Матей

    5 0 Отговор
    Ккаво се е запУнджил тоя мимерманс,пита ли го някой кой номер гащи носи?Какъв зелен преход ,какви безумия изрича,та това са планове с полувековна перспектива,а те натискат да стане днес и сега.Искат по-бързо да разпаднат ес ли,няма проблем,сами си го правят ,никой не им е крив ,че не са прави.Фалитите почнаха на запад, редица тлъсти фирми ударили кепенци,срив навсякъде и във всичко,ковид мерки,джендър-мерки и всичко упадъчно и пагубно се натрапва силово с икономически и административен шантаж.Колапсът на икономиката на ес зацикля в геометрична прогресия,не се ли вразумят тия безумни евро-бюрократи,да се сърдят на себе си после,когато плъпнат тълпите и почнат погромите в самия Брюксел,ислямистите ще помогнат с готовност,тук ци-гой-не-ри-те също,така че зеленото във всички случаи няма да го бъде,късметлии ще са които успеят да се хванат за зелено напролет.
  • 31 Въпросче

    7 1 Отговор
    Защо не се строи АЕЦ Белене ? Тя не противоречи на зелената сделка ?
    Или енергийната мафия у нас първо иска да вземе комисионни от частни инвеститори ?
  • 32 ТаУмВзе

    3 1 Отговор
    Улавняк, нали и уранът е изкопаема Руда, за АЕЦ! На какво ще я зареждаш електичката, на фотоволтаици и ветър ли? Бухахах Марш в пещерата и да си яко зелен.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Писна ни от гейове

    7 0 Отговор
    Мобилният телефон е открит в краят на 70-те нека господин Тимерманс от най пе да лската нация Холандия да обясни защо Ай Фон за 40 години "поевтиняване" струва 3 бона и после да обясни себестойността като понятие
  • 35 Динозавър лицемер

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "пешо":

    Каза това докато германия пусна втора тръба за руски газ(щото сигурно руският газ е неизкопаемо гориво)
  • 36 Роки

    6 0 Отговор
    Бай Ротманс е тотално неадекватно пиянде.
  • 37 Хахаха

    5 0 Отговор
    НЯМА ПРОБЛЕМ. ЗАПЛАТИТЕ НА НАШИТЕ ОТ БРЮКСЕЛ СА СМЕТНАТИ С УВЕЛИЧЕНИЕТО
  • 38 гражданин

    1 4 Отговор
    Бай ганю е свикнал да живее по своему. В Германия е с газ. Отоплява се малката къщурка, върте все роми и една българка. На всеки месец идват и ти провяряват къщата, опоплението. Нали сме в Ес, що не се съгласявате с господина днес по Бтв с Светлю. Съвети вземайте от запада, а искате Ес, а да си карате по Живковото. Да унищожавате бг гори и да ви ги изкупуват на високи цени гърците, а бг бизнесмени обратно да се връщат с празни коли. Добре че работят и на държавни служби, а фирмите им те да кажат, на някой си 80 г стар болен старец. Да живее далаверата. И както ги чувам млади в бг, ако няма с ръце далаверка не можеш да оцелееш.

    Коментиран от #44

  • 39 глупости

    6 0 Отговор
    Е, щом ВЕИ поевтиняват ежедневно, що не ги ползвате, ами ревете за газ?
  • 40 сноу

    2 0 Отговор
    Тоя пък извеян пърдушник ,пак са го изпратили да повтаря като папагал безумията на Брюксито
  • 41 ПЕНКО

    3 0 Отговор
    ПОЛУУМРЕЛЯКА - " НОСТРАДАМУС " ТИМЕРМАНС -ПРОДЪЛЖАВА /НАЙ-НАХАЛНО / ДА ПРОДАВА АКЪЛ НА БЪДЕЩИТЕ ПОКОЛЕНИЯ !!!! ПРОДАВА -ЗАЩОТО ПОЛУЧАВА ЗАПЛАТА ЗА ДА ДРЪНКА - МНЕНИО РЕШЕНИЯ И РЕД ПРОС ТОТИИ !!!!!!!!!!!!!!
  • 42 Когато

    2 0 Отговор
    Успеете да подкарате ядреният синтез, тогава спирайте изкопаемите горива
  • 43 отегчен

    2 0 Отговор
    Да го попитам този мазен холандец. Толупа му с биосъобразно хранене ли го е направил? Зелени мошеници.
  • 44 сноу

    1 0 Отговор

    До коментар #38 от "гражданин":

    Ти явно яко се се запъвал в кенефа, докато си изцвъкал тая каша дето си написал..
  • 45 След великолепния

    3 0 Отговор
    план Ран-Ът,сега и Тимера е дошъл да ни учи кое е най- добро за нас.Забравиха,че заради приема ни в ЕС ни принудиха да затворим малките р-ри на Козлодуй.Но,вечна слава на г-жа Йес сър кунева,на голямия държавник БМБ,дето с характерния му изказ нарече площ-а на Белене"гьол"!Много хора в БГ са за затвор.За достатъчно дълго на топло и уютно.Дано!
  • 46 Хахааа

    4 0 Отговор
    Като си мълчим и ни е хубаво да плащаме на баце по 75ст.за киловата няма какво да се тръшкаме че ни е скъп тока . Всички ВЕИ-та са собственост на гепаджии и не се чудете защо не може да бъде по евтин тока
  • 47 Павел пенев

    3 0 Отговор
    Защо затворихте 4 реактора на Козлодуй вие от ЕК бе ненормалник? Сега ще ни изпращате за вятърна енергия. Гнусни типове.
  • 48 питам

    3 0 Отговор
    Казал е, че може да се възобнови лицензът на Белене и да се довърши проектът. Защо не го написахте?
  • 49 Да, бе. Чиста утопия

    1 0 Отговор
    Възможно е, колкото и "безотпадно", от гледна точка физиология, за съществуване на човека. Или "перпетум мобиле"
  • 50 дедо ви ТЪНДЪР

    1 0 Отговор
    вижте деца мои...затворете си въглищните централи не е хубаво много мърсят....а няма никъв проблем от тия дърти дизеляци с които ви заливаме-ей на вижте в софия какъв чист въздух има
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове