20 Октомври, 2021 22:09 3 149 21

Александър Дунчев: Готвят се нови схеми с гори

  • александър дунчев-
  • схеми-
  • гори

По думите му той е приел номинацията от Кирил Петков и Асен Василев по същата причина, заради която е приел предложението на президента Румен Радев да оглави Агенцията – за да покаже, че държавата може да се управлява по различен начин

Александър Дунчев: Готвят се нови схеми с гори - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

„Ние вече започнахме промяната в Изпълнителната агенция по горите. В рамките на четири месеца с колегите от агенцията доказахме, че това може да се случи – да се управлява по различен начин. Направихме пълна прозрачност в агенцията, показахме как гражданите също могат да участват в контрола над горите, създадохме публични профили на всички колеги, които работят в системата на горите. Създадохме публични карти на всички гори – нещо, което досега го нямаше. Само за четири месеца, а представете си, ако има шанс за повече“.

Така директорът на Изпълнителната агенция по горите Александър Дунчев аргументира в „Лице в лице“ решението си да се кандидатира за депутат от „Продължаваме промяната“.

По думите му той е приел номинацията от Кирил Петков и Асен Василев по същата причина, заради която е приел предложението на президента Румен Радев да оглави Агенцията – за да покаже, че държавата може да се управлява по различен начин.

Българското законодателство в областта на опазването на природата и горите е много добро, то е синхронизирано с европейското, но проблемът е, че „може да имаме страхотни закони, страхотни служители, но когато цялото управление е превзето от подставени лица“, всичко пропада, заяви Дунчев.

Според него назначенията в горските и ловните стопанства се държат от феодали, които назначават техните директори и се ползват от държавния ресурс. Като доказателство Дунчев посочи направеното наскоро разследване на ловните стопанства.

Горските служители са обезверени, техните доклади за нарушения потъват в съдебната система без резултат. Затова от 100 проверки се подава само един доклад, каза Дунчев.

„30% от дейностите в горите са незаконни. Има протекция върху нарушителите“, коментира шефът на ИАГ.

Много лесничеи подават анонимно сигнали, надявайки се на реакция. Някои служители са му се оплаквали, че когато засегнат интересите на някои фирми, директорите на стопанствата ги заплашват с освобождаване от работа, каза директорът на Изпълнителната агенция по горите.

С промените в законодателството вече не се изисква служителите на ИАГ да имат пет години образование в областта на лесовъдството и това дава възможност да се назначават „послушни хора“, коментира Дунчев.

С помощта на ЕК са били направени стъпки за спирането на порочната практика на заменки на гори още през 2014 г., но българската държава не е направила нищо по въпроса. Голям проблем е „фиктивните цени“, които се определят на база данъчна оценка, а не според пазарната им стойност, смята Дунчев.

Готвят се нови схеми с горите и пример за това е обявената продажба на 10 000 декара гора от кмета на Своге. Става въпрос за букови масиви, които не са за дърводобив, а да пазят почвата от ерозия и вододайната зона под връх Козница, каза Дунчев.

Трябва да се промени и начина, по който се разпределят дървата за огрев. 1,3 милиона българи разчитат на дървесина, за да се топлят през зимата, а сега, през есента, цените на тази суровина скачат и търсенето е голямо, отбеляза Дунчев.


Бел.ред.
Уважаеми читателю,
14 ноември 2021 г. ще е уникален ден, когато ти ще гласуваш едновременно за конкретен човек (мажоритарен избор на президент) и за списък от хора (подбрани от и верни на задкулисието нови депутати).
Усещаш ли разликата?


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бацо

    9 3 Отговор
    Пълни чекмедже, кметювете на баце помагат
  • 2 ТаУмВзе

    6 17 Отговор
    Поредното подривно соросоидче! Защо няма ефикасни Присъди и Затвор за тия до сега? Щото са си платили, много ясно.

    Коментиран от #4

  • 3 Сатъра на Хана

    16 0 Отговор
    ТВА ЗА СВОГЕ Е НАИСТИНА ГАДНО ...
    .....
  • 4 Е да

    15 2 Отговор

    До коментар #2 от "ТаУмВзе":

    То ако зависеше от вас мафиотчета, всички свестни хора щяха да са в затвора. Но ситуацията е много, много различна, и свиквайте.

    Коментиран от #8

  • 5 Схеми

    7 0 Отговор
    Какви гори? Не успяхте ли да ги изсечете за 30години? С цената на ток, парно, газ, въглища ще останат ли гори?

    Коментиран от #6

  • 6 Бетон

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "Схеми":

    Почистват за последващо застрояване.
  • 7 ГЕРБЕР

    13 9 Отговор
    ТОВА МОМЧЕ МИ ХРЕСВА НЕ Е ИЗМЕКЯР И Е ГОТОВ ДА РАБОТИ БОЙКО НАПРАВИ МУ ПРЕДЛОЖЕНИЕ ТОА Е ЧИТАВ
  • 8 Много си тъп

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Е да":

    Виж в тълковния речник какво означава "свестен".
  • 9 Много образован

    12 5 Отговор
    и интелигентен млад мъж. Отдавна реших, че ще гласувам за тези достойни българи от Промяната продължава, но днес като го гледах този инженер лесовъд, не спечелиха още повече. Има надежда за България с тези честни българи.Дерзайте, ние старите ще ви подкрепим. Първа политическа сила!
  • 10 Факт

    2 3 Отговор
    Всичките сте маскари.
  • 11 Лудница

    5 0 Отговор
    Краденето е голямо там, никой не може да каже колко е взето. Но може да Се пресече, само ако искат всички.
  • 12 Ок звучи но има

    3 1 Отговор
    Леки противоречия: "Бългaрcкoтo зaкoнoдaтeлcтвo в oблacттa нa oпaзвaнeтo нa прирoдaтa и гoритe e мнoгo дoбрo, тo e cинхрoнизирaнo c eврoпeйcкoтo, нo прoблeмът e, чe „мoжe дa имaмe cтрaхoтни зaкoни, cтрaхoтни cлужитeли, нo кoгaтo цялoтo упрaвлeниe e прeвзeтo oт пoдcтaвeни лицa“, вcичкo прoпaдa, зaяви Дунчeв." А по-надолу: "C прoмeнитe в зaкoнoдaтeлcтвoтo вeчe нe ce изиcквa cлужитeлитe нa ИAГ дa имaт пeт гoдини oбрaзoвaниe в oблacттa нa лecoвъдcтвoтo и тoвa дaвa възмoжнocт дa ce нaзнaчaвaт „пocлушни хoрa“, кoмeнтирa Дунчeв." Абе не са баш добри законите ни и не само в този сектор е така. Винаги съм опонирал на дежурния лаф, че законите ни уж били добри, но не се спазвали. Пример от недалечното минало - аферата заменки на гори дето толкова шум се вдигна и още ги влачат, всъщност по тогавашното законодателство си бяха съвсем законни и затова нямаше нито един осъден впоследствие. А може би си спомняте, че едно от обещанията на Борисов по време на тогавашна предизборна кампания беше, че ще се потърси сметка от извършителите на заменки...смех...Те хората, които ги извършиха бяха и от кръгове около Гроб...и се знаели предварително, че никой няма да бъде пипнат, щото законът е с тях...Популизъм..
  • 13 И още

    1 1 Отговор
    Хич не са "добри" още по-малко "страхотни" законите. Нали самите закони са регламентирали следните положения: 1) Дърводобива да се извършва само от частни фирми - оттам произтичат множество проблеми и злоупотреби, отделно горските стопанства стават зависими от частните дърводобивни фирми, вместо да е обратното; 2) Да се върнат на общините публични гори, които гори са национален ресурс, и общините да могат да се разполагат с тези гори пълноправно, т.е. допуска се да могат да ги продават - какъвто пример е даден в статията. Ето още примери за "доброто законодателство" в горите...
  • 14 НАБЛЮДАВАЩ

    1 0 Отговор
    Корумпираните директори и горски унищожиха гората.Без тяхно знание не се сече.
  • 15 КУКУ

    0 1 Отговор
    Знайте вие по младте,,, Навремето по добро отопление от нафтова печка нямаше,,, кеф ти топло колкото искаш а нафтата за битови нужди беше за последно 22 ст, За една година със вдигане на цените забравихме за удобното утопление. Сега същото се случва със пилетите. Чисто, екологично, удобно но някой умишлено го направи непосилно скъпо. Не лъжете хората че уж лошото време пречи за доставка на дурвесина,,,, лъжа е,,,, една тежка верижна машина да изтргля камионите и готово, тъка се правеше навремето. Спекула и некадърност от страна на Радев и командвано от него служебно правителсъво. Бойко още преди 6 месеца каза че ще счупят държавата и я счупиха. Тъка че като гласувате мислете
  • 16 Дудукчев !

    0 1 Отговор
    Кога ще одобрите десет годишните лесоустройствени планове в Родопите ? Обричате десетки хиляди на глад и мизерия ! Само приказки ,прах в очите и никаква РАБОТА!
  • 17 Гената

    0 0 Отговор
    Дунчев е много точно попадение ! Горите са плячкосват и при нормални ситуации, а при герберо-депесарската мафия е на направо вакханалия ! Ще помогна с един пример от ЕС : - Там има частни, общински и държавни гори, както стана и тук. Но дърводобива се извършва изключително само от държавните лесничейства !!! Така се сече планово, а ползвателите играят на търг за добитата дървесина по сортименти. Лесоустройството си се възлага на специализирани и лицензирани фирми. Това е !

    Коментиран от #21

  • 18 Гената

    1 0 Отговор
    И още, правят се т.нар. френски търгове : Примерно, обявен е за продажба 500 кубика смърч, на дебели трупи. Търгът започва с 40 000 € за цялото количество, купувачите присъстват на търга. Ако никой не даде 40 к. стойността пада с 5 к., после с още 5 к. докато някой не даде пръв обявената ценат. Така умират номерата в България, някой да наддава нагоре, после да се откаже и следващия /подставено лице/ купува на ниска цена. Просто е, трябва само да се бутне закона.
  • 19 Страшно е

    0 0 Отговор
    положението с българската гора. Отива си всеки ден...
  • 20 stan40

    0 1 Отговор
    Горски е синоним на крадец. Увеличаването на цената на дървата през есента е схема. Това, че се допусна отново показва какво е направено и какво могат сегашните управляващи горите.
  • 21 stan40

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Гената":

    Начало на голямото плячкосване се даде със създаването на РМД фирмите и продължава до днес. М. П лугчиева е идеолог на много от схемите.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове