Last news in Fakti

31 Октомври, 2021 08:27 1 782 32

"Демократична България" се ангажира с проблемите на българите в Босилеград

  • босилеград-
  • сърбия-
  • демократична българия-
  • христо иванов-
  • елисавета белобрадова-
  • българи-
  • българи зад граница-
  • проблеми-
  • българска общност

Българите в Босилеград споделиха редица практически проблеми

"Демократична България" се ангажира с проблемите на българите в Босилеград - 1
Снимка: ДБ

„Демократична България“ се ангажира да съдейства за решаването на проблемите на българите в Босилеград и Западните покрайнини като цяло, за да се поддържа и засили връзката с нашите сънародници отвъд границата. Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов, водачът на листата в 25 МИР София Елисавета Белобрадова и Манол Пейков, втори в листата в Пловдив, се срещнаха с представителите на българските организации и гражданите в Босилеград, съобщиха от пресцентъра на партията.

"България е голяма, защото ви има. Българските политици сме ви длъжници и знаем че има ред от проблеми, които трябва да решим. Това не е политиката на една политическа сила, а е българска политика. Не е моя или на някой друг. Който и да е, трябва да работи за тези интереси", заяви Христо Иванов. "Тук сме днес да ни поставите задачи. За „Демократична България“ в следващия парламент интересите, правата и очакванията на нашите сънародници в чужбина и по специално в Република Сърбия ще бъдат един от приоритетите", допълни той.

Христо Иванов се ангажира в началото на следващата година, когато се очаква новото Народно събрание да е заработило на пълни обороти, да инициира посещение на делегация с представители на всички парламентарни сили. Ще бъдат поканени и представители на изпълнителната власт и Министерството на външните работи, за да се разгледат необходимите законодателни промени. „Ще го организираме, за да усетите, че българската държава има своя приоритет. Българската държава и ЕС трябва да използват всичките си възможности, за да се изграждат политики във ваш интерес“, добави той.

Българите в Босилеград споделиха редица практически проблеми, като липсата на учебници и помагала след трети клас. Кандидат депутатите от „Демократична България“ се ангажираха да осигурят абонаменти за онлайн платформи за обучение. Актуални са проблемите с неправомерните откази за придобиване на българско гражданство на българи от Сърбия и трудностите с преминаването на границата поради мерките за защита от COVID-19. Представителите на българската общност се оплакаха от липсата на инвестиции по програмите за трансгранично сътрудничество. Те споделиха, че от над 21 милиона евро, изразходвани по тези програми, в Босилеград „не е изградена една тухла“.

„Не може да се строят зали в Ботевград и Лесковац. Това не е добър пример трансгранично сътрудничество и не решава проблемите на българите в Сърбия“, заявиха представители на местната общност. Липсва и политика за насърчаване на инвестициите и подкрепа на местни български бизнесмени, които да създават условия за развитие на икономиката в босилеградско. „Тук съм за трети път и приемам присърце всички трудности, които срещате всеки ден. Да си българин тук е трудно в работен, културен смисъл, дори е трудно да минеш границата. Следващите законодателни промени трябва да облекчат тези ваши трудности, защото е абсурдно, че въобще съществуват“, заяви Елисавета Белобрадова. Тя се ангарижира следващия път като депутати представителите на „Демократична България“ да дойдат с конкретни законодателни промени и да бъдат съгласувани с българите в Босилеград, за да има гаранция за тяхната полза.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мечо

    12 13 Отговор
    лозан панов дето прелича на агнешка главичка вав главата тои ли е ангажиран иска единствено да прилапа баницата да краде човек които може само да руши неможе да гради щтом е садия ясен ми е на мене приближен на прокопиев

    Коментиран от #2, #4, #15, #29

  • 2 Мецана

    7 8 Отговор

    До коментар #1 от "мечо":

    Ей калпазанин? Колко порно си пускал в лаптопа? Техника му се взе акъла! Вътре имаше 2троянски коня, и пет пазарджишки магарета! Как си ги вкарал вътре?

    Коментиран от #8

  • 3 Верно ли

    13 8 Отговор
    На Ицето само като му видя физиономията...

    Коментиран от #6

  • 4 Брачеда

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "мечо":

    Не е като бранету на железу, нали?
  • 5 некой си

    6 6 Отговор
    ДО 14 ТОЛКО ОБЕЩАНИЯ ЩЕ ДАДЪТ ЧЕ И ТЕ ЩЕ СЕ УЧУДЯТ .ВЛАСТА ИСКАТ ТИЯ ПОКРЪСТЕНИ ГЕРБАДЖИЙ.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 баба Веци

    1 1 Отговор
    Денко, как си моето момче?
  • 8 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "Мецана":

    госпожице или госпожа МЕЦАНА тоз МЕЧО ДО КОЙ КЛАС Е УЧИЛ

    Коментиран от #10

  • 9 Айде, бе

    4 2 Отговор
    Тея освен трета тоалетна за нов пол да им въведат, друго нищо не могат да направят, Да пази Господ от такива
  • 10 Не е учил!

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Питай го до колко годишен е минавал край училището!

    Коментиран от #11, #14

  • 11 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Не е учил!":

    ИЗВИНЯВАЙ а как има КОМПЮТЪРНА ГРАМОТНОСТ
  • 12 Кирил Петков

    5 1 Отговор
    Ние с ДАЙ България ще лобираме ЗА Истанбулската конвенция и за проекта СЕТА.
  • 13 Шаран БГ

    3 1 Отговор
    Така трябва, така е разумно !
    Колкото държави по света - толкова партии трябва да имаме. И всяка партия да е ангажирана с проблемите на бълтарите ТАМ.
    Българите в България нямат никакви проблеми ! НА ТЯХ - БОГ ДА ИМ Е НА ПОМОЩ !!! А И ЗАЩО НЯКОЙ ДА МИСЛИ ЗА ТЯХ ? Така или иначе и те ще хванат пътя за някъде - ако оживеят .........
  • 14 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Не е учил!":

    АТИЛА от ПАЗАРДЖИК
    МИРОСЛАВ БЛАЖЕВ ли е
    от СЕВЛИЕВО лие богат ли е

    Коментиран от #24

  • 15 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "мечо":

    МЕЧО когато пиеш ВИНО помни от къде идва
    КИТАЙСКА МЪДРОСТ
  • 16 Комон сенс

    3 1 Отговор
    Това е похвално намерение. Дано се осъществи и в действителност.
    Западните покрайнини са тотално изсотавени от България и Европа.
  • 17 Реалист 2

    5 2 Отговор
    Бившия гербав минитър Хр Иванов ДъБъ щял да подобрява бизнеса на българите в ...Сърбия . Ами подобри северозападна България , дето се изпразни ,бе !
    Козяшки номера !
  • 18 Миеджу ни можи

    1 1 Отговор
    да си пиши правелно имито ми са написал ниправелно мечо заштото и ходел на очилишти до само до 3 клаз
  • 19 Един

    7 2 Отговор
    Оправиха проблемите на българите в България, сега ще решават тези в Босилеград. То бива неадеквтност, бива, но толкова...
  • 20 Пантоф

    3 2 Отговор
    Как Лизан Пантов Щ е се грижи за българите в Босилеград ? Той не може да се погрижи за тукашните българи...Пък и останалите некадърноици- Ичо, гнома, ония от с. Крушари- комунистически хора.
  • 21 ФИЛИП ЕЙДЖИ

    1 1 Отговор
    дали са с двойно гражданство и не стават!?
  • 22 Монтана пише

    3 3 Отговор
    Това е несериозно. Пак си правят ПР, без да им пука за хората, като целта им са ПАРИТЕ.
  • 23 ААААХААА..ТВА ОТ КОМУНЯГИТЕ,С.ОР.ОСПИИТЕ

    2 2 Отговор
    И ЧАЛГАРЕТЕ ПО-ДВУЛИЧНИ, ГНУСНИ И ИЗВРАТЕНИ,...НЕМА!!! Е,...НЕМА!!!!
    САМО ПРЕДИ ГОДИНА,...ЛЕНЧЕТО ОФШОРКОВА, РАДКА ДЛИБОКАТА И ЕВРО ДЕПУТАТИТЕ...ОТ ..ЛЕВО,.. ПОДПИСАХА МЕМОРАНДУМА НА ЕС ЗА... ИСТАНБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ, ОМО "ИЛИНДЕН", "МАКЕДОНСКОТО МАЛЦИНСТВО" И ОНЕПРАВДАНИТЕ...РОМИ И АМУДЖИ- КАМИЛАРИ!!!! ААААХААААХА.....ПРЕДАДОХА БЪЛГАРИЯ А ДНЕС СА..."ЗАГРИЖЕНИ" ЗА БЪЛГАРИТЕ , И СА..."ПОЧТЕНИ"... ГЕЮВЕ И ФАТМАЦИ?!?!?
    ААААХААААХА........
  • 24 Мецана

    2 1 Отговор

    До коментар #14 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Гладен е! Няма 2лева! Психично болен е!
  • 25 Комон сенс

    3 1 Отговор
    Ало критикарите, вие какво напоравихте за хората от Западните покрайнини?
    Като било лицемерно, направете вие нещо нелицемерно, бе!
    Сънародниците ни в Западните покрайнини биват мачкани, асимнилирани и убивани с мизерия. Разходете се до там и ше видите.
    Едно е Констанца (Кстенджа), друго е Босилеград. Първото е нещо йкато по-модерната версия на град Варна, другото е един 10 пъти по-западнал и никога неразвил се дори Видин.
  • 26 забжележете

    2 0 Отговор
    Два пъти по-ниска заболерваемост, 3 пъти по-малко летални изходи.
    Срам за Евронюз - дезинформираха като за световно!
    На кое място по свобжода на словото да ги турим сега? 10013-о?
  • 27 Мунчо Радев

    1 3 Отговор
    Христо Иванов милиардера иска кокала
  • 28 Абе,що си търсите и вие

    1 1 Отговор
    Дърпане на тънката струна- Пишман пстриотарството.Тук- в държавата вече милиони живеят на последни изпарения,веригите си разиграват коня,както не биха посмели в техните държави,разни тарикати през компа препродават виртуален ток,и печелят милиони,който народа плаша- те ми опъват локуми за българите в Босилеград.Ами да се преселват тук бре? Цели села със хиляди къщи пустеят и се рушат.И да стават българи- местни.Можем да приемем и половин милион,без да ги усетим.Щом ги преследват,да дойдат тук.Вие ако пиринските макета поискат да имат собствена идентичност,какви ще ги дъвчете,а?Ами всяка държава- дори измислената Македония,която желъо призна първи в цял свят,сега какво ми виете,и все на българщина ви избива? Ами те си пазят едина държавата,както ние пазим,или поне се опитваме нашата.Оня- каракачанеца ,30 годино не слезе от държавната хранилка.Само с тази тема.Ама с тези кухи мераци,... Абе дали пък нема да стане,да си върнем тези земи? Ще стане на 31 Февруари,в шестък.
  • 29 Мечо

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "мечо":

    Хайде,стига се прави на абсолютно неграмотен.Хитра и страхлива лисугер- семка си.Плашиш се от сянката си,затова имитираш абсолютна, до невъзможно ниво неграмотност.Тези трикове,без пунктуация,сливане на думи,липса на точка и главни букви- за приматите.Не си със сигурност високо образован.Но словоред,изписване на отделни думи,те издават,че го правиш умишлено.

    Коментиран от #31

  • 30 Анонимен

    1 0 Отговор
    Българите в Босилеград да не се лъжат. Тия могат да им направят само гей паради.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 petar svilenov

    0 0 Отговор
    Христо да надуе гумената лодка и,ама там море нема.Е, изяли са по една плескавица,поляли са я с Нишко пиво-хоп пиара в новините.Само сертификата си да не забрави.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове