Last news in Fakti

3 Ноември, 2021 12:43 3 262 28

Венци Мицов: Крайно време е да разберем няколко важни неща

  • венци мицов-
  • демокрация-
  • диктатура

Платон някога е дал най-железния довод срещу демокрацията

Венци Мицов: Крайно време е да разберем няколко важни неща - 1

Крайно време е да разберем няколко важни неща.

1. Демокрацията не е евтина. Къде-къде по-евтина е диктатурата. Там всичко се решава с едно нареждане. Не се обсъжда, не се допитва никой. Няма избори през месец, защото единия лидер имал запек, а другия киселинии не могат да се разберат. И за това плащаме. Защото демокрацията е скъпа. Но ако не плащаме, ще живеем в диктатура. Средно положение няма.

2. Демокрацията не е естественото ни състояние. Всеки един от нас носи в себе си собствените си идеи за света и за това демокрацията за мнозина от нас е бич. Тя ни кара да се съобразяваме с куп норми. Като например да не нахълтваме с няколко приятели в LGBTI офис, както го направи един кандидат президент. Да, може да не сме съгласни с това или онова, но живеем в демокрация. и демокрацията ни задължава да браним правата на другите, дори да не ги споделяме като своя ценност.

Тук обаче е редно да кажа и няколко други неща. Те са продиктувани от сегашната ситуация и пандемията, но и от менталното състояние на нацията ни.

1. Демокрацията ни задължава не просто да търсим правата и свободите си. Тя ни задължава да сме достатъчно умни и информирани, за да знаем какво са правата и свободите. Защото, да ме прощавате, в момента ние не знаем. В момента ние сме достигнали крайната точка от нация да се превърнем във войнстващи окупатори на МОЛ. От нация, дала на света около 30 концертмайстори на най - големите световни откестри в пасмина, вярваща във врачки, Мангъров, Чорбанов и лечение с чесън и ракия.

2. Демокрацията ни задължава не да се вайкаме - “този народ е такъв, защото много е бил лъган”, а да се изправим и да кажем - “няма да позволим да бъдем лъгани”, като за начало е задължително да спрем да вярваме в месии. Нито Бойко, нито Радев, нито Киро Хайделберга и Исус Христос Иванов няма да ни нахранят с 2 хляба и 3 риби и няма да превърнат водата във вино по време на сватба в Кана Галилейска (разбирай по време на концерт на Планета Пайнер в Димитровград).

3. Демокрацията не е диктатура на обществения вкус. Демокрацията дава права, но дава и задължения. И не на последно място - демокрацията работи само ако хората, които са приели този тип обществен договор са умни. Ако те не са, имат нужда не от демокрация, а от диктатор.

Хубаво е да знаем тези неща. Защото днес, като гледам малоумието на една огромна група наши сънародници, отново се хващам за един термин. Ние сме консуматори на несъществуващи права.

И накрая един пример. Преди няколко години в Швейцария имаше директно допитване дали да се увеличат заплатите.

Ако такова има тук, ще има 99 процента гласували за. А в Швейцария - е, там хората гласуваха против.

И да, заплатите там са драстично, в пъти по-високи и тук спор няма. Но швейцарците се бяха поинтересували и бяха разбрали, че ако им вдигнат заплатите, ще им вдигнат драстично и данъците, което ще доведе до изходна позиция.

Платон някога е дал най-железния довод срещу демокрацията. “Ако се разболее детето ти, ще идеш ли на агората с две трети вишегласие да питаш дали да го водиш на лекар или не”.

За това действайте недемократично по отношение на собствения си ум. Не търсете вишегласието, а се образовайте сами. Недемократично и егоистично се образовайте. Либертарианският позитивен егоизъм тук би помогнал да се въздигнем като общество.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Потурко

    47 9 Отговор
    И Ти ли Бруте?!?
  • 2 Кики

    58 11 Отговор
    А ве бидон ,ти знаеш ли какво е демокрация, такова нещо няма никъде по света ,ама бидон с мозък колкото аспиринче откъде да знае
  • 3 Алфа Вълкът

    51 7 Отговор
    Щом тоя бидон оцеля от короната – НЕ СЕ ПЛАШИ НАРОДЕ!
  • 4 Хахаха

    46 6 Отговор
    Талибан с обици, ако си сложи една халка и на носа приятелите му педали ще могат да го разхождат по панаири:)
  • 5 интиресно

    44 4 Отговор
    И кой ти го написа това !!
  • 6 Stoich

    29 4 Отговор
    Това Мистер Астор ли беше?
  • 7 интересно

    40 5 Отговор
    Господинът разсъждава за демокрацията , но според мен не е наясно с нея. Поне с частта за свободата.
  • 8 сирене

    29 4 Отговор
    България дала била 30 концертмайстора.. Дала ги - "ето, заповядайте".. Подобна реплика е обидна за работата положена от тези хора. България нищо никому не дава, само взима от своите каквото им е останало - разсъдък, мисловен процес и разбира се пари.. Венци Мицов нито е някакъв капацитет по каквато и с е тема, нито е музикант над средното европейско ниво.
  • 9 Флин

    30 4 Отговор
    Венци тегли локуми. Изобщо не знае за какво точно говори. Този човек повтаря едни и същи врели не кипели, а всъщност изобщо не се задълбочил в разсъжденията си относно демокрацията. Защото демокрацията не е свобода! Демокрацията е диктата на 51 % над останалите 49. Демокрацията не е свобода, демокрацията е точно обратното на свобода. Когато се цитират древни автори и философи е хубаво да се вземе предвид всичко казано от тях, а не да цитират удобни фрази от време на време
  • 10 Тошко

    20 4 Отговор
    Аз съм навит за диктатура ама аз да съм диктатора. Първия, който ще наредя да обесят публично е този дебил - той сам си е избрал това нали.
  • 11 Българин

    26 3 Отговор
    Тоя примат не го бях чувал докато не хвана ковид, тогава ежедневно и денонощно ревеше и се оплакваше по медии и социални мрежи колко бил зле - кихал, кашлял и температура имал, онкоболните ряпа да ядат пред него...новородено да беше нямаше да ревтуни толкова.
  • 12 Смех

    24 4 Отговор
    И ти ли бе клепар сплескан.. айде ходи обяснявай на някой друг какво е демокрация фашист сплескан...
  • 13 Гиго

    19 4 Отговор
    Сега е момента прокуратурата да се самосезира за това че този проповядва насилствено да се промени законоустановеният ред с диктатура.
  • 14 уролог

    19 3 Отговор
    Голям демократ този бре... но това са те в днешно време... демократични са само когато мнението ви съвпада с тяхното... иначе са си абсолютни деспоти!
  • 15 ХАХАХАХАХА

    17 2 Отговор
    ПЪРВОТО И НАЙ-ВАЖНО НЕЩО Е: ДА НЕ ГОВОРИМ ГЛУПОСТИ И ДА СЕ ИЗЛАГАМЕ!
    Освен ако толкова си можем.
  • 16 мародер

    15 1 Отговор
    Кой казва че няма месии? Елате в България и ще се уверите че е пълно с такива готови да поучават останалите! А медиите ни!? Ооо Боже, Направо не ни трябват университети...
  • 17 Хаджи Генчо

    17 1 Отговор
    Мицка, говориш за някаква демокрация на хартия. Някаква несъществуваща утопия, бе брадчет. Тук е васална компрадорска неоколония. Държавата се управлява от задкулисен олигархат и всяка имитация на промяна е борба между олигархични групи. Изборите са театър с който да се узаконят "артисти" имитиращи управление. И понеже са наведени на всички посоки и са клоуни е трудно да се прилъже народа да ги легитимира. Не могат да намерят убедителни лъжци за пред народа. Затова са честите ибори. Пък ти Мицка говори за розови слонове.
  • 18 EEEEEEEEEEEEE

    16 1 Отговор
    ВЪОБЩЕ НА ТОЗИ ПЛУЖЕК КОЙ МУ ДАВА ИЗЯВИ????
  • 19 roko

    24 1 Отговор
    Вижда се безсилието и омразата в този изключителен примитив... Мангъров и Чорбанов са на светлинни години от Мицов по интелект! Всички , които не мислят като Мицов са "пасмина"... жалък и мижав си Мицов... малък човечец!
  • 20 Черна котка

    10 1 Отговор
    Плати ли си да си правиш реклама и да гледаме противната ти 🐷
  • 21 за лекари

    7 1 Отговор
    мнение не може да дава някой си (какъвто си ти, авторе). Това са достойни хора и професионалисти, които не се продадоха за няколко сребърника.
  • 22 Ха..ха..ха.

    9 1 Отговор
    Мицов, добре че е демокрацията за да ти дадат думата. А иначе.....в главата ти е пълна каша или кухина.
  • 23 big

    8 3 Отговор
    Венци, демокрацията е утопия като комунизма, исторически дори по-стара! Почти 2000 г. я изграждат по света, от времето на древните гърци навсякъде. От доста време тази утопия я използват политически за противопоставяне между държавите, за военни конфликти т.е налагането и по силов начин, но файда няма и демокрация - също!
  • 24 крокотам

    6 2 Отговор
    Този прост хипопотук да не е "с експертиза"?
  • 25 св. гъзис

    4 0 Отговор
    ава, вий пак ли са занимавати с пулитика, ва! я си глейти там риалитата и сериалите и ни са бъркайти, дет ни вий раута!
    гулеми началници станахти, ва!
  • 26 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 3 Отговор
    Венци мицов в демокрацията е пълно с такива ,като тебе венци,които живеят като кърлежи върху парите,които ние частниците внасме ежемесечно в хазната!
  • 27 Тан

    1 0 Отговор
    Прав е човека, много сме изпростяли. Страшно, страшно глупав народ сме станали. Забравете фейсбука ами сядайте и четете, четете, четете ...и не се връщайте към него
  • 28 Bronko

    0 0 Отговор
    Г-н Мицов свирепо си противоречи в своите словоблудства.Първо този виден "демократ" Гн-Мицов подкрепя диктаторския подход да ни набодат с измислената си ваксина и всячески я рекламира.В същото време говори за правата и свободите ,ехо Венци !Второ,не смятам че е признак на добро възпитание и "демократично" ,да сравняваш и да слагаш епитети на един уважаван ВИРУСОЛОГ като доц.Мангъров.И трето ,най-добре е да не изказваш мнение без да са те попитали Мицов!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове