Last news in Fakti

3 Ноември, 2021 14:44 2 521 18

Проф. Светлозар Елдъров: Нашето МВнР да каже кои македонски политици са с БГ паспорт

  • проф. светлозар елдъров-
  • македония-
  • политици

Позиция на учен

Проф. Светлозар Елдъров: Нашето МВнР да каже кои македонски политици са с БГ паспорт - 1

Министерството на външните работи на България в даден момент трябва да оповести имената на онези политически или изтъкнати обществени дейци в Република Северна Македония, които наистина имат български паспорти. Това коментира историкът проф. Светлозар Елдъров, в предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“. Той уточни, че говори в качеството си на историк, а не на политик.

„В случая с избраната за кмет на Скопие Данела Арсовска, която беше обвинена, че притежава български паспорт, бяха показвани някакви лични карти там и едната страна отричаше, другата настояваше. Аз мисля, че нашите власти не могат да оставят без последствие тази гавра със символите на българската държавност. На практика или е истина, или е лъжа. И в двата случая българското министерство трябва да направи нещо. Не е достатъчна тази декларация, която четохме съвсем наскоро. Според мен политическите лидери, за които се говори, къде публично, къде неофициално, че имат паспорти, трябва или сами да излязат и да го заявят, или българското Министерство на външните работи да го направи вместо тях“ посочи историкът.

„Да си българин и да имаш български паспорт и българско гражданство, когато законът го позволява, не е конспирация, а е чест, достойнство и законно право. А също си мисля, че вече на полето на историческата наука трябва да се направи нещо като жертвоприношение или по-скоро да се пожертват фалшиви авторитети“, допълни проф. Елдъров.

По думите му след резултатите от местните избори и оставката на Зоран Заев се очертават две основни перспективи. Едната е на принципа или рецептата „Повече от същото“, т.е. двете страни напълно да се вкопаят в своите позиции и да не помръдват нито на милиметър.

„Мисля, че това няма да се толерира толкова в една такава общност като Европейския съюз. Другото, което виждам и някои предлагат, това е точно огледалната противоположност, защото чувам и виждам да има ентусиасти и гласове, които приканват България безусловно да пусне Република Северна Македония в Европейския съюз. Това също е абсолютно нереалистично и няма как да стане“, посочи историкът.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да каже

    18 3 Отговор
    И по колко пари са платили на шкембе воевода за паспортите 1!
  • 2 Шкембе воевода

    8 2 Отговор
    Да връща краденото
  • 3 Ставри

    6 6 Отговор
    Не е дора идея.
  • 4 странно

    8 8 Отговор
    Елдъров, странна ми се вижда фамилийката ти, ти с какво тескере си?
  • 5 Перо

    11 3 Отговор
    Историкът е прав! Относно ЕС има правила,които не могат да се променят за една измислена държава. Или кандидатът отговаря на критериите, или не неотговаря и се пристъпва към следващите кандидати! В РСМ са запознати много добре с условията и решението си е техно! Правилата са правила и на който не го устройва се отказва. Това е положението!
  • 6 Нов

    6 3 Отговор
    Тумбака да каже.Те ги продаваха.
  • 7 Всеки

    9 0 Отговор
    трети с българско тескере !
  • 8 Тоа турчак Елдъ какво пари в България

    5 7 Отговор
    Защо му се дава глас и работа на важни позиции които застрашават Българската сигорно си соверенитет
  • 9 ЛЕЛЕ

    10 1 Отговор
    😊Дa cи бългaрин и дa имaш бългaрcки пacпoрт и бългaрcкo грaждaнcтвo, кoгaтo зaкoнът гo пoзвoлявa, нe e кoнcпирaция, a e чecт, дocтoйнcтвo и зaкoннo прaвo.(проф. Елдъров)😊
    😎Да така е, ама в СТРАНА С ДЕМОКРАТИЧНА ТРАДИЦИЯ.😎

    😎Миниcтeрcтвoтo нa външнитe рaбoти нa Бългaрия в дaдeн мoмeнт трябвa дa oпoвecти имeнaтa нa oнeзи пoлитичecки или изтъкнaти oбщecтвeни дeйци в Рeпубликa Ceвeрнa Мaкeдoния, кoитo нaиcтинa имaт бългaрcки пacпoрти.(проф. Елдъров) 😎

    😛ДОБРЕ Е, че НЕ Е (ТОЛКОВА ЛЕКОМИСЛЕЩ) ПОЛИТИК проф. Елдъров!

    Разгласяване на ЛИЧНИ ДАННИ е ПРАВО на съответната личност.

    😛НЯМА СТРАНА В СВЕТА, която публикува СПИСЪК с имената на СВОИТЕ ГРАЖДАНИ. (НЕВЕРОЯТНА ГЛУПОСТ)😛
  • 10 Датчик

    4 2 Отговор
    ЛюБчо Георгиевски си призна, че е с български паспорт, но пред Коритеров заяви, че е македонец, а не българин?! Освен това ЛюБчо каза, че всичките тия българеещи се за пари в Македония са най-малкото двойни агенти: и на БГ-служби, и на МК-служби! Един такъв разконспиритран платен УДБА-агент "Тутунар" беше особено активен на предизборната пропагандна среща при Радев с кандидатите за платени партийци в МК ! Въобще тая наци-циг@ния с паспортите е замислена и започната от Спас Ташев (ДС-Иван - животновъд и лесничей по образование, по милиционерски ДС-приравнен "доц." по демография от БАН и съветник на льотчика по Македонския въпрос) и Санде радикал-криминалот и доразвита в съучастие от върхушката от ДС-агенти на ДС-МВРо с цел лично рушветно обогатяване! След като съдебно им отрязаха възможнстта да крадат (Кирчо Киров, Първанов, П. Стоянов, Роско, ... ) безотчетно "агентурни хонорари" на отдавна починали лица, започнаха корупционната продажба на гражданство - не само на македонци, но и на всякави албанци, сърби, руснаци, украинци, араби, джихадисти, талибани, муджехеди, ...., контрабандисти, терористи и прочие! И сега пак българските данъкопладци-жертви ще го отнесат, докато виновнците ДС-патриотари ще се натискат под ДС-патриотарско прикритие за бюджетни партийни субсидии и диплонатически постове с имунитет!
  • 11 Реалист 2

    4 2 Отговор
    Това е много лоша идея. Особено когато и в СРМ, и в България текат националистически кампании за взаимно омаскаряване. ( аналогична на украинци-руснаци, сърби-черногорци).
    Тези хора ще се окажат между шамарите?
    Защо този автор предлага подобна провокация ?
  • 12 фен на сидеров

    2 2 Отговор
    питам се : дали притежанието на български паспорт те прави Българин !? от какъв зор даваме паспорти на чужди граждани, които не се отказват от другото си гражданство, а са с български корени !? и от какъв зор пък на такива, които нямат български произход !?

    Коментиран от #14

  • 13 Перо

    2 2 Отговор
    Трябва да се направи нова правна и церемониална форма при даване на българско гражданство с предварителни критерии,изпит по история, интервю, както и запознаване с правата и задълженията на българския гражданин,вкл.данъчна система. Трябва да се определят и случаите при които се загубва или отнема това гражданство! Сега подават само документи и чакат да си получат паспорта и личната карта!

    Коментиран от #15, #18

  • 14 ППионер

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "фен на сидеров":

    😢Защото в РСМ българите са ОФИЦИАЛНО ЗАТРУДНЯВАНИ и ПРЕЗИРАНИ и е оправдано да имат също македонско гражданство.😢
  • 15 Нали

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Перо":

    От 5 ГОДИНИ ГРАЖДАНСТВОТО ГО ДАВА ВИЦЕПРЕЗИДЕНТ ЙОТОВА!

    Коментиран от #16

  • 16 леле мале

    3 1 Отговор

    До коментар #15 от "Нали":

    Затова ли удвои теглото си двойно
  • 17 Пепи

    2 0 Отговор
    ЛЕЛЕ е прав. Никоя институция няма право да огласява лични данни на българските граждани. И не знам защо има закон за двойно гражданство, а после се спекулира с това. Или не трябва да се приема закон за двойно гражданство, или ако го има всеки човек с двойно гражданство, трябва да има равни права с гражданите и на двете държави, в противен случай му се нарушават/ограничават гражданските права. Разбира се той не може да заема държавни и обществени длъжности едновременно и в двете страни.
  • 18 ИвоГайлГитлер

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Перо":

    А специално отделно министерство по церемониите, честванията и бюджетните кьор-софри няма ли искаш?! С най-малко 200-300 партийно-назначени чиновници?! В МО си има такава Дирекция с шеф Иво ГайлГитлер Антонов - "моя служител"-виночерпец на ДС-Ванче караПрасЮ!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове