Last news in Fakti

5 Ноември, 2021 10:51 1 117 13

Училищата: Тестовете са подходящи за 16-годишните

  • чин-
  • училища-
  • коронавирус

Образователната система не е подготвена за такава екстремна смяна на графика на учебния процес

Училищата: Тестовете са подходящи за 16-годишните - 1
Снимка: БГНЕС

Директори на училища и учители от цялата страна са притеснени от въвеждането на тестовете за малките ученици. Първата голяма и неприятна изненада, която им подготвило здравното министерство, била видът на самия тест, който, по думите на директора на 119-о училище в София Диян Стаматов, е крайно неподходящ за малки деца.

Училищата са очаквали да бъдат предоставени тестове във вид на "близалки", с които малките от 1 до 4 клас да се справят под формата на занимателна игра. Но планираният за употреба тест съдържа отделно фунийка, в която детето ще плюе, и колбичка, където ще се събира плюнката. "Този тест е подходящ за 16-17 годишни", категоричен е Стаматов, който е и председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България.

"До голяма степен сме много разочаровани от тези стъпки, в това няма нищо политическо", подчерта Стаматов и допълни, че Стойчо Кацаров "прехвърля отговорности без да се съобразява с онова", което му предлагат педагозите.

"За мен това е упрек към здравния министър, който не се е съобразил с очакванията за възможностите на деца от 1 до 4 клас", заяви Диян Стаматов. Той допълни, че ако министърът е забравил какво е поведението на дете в първи клас, около себе си той има експерти, които трябва да му го напомнят.

"Тази изненада ще доведе и до притеснение от страна на родителите, след това и на учителите", предрече училищният директор. Той напомни, че малките ученици у нас са 240 000, а засега са осигурени само 400 000 теста. Това поставя под въпрос непрекъснатостта на процеса в следващите седмици.

Стаматов изтъкна, че никоя лаборатория не прави това, което се иска от едно училище - да тества 500 човека едновременно за час. "Такова чудо трябва да направим за един ден", недоумява директорът на 119-о СУ в столицата.

"Образователната система не е подготвена за такава екстремна смяна на графика на учебния процес", заключи Стаматов.

"Синхронизацията между образователния и здравния министър е много важна, за да се чувстваме всички стабилни в това, което правим. В противен случай доверието няма как да бъде върнато. Няма конкретна и ясна заповед на МОН. Много е важно да е ясно диференцирано с всички отговорности кой какво прави в цялата система", категоричен беше директорът на училището.

"Решението е политическо и то е взето. След като е взето, отговорността е на хората, които са го взели. Ние ще го изпълним, но с тези притеснения, които представихме", добави той.

Стаматов даде пример със своето училище, като призна, че ако няколко учители излязат в отпуск заради липса на сертификат, той няма да има с кого да ги замести. И добави, че си остава "загадката на загадките" дали в училище ще тестват големите ученици - от 10 до 12 клас.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 zeus

    15 1 Отговор
    Съсипахте я тая държава, аз едно време още в детската градина се научих да плюя :)
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Детето ми се страхува

    3 6 Отговор
    Ще учи онлайн
  • 4 Протест срещу безобразията в България

    11 0 Отговор
    По БНТ със томбола раздават утешителни часовници за великото прецакване с отровните им ваксини
  • 5 щадящ

    6 0 Отговор
    400 хил. теста стигали за 2 теста на ученик. Или по-точно до изборите. След служебния кабинет ако ще и потоп.
  • 6 Като

    4 7 Отговор
    не сте подготвени , ще се мобилизирате и бързо ще се подготвите , а не само пари да искате ! Животът е непредвидим !
  • 7 възрожденец

    14 1 Отговор
    Малоумна мярка.На всеки 3 дни ще карат малките да доказват че са здрави,докато родителите им се решат да ги ваксинират заедно със себе си.Тотален терор и безумни рестрикции. Целта е ясна-масова "ваксинация"На 14.11.. с бюлетина №5.Иначе става лошо.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Морски

    3 7 Отговор
    Аве тия даскали наред ли са какви глупости дрънкат!?Много трудно,не било подходящо едно 7-10 годишно дете да го накараш да се изплюе в колбичка два пъти седмично!?Голямо мъчение няма що.Не само че ще плюят и ще им се казва защо плюят на малките ами и и всички 18 годишни люхмани трябва да ги вкарат в казарма и да ги научат малко на мъжество и отговорност,а не само да се дрогират и да избиват невинни хора по пътищата
  • 10 горките ни деца

    8 0 Отговор
    Постоянно ще живеят в страх, не толкова от самата процедура, а от очакването на резултата. Представям си, колко сълзи ще има.
    Оставете децата на мира. Не ги тормозете. И без това се травмираха от всичко, което се говори, гледа и преживява.
  • 11 Спасова

    6 2 Отговор
    На глупавите политици и мерките са им такива, не само, че се чудим как да вържем двата края, ами трябва и децата си да пазим от решения взети в състояние на делириум.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Мунчо

    4 0 Отговор
    Стойчо и на тебе ще ти предоставиме близалки лакомо да смучкаш.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове