Last news in Fakti

5 Ноември, 2021 10:36 1 313 12

Манол Генов: Енергийната криза е пълзяща и за бита, и за бизнеса, спекулата няма да се пречупи без намеса на държавата

  • манол генов-
  • избори-
  • бсп-
  • цени-
  • енергетика-
  • ток

Ступорът е за всички и няма да е толкова краткосрочен, смята вторият в листата на БСП за 17 МИР-Пловдив област

"Изборите ще дойдат и ще заминат, но енергийната криза няма да се овладее без адекватни мерки и на новия парламент, и на правителството. Срещам се с обикновени хора и с предприемачи, едри и по-малки, и всички са еднакво в ступор на каква цена ще потребяват ток. Няма значение дали трепериш в несигурност колко ще струва тока в домакинството, или недоумяваш кое производство временно да спреш, защото няма разумна цена, на която да си купиш ток за бизнеса си. Скокът в цените на ресурсите за бизнеса е отделно и не е за подценяване никак. Ступорът е за всички и няма да е толкова краткосрочен".

Това коментира Манол Генов, втори в листата на БСП за 17 МИР-Пловдив област.

„Усещането за спекула не е измамно, но е факт, че една сериозна част от това енергийно напрежение в момента е умишлено създадено от самото начало на 2021 година при управлението на ПП ГЕРБ. Давам пример с дървата за огрев - още отпреди месец те са абсолютен дефицит, пелетите - също. Хората признават, че чакат в списъци и са им казали да чакат до януари 2022. Част от фирмите за дърводобив пък реагират, че няма търгове и те няма как да стигнат до работа. Всъщност няма как и да има, като едва ли случайно управлението на ГЕРБ е пуснало всички търгове за цялата година наведнъж, в началото на 2021. Удобен начин да се уредят „удобните на властта“ фирми. Отделен е проблемът, че дори и кризата с дървосекачите е огромна. Просто няма желаещи да се занимават с тази работа в гората, защото е зле заплатена, рискова и несигурна. Съответно масово изтичат към аналогична заетост в Европа, казва Генов. А какво правим с цена на кубик дърва за огрев от 120 лева, ако дърва все още има на пазара? Колко домакинства могат да си закупят 10 или 20 кубика дърва на такава цена? Съвсем различна е темата с липсата на механизъм, който да задължи преработвателите да заделят някакъв минимум от добитата дървесина, която да се насочва към потребление за отопление. Няма такъв запас и всичко отива за технологична преработка или износ. Драмата с т.нар. „енергийна борса“ е още по-безнадеждна. И наистина сме застрашени от каскадна криза. Държавният регулатор държи контрол върху цената на тока за битово потребление, но какво да правят такива стратегически за националната ни сигурност отрасли, каквито са ВиК-та например? А те са вече в такава ситуация. Категоричен съм, че вече е неотложна държавна протективна политика в това, по какъв начин през свободния пазар такива дружества ще получават ток. Стряскащо е да чуя как големи фирми в структурни за икономиката ни отрасли като металургията спират принудително, защото не могат да си купят ток на безумните цени, които им се предлагат свободно“, алармира Генов.

„Ние от БСП имаме вече заявена ясна позиция какво може да има като действащи мерки. Обезпечаване от държавата безплатно на поне 200 киловатчаса електроенергия за социално слабите, а също и преразпределяне на т.нар. свръхпечалби на енергийните производители и търговци - именно в полза на бизнеса и домакинствата, върху чийто гръб са натрупани. Ако не се вземат разумните мерки още сега, а и веднага след като започне новото правителство, можем само да си представим за какво развръзване на крайни цени ще има напролет за всеки и всичко. И ако добавим инфлационния натиск отгоре, тогава нека някой се опита да реши уравнението така, че да оцелеят и домакинства, и бизнеса“, предупреди още Манол Генов.


Бел.ред.
Уважаеми читателю,
14 ноември 2021 г. ще е уникален ден, когато ти ще гласуваш едновременно за конкретен човек (мажоритарен избор на президент) и за списък от хора (подбрани от и верни на задкулисието нови депутати).
Усещаш ли разликата?


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 УЖАСССС

    9 6 Отговор
    ТОЧНО ТАКА КРИЗАТА Е СЪЗДАДОХА ОЛИГАРСИТЕ КОИТО РАДЕВ УСПЯ ДА ГИ СПАСИ ОТ ПРОКОРАТУРАТА И ЗАКОНА С ДЕЙСТВИЯТА СИ. А СЕГА НИЕ ПЛАЩАМЕ СМЕТКАТА.
  • 2 ДОЛУ ФАТМАКА

    5 9 Отговор
    ДОЙДАТ ЛИ КОМУНИСТИТЕ НА ВЛАСТ ЗАПОЧВАТ КРИЗИ ФАЛИТИ НА БАНКИ И МИЗЕРИИ, САМО БОРИСОВ ДО СЕГА ВИ Е ОЗАПТИЛ В ГОДИНИТЕ.
  • 3 Загрижен

    9 4 Отговор
    Каква държава, бе, "мой"? Държава няма последните 12 години!!! Престъпникът от Банкя я счупи. 12 години управление от жипката така ли се променя за няколко месеца??? Аман от "експери"!!!

    Коментиран от #9

  • 4 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 0 Отговор
    ДЪРЖАВА няма има КЕВР мафия мутри ОЛИГАРСИ а у нас мафията е ДЪРЖАВА в ДЪРЖАВАТА

    Коментиран от #12

  • 5 Българка

    7 1 Отговор
    ГЕРБ още в началото на 2021 г. минираха икономика, здравеопазване, социална сфера. Навсякъде бетонираха свои калинки, "изпапаха" ударно парите за 2021, раздадоха порциите за своите фирми и сега най-много вият/ лъжат, че служебния кабинет не се справя, че създава кризи. И на-вече за всички безобразия на ГЕРБ- ДПС е виновен Румен Радев
  • 6 човек от село

    3 1 Отговор
    До средата на лятото имаше и дърва, и пелети на нормални цени. Селяндурите обаче се сещат да си купят точно преди отоплителния сезон и после реват, че било скъпо. Специално дърва за огрев въобще не трябва да се продават скед 1-ви юли, защото не успяват да изсъхнат добре и после зимата става леш от пушеци.
  • 7 big

    3 2 Отговор
    Много ми е интересно как ще се намеси държавата! Енергийната криза е почти световен проблем или поне най-малкото проблем на ЕС. Там има държави, които имат възможност да компенсират повишението, но окрадената от ГЕРБ България, как да го направи? Парите не стигат за нищо, което се финансира от бюджета, дори са раздадени авансово напред виртуални такива, т.е. неналични!

    Коментиран от #10

  • 8 3944

    4 0 Отговор
    Различните народи не са се борили с окупацията на нацистите завзели управлението на регионите, защото всичко се е случвало постепенно и бавно. Хората са вярвали,че това някакси ще премине ,че е за кратко и че тях не ги касае. Винаги е имало местни граждани, които са предавали населението и са се поставили в услуга на чужди интереси.Постепенно са създадени от местната регионална власт нови законови рамки за благото на човечеството. Историята както всички знаем приключва с много кръв...Който не помни миналото рискува да го повтори, но по интересното е как ще приключи нашия Български вариянт?
  • 9 214

    4 2 Отговор

    До коментар #3 от "Загрижен":

    Държава НЯМА ОТ 32 Години! Бъди коректен! Сидерастите и костовистите съсипаха държавата, не че Бойко я е оправил, но не манипулирай хората. Откакто сме с новите братушки за народа ни настана поредната национална катастрофа. Всичките маскари от 1989 г. ни докараха до това дъно. Не знам, не са ли българи тия ... не ги лие раждала българска майка???
  • 10 55446

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "big":

    Е както го правят унгарците и австриците, германците също. Дългосрочни договори за доставка на суровини и спасявт народите си. Те така!
  • 11 Половин

    2 1 Отговор
    Година ГЕРБ вече не управлява. Управляват червени боклуци и сега пак ще им сърбаме чорбата. Забравихте ли Батко и Братко?
  • 12 Възмутена

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Батко и братко,кум и кумица с хитрините на стара лисица са за затвора.Но и правосъдието ни е пропито от далавери.Кой,кого да съди?Не останаха некорумпирани във висшите етажи на власта,а народа иска СПРАВЕДЛИВОСТ.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове