Last news in Fakti

6 Ноември, 2021 20:20 3 878 46

Христо Иванов: България се опитва да се представи като посредник, но е обслужващ персонал

  • христо иванов-
  • дпс-
  • дб

Христо Иванов определи интеграцията на страната в Европейския съюз и НАТО като най-голямото постижение на България в областта на външната политика в последните 30 години

Христо Иванов: България се опитва да се представи като посредник, но е обслужващ персонал - 1
Снимка: БГНЕС

България през цялото време се опитва да се представи като посредник, но всъщност сме обслужващ персонал на по-големи братя, което може да се окаже рисковано в дългосрочен план. Така съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов определи позицията на страната ни в международен план пред радио “Дарик”.

Христо Иванов определи интеграцията на страната в Европейския съюз и НАТО като най-голямото постижение на България в областта на външната политика в последните 30 години. Към тезата си добави и еманципацията на българското общество от руското влияние, колкото и недоразвит процес да е все още, според него.

“Една външна политика е толкова силна, колкото са силни институциите и управленската класа, обществото да осъзнае своите интереси. Трябва да пораснем като държава, пълноценно да бъдем европейски членове. За момента основният ни проблем е нашата крайната институционална и политическа незрялост”, каза той в предаването “Седмицата”.

Като грешки във външната политика Христо Иванов посочи пропуснатата възможност за балканската политика на България. Той изтъкна като неправилен и подхода към отношенията ни с Република Северна Македония.

“Най-голямата ни грешка е македонската ни политика. Не могат отношенията ни да се градят на лъжи и омраза”, каза той.

Според Христо Иванов България има огромен интерес да поддържа приятелски отношения с турския народ, но смята, че от там нататък започват огромни трудности.

“Тежкият политически курс на ревизионизъм и авантюризъм на Ердоган е изключително предизвикателство, с което ние тепърва ще се сблъскваме. Борисов с чисто човешките си умения може би е разигравал картите си добре за себе си по някакъв начин. Но отношенията между България и Турция не са равноправни”, добави той.

Иванов заяви, че ДПС са стоплили отношенията си с Анкара и това им дава допълнителен кураж за тяхната ескалация във вътрешното им политическо поведение. Той определени номинирането на Делян Пеевски като кандидат-депутат за абсолютно несъображение с общите ни със САЩ приоритети в областта на сигурността.

“В момента в който депутат от ДПС се изтъпани и призове от сцената към граждански арести на български полицаи заради проверки за заявки на мобилни секции, за да могат всъщност да се върнат към нормалните си техники на манипулиране на вота чрез хартиените бюлетини, говорим за много съществена промяна в реториката”, каза още той.

Христо Иванов смята, че България изпусна да участва в ключови геополитически процеси.

“България не успява да развие своя потенциал в още два региона Африка - където имаме позиции от миналото, но в момента изобщо не ги виждаме като приоритет и около Израел и Близкия Изток. Там се образува много интересна енергийна платформа, която засяга Израел, Кипър, Гърция и Египет. Ние сме естествен участник към европейския вектор на тази платформа, но там ни няма”, допълни още той.


Бел.ред.
Уважаеми читателю,
14 ноември 2021 г. ще е уникален ден, когато ти ще гласуваш едновременно за конкретен човек (мажоритарен избор на президент) и за списък от хора (подбрани от и верни на задкулисието нови депутати).
Усещаш ли разликата?


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 44 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 GGG

    59 15 Отговор
    Искаме референдум за НАТО!
  • 2 КОТарАК

    46 11 Отговор
    ..ИНТЕГРАЦИЯТА не е никакво постижение , а падение-да бъдем подвластни на запада

    Коментиран от #19

  • 3 kiko

    51 10 Отговор
    Най-големия позор беше пращането на БГ войници в Афганистан!

    Коментиран от #30

  • 4 Гошочетеца

    58 6 Отговор
    Христо Иванов е от стария комунистически род Бойкикеви, живели са в СССР. Баба му е рускиня. Тръгнал да говори за освобождаване от влиянието на Русия. Хайде, бе!
    Но за мен освобождаването от Русия или "еманципирането", както той се изразява, е само илюзия. Русия е мощен геополитически фактор и с нея трябва да имаме много добри отношения. Там трябва да се пипа умно и изящно. А не както сега - грубо и просташки. и най-комунистическите внуци, като Бойкикев и Мартин Заимов са най-отпред в този парад на глупостта.
  • 5 ВЪН

    34 21 Отговор
    Кaнaдeцa , Дългия Кoрнeлa и Бoйкикeв имaт зa зaдaчa, дa инжeктирaт 80% oт нaрoдa! Възмoжнo в нaй-крaтки cрoкoвe дa ce зaтвoрят ТEЦoвeтe, дa ce приeмe Eврoтo, дa ce зкриe прoeктa Бeлeнe, дa ce oтcтъпи вcичкo иcкaнo oт Мaкeдoния, зa дa влeзe в EC, и приeмaнe нa джeндър цeннocтитe c яки зaкoни! Чeгъртaнeтo нa Винeту щe ocтaнe нa зaдeн плaн; a зa ниcкитe дoхoди нa нaрoдa дaжe нямa и дa ce ceтят
  • 6 Watchdog

    26 12 Отговор
    Робът свободен да стане не ще... Това е. И да си го кажем... Освободи ни чужда държава... Българите очевидно са нямали нужда от самостоятелна държава. В османската империя са се чувствали идеално.... Свободно пътуване, търговийка, работа в Стамбула...И изведнъж идват руснаците да им създадат самостоятелна държава, че да са независими.... Ама те не щат... Сега са в друга империя. Пак ги управлява султан, ама еврупейски...И те са горди и доволни... Като кучета които да си намерили добър стопанин... Това е комично.

    Коментиран от #23

  • 7 И кой

    23 1 Отговор
    го казва!? Съзнателно тикащ България в тази й роля е самия той!
  • 8 Само споко

    31 4 Отговор
    Самата ДБ е обслужваща генералния спонсор господин Сорос с неговия архителаг от НПО! Тези грантнове убиват обикновения българин, просто няма разлика между СДС и ДСБ, едни същи лица преминаха за по-голям келепир в ДСБ.

    Коментиран от #20

  • 9 Кинжал

    24 3 Отговор
    Ние оценяваме високо вашата интеграция с Герб в по-предишното правителство и в настоящето ви членство в европейската ЕНП. Лика прилика сте си!
  • 10 вярно

    25 3 Отговор
    Това е абсолятно вярно. В България има огромен обслужващ персонал, които следва всякакви други чужди доктрини, но не и българска. Затова едни групи от обществото тормозят, ограбват и прогонват друга част от българските граждани. До кога? Трябва да изковем българска доктрина и заедно да вървим напред. Не да се ограбваме едни други.
  • 11 дедо Герчо

    8 14 Отговор
    БРАВО ХРИСТО!ИСКА СЕ ГОЛЯМ КУРАЖ ДА КАЖЕШ,ЧЕ СМЕ ОБСЛУЖВАЩ ПЕРСОНАЛ !
  • 12 само факти

    14 22 Отговор
    АКО НЕАНДЕРТАЛЕЦА -ФИГУРАНТ ОСТАНЕ ОЩЕ ПЕТ ГОДИНИ ПРЕЗИДЕНТ НИКОЙ НЯМА ДА СЕ ИНТЕРЕСУВА ОТ Б-Я.ДОСЕГА ИМА САМО ДВЕ ОФИЦИАЛНИ ПОСЕЩЕНИЯ И ТО В СТРАНИ КЪДЕТО РЕШЕТНИКОВ ИМА ВЛИЯНИЕ.НАПЪЛНО ГИ РАЗБИРАМ ХОРАТА -ДА ПАДНАТ НА ТАКОВА НИСКО НИВО.
  • 13 Бамбука

    7 20 Отговор
    Ако България не беше член на ЕС и НАТО щеше да бъде лесно поделена между Турция и Русия на две - както преди Съединението. Слугинажа през последните 12 години не е пример за подражание, а пример за падение.

    Коментиран от #32

  • 14 ГОРСКИ

    22 4 Отговор
    На теб много не ти вярваме, много приказваш и нищо не вършиш!!!!!!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Изобщо

    20 1 Отговор
    Не те прочетох, ама си кавал и такъв ще си останеш….
  • 18 фхйггт

    22 4 Отговор
    Хубаво, но ние сме в Европа, ако си забелязъл, не ни тикай в Анадола, Турция или някъде другаде извън Европа, ако обичаш, точно затова сме в Европа и ЕС, ние винаги сме били европейци и трябва с тях да си хортуваме, а и помощта идва от Европа, а не от някъде другаде. И българите обичат македонците, агресията е от македонска страна, от сърбоманите! И не искай да предадем България и кръвта на многото българи, загинали за свободата на Македония и България, ако някоя партия го направи, ще изгуби автоматично подкрепа! А конфликт с Русия само ни вреди, вреди ни икономически, енергийно, търговски, всякак и поставяме в риск страната си с този конфлкт в Черно море, не виждам полза от това, ама никаква!
  • 19 Да но

    4 14 Отговор

    До коментар #2 от "КОТарАК":

    Иначе щяхме да бъдем подвалстни на изтока. Същото нещо. Никаква независимост.

    Коментиран от #25

  • 20 JEFF

    8 15 Отговор

    До коментар #8 от "Само споко":

    Точно така другарю. По тази територия /РБ/ само Кремъл има право да спонсорира и някои да му ръкопляскат! Всичко друго е от Лукавия!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Българи

    11 0 Отговор
    А македонците са българи Бойкикев. Дори вашият Бойкикевски род произлиза от Кучевища, Скопска Църна гора. Потомствени македонскш българи, не соросоиди.
  • 25 да бе

    15 9 Отговор

    До коментар #19 от "Да но":

    да бе, ще те изядат руснаците, хахахаххаааааааа!
    Абе ние толкова време бяхме в една орбита със СССР(Русия) , нищо лошо не са ни направили руснаците, абсолютно нищо, нито са се месили някога в управлението на страна ни и ние бяхме много по-свободни от западноевропейците, които се страхуват, а страната ни беше сред първите 27 в света развити икономически държави, защото бай Тошо мислеше за всички в страната и за икономиката, стопанството,здравеопазване, образование и за всичко!

    Коментиран от #38

  • 26 Само БСП

    4 6 Отговор
    Само БСПееееееее, най-добрата партия , майка на народа!
  • 27 абв

    14 2 Отговор
    Най обичам да слушам съвети от некадърни хора. Христо Иванов беше правосъден министър, някой да си спомни да е направил нещо съществено. Основната му цел беше да свали главния прокуров, но не успя. Докато е на каишката на Сорос, нама да получи голямо доверие от българите.
  • 28 Гого

    10 5 Отговор
    Чуеш ли демократи, либерали и зелени бий ги до дупка.Най голямото зло идва от там !
  • 29 Гого

    2 2 Отговор
    Избори другата седмица няма да има.Ще бъде НАЗНАЧЕНО правителство удобно на СЗО и файзер.Мъжки времена идват.Стягайте се, няма да мине без битка
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 МалкоЛогика

    5 1 Отговор
    Вижда се, че и НАТО, и ЕС не могат да съществуват, ако не се разширяват. Така че присъединяване към тях не е кой знае какво постижение. Малко от местните печелят от това, много губят. Явно на Христо Иванов това му пише на листчето да хвали.

    Коментиран от #33

  • 32 ааааа

    4 5 Отговор

    До коментар #13 от "Бамбука":

    А не може ли да стане обратното - България да си вземе Одринска Тракия, защото турците не са платили репарациите и лихвите все още за онемането на Одринска Тракия от българите?
  • 33 гхйгй

    9 7 Отговор

    До коментар #31 от "МалкоЛогика":

    Повярвай ми, засега по-добра опция от ЕС няма, ако излезем от ЕС, по-лошо може да стане! Затова да си стоим и кротуваме.
  • 34 Радев

    10 2 Отговор
    Тоя МРАВОЯД НЯМА ЛИ ДА СЕ СКРИЕ НЯКЪДЕ. ЕДИН НИЩО ПРАВЕЦ МАЗЕН ВСЕ СЕ ИЗКАЗВА.ОМРЪЗНА МИ ДА МУ ГЛЕДАМ МАЗНАТА ЛОЕСТА ФИЗИОНОМИЯ.
  • 35 а защо

    11 5 Отговор
    Защо ми изтрихте постинга , в който написах, че засега най-добрата опция за България е ЕС? Какво лошо видяхте в това? Не псувам, пиша си нормални неща!
  • 36 866866

    6 6 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Искаме референдум за НАТО! //////////

    И аз се съгласям, то и без това НАТО е турска 80%, а не европейска, но съм твърдо за ЕС!
  • 37 ГЕРБ

    5 1 Отговор
    Гад...н интригант
  • 38 Сюлемезов

    4 5 Отговор

    До коментар #25 от "да бе":

    Кото чета този форум, разбирам защо Путин не идва в България. Ще му скъсате за... ника от близане.

    Коментиран от #45

  • 39 ЕДГАР КЕЙСИ

    6 0 Отговор
    ДРУГАРЮ БОЙКИКЕВ , КАКВАТО ТИ Е СУРАТА , ТАКАВА ТИ Е И ДУШАТА.......
  • 40 Нане

    5 0 Отговор
    ми така искат американските му господари на тоя
  • 41 хгуъу

    6 0 Отговор
    Христо , не ни бутай в Анадола, а ни бутни към Вишеградската четворка, те са наши хора и братя по съдба!
  • 42 Sion

    4 0 Отговор
    Ристю, на Пуки по поръчка/ПП/ подлогата
  • 43 йхкгх

    3 1 Отговор
    Те турците бягат в Европа, ти искаш ние да отиваме в Анадола, не щем!
    И кога ще престанете да ни тикате натам?
  • 44 111122222

    3 0 Отговор
    Е какаво стана ? С най-голямото си постижение станахме обслужващ персонал
  • 45 112132134

    0 0 Отговор

    До коментар #38 от "Сюлемезов":

    Вие разбирате от лизане
  • 46 Само дето

    1 0 Отговор
    изобщо не сме се интегрирали, в едната организация сме от миманса, а в другата от обоза...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове