Last news in Fakti

12 Ноември, 2021 16:32 4 788 32

Прокуратурата търси бракониери с хеликоптер, отстреляли две диви кози

  • дива коза-
  • диви кози-
  • хеликоптер-
  • ловци-
  • лов

Дивата коза е защитен вид

Прокуратурата търси бракониери с хеликоптер, отстреляли две диви кози - 1
Снимка: SLRB.BG

Нагли бракониери, докарани на местопрестъплението с хеликоптер и откарани пак по въздух, са отстреляли диви кози на територията на Национален парк „Централен Балкан”. По неофициална информация свидетели на престъплението стават служители на парковата охрана на НП „Централен Балкан”, които на 28 октомври подават сигнал за престъплението.

От летателната машина били хвърляни димни ракети.

После хеликоптерът осъществил кацане в труднодостъпен терен. По-късно на мястото на кацането са открити простреляните тела на животните. Бракониерите били отрязали главите, най-вероятно заради ценните трофеи.
Екслузивно за сайта SLRB.BG от Главна дирекция въздухоплавателна администрация съобщиха, че на датата на бракониерството не се наблюдава полет на радиолокационната картина, като експертите предполагат, че ако е имало хеликоптер, то той е летял на височината на дърветата, което е нарушение на правилата за безопасност. В ГВА не са получавали и записи за полет на въздудхоплавателни средства под 3000 м, което не е нарушение на закона, защото за полети на височини под тази височина, извън районите на обществените летища, разрешение не се изисква.

След официално запитване от страна на сайта SLRB.BG от Районната прокуратура в Стара Загора потвърдиха, че

в Национален парк “Централен Балкан” са били отстреляни незаконно две диви кози,

които са защитен вид според Закона за биологичното разнообразие. От прокуратурата информираха, че е стартирало досъдебно производство за престъпление по чл.237 ал.1 от Наказателния кодекс. Експерти са извършили оглед и са иззели веществени доказателства – проектили от телата на убитите животни, назначена е балистична експертиза и са разпитани свидетели.

Дивата коза е защитен вид според Закона за биологичното разнообразие, като е включена в два от списъците за защита – Приложение 2 и Приложение 3, но тя е и обект на лов на квотен принцип по реда на изключенията, като специална комисия определя квотите ежегодно и за всяко едно животно се издава надлежно разрешително.

Ловът в Национални паркове е абсолютно забранен

и според наказанията, предвидени в различните закони, бракониерите могат да получат до 5 години затвор, глоба от 5 до 20 хиляди лева, както и да загубят ловни права за срок от 3 години, ако са законни ловци.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 флинстолет

    33 7 Отговор
    гешеф предпочита кози пред търсенето на вина у герберите!
  • 2 извънредно

    47 1 Отговор
    Слезте от Балкана с хеликоптера в столицата. И не само. На цялата територия има опасни бракониери с чекмеджета пълни с национални богатства. Изнасят се и в сакове. Побързайте, че тръгнаха да напускат.
  • 3 архар първански

    21 4 Отговор
    Ура товарищи, живеем в най европейската държава!
  • 4 Абсолютни

    29 1 Отговор
    наглеци и престъпници ! Дано ги открият и не са от привилегированите ловци , обикалящи света !
  • 5 ФЕЙК

    52 1 Отговор
    ТРУДНО ЩЕ ГИ ХВАНАТ ЗАЩОТО ВСЯКО СЕМЕЙСТВО В БЪЛГАРИЯ ИМА ПОНЕ ЕДИН ХЕЛИКОПТЕР, А ПО-БОГАТИТЕ ПО 2-3!

    Коментиран от #22

  • 6 Рамбо 10

    27 0 Отговор
    Е б а ти и пи чо уете идват над храсталака с хеликоптер фърлят гранати като у Виетанм качени на Хюита трепат животните взимат им главите и отлитат пак ей тва е екшън
  • 7 Дива коза

    36 0 Отговор
    Тук направо могат да направят десант и никой няма да забележи, докато на другия ден по новините не съобщят, че държавата е превзета и вече се нарича тамбукту.
  • 8 Мисия

    5 3 Отговор
    Мит другарите няма нужда да търсите
  • 9 Фаро

    24 0 Отговор
    Да ги търси сред политиците и богаташите.Бедните не ядат диви кози

    Коментиран от #13

  • 10 Чужденци

    16 1 Отговор
    дошли да пострелят из третия свят...

    Коментиран от #27

  • 11 Цената

    27 0 Отговор
    на брада от дива коза стига до 10 000 € , но вероятно бракониерите са действали по поръчка , дано бъдат заловени !
  • 12 Фаро

    20 0 Отговор
    Хора,власта трябва да бъде народна,колкото и да звучи комунистическо и старо,но това е вечната истина за тая земя.Боклуците трябва да лежат по затворите или да бъдат отстрелвани на време

    Коментиран от #30

  • 13 Свърши тая

    7 0 Отговор

    До коментар #9 от "Фаро":

    Бих казал че обикновено се вземат реципрочни мерки..харесайте си нещо което много обичате
  • 14 резервист

    24 0 Отговор
    Само да попитам следствените и правораздавателни органи ако този хеликоптер беше кацнал около Нар.събрание или Мин . съвет пак ли нямаше да го откриете или е с стелт технология . Ами при тва положение да взема да си купя един !
  • 15 хах

    11 0 Отговор
    Тези са им взели главите за да ги трансплантират на мястото на тяхните.
  • 16 Centyrion

    30 0 Отговор
    Ами ,мога да ги ориентирам в каква посока да търсят.Обикновенно собственици и хора ползващи хеликоптери са заварчици,или фрезисти, има и от други браншове ,мазачи и бояджии,кофражисти и прочие!

    Коментиран от #28

  • 17 Смешници

    15 0 Отговор
    Явно в бг махалите разполагат с хеликоптери
    да не разполагат само с атомно оръжие там
    Я идете проверете
  • 18 Лейка

    12 0 Отговор
    Жалко за козите. Добре да бяха Тикви.
  • 19 Активни

    9 1 Отговор
    Е като нямат чекмеджета, Мата Хари, пистолети да търсят кой влиза и илиза в спалнята на нашия мъжкар ще търсят ловци. Що за прокуратура, що за мероприятия. Да не би каскета да е решил да се актевира, от крадци на кокошки, на ловци. Смешни са много.
  • 20 сара

    9 0 Отговор
    Кози ??? А друго кога ???
  • 21 4782

    10 0 Отговор
    Медицински хеликоптер нямаме. Те вадят бракониерски. Те бракониерите тъпи нали няма да скрият в гората и хеликоптера ще ги хване
  • 22 Майката на костов

    7 0 Отговор

    До коментар #5 от "ФЕЙК":

    Като прибавим и тези на съюзниците и перверзните им начини за забавление, случаят става съвсем неразрешим!
  • 23 Baj Xuj

    8 0 Отговор
    Ще ги хване за Шнура прокуратурата...
  • 24 Чук и Гек

    12 1 Отговор
    Нормален ловен туризъм със скъпи гости от Турция! Да не се правят на цапнати с влажен пьрцал!
  • 25 Има ли още някой,който си мисли ,че....

    12 0 Отговор
    Имаме държава?Мафията си има хеликоптери,самолети,ракети и Толуп, който е техен защитник и си има пазванти Каскета и дебелата Цаца.А ние гражданите сме страхливи мекотели и червей....
  • 26 брях

    9 0 Отговор
    Прокуратурата "търси", но гледа да не ги намери, защото ще се окажат от "нашите хора".
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 дада

    9 0 Отговор

    До коментар #16 от "Centyrion":

    Миналия ден и един клошар даже...таквоз с лазерен мерник,фърчолет а на пояса му две гранати.....
  • 29 Оппа

    3 4 Отговор
    А що трийш бе!?Чужденци не са щото не са толкова нагли!Нашенци са ,най–вероятно политик!И ще му се размине!На кирчо как се размина!??Само на него ли!??
  • 30 Шаро

    5 0 Отговор

    До коментар #12 от "Фаро":

    Така е ,но за да стане "НАРОДНА" с избори не може да се постигне...ако можеше -щяха да ги забранят ! НАРОДА трябва да си я ИЗВОЮВА ,но не и с ...БЮЛЕТИНИ !!! КАЗАХ !!!
  • 31 Гешефт

    4 0 Отговор
    Милиционери от ДС - Иванчо голям търсач се оказа!!!
  • 32 Бай Шиле

    3 0 Отговор
    Бате Бойко каза,че това са Радев и Рашков.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове